Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
COMPROMÍS
per Orba
2 0 1 5C o m p r o m í s p e r OR B A
ET PRESENTEM EL POBLE QUE VOLEM
CONTINGUTS
INTRODUCCIÓ	1
ELS NOSTRES CANDIDATS	 2
1. ECONOMIA LOCAL	 5
2.MECANISMES DE GOVERN	 7
3. FESTES	 10
4. ESPORTS	...
| 1C O M P R O M Í S p e r O r b a
Benvolgut veïna o veí,
Entre les mans tens el paper amb el qual pretenem explicar-te el...
Guillem Marhuenda Arquitecte tècnic i estudiant
d’Arquitectura. Ell ha estat coordinant i coorganitzant totes
i cadascuna ...
Francesc Roig Treballador social. Representa, com pocs,
un perfil tècnic i social necessàri per gestionar pobles com
Orba....
4 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
ET PRESENTEM
EL POBLE QUE VOLEM
| 5C O M P R O M Í S p e r O r b a
1. ECONOMIA LOCAL
1.1.1.	 La teua informació, a l’abast de tots: Adquirirem una aplicac...
6 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
1.3.1. Conèixer-nos... : Crearem un registre d’autònoms i
empreses ubicades a Orba amb...
| 7C O M P R O M Í S p e r O r b a
2.MECANISMES DE GOVERN
2.1.1.	 Portes obertes: Un nou horari d’atenció al públic, que a...
8 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
	
2.1.9. Balanç semestral de la gestió municipal: Cada 6 mesos es donarà
compte al pob...
| 9C O M P R O M Í S p e r O r b a
2.3.1.	 Rehabilitar és fer poble: Implantarem un seguit d’exempcions
fiscals per les ob...
1 0 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
3.1.	 L’Ajuntament també és Comissió: Coordinarem tota la tasca de la
comissió de fe...
| 1 1C O M P R O M Í S p e r O r b a
4.1.	 Abans de construir s’ha de planificar: Impulsarem un Plà
d’Ordenació de la zona...
1 2 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
5.1.	 Agenda única: Crearem una agenda cultural unificada amb
col·laboració entre to...
| 1 3C O M P R O M Í S p e r O r b a
6.6.	 L’escola dins del poble: Fomentarem que certes activitats de
l’escola es desenv...
1 4 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
	
7.1. El turisme no entén de límits municipals: Fomentarem l’activitat
turística ju...
| 1 5C O M P R O M Í S p e r O r b a
8.1.1. La discreció és important: Traslladarem l’atenció de la
Treballadora Social a ...
1 6 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
8.2.1.	 Més enllà de les conferències:
Crearem i implantarem, cotreballant
amb les d...
| 1 7C O M P R O M Í S p e r O r b a
9.1.1.	 La centralitat com a factor estratègic: Posarem a disposició de
totes les ent...
1 8 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
9.1.9. Omplim els buits: Realitzarem un estudi dels edificis i solars de
l’ajuntamen...
| 1 9C O M P R O M Í S p e r O r b a
10.1.1. Pensem el futur: Impulsarem la redacció d’un nou pla
general d’ordenació urba...
2 0 | C O M P R O M Í S p e r O r b a
10.2.4.	El futur comença a l’escola: Volem implicar a l’Escola en el
projecte europe...
| 2 1C O M P R O M Í S p e r O r b a
10.3.2. Si ens ordenem, cabem tots: Marcarem les zones allà on es pot
aparcar i allà ...
La teua
Presidenta.
Mónica
#ambValentia
@monicaoltra
Candidata a la presidència compromis.net
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Programa electoral 2015. Compromis per Orba.

789 views

Published on

Programa electoral

Published in: Government & Nonprofit
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Programa electoral 2015. Compromis per Orba.

