BIBLIOTECA COMUNALĂ GHIDIGENI ȘI IMPLICAREA ÎNPĂSTRAREA MEMORIEI LOCALE : PALATUL CHRISSOVELONI
FORMAREA COLECTIILOR PASTRATOARE DE ISTORIE LOCALA                •  Colecţiile de cunoaştere locală   ...
LOCUL BIBLIOTECII ÎN                        COMUNITATE ȘI ÎN JUDEȚ                ...
METODE DE PROMOVARE A                      ISTORIEI LOCALE                      ...
METODE DE PROMOVARE A  ISTORIEI LOCALE  - realizarea monografiilor  - publicarea unor articole de presa•   O alta ...
METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE- organizarea unor expozitii tematice prin incheierea unor parteneriate intre    ...
METODE DE PROMOVARE A                     ISTORIEI LOCALE                  - organiz...
METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE          •  Alături de fotografii au fost expuse            si ...
Gudana
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Gudana

639 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
639
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
26
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gudana

 1. 1. BIBLIOTECA COMUNALĂ GHIDIGENI ȘI IMPLICAREA ÎNPĂSTRAREA MEMORIEI LOCALE : PALATUL CHRISSOVELONI
 2. 2. FORMAREA COLECTIILOR PASTRATOARE DE ISTORIE LOCALA • Colecţiile de cunoaştere locală găzduite de bibliotecile publice trebuie privite ca instrumente capabile să reflecte comunitatea în toată diversitatea ei. Ele pot cuprinde toate documentele care pot deveni surse pentru orice informare asupra localităţii şi împrejurimilor sale (cărţi propriu-zise, periodice, monografii, materiale audio- video, cărţi poştale, corespondenţă, fotografii, foi volante, hărţi, broşuri, jurnale, pliante, afişe, programe de manifestări culturale, depozitul legal, etc.).
 3. 3. LOCUL BIBLIOTECII ÎN COMUNITATE ȘI ÎN JUDEȚ • promovarea cooperării între biblioteca judeţeană şi bibliotecile subordonate prin coordonarea activităţii pe linia genealogiei şi istoriei locale; • promovarea cooperării între• redimensionarea locului şi rolului bibliotecii în cadrul comunităţii locale; biblioteci şi instituţiile care au puncte• colectarea, conservarea şi punerea comune în activitatea lor sau care pot la dispoziţia utilizatorilor a unui fond îndruma activitatea din acest domeniu. dedicat memoriei culturale locale;• încurajarea donaţiilor în acest domeniu.
 4. 4. METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE - marcarea monumentelor istorice• Primul pas in promovarea obiectivelor ce aparțin istoriei locale și patrimoniului național este realizarea panourilor pentru marcarea monumentelor istorice conform legislației in vigoare. Astfel, s-au realizat panouri ce conduc spre palatul familiei Chrissoveloni și la cavoul familiei.
 5. 5. METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE - realizarea monografiilor - publicarea unor articole de presa• O alta metoda de promovare a istoriei locale este publicarea la diverse publicații a unor articole legate de evenimente importante ale familiei: perioade de glorie sau chiar de impas ale acesteia. Astfel am publicat in “Buletinul informativ pentru bibliotecile publice din județul Galați” câteva articole intitulate “Prietenia dintre Regina Maria a României și familia Chrissoveloni”. Si cea mai laborioasă activitate a fost cea de cautare a informațiilor in vederea realizării “Monografiei comunei Ghidigeni”, in care am rezervat un întreg capitol familiei Chrissoveloni.
 6. 6. METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE- organizarea unor expozitii tematice prin incheierea unor parteneriate intre institutii ce au activitati comune. Printr-un parteneriat incheiat intre Biblioteca Comunala Ghidigeni, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National, Muzeul de Istorie Galati, Directia Judeteana a Arhivelor Statului și Comunitatea Elena din Galati a fost organizat un amplu eveniment numit “Familia Chrissoveloni-un destin european” Acesta a avut ca scop promovarea istoriei locale si intarirea relatiilor de colaborare dintre institutiile participante. Invitații speciali au fost membrii familiei Chrissoveloni: domnul Jean Chrissoveloni si doamnele Sybille si Elena Chrissoveloni. Au fost prezente pentru mediatizarea evenimentului reprezentanti din televiziuni locale, presa si radio.
 7. 7. METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE - organizarea expozitiei de fotografiiMuzeul de Istorie Galati a fostgazda expozitiei de fotografiiChrissoveloni. Aproximativ 150de fotografii puse la dispozitiechiar de familie au fost expusepublicului timp de o saptamână.
 8. 8. METODE DE PROMOVARE A ISTORIEI LOCALE • Alături de fotografii au fost expuse si documente vechi, actele de constituire a Bancii Chrissoveloni datate in anul 1920, chiar acte de banca originale dar si alte lucrări în care se scrie despre aceasta remarcabila familie ce a fost foarte cunoscuta la începutul secolului al-XX-lea. • De asemenea, a fost expusa lucrarea in trei volume, “Povestea vietii mele” a Reginei Maria, in care scrie despre Ghidigeni si familia Chrissoveloni, prietena cu familia regala.

×