Toefl

1,370 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,370
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
288
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Toefl

 1. 1. TOEFL® (Test of English as a Foreign Language) je standardizovaniispit kojim se proveravanivo znanja engleskog jezika kod stranihstudenata, onih kojima engleski nije maternji jezik. Skoro svi americkikoledži i univerziteti postavljaju polaganje tog ispita kao osnovnipreduslov za prijavljivanje stranih studenata za upis. Osim toga, mnogiprogrami davanja stipendija i agencije koje izdaju odobrenja ili potvrdesluže se rezultatima sa TOEFL®-a da bi procenili koliki je nivo znanjaengleskog kod prijavljenih kandidata.Nova generacija TOEFL® uvedena je tokom 2005. godine. U pitanju je„Internet-based test“ (iBT). Novi test se polaže u Beogradu od maja2006. godine.
 2. 2. • Test ispituje sve četiri jezičke veštine potrebne za efektnukomunikaciju: govor, slušanje, čitanje i pisanje. Naglasak je nakorišćenju engleskog jezika u komunikativne svrhe.• Test se polaže u osiguranim Internet centrima širom sveta. Starikompjuterski i papirni testovi se ne polažu u zemlji u kojoj se uvedenovi test.• Neki od zadataka će zahtevati od kandidata da kombinuju višejezičkih veština. Da bi akademski bili uspešni na koledžima iuniverzitetima u engleskom govornom području, studenti moraju dabudu sposobni da kombinuju jezičke veštine u učionici.
 3. 3. Nova integrisana pitanja ili “zadaci”, pomažu studentima daizgrade samouverenost potrebnu za komunikaciju uakademskoj sredini. Novi integrisani zadaci će odkandidata tražiti da:- čitaju, slušaju, a zatim izgovore odgovor na pitanje- slušaju, a potom odgovore na pitanje- čitaju, slušaju, a potom napišu odgovor na pitanje
 4. 4. KOLIKO TRAJE TEST?•Dozvoljeno je pisati beleške tokom testa. Kandidati mogu dasvoje beleške sa svih delova testa koriste kada odgovaraju napitanja. Nakon testa beleške se prikupljaju i uništavaju pre negošto kandidati napuste centar za testiranje.• Novi TOEFL® uključuje govorni deo. Ovaj deo ispita sastoji seiz šest zadataka i kandidati će morati da koriste slušalice imikrofon. Odgovori se snimaju digitalnim putem i šalju u ETS®,gde se ocenjuju.
 5. 5. • Nema više strukturnog dela. Gramatika se proverava upitanjima i zadacima u svakom delu testa.• Govorni deo ispita zvuči prirodnije i lekcije mogu uključitii britanski ili australijski akcenat.Osim toga, uvedena su nova pitanja kojima se proveravastav kandidata, stepen sigurnosti I namera.• Deo sa čitanjem teksta može od kandidata da traži dakategorizuju informaciju, da popune tabelu ili napravepregled informacija.
 6. 6. • Pisani deo je proširen. Novi test traži od kandidata danapišu odgovor na materijal koji slušaju i čitaju, kao i danapišu esej kojim objašnjavaju sopstveno mišljenje. Ovajdeo teksta zahteva da se esej kuca na kompjuteru.• Novi rezultati će biti dostupni na Internetu. Kandidati ćemoći da vide rezultate na Internetu 15 radnih dana nakonpolaganja, a primaće i kopiju rezultata poštom. Koledži iuniverziteti će moći da vide rezultate kandidata prekoInterneta, ali će i dalje primati izveštaje o rezultatima nadosadašnji način. Više neće biti moguće videti delimičnerezultate odmah po završetku ispita.
 7. 7. Sekcija testa Broj pitanja VremeČitanje 36-70 pitanja 60–100 minutaSlušanje 34-51 pitanja 60–90 minutaODMOR 10 minutaGovor 6 zadataka 20 minutaPisanje 2 zadatka 50 minuta
 8. 8. TOEFL® IBT se ocenjuje drugačije od prethodnih. Brojpoena koje kandidat može da dobije kreće se od 0 do 120.Svaka od sekcija (čitanje, pisanje, slušanje i govor) donosiod 0 do 30 poena. Kod pisanja i govornog dela svakizadatak se ocenjuje od 0 do 5, pa se potom taj rezultatkonvertuje da izrazi učinak na skali od 0 do 30 poena.
 9. 9. Prijava za TOEFL® iBT vrši se preko Internet sajtaorganizatora ispita – www.toefl.org, ali i telefonom prekoRegionalnog registracionog centra u Holandiji. Na sajtuMedjunarodnog akademskog centra nalazi se detaljnouputstvo kako prijaviti ispit – preuzmite ga sa lokacijehttp://www.iacbg.org/.res/File/toefluputstvo.pdf .Potrebno je da na sajtu www.toefl.org otvorite besplatninalog koji će Vam kasnije služiti za primanje rezultata iprijavu ispita. Telefonska prijava se vrši pozivom na broj +31320 239 540, svakog radnog dana od 9 do 19 sati.
 10. 10. Tokom razgovora sa operaterom potrebno je da imate brojsvog naloga u TOEFL® iBTsistemu koji ste dobilibesplatnom registracijom na sajtu www.toefl.org. Na krajuprocedure biće Vam potrebna kreditna kartica da potvrditeprijavu i rezervišete mesto.Medjunarodni akademski centarje jedan od ovlašćenih centara za polaganje TOEFL® iBT uBeogradu.Ispit prijavite ranije, jer je broj mesta ograničen!Od jula 2009. godine cena polaganja u Srbiji je 180američkih dolara. Plaćanje se vršikreditnom karticom. Cena polaganja zavisi od lokacijetestiranja – više detalja dostupno je na sajtu www.toefl.org.
 11. 11. TOEFL® iBT se polaže nekoliko puta mesečno na višelokacija u Srbiji, od kojih su barem dve u Beogradu. Drugedve lokacije su u Nišu i u Subotici. Za uvid u rasporedpotrebno je da na sajtu www.toefl.org izaberete link“Register” i da na sledećoj stranici izaberete lokacijutestiratestiranja. Na taj način imaćete uvid u trenutnostanje kada su u pitanju slobodna mesta za testiranje pogradovima izabrane zemlje i cena testiranja. Pozivom nabrojeve centara za testiranje ne možete dobiti informacije oslobodnim mestima za polaganje.
 12. 12. Medjunarodni akademski centar održava pripremu zaTOEFL® iBT. Prijavite se za pripremu ili na listučekanja pozivom na broj 011/3349 639 ili putem e-mail-a seminari@iacbg.org. Za članove bibliotekeomogućeni su specijalni seminari o testu i simulacijena računaru. Medjunarodni akademski centar,Dečanska 12/I, Beograd, 011/334 9639www.iacbg.org – www.facebook.com/iacbg -www.twitter.com/iacbg

×