 1. 1. COMPROMÍS per Orba 2 0 1 5C o m p r o m í s p e r OR B A ET PRESENTEM EL POBLE QUE VOLEM
 2. 2. CONTINGUTS INTRODUCCIÓ 1 ELS NOSTRES CANDIDATS 2 1. ECONOMIA LOCAL 5 2.MECANISMES DE GOVERN 7 3. FESTES 10 4. ESPORTS 11 5. CULTURA 12 6. EDUCACIÓ 12 7. TURISME 14 8. BENESTAR SOCIAL 15 9. SERVEIS GENERALS 17 10. TERRITORI 19
 3. 3. | 1C O M P R O M Í S p e r O r b a Benvolgut veïna o veí, Entre les mans tens el paper amb el qual pretenem explicar-te el nostre programa electoral.Val a dir, que no és cap carta als Reis Mags ni cap decàleg de bones intencions. Tampoc és un document amb el que volem guanyar eleccions a canvi de falses promeses. I, fins i tot, ens atrevim a dir que és més un document per a nosaltres que per a tu, perquè és on hem posat, blanc sobre negre, tot allò que ens agradaria per a Orba. Totes aquelles accions que pretenem portar des del govern. Advertim, de primeres, que ens allunyem de propostes de difícil compliment. El nostre és un programa de propostes concretes i fàcils de realitzar. En definitiva, és un full de ruta que hem de seguir per aproximar-nos al model de poble que tenim pensat per a Orba. Aquest és un model basat amb la dignitat de dos eixos transversals: persones i territori. Un model que per a l'eix social ha de garantir benestar, més enllà de polítiques caritatives; i justícia, com a element bàsic per al tracte igualitari, digne i respectuós des de l’Ajuntament cap a les persones. Amb el segon eix, apostem per un model on el component geogràfic, és a dir el lloc que ocupa Orba dins del marc de la Marina Alta, ha de servir com a factor estratègic. Ens situem com a porta als pobles de muntanya i al mateix temps com a centre geogràfic comarcal. D’aquesta manera, canviem el model de ser un poble de passada per convertir-lo en un poble on quedar-se. En suma, tornar a ser el que érem abans: un poble de referència. Malgrat tot, no ho podem fer sols, ni hem pensat mai en fer-ho. Aquest full de ruta començàrem a elaborar-lo fa vora dos anys. Un temps en el qual hem recollit i analitzat 102 enquestes individuals, a les quals es sumen les 30 realitzades als comerços locals i les 9 reunions amb les associacions que s’han demostrat interessades en participar en el programa que denominàrem “Escoltar amb Compromís”. El resultat, doncs, és tot un seguit de propostes treballades conjuntament entre el col·lectiu i el poble. Un total de 151 propostes concretes fàcilment identificades per cada persona que hi heu participat. Per últim, volem destacar que la concreció no és més que la voluntat de deixar ben clar allò que volem. Aquest fet ens ha portat a optar per presentar un programa amb un disseny amigable i de fàcil lectura, com el que tens entre mans. Ara, amb tot damunt la taula, la decisió es teua. Trieu el millor equip, que guanye Orba. INTRODUCCIÓ
 4. 4. Guillem Marhuenda Arquitecte tècnic i estudiant d’Arquitectura. Ell ha estat coordinant i coorganitzant totes i cadascuna de les activitats que estem organitzant des de Compromís. També és membre de la rondalla i ha participat en alguns teatres. A més, ha estat cofundador de l’Associació Cultural Juvenil, amb la qual, abans de formar part de Compromís, ja organitzava activitats per a la gent més jove. Li agrada fer una política a peu de carrer perquè creu que el més important és saber escoltar el poble. Asun Tarrasó Músic, violoncel·lista, docent i terapeuta. Asun va decidir vindre a viure a Orba, fet que ja és d’agrair; però encara ho és més si això implica preocupar-se pel poble. A més, s’ha implicat activament en el poble formant part de la Coral o colaborant amb l’organització del Mercat de la Terra, entre d’altres. En suma, queda més que demostada la seua il·lusió i voluntat d’integració i de canvi al poble. Melissa Català Criminòloga i estudiant de dret. En tot allò que hem organitzat des de Compromís ha sigut un dels pilars bàsics. Per al grup és un plaer que haja decidit donar el pas i implicar-se també políticament. La trobareu en mil llocs i iniciatives diferents, però si alguna cosa la caracteritza per sobre de tot, és eixe somriure amb el qual transmet una enorme vitalitat i energia. 2 | C O M P R O M Í S p e r O r b a Ignasi Cervera Tècnic en gestió del territori. La seua vocació professional, junt a l’estima que sent cap a Orba, l’han portat a donar el pas. Afronta este repte com una oportunitat per posar en pràctica tot el que ha aprés i, al mateix temps, seguir aprenent. És conscient que encapçala un grup de persones fantàstiques i treballadores; per açò, sobre el respecte li predomina la il·lusió i la seguretat. Vol ser el pròxim alcalde d’Orba perquè des del consens i la participació ciutadana vol fer un poble millor. ELS NOSTRES CANDIDATS Carmen Riera Mestra. És una de les impulsores de la renovació que ha experimentat el grup. Durant pràcticament dos anys, ha treballat de valent en la sectorial d’educació, des d’on s’han organitatzat activitats com la I Festa Estellés, els intercanvis d’idiomes i la celebració del dia de la infantesa, entre d’altres. Tindre-la en l’equip és assegurar-se una font de treball inesgotable.
