Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
AUTOMATISKT
ELLER
TRADITIONELLT
ORDERPLOCK?
VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN AUTOMATISKT
OCH TRADITIONELLT ORDERPLOCK?
Produkten kommer till plockaren – AUTOMATISKT
Plockaren...
EXEMPEL PÅ SKILLNADEN
I exemplet ska 5 orderlinjer plockas på en lageryta om
ca 10x10m. Plockaren behöver förflytta sig ca...
Produkter på väg till
plockaren
Cross Nordic Logistics OSR har en plockhastighet
på ca 500 orderlinjer per person och timme
FÖRDELAR MED AUTOMATISK PLOCKMILJÖ
KOSTNADEN
De två stora kostnaderna för ett lager är oftast löner och lagerhyra. Genom a...
NACKDELAR MED AUTOMATISK PLOCKMILJÖ
KOSTNADEN ATT AUTOMATISERA
Många företag väljer att inte automatisera för att det kost...
Plockning med hjälp
av PickByLight
Cross Nordic Logistics har ca 8 000 platser där
plocket sker med hjälp av PickByLight
VAR PASSAR AUTOMATISK PLOCK?
Eftersom automatiseringen initialt kostar en del bör verksamheten redan ha stark
tillväxt. Ve...
SAMMANFATTNING
AUTOMATISK PLOCKMILJÖ
+ KOSTNADEN
+ SNABBHETEN
+ KVALITÉN
-INITIALA KOSTNADEN
TRADITIONELL PLOCKMILJÖ
+MER ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Automatisk vs Traditionellt orderplock

453 views

Published on

Vad är automatiskt och traditionellt orderplock och vad är skillnaderna? Här förklaras detta på ett enkelt och överskådligt sätt.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Automatisk vs Traditionellt orderplock

 1. 1. AUTOMATISKT ELLER TRADITIONELLT ORDERPLOCK?
 2. 2. VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN AUTOMATISKT OCH TRADITIONELLT ORDERPLOCK? Produkten kommer till plockaren – AUTOMATISKT Plockaren kommer till produkten - TRADITIONELLT Många företag kombinerar den automatiska plockmiljön med en traditionell plockmiljö, till exempel plockas högfrekventa artiklar oftare i en automatisk lösning medan lågfrekventa oftast plockas i en manuell lösning. Hos Cross Nordic Logistics kombineras de båda plockmiljöerna och fördelningen är ca 80% i automatisk plockmiljö och 20 % i traditionell plockmiljö.
 3. 3. EXEMPEL PÅ SKILLNADEN I exemplet ska 5 orderlinjer plockas på en lageryta om ca 10x10m. Plockaren behöver förflytta sig ca 50 m för dessa 5 plock i en traditionell plockmiljö. Det tar personen ca 36 sek att förflytta sig mellan de olika platserna och det kan tyckas vara en kort tid. Räkna då istället på att 50 orders ska plockas på 1 000 kvm (fortfarande få orders på ett litet område) så tar det 1 timme att bara förflytta sig. I detta exempel plockas det alltså 50 orderlinjer per person och timme. I en automatisk plockmiljö sparas denna tid in genom att produkten transporteras till plockaren. Hur stor lageryta plockar ni på och hur många orderlinjer plockar ni per dag? I Cross Nordic Logistics plockmiljö förflyttar sig inte plockaren, utan all tid läggs på att plocka orderlinjer då produkten kommer till plockaren. I denna plockmiljö plockas det ca 500 orderlinjer per person och timme.
 4. 4. Produkter på väg till plockaren Cross Nordic Logistics OSR har en plockhastighet på ca 500 orderlinjer per person och timme
 5. 5. FÖRDELAR MED AUTOMATISK PLOCKMILJÖ KOSTNADEN De två stora kostnaderna för ett lager är oftast löner och lagerhyra. Genom att automatisera sin plockmiljö sparar man in på både dessa poster. I en automatisk plockmiljö krävs det mindre antal personer och en mindre plockyta. HÖGRE KVALITE OCH SNABBARE PLOCK Kvalitén blir högre i en automatisk plockmiljö i och med att plockaren får hjälp av systemet med vad som ska plockas och hur mycket. Plocket går även snabbare då plockaren enbart plockar orders och inte behöver förflytta sig. En automatisk plockmiljö går också att hålla igång dygnet runt utan att personalkostnaden blir alltför hög. Antalet returer reduceras på grund av att den automatiserade plockmiljön håller hög kvalité.
 6. 6. NACKDELAR MED AUTOMATISK PLOCKMILJÖ KOSTNADEN ATT AUTOMATISERA Många företag väljer att inte automatisera för att det kostnaden oftast inte betalas tillbaka förrän om 5-6 år. Plus att det kan vara svårt att automatisera i befintliga lokaler vilket driver upp kostnaden ännu mer om utbyggnad eller ombyggnad krävs. Cross Nordic Logistics anläggning har sedan 2000 haft en automatisk plocklösning genom ett så kallat PickByLight-system. 2010 togs det stora steget att installera en 6 000 m3 stor OSR* som idag rymmer ca 350 000 unika platser och har en plockhastighet på ca 500 orderlinjer per person och timme. Kostnaden för att automatisera är därför redan betald.
 7. 7. Plockning med hjälp av PickByLight Cross Nordic Logistics har ca 8 000 platser där plocket sker med hjälp av PickByLight
 8. 8. VAR PASSAR AUTOMATISK PLOCK? Eftersom automatiseringen initialt kostar en del bör verksamheten redan ha stark tillväxt. Verksamheter som har många orders med få antal på varje order till exempel e-handelsföretag samt företag som vill expandera/påbörja sin webbhandel passar in i en automatiserad plockmiljö. Cross Nordic Logistics anläggning ligger i Viared, mellan Borås och Göteborg. Detta område blev utsett till Sveriges bästa logistikläge 2015 och inriktningen för Cross Nordic Logistics kunder är e-handel men även företag som har stark tillväxt och har växt ur sina befintliga logistiklösningar passar in i Cross Nordics Logistics automatiserade plockmiljö.
 9. 9. SAMMANFATTNING AUTOMATISK PLOCKMILJÖ + KOSTNADEN + SNABBHETEN + KVALITÉN -INITIALA KOSTNADEN TRADITIONELL PLOCKMILJÖ +MER FLEXIBEL -HÖGRE PERSONALKOSTNADER -STÖRRE RISK FÖR FELPLOCK -LÅNGSAMMARE Läs mer om Cross Nordic Logistics plocklösning på www.crossnordic.se

×