Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Chimie ppt

2,563 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Chimie ppt

 1. 1. Vitaminele Conținutul și rolul biologic
 2. 2. Vitaminele sunt substanțe chimice organice necesare în cantități mici pentru ca organismul să fie sănătos.
 3. 3. Vitaminele trebuie deci aduse prin alimentație sau, prin medicamente. Toate sunt conținute în laptele matern, dar nu întotdeauna în cantitați suficiente (vitamina K, în special, trebuie să faca obiectul unei suplimentari medicamentoase sistemice la naștere).
 4. 4. Structura chimică și rolul biologic al celor treisprezece vitamine cunoscute în zilele noastre (acid folic, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B8, B12, C, D, E, K și PP) sunt foarte diferite.
 5. 5. Unde putem găsi vitaminele? -Vitaminele se găsesc în cantități mici în alimentele naturale, fac parte din biocatalizatori și sunt factori alimentari indispensabili corpului. Ingerarea unor cantități insuficiente de vitamine provoacă hipo- sau avitaminoze, boli care în cazuri grave se pot solda cu moartea.
 6. 6. Vitamina A Mai este cunoscutã și sub numele de retinol, vitamina antixeroftalmicã sau vitamina creșterii. Vitamina A se gãsește ca atare în uleiul de pește, ficat, lapte, gãlbenușul de ou, unt. Vitaminele A au un rol important în creșterea organismelor tinere, în protejarea mucoaselor și în procesul vederii. Este extrem de sensibilã la luminã, în special la radiații ultraviolete.
 7. 7. Vitamina B1 Vitamina B1 este numită și vitamina antiberiberică. Surse: în alimente de origine vegetală (cereale, mai puțin legume) și animală (carne, pește, lapte, ouă etc). Cele mai mari cantități de vitamina B1 se găsesc în drojdia de bere, în coaja și germenii boabelor de grîu. Antivitamina B1 (piritiamina, neopiritiamina etc). Produc fenomene paralitice.
 8. 8. Vitamina D Vitamina D (calciferolul) posedă un rol important în asimilarea calciului și a fosforului în organism cu menţinerea unui raport normal între ele, precum şi în fixarea acestora în oase şi dinţi. Sursele vitaminei D se găsesc în produsele lactate, ouă, uleiuri, untură de peşte. Tot odată, vitamina D se sintetizează în piele sub acţiunea razelor solare ultraviolete.
 9. 9. Vitamina E (tocoferolul) este considerată “vitamină a reproducerii și fertilităţii”, indispensabilă pentru funcționarea normală a testiculelor și ovarelor. Totodată, tocoferolul asigură protecţia plămînilor, ficatului, vaselor sanguine, a eritrocitelor, are efect diuretic şi hipotensiv. Sursele vitaminei E sunt ouăle, ficatul, produsele lactate, uleiurile vegetale nerafinate, pîinea neagră ş.a.
 10. 10. Importanța vitaminelor: Transformă nutrienții consumați în energie Elimină substanțele nocive din organismul nostru Sprijină procesele metabolice Accelerează procesele biologice
 11. 11. Vitaminele - sursa vieţii Importanţa vitaminelor se explică prin faptul că ele constituie suportul energetic şi informaţional pe care vegetalele îl captează din aer şi care este încorporat prin fotosinteză. Vitaminele realizează uniunea dintre energia radiaţiilor solare şi elementele fizice,minerale de pe pământ.
 12. 12. Doar vitaminele produse de natură sunt obţinute prin acţiunea directă a energiei radiaţiilor solare. În plus, pentru ca alimentele să-şi conserve toată bogăţia lor în vitamine şi să fie utile corpului nostru, este necesar să fie cît mai proaspete posibil şi să nu fie contaminate de poluarea chimică.
 13. 13. Vitaminele participă la buna desfăşurare a unor importante procese metabolice, absolut necesare creşterii şi dezvoltării organismului. Unele vitamine formează în celule importante sisteme de oxidoreducere, care intervin în metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi al altor compuşi; ele reglează oxidoreducerea din celule şi contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatică.

×