 5. 5. Francesc Roig Treballador social. Representa, com pocs, un perfil tècnic i social necessàri per gestionar pobles com Orba. Justícia, benestar, igualtat i participació són paraules que sempre l’acompanyen a l’hora d’entendre qualsevol acció. Amb ell, tot això queda assegurat. Mario Noris Estudiant de Batxillerat. Representa la continuïtat del grup i l’inici d’una nova generació. Fou precisament ell qui s’apropà al col·lectiu i manifestà la voluntat de treballar amb nosaltres per Orba. Amb persones així, el futur està assegurat. | 3C O M P R O M Í S p e r O r b a Jose Gil Mestre. Quan decidirem completar la candidatura, decidirem buscar una persona amb un perfil concret: de mitjana edat, amb un perfil tècnic i respectada per gran part del poble. Ho tinguerem clar; havíem de sumar Jose a l’equip. Salvador Verdú Operari. Vinculat amb el grup des de sempre, es caracteritza per afrontar els problemes des de la calma i amb serenitat. Ja ha estat regidor de l’Ajuntament, i tot aquell que el coneix no dubta en assegurar que ha estat un dels millors. Marisa Nadal Mestressa de casa. És aquella persona que tot col·lectiu necessita. Sempre treballant i preocupada pel futur del col·lectiu. A més, també ens assessora quan cal i ens dóna la il·lusió necessària per seguir endavant. Jaume Pons Treballador. És a l’hora força i ganes. El defineix l’esperit organitzador, ja siga per parar la millor taula com penjar la pancarta més alta. Regidor, en etapes anteriors, se’l reconeix per la seua predisposció a treballar.
 6. 6. 4 | C O M P R O M Í S p e r O r b a ET PRESENTEM EL POBLE QUE VOLEM
 7. 7. | 5C O M P R O M Í S p e r O r b a 1. ECONOMIA LOCAL 1.1.1. La teua informació, a l’abast de tots: Adquirirem una aplicació per a què des d’un telèfon mòbil informes sobre el negoci. 1.1.2. Si vius i tens el teu negoci en Orba, t’ho premiarem: Aplicarem una reducció en la taxa del fem als comerços i empreses dels quals el propietari tinga casa a Orba. 1.1.3. Justícia i equitat en les taxes: Ajustarem les taxes de fem al volum de fem que realment es genera. Una oficina no genera el mateix que una tenda. 1.1.4. La formació és necessària: Impulsarem activitats de formació que veritablement tinguen efectes positius sobre els comerços. 1.1.5. Donarem continuïtat al que estàvem fent: Seguirem amb la Ruta de la Tapa i crearem noves activitats. 1.1.6. I continuarem innovant: Lluitarem per impulsar el comerç creant una marca associada a Orba. 1.1. Comerç local ORBAEL TEU COMERÇ
 8. 8. 6 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 1.3.1. Conèixer-nos... : Crearem un registre d’autònoms i empreses ubicades a Orba amb els serveis que oferisquen per tal de tindre-ho presenten en les necessitats municipals. 1.3.2. ... per treballar junts: Per als projectes que necessite l’ajuntament es comptarà amb empreses i autònoms d’Orba que presten el servei necessari. 1.3.3. Repartiment just: quan el servei siga ofert per més d’una empresa o autònom d’Orba, es tindrà en compte un balanç per tal de mantenir un repartiment equitatiu en la contractació del servei. 1.3.4. Plans d’ocupació local... : Apostarem pels programes d’ocupació associats a la brigada d’obres que s’han dut a terme en els últims anys. 1.3.5. ...també per a treballs qualificats: Ampliarem els plans d’ocupació local a treballs qualificats. 1.3.6. Banc de terres: Crearem un registres de bancals en desús per tal de facilitar els acords d’ús entre propietari i interessat en treballar la terra. 1.3. Foment de l’ocupació 1.2.1. Creem espais, unim esforços: Reconvertirem algun edifici municipal per tal d’habilitar-lo com a coworquing, on el diferents emprenedors puguen llogar despatxos mentre consoliden el seu servei. Així, fomentarem la possibilitat de crear sinèrgies. 1.2.2. Facilitem els encontres:Posarem al servei dels diferents autònoms i empreses del poble una sala de reunions per tal de facilitar la relació amb possibles clients. 1.2.3. Les primeres pases, millor junts: Ajudarem als emprenedors, tant a nivell formatiu com burocràctic, per a desenvolupar el negoci. 1.2. Emprenedors, autònoms i empreses locals Oportunitats per a tots Compartim espais creem sinèrgies
