2ª Jornada Bones Pràctiques de la Creu Roja a Catalunya. 6. A.L. Barcelona

511 views

Published on

2ª Jornada Bones Pràctiques de la Creu Roja a Catalunya. 6. A.L. Barcelona

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
511
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2ª Jornada Bones Pràctiques de la Creu Roja a Catalunya. 6. A.L. Barcelona

 1. 1. Jornades de BBPP Girona, 20 de Gener de 2011 AL TEU COSTAT Una iniciativa del voluntariat pel voluntariat
 2. 2. Al teu costat La Visió PRESENTACIÓ El present projecte s’emmarca dins del marc del reconeixement de l’acció voluntària que fa la Creu Roja als voluntaris i voluntàries que es troben en una situació de vulnerabilitat a través d’accions de cura i suport.
 3. 3. Al teu costat La Visió INTRODUCCIÓ Orígens Any 2008: El voluntariat adult de la Assemblea local de Creu Roja a Barcelona, percebem la necessitat d’atendre i tenir cura del voluntariat que, per diversos motius, ja no pot fer serveis actius. Edat avançada, malaltia o problemes greus en el seu entorn eren las causes fonamentals de la retirada d’aquests voluntaris i voluntàries de la vida activa de l’ Institució. Creu Roja no pot deixar a un costat a aquestes persones i la proposta és donar-los una mica del nostre temps i del nostre afecte com a resposta a la seva dedicació durant tants anys.
 4. 4. Al teu costat La Visió INTRODUCCIÓ Justificació del projecte Aquests voluntaris i voluntàries, alguns sense família, es poden trobar en una situació de vulnerabilitat i necessitar del nostre suport i ajuda en els moments difícils de la seva vida. De la mateixa manera que ells i elles han donat el seu temps i esforç per millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables, ara la Creu Roja vol estar al seu costat, perquè ens sentim amb la obligació de no oblidar-les ni excloure-les de la Institució.
 5. 5. Al teu costat La Visió OBJECTIUS Objectiu general Estar més a prop del voluntariat que tant fa i tant ha fet per la Institució i que, per diversos motius, ja no pot fer serveis actius. Amb aquest projecte es vol prestar l’atenció i la cura que aquests voluntaris i voluntàries mereixen, en primer lloc, per ser persones vulnerables, i en segon lloc, per ser i haver estat part essencial de Creu Roja.
 6. 6. Al teu costat OBJECTIUS Objectius específics ● Donar-los suport en determinades activitats de la seva vida quotidiana per evitar la seva exclusió social (acompanyaments tan dins com fora del domicili). ● Convidar-los a participar en totes les activitats de vida associativa perquè no quedin exclosos de l’ Institució. ● Animar-los a que surtin endavant i fer-los sentir que no estan sols, doncs tota la Institució està amb ells i elles.
 7. 7. EXECUCIÓ DEL PROJECTE Fase 1: Identificació Al teu costat La Visió La identificació de aquests voluntaris i voluntàries es fa a través dels següents elements: ● Llistats llançats per l’aplicació informàtica de Creu Roja Espanyola. ● El seguiment habitual d’ activitats fet pel personal tècnic referent de cada projecte i el cap de grup de voluntaris corresponent. ● Els propis voluntaris i voluntàries, que detecten l’absència d’aquestes persones a la vida activa de la Institució.
 8. 8. Al teu costat La Visió EXECUCIÓ DEL PROJECTE Fase 1: Identificació A través d’un primer contacte telefònic, aquests voluntaris i voluntàries podran manifestar alguna necessitat expressa (solitud i aïllament, revisions mèdiques, ingressos hospitalaris, etc.), o bé, en un principi, no manifestar-la, pel que es farà un seguiment continuat d’aquestes persones.
 9. 9. <ul><li>EXECUCIÓ DEL PROJECTE </li></ul><ul><li>Fase 2: Seguiment </li></ul><ul><li>Si no manifesten cap Si manifesten alguna necessitat </li></ul><ul><li>necessitat expressa expressa </li></ul><ul><li>Seguiment telefònic, en principi, Visita del cap de grup i d’un altre </li></ul><ul><li>cada quinze dies, després, voluntari/ària per fer: </li></ul><ul><li>depèn de la resposta de cada </li></ul><ul><li>persona Valoració i detecció de la necessitat o necessitats </li></ul>Al teu costat La Visió
 10. 10. EXECUCIÓ DEL PROJECTE Fase 3: Actuació Al teu costat La Visió A partir d’aquesta valoració, s’inicien les accions d'intervenció més convenients en cada cas: ● Acompanyaments en el propi domicili. ● Acompanyaments al metge. ● Acompanyaments en ingressos hospitalaris. ● Acompanyaments a passeig. ● Acompanyaments en la realització de diverses gestions. ● Activitats especials i de formació (cinefòrums, cafès tertúlia, talles, xerrades,...). ● Convidar-los a participar en les activitats de vida associativa.
 11. 11. Al teu costat La Visió AVALUACIÓ Per garantir la confidencialitat de les dades dels possibles beneficiaris del projecte, l’ avaluació del projecte es fa de forma continuada a través de reunions periòdiques entre el Director de la Comissió, el Cap de Grup del Projecte, Presidència Local i la referent tècnica. En aquestes reunions es tracten aspectes tant d’anàlisi quantitatiu com d’altres aspectes de tipus més qualitatiu.
 12. 12. Al teu costat La Visió AVALUACIÓ Anàlisi quantitatiu ● Evolució en el número de voluntaris i voluntàries als que va adreçat el projecte. Actualment es fa seguiment d’uns 50 casos. ● Evolució en el número de voluntaris i voluntàries que participen de manera activa en el mateix. Actualment participen uns 15 voluntaris activament. ● Número d’activitats realitzades amb el voluntariat al que va adreçat el projecte.
 13. 13. Al teu costat La Visió AVALUACIÓ Aspectes qualitatius ● Anàlisis de les dificultats i necessitats del voluntariat participant amb la creació d’un espai per compartir les seves experiències amb el Cap de Grup. ● Proposta de noves accions per respondre millor a les necessitats dels voluntaris i voluntàries als que va adreçat el projecte. ● Idoneïtat dels instruments de valoració.
 14. 14. RECURSOS Recursos humans Al teu costat La Visió ● 1 Cap de Grup ● El director o directora de la Comissió d’ Adults. ● Un tècnic o tècnica. ● Un grup de voluntariat mínim de 15 persones Formació Tot el voluntariat participant serà format específicament per aquesta activitat. El contingut de la formació està basat en les habilitats comunicatives, l’assertivitat, suport emocional, etc.
 15. 15. ... I TOT AIXÒ Al teu costat La Visió Per estar sempre AL TEU COSTAT MOLTES GRÀCIES!
 16. 16. La Visió Humanitat Imparcialitat Neutralitat Independència Voluntariat Unitat Universalitat

×