Hobbi

450 views

Published on

Published in: Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
450
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hobbi

 1. 1. Kedvenc hangszerem A ZongoraKészítette:Cs.F.
 2. 2. A zene ott kezdődik, ahola szó hatalma véget ér.
 3. 3. A zongora elnevezéseA zongora szót Baraczafalvi Szabó Dávidnak köszönhetjük, aki nem vette át az idegen nyelvekből az effajta hangszerek megjelölésére használt szót, hanem újat hozott létre. A zeneszerszám hangzásából indult ki, és a zeng, zsong szóból (esetleg a zong, zonog tájszóból), valamint feltehetően az orgona szó együttes hangzása alapján faragta a zongora szót.
 4. 4. A zongora kialakulásaA zongora elődei azok a hangszerek, ahol a húrok billentyű segítségével szólalnak meg, pengetéssel vagy ütéssel.A zongora egyik eredetét az ókorban már ismert szerszámban, a monachordban kereshetjük, amely egy rezonátortest felett kifeszített húrból állt, amely húrt egy mozgatható ékkel rövidebb, hosszabb hangzó részre lehetett osztani.
 5. 5. A zongora elődeA zongora közvetlen elődjének tekinthető a klavikord. Az asztalra helyezhető, téglatest alakú rezonátortest a keresztben kifeszített húrokat a billentyűzettel összeköttetésben álló érintők szólaltatták meg úgy, hogy azokat megütötték. Működési elve eltér a csembaló típusú rendszerektől, ahol a kifeszített húrokat billentyűzet közbeiktatásával, de pengetéssel hozták rezgésbe.
 6. 6. A zongorák alakjaSzámos formáját alakították ki, amíg jelenlegi alakja kifejlődött. Két alaptípust különböztethetünk meg, a vízszintes rezonátortestű zongorákat, és az álló húrozatú pianínó-jellegű zongorákat. A 19.század első felében számtalan alakú és fajtájú zongorát fejlesztettek ki. A csembaló alakú zongorákat az álló zongorák és az asztalzongorák váltották fel. A helyszűke, azaz a városi polgárok lakásának kisméretű szobái tették szükségessé a kisméretű hangszerek kialakítását.
 7. 7. A billentyűzet fejlődéseA zongoraféle hangszerek átvették az orgona billentyűsorát, amely a dinamikus hangsor billentyűi közé, kissé emeltebb sorként a kromatikus hangsor megszólaltatásához szükséges hangok billentyűit alkalmazza.A 16. és 17.században az akkori zenegyakorlatnak megfelelően, amely a basszusban mint alaphangot a cisz, disz, fisz, gisz hangokat nem fogadta el, a legmélyebb oktáv részére csak a C D E F G A B H hangoknak megfelelő, úgynevezett rövid oktávot készítették.
 8. 8. Kedvenc zongoraművészeimA 18. és 19.században a zeneszerzők mint Mozart, Beethoven, Chopin és Liszt saját műveiket játszották a zongorán. Clara Schumann főleg férje Robert Schumann műveit adta elő nagy sikerrel. A 19. század vége felé Anton Rubinstein dominálta a koncerttermeket.
 9. 9. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)Mozart rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét.
 10. 10. Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)Beethovenre mint a zenei klasszicizmus és romantika átmeneti alakjára tekintünk. Ami a zenei formát illeti, a Haydntól illetve Mozarttól örökölt Szonátaformára és motívikus fejlesztésre épített, de nagy mértékben kibővítette őket, azáltal hogy hosszabb és nagyratörőbb tételeket komponált. Középső korszakának művei a hősiesség kifejezése miatt, míg késői darabjai az intellektuális mélységüknek köszönhetően népszerűek.
 11. 11. Frédéric Chopin (1810 - 1849)Chopin a romantika mozgalmát közönnyel, sőt talán viszolyogva tekintette, és ritkán hozta magát kapcsolatba vele. Még így is, napjainkban Chopin életművét a romantikus stílus mintaképének tekintik. Azonban a zenéje a véltnél kevesebb jelét hordozza a romantikának. Míg a zenéje kirobbanó érzelmekkel teli, minden művé klasszikusan tiszta és megfontolt, egy kis romantikus exhibicionizmussal.
 12. 12. Liszt Ferenc (1811 - 1886)Liszt pályájának kezdete a zongorához fűződik. Így érthető, hogy zeneszerzői tevékenysége középpontjában is a zongoraművek állnak, e művek írása egész életén át végigkísérte. A zongorán kívül fontos műfajai a zenekari és a versenyművek, valamint a vokális alkotások. Míg zongoraműveket szinte folyamatosan komponált, a többi műfaj életének viszonylag behatárolt szakaszához kötődik.
 13. 13. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

×