 9. 9. | 7C O M P R O M Í S p e r O r b a 2.MECANISMES DE GOVERN 2.1.1. Portes obertes: Un nou horari d’atenció al públic, que assegure tres hores d’obertura més enllà del de 9:00 a 13:00; i obrir, almenys, un dia de vesprada. 2.1.2. Un alcalde accessible: Determinarem un horari en el qual es podrà parlar amb l’alcalde sense cita prèvia ni burocràcia. 2.1.3. Orba.es, la finestra des d’on ens miren: Millorarem i mantindrem actualitzada constantment la pàgina web per tal de convertir-la en una veritable eina d’informació. 2.1.4. Les noves tecnologies al servei de l’administració local: s’adquirirà una app per tal de facilitar que la informació municipal (bandos, programació...) arribe al ciutadà i que la informació ciutadana (queixes, suggerències...) arribe a l’Administració. 2.1.5. I si no controles les noves tecnologies: ubicarem nous taulers informatius més visibles. 2.1.6. Administració electrònica: facilitarem la presentació de documents via internet. Des de qualsevol lloc del mon, serà possible realitzar determinats tràmits municipals. 2.1.7. Si l’administració et demana documentació, ha de facilitar-te els tràmits: Implantarem un servei de compulsa, DNI i signatura electrònica, així com altres documents si és el cas, amb preus i temps d’espera ajustats a la resta de municipis d’alrededor. 2.1.8. Dades obertes: Obertura pública i permanent de les dades com retribucions dels regidors, contractes amb l’ajuntament, dades ambientals i finances municipals. 2.1. Funcionament de l’Ajuntament + Acc e s s i b l e + Fà c i l + In fo r m a c i ó + Tr a n s pa r e n t
 10. 10. 8 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 2.1.9. Balanç semestral de la gestió municipal: Cada 6 mesos es donarà compte al poble, mitjançant una assemblea informativa i participativa, de la gestió. 2.1.10. Però, qui ens ha d’avaluar eres tu: Crearem un espai en la web municipal on apareixeran totes les nostres propostes de govern amb informació detallada del seu estat, per tal que sàpies en quin grau estem complint el programa. 2.2.1. Tu tries les inversions: Activarem un programa de pressupostos participatius per tal de que determinades inversions les decidim entre totes. 2.2.2. La teua veu, també al Ple municipal: Posarem en marxa la figura de l’escó ciutadà. 2.2.3. Tu ens orientes: En les decisions que més poden afectar al dia a dia es tindran presents mitjançant processos de participació ciutadana. 2.2. Participació Go v e r n a r e m a m b t u
 11. 11. | 9C O M P R O M Í S p e r O r b a 2.3.1. Rehabilitar és fer poble: Implantarem un seguit d’exempcions fiscals per les obres de rehabilitació integral de vivendes i de millora de façanes. 2.3.2. Justícia tributaria. Mateixos drets, mateixos deures: ens acollirem al programa estatal i d’obligat compliment per tal de fer més just el cobrament d’impostos municipals. 2.3.3. Si tots paguem, paguem menys: Una vegada ens assegurem que totes tenim i complim els mateixos deures, baixarem el tram municipal de l’IBI. 2.3.4. Si el sòl no és urbà, l’IBI tampoc: Informarem i assessorarem als propietaris de sòl urbanitzable sense planejament per a què tramiten les gestions oportunes per tal de que se’ls ajuste el cobrament de l’IBI a la situació urbanística real de la parcel·la. 2.3. Fiscalitat municipal 2.4.1. Eres qui sap, eres qui ens orienta: Volem agrupar en una mateixa entitat, totes les associacions que vullguen aportar informació sobre el poble. Crearem el Consell de Participació Ciutadana. 2.4.2. Les formes importen: Millorarem la relació i el funcionament entre totes les associacions i l’Ajuntament. 2.4.3. Entre tots, millor: Redactarem convenis per a gestionar espais municipals conjuntament. 2.4.4. No es donaran les claus dels edificis municipals: Assegurarem l’obertura i clausura de portes mitjançant altres mecanismes. 2.4. Associacions L’a s s oc i a c i o n i s m e , m oto r d e l p o b l e Justícia tributaria. Mateixos drets, mateixos deures
