Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Avaluació de passos de fauna

1,643 views

Published on

Com uns ratolins boscans ens indiquen com estalviar diners a les inversions en infraestructures

Published in: Technology
 • Be the first to comment

Avaluació de passos de fauna

 1. 1. Avaluació de passos de fauna Dimensionament del passos Identificació de rastres Mapes d’impedància de la permeabilitat ecològica És possible anar més enllà dels dogmes i optimitzar les inversions pel foment de la permeabilitat ecològica?
 2. 2. Té res a veure aquest ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) amb les obres de permeabilitat ecològica del AVE?
 3. 3. 425 fotos en 14 dies gaudint de les delicatessen del restaurant “Nabo de Lugo”
 4. 4. Prop de 1000 fotografies en total (aquesta és una de les 3 càmeres instal·lades al sector) i dos mesos d’exposició solament han donat imatges del ratolí boscà . . . .
 5. 5. .. dos gossos domèstics...
 6. 6. ...i dues guineus, una d’elles fotografiada també en una altra trampa a 2,5 km de distància. . .
 7. 7. Com és que no hi ha cap foto de porc senglar?.. Hem trobat rastres d’un únic individu jove i erràtic, que no ha estat fotografiat. Un senglar és un animal que mai perdria l’oportunitat de menjar aquestes delicatessen !!
 8. 8. Trampa nº 5 El context territorial de la trampa: • AP- 2 • AVE • Ferrocarril Tarragona-Lleida • La N-240 i el seu desdoblament • Habitatge dispers lligat a l’activitat agrícola
 9. 9. Grans infraestructures lineals amb diferents edats, i amb diferents permeabilitats La cartografia dels passos potencials
 10. 10. La N-240 no té cap pas de fauna en aquest sector
 11. 11. Es pot avaluar l’eficiència dels passos de fauna de l’AVE ?
 12. 12. Aquest és un mapa d’impedància. És molt senzill: com més vermell, més impermeable; i com més verd, major facilitat al pas de fauna.
 13. 13. Un únic individu Pas potencial Això es pot complementar amb la cartografia dels passos potencials de fauna (cercles buits) i el registre de petjades de senglar (en groc). . .
 14. 14. . . . i, fins i tot, podem afegir àrees d’influència dels habitatges amb fauna domèstica (que destorben la fauna salvatge).
 15. 15. . . .i intentar entendre el paper del soroll de les carreteres. El resultat és evident: La AP-2 és relativament permeable; el AVE és súper permeable i la N-240 és una barrera impermeable.
 16. 16. 8 Km de barrera funcional entre aquests dos passos!
 17. 17. És un entorn on no hi ha “demanda de pas” (tanmateix sí uns ratolins de bosc que aprecien el bon menjar). Aquesta absència de fauna s’origina per l’efecte sinèrgic de la freqüentació humana (i predadors domèstics) i la coexistència de barreres al pas de fauna.
 18. 18. Han apreciat la pinya tropical d’un bon restaurant, tanmateix, aprecien l’esforç econòmic de dimensionar passos de fauna aptes pel pas de cabirols?
 19. 19. Aquests petits rosegadors ens expliquen que: • La connectivitat ecològica no és un dogma: és un procés ecològic.
 20. 20. Aquests petits rosegadors ens expliquen que: •Els processos ecològics es poden quantificar. Hi ha suficients recursos tecnològics i de coneixement científic.
 21. 21. Aquests petits rosegadors ens expliquen que: • La tècnica ens pot ajudar a preservar la connectivitat ecològica i a estalviar diners!
 22. 22. http://www.slideshare.net/consultoraSGM www.sgm.cat

×