Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
What to Upload to SlideShare
Next

Share

Monumentul Calvarul Aiudului

Monumentul "Calvarul Aiudului" dedicat martirilor anticomunişti exterminaţi în penitenciarul din Aiud.

NOTĂ: aceasta este o prezentare care circulă pe Internet, neprecizându-se autorul, pe care am primit-o pe mail. Pentru că este deosebit de interesantă şi informativă, am decis să o preiau şi să o dau mai departe, la rândul meu.
După multe căutări pe Internet, pentru a afla sursa acestei prezentări, am concluzionat că este realizată după o idee de Doru Munteanu (probabil fotograf de meserie), care a realizat o prezentare mai amplă şi din care autorul (anonim, deocamdată) al prezentării alăturate se inspiră, utilizând chiar şi citate din lucrarea originală a lui Doru Munteanu, pe care o puteţi găsi aici: http://www.nicepps.ro/prezentare-powerpoint-aiud-rametea-izbuc-20160.html

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Monumentul Calvarul Aiudului

  1. 1. Calvarul Aiudului Monumentul martirilor
  2. 2. Rapa Robilor isi leaga organic numele de inchisoarea de la Aiud si de cumplita perioada a anilor 1947-1964, ani in care elita patriotica a tarii: - intelectuali, preoti, studenti, tarani, elevi-chiar, toti cei ce indrazneau sa se opuna calailor rosii - a fost tarata in inchisori, torturata, ucisa. Anul 1947... un aer de teroare, ucigas se raspandea peste Aiud, peste Romania. Anul 1947 inseamna transformarea inchisorii din Aiud in centru de exterminare pentru cei ce se opuneau puterii. Cuvintele: bataie, infometare, tortura psihica, moarte brutala prin impuscare erau la ordinea zilei.
  3. 3. Aici este locul in care trupurile detinutilor politici ucisi de catre tortionarii comunisiti erau aruncate de- a valma, pentru a nu fi identificate vreodata. Barbarismele petrecute in acea perioada sunt echivalente cu cele din renumitele lagare de concentrare. Inainte de a fi lepadati pe campul arid, in gropi comune, gardienii le strapungeau celor raposati inima cu o sulita de inox.
  4. 4. In acel loc, in anul 1992, putinii supravietuitori ai inchisorii au luat decizia de a ridica un monument si un asezamant monahal. Monumentul terminat 7 ani mai tarziu este denumit Calvarul Aiudului, iar schitul poarta hramul Inaltarii Sfintei Cruci.
  5. 5. Monumentul este deosebit de interesant din punct de vedere arhitectonic, mai mult lung, decat lat, incepe pe buza prapastiei si se continua pana aproape de partea de jos a acesteia. Deasupra cladirii in sine, sunt 14 cruci, pe doua siruri, imbinate, reazem pentru o cruce imensa, putin inclinata. Simbolistica monumentului mi s-a parut interesanta. Cele 14 cruci reprezinta martirii ce duc pe umerii lor crucea cea mare, suferinta acestui neam romanesc. Pe bratele crucii mari sunt doua gauri, simbol al ochilor plansi indreptati spre Dumnezeu, singurul reazam al acestor oropsiti, al neamului romanesc in sine.
  6. 6. E cea mai atipica manastire in care am patruns vreodata. Stramta si lunga, o prelungire a unei suferinte ce pare eternizata... Un lung sir de trepte te coboara spre altarul luminat de doua candele. Nimic din fastul cunoscut, obisnuit al manastirilor ortodoxe. O atmosfera de pace si sfiala, plus enorm de multa durere. Peretii nu au icoane, nu te privesc sfinti blanzi sau mustratori, ci sunt placati cu placi comemorative. Alb si negru. Sau negru pe alb. Oricum, dar tot simti profund ca nu e bine si te doare. O insiruire de nume, te dor ochii, te doare sufletul... Mii de nume ale celor intemnitati si/sau ucisi... Nu stiu exact cate sunt, in pangarul micut nu exista niciun pliant informativ... Dar numele, avand dupa ele inscrisa ocupatia acelui om, te coplesesc:functionari, avocati, generali ai armatei romane, tarani, ingineri, si multi, prea multi elevi si studenti. Litera „e” trecuta langa
  7. 7. Radu Gyr, Valeriu Gafencu - ,,Sfântul închisorilor”, Mircea Vulcănescu, Vasile Voiculescu, Petre Tutea, parintele Staniloaie, parintele Arsenie Papacioc, părintele Iustin Pârvu, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Bartolomeu Anania sunt nume regasibile pe aceste placi.
  8. 8. Am coborat apoi pe langa cladire, pe scari de ciment, spre incaperea micuta de la baza cladirii. Aici e osuarul.Pe frontispiciu sta scris: "Primeste, Doamne, jertfa lor." O camaruta fara ferestre, zidita parca in pamant. Aceeasi pereti acoperiti cu table de marmura avand inscriptionate pe ele numele victimelor. In fundal, ceva ce mi s-a parut inspaimantator, vitrine pline cu oase. In spatele vitrinelor, o perdeluta visinie ascunde saci intregi plini cu oase. Oasele celor ucisi de comunisti, oasele oamenilor omorati si aruncati in Rapa Robilor.

Monumentul "Calvarul Aiudului" dedicat martirilor anticomunişti exterminaţi în penitenciarul din Aiud. NOTĂ: aceasta este o prezentare care circulă pe Internet, neprecizându-se autorul, pe care am primit-o pe mail. Pentru că este deosebit de interesantă şi informativă, am decis să o preiau şi să o dau mai departe, la rândul meu. După multe căutări pe Internet, pentru a afla sursa acestei prezentări, am concluzionat că este realizată după o idee de Doru Munteanu (probabil fotograf de meserie), care a realizat o prezentare mai amplă şi din care autorul (anonim, deocamdată) al prezentării alăturate se inspiră, utilizând chiar şi citate din lucrarea originală a lui Doru Munteanu, pe care o puteţi găsi aici: http://www.nicepps.ro/prezentare-powerpoint-aiud-rametea-izbuc-20160.html

Views

Total views

195

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

45

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×