 12. 12. 1 0 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 3.1. L’Ajuntament també és Comissió: Coordinarem tota la tasca de la comissió de festes i treballarem colze a colze durant tot l’any. 3.2. Per a què tot funcione correctament ens hem de coordinar: Setmanes abans de cada període de festes ens reunirem amb associacions, bars i comerços per tal de crear un pla conjunt de coordinació i d’establir horaris, condicions de neteja, necessitats de cada part... 3.3. Reinventem-nos: Repensarem les festes d’agost per fer-les més atractives i, en els dies on coincidiesquen pobles veïns, oferir una oferta diferent. 3.4. La festa és vostra: Aprofitarem l’impuls de les penyes per tal de millorar la festa d’agost amb noves propostes i més participació 3.5. Facilitarem feina: Adquirirem una estructura per a la barraca d’Orbeta i dotarem d’un espai on guardar el material i beguda de les barres, tant d’Orbeta com d’Orba. 3.6. La millor inversió, el manteniment: Ens comprometem a un millor manteniment de la infraestructura municipal de festes així com a l’adquisició gradual del material de l’associació taurina. 3.7. Més cotxes, més pàrquing: Habilitarem, de manera puntual durant les festes, nous llocs d’aparcament. 3.8. Més comboi, menys brutícia: Cada any, durant les festes d’agost organitzarem un concurs per dissenyar el que serà el got oficial de les festes, d’ús en la barra. A més, eliminarem una gran quantitat de residus. 3. FESTES Di v e r t i n t -n o s j u n ts .
 13. 13. | 1 1C O M P R O M Í S p e r O r b a 4.1. Abans de construir s’ha de planificar: Impulsarem un Plà d’Ordenació de la zona esportiva en perspectives de futur. Planejarem els espais que s’ocuparan amb possibles ampliacions, així com també la xarxa d’infrastructures bàsica. 4.2. I una vegada construït, s’ha de mantenir: Assegurarem un veritable manteniment de totes i cadascuna de les pistes esportives que assegure un estat adequat a l’hora de practicar l’esport. 4.3. Si es pot arribar amb cotxe, s’ha de poder aparcar. Habilitarem una zona d’aparcament més àmplia i ordenada, i no ho farem a costa de la Xopà. 4.4. Importa més el contingut, que el contenidor: Omplirem d’activitats les diferents pistes existents. 4.5. Els vestuaris també formen part de les pistes: La reserva de pistes inclourà, també, el dret a vestuaris i servei de dutxa si així es demana. 4.6. L’esport, també al carrer: Recuperarem de manera puntual el carrer com a espai per a l’oci i l’esport, tant per als xiquets com per als majors: Rutes senyalitzades amb punts quilomètrics, jocs infantils als carrers, partides de pilota... 4.7. Cap estació sense la seua activitat: Cada tres mesos hi haurà una activitat esportiva de referència al poble. Per això seguirem organitzant les activitats ja consolidades: Volta a Peu, Volta BTT i Inferntrail. I a més, en crearem de noves. 4.8. Entrenar també és participar: els inscrits en qualsevol d’aquestes 4 activitats tindran accés gratuït al servei de vestuaris i dutxes del complexe esportiu durant les setmanes prèvies a l’activitat. 4.9. Entre totes, millor: Fomentarem la relació i la coordinació entre totes les entitats esportives existents per tal de millorar les activitats i detectar necessitats. Per això, crearem el Consell esportiu municipal i un calendari unificat de totes les activitats esportives per tal de conèixer en cada moment la disponibilitat de pistes i l’agenda esportiva. 4. ESPORTS Gestionem Organitzem
 14. 14. 1 2 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 5.1. Agenda única: Crearem una agenda cultural unificada amb col·laboració entre totes les associacions del poble 5.2. Apostem per el que existeix: Implicarem activament en l’organització del mercat de la terra dotant-li una temàtica mensual. 5.3. Més i millor oferta cultural: Assegurarem activitats tots els mesos, a més de les fomentades per les associacions. 5.4. Cultura i festa: Introduirem el component cultural en les festes. 5.5. Que sone la música: Apostarem, clara i contundentment, per la música, en totes les seues versions, com a actiu cultural del poble. 5.6. Recuperem el que ja iniciàrem: Tornarem a organitzar la setmana cultural, i ho farem en conjunt amb les escoles i les associacions. 5. CULTURA 6.1. L’Ajuntament ha de ser part activa de la comunitat educativa: Treballarem, mitjançant reunions periòdiques, per una millor coordinació ajuntament, el claustre i l’AMPA. 6.2. Camins escolars segurs: Millorarem l’accés a les escoles eliminant les barreres arquitectòniques i reservant un espai de pas per a vianants per tal de garantir la seguretat. 6.3. Fora d’escola...: Fomentarem les activitats extraescolars amb especial atenció a les activitats a l’aire lliure. 6.4. ... i també durant l’estiu: Impulsarem una Escola d’Estiu Municipal. 6.5. Cultivant l’educació: Cedirem un espai a l’escola i col·laborarem amb aquesta per a la creació d’horts escolars, assegurant la continuïtat d’aquests projectes en períodes no escolars. 6. EDUCACIÓ Agenda Cultural unificada
 15. 15. | 1 3C O M P R O M Í S p e r O r b a 6.6. L’escola dins del poble: Fomentarem que certes activitats de l’escola es desenvolupen dins del poble. 6.7. Les trobades, també a Orba: Posarem l’interés i ganes de treballar per tal de portar les Trobades d’Escoles en Valencià a Orba. 6.8. Reunir-se i informar: Ens comprometem a mantindre de manera urgent una reunió amb la propera Secretaria Autonòmica d’Educació per tal de recollir tota la informació referida a la permanència de la ESO a Orba i informar de manera clara a la comunitat educativa i el poble. 6.9. Una biblioteca activa: Dinamitzarem la Biblioteca, tant en gestió com activitats. 6.10. Música, mestre: Ampliarem i diversificarem l’oferta docent de l’escola de música, incloent instruments tradicionals, entre d’altres. 6.11. Formació també per a adults: Organitzarem cursos i altres activitats destinades a les persones adultes i majors. 6.12. Formació per a pares i mares: Realitzarem una escola per a pares/ mares i tallers d’estimulació pers als més menuts. 6.13. Practiques formatives i treballs finals: Incentivarem els convenis amb les universitats per a què els estudiants puguen completar la formació aportant coses al poble. més enllà de l’escola
 16. 16. 1 4 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 7.1. El turisme no entén de límits municipals: Fomentarem l’activitat turística junt amb els poble veïns i intentarem crear un ens de gestió turística que aglutine baix la mateixa marca tota la conca del Riu Girona, veritable unitat estructural del territori. 7.2. Importa el conjunt: Exigirem la neteja i conservació dels recursos turístics que tot i pertànyer a un altre municipi són també recurs turístics d’Orba, com per exemple el Toll blau. 7.3. Turisme tot l’any...: Centrarem esforços en atraure i desestacionalitzar el turisme a través d’esdeveniments esportius i culturals. 7.4. ...però també d’un dia: Acondicionarem la zona de la Xopà per tornar a fer utilitzable les barbacoes i les piques. A més, garantirem l’existència de llenya en les barbacoes. 7.5. Oferta d’allotjament diversificada: Habilitarem la Xopà del recinte esportiu com a zona d’acampada lliure amb servei per a autocaravanes. 7.6. Fira i turisme:Repensarem la fira del comerç per tal de convertir-la en un esdeveniment turístic on es pose de manifest tot allò que té com origen Orba: comerç, cultura, esport... 7.7. Rutes a peu, i en bici: Intentarem recuperar el projecte de BTT, del qual en el seu dia es desenvolupà la infraestructura mitjançant pilons de fusta i marcadors. 7.8. Pedalejarem junts: Intentarem arribar a acords amb bars, restaurants i allotjaments per a que qui complete qualsevol de les rutes de BTT tinga un incentiu per menjar o dormir en establiments d’Orba. 7. TURISME activem el que tenim
 17. 17. | 1 5C O M P R O M Í S p e r O r b a 8.1.1. La discreció és important: Traslladarem l’atenció de la Treballadora Social a un espai adaptat a les necessites i demandes necessàries. 8.1.2. Cap casa sense llenya: Aprovarem una ordenança que permeta que la llenya de la poda d’arbres municipals siga guardada en un departament municipal i que tota la gent d’Orba amb pobresa energètica, tinga accés, mitjançant un barem, a la mateixa durant els mesos més freds. 8.1.3. Atenció a la dependència. Centre de Dia: Degut a la proximitat amb Fontilles, treballarem per la signatura d’un acord amb Fontilles on aquelles persones d’Orba que vullguen rebre una atenció d’aquest tipus, puguen accedir a diferents opcions d’ajudes. 8.1.4. Conscients de les limitacions: Posarem les facilitats necessàries per a la construcció d’un Centre de Dia o residència, si hi ha alguna persona o empresa interessada en construir-lo i gestionar-lo. 8.1.5. Qui ha de garantir el benestar és la política, no la caritat: emprendrem accions municipals que asseguren el benestar de la població independentment de les accions caritatives. 8.1.6. La caritat com a complement: ens posarem al servei d’entitats del poble que contribuisquen al benestar comunitari des de la caritat, i al mateix temps els posarem totes les facilitats per a què desenvolupen les tasques. 8.1.7. La gent major necessita certes ajudes: Crearem els mecanismes oportuns per atendre les necessitats específiques de la gent major. 8.1.8. Sense barreres: garantirem la eliminació de les barreres arquitectòniques per tal de fer més segurs els recorreguts. 8.1.9. Entre totes millor: Crearem el Consell municipal de benestar social per tal de conèixer de primera mà les necessitats de la població. 8. BENESTAR SOCIAL 8.1 Serveis socials conscients de les necessitats
 18. 18. 1 6 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 8.2.1. Més enllà de les conferències: Crearem i implantarem, cotreballant amb les diferents associacions del poble, un Pla d’Igualtat Integral d’àmbit municipal, vinculant al mateix temes de gènere i educació d’Orba. 8.2.2. Entre totes, millor: Ens comprometem a treballar amb l’Associació de Dones per tal de crear una agenda conjunta i coherent per tal de fomentar la igualtat. 8.2 Igualtat 8.3.1. Les persones joves són futur: Establirem projectes socio- educatius on temes com gènere, diversitat funcional, participació social, sexualitat, no racisme/xenofòbia i educació per al desenvolupament siguen eixos transversals d’aquests. A més, fomentarem acords de treball entre ajuntament i els centres educatius de la localitat, fomentant la participació social i el pensament crític dels més joves. 8.3.2. I les majors, un actiu de la societat: Des de l’ajuntament organitzarem activitats que servisquen per assegurar el traspàs de coneixement des de les persones majors a la gent jove. 8.3.3. Consolidarem el que estem fent...: Fomentarem les activitats que afavorisquen la relació entre les diferents nacionalitats del poble, tal i com ja estem fent mitjançant els Intercanvis d’idiomes, els Tastallengües i les activitats culturals conjuntes. 8.3.4. ... i seguirem innovant: organitzarem una setmana concreta d’intercanvis mitjançant activitats culturals. 8.3 Convivència pla d’igualtat aprofitem el context
 19. 19. | 1 7C O M P R O M Í S p e r O r b a 9.1.1. La centralitat com a factor estratègic: Posarem a disposició de totes les entitats d’àmbit comarcal (MACMA, MASSMA, IEC, Orquesta Marina Alta, Empresaris) una seu en Orba per tal de que adopten el nostre poble com a seu permanent. A canvi, hauran d’assumir l’organització de certes activitats. 9.1.2. (Re)utilitzem els espais: Intentarem arribar a acords amb el Consell Escolar per tal d’utilitzar el gimnàs de l’escola com gimnàs municipal amb la finalitat de localitzar allí les diferents activitats esportives de les associacions (Ioga, pilates, kàrate...). 9.1.3. 24 hores accessibles per a la reserva: impulsarem la reserva telemàtica de locals i pistes. Des de qualsevol punt amb connexió a Internet podràs reservar i abonar la taxa, i se’t confirmarà la reserva. 9.1.4. 24 hores accessibles per a l’ús: Si el servei anterior incrementa l’ús de les instal·lacions, estudiarem la possibilitat, també, d’apertura de portes automàtica mitjançant DNI electrònic o altres mecanismes. 9.1.5. Dialoguem: Estudiarem, junt a les diferents associacions, una modificació de l’ordenança fiscal que regula el pagament per la utilització dels equipaments municipals. 9.1.6. Una veritable cessió d’espais: Cedirem un despatx o lloc de treball, en un horari acordat entre les dos parts, a associacions que demostren funcionament i organitzen activitats per a tot el poble. 9.1.7. Mantenim: Assegurarem la neteja i manteniment de tots els locals; i una neteja més intensiva abans i després d’utilitzar cada lloc. 9.1.8. Acondicionem: Repararem, millorarem i adaptarem l’Aula de Cultura per al correcte funcionament. 9. SERVEIS GENERALS 9.1. Edificis i espais públics una millor gestió
 20. 20. 1 8 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 9.1.9. Omplim els buits: Realitzarem un estudi dels edificis i solars de l’ajuntament en desús per tal de dotar-los d’un ús a cost mínim: tallers, horts urbans i públics, zones recreatives, etc. 9.1.10. Ordenarem espais: Organitzarem tots els edificis en ús i les activitats que es realitzen en ells. 9.2.1. No és més net qui més neteja: Instal·larem més papereres al poble i potenciarem les polítiques de Reduir, Reutilitzar i Reciclar residus. 9.2.2. Però s’ha de netejar: Ens comprometem a fer complir el servei per a que els voltants dels contenidors deixen de ser un niu de brutícia. 9.2.3. I en tot cas...: Estudiarem la possibilitat de tornar el servei de recollida de fem al sistema de “Porta a porta” per tal d’incrementar l’índex de reciclatge actual. 9.2.4. Els residus voluminosos, al seu lloc: Intentarem posar en funcionament un ecoparc. 9.2.5. I les restes vegetals, també: Assegurarem un horari d’apertura més flexible de l’espai destinat a dipositar les restes vegetals, i eliminarem la taxa. 9.2.6. Volem un poble saludable: Assegurarem el compliment d’una política de responsabilitat respecte als residus, abocaments i els excrements d’animals en el carrer. 9.2. Fem 9.3.1. Control: Vetllarem per a que l’empresa concessionària del servei complisca totes les condicions contractuals, adoptant les mesures necessàries. 9.3. Aigua i clavegueram un poble més net
 21. 21. | 1 9C O M P R O M Í S p e r O r b a 10.1.1. Pensem el futur: Impulsarem la redacció d’un nou pla general d’ordenació urbana on s’establisquen tipologies edificatòries i productives adaptades als nous temps. 10.1.2. Preservem la identitat: Impulsarem un Pla especial de protecció i rehabilitació per al nucli d’Orbeta. 10.1.3. Protecció activa: Assegurarem una protecció activa del territori i el patrimoni que permeta certes activitats, no condemnant l’element al residu folklòric. 10.1.4. El paisatge també és urbà: Impulsarem tot un seguit d’accions destinades a millorar la imatge urbana. 10. TERRITORI 10.1. Urbanisme 10.2.1. Reduirem consums: Optimitzarem els consum d’aigua i energia municipals per evitar despeses i balafiaments innecessaris. En aquest sentit continuarem amb els projectes d’il·luminació de baix consum als carrers i edificis municipals i estudiarem mecanismes per utilitzar en un futur aigua reciclada per reg de jardins i espais públics. 10.2.2. Ens carregarem d’energia: Farem una aposta clara cap a les energies renovables estudiant la possibilitat de contractar energia verda a tots els equipaments municipals. 10.2.3. I ens mourem amb ella: L’Ajuntament explorarà totes les vies de finançament i subvencions per obtenir de manera permanent i/o temporal vehicles municipals amb menys emissions contaminants. 10.2. Medi Ambient pensem en el futur protecció activa
 22. 22. 2 0 | C O M P R O M Í S p e r O r b a 10.2.4. El futur comença a l’escola: Volem implicar a l’Escola en el projecte europeu EURONET 50/50, ja que en aquest projecte la comunitat educativa aconsegueix uns estalvis energètics que són retornats en forma de material educatiu. 10.2.5. Un bosc viu: Seguirem amb una gestió del bosc mitjançant les netejes. 10.2.6. Que quede constància del que tenim: Elaborarem un registre d’arbres singulars d’Orba. 10.2.7. Més manteniment i millor estar: Assegurarem un correcte manteniment dels espais públics i la infraestructura que porten associada. Entre altres, revisarem la comoditat i gaudi d’alguns espais per millorar les condicions climàtiques. 10.2.8. De la celebració a l’hàbit:Organitzarem activitats de conscienciació en dies senyalats amb la intenció de convertir les celebracions en hàbits quotidians: Dia Internacional dels Boscos, Setmana de la Mobilitat Sostenible… 10.2.9. Canviem hàbits. Revaloritzem residus: Dotarem de mecanismes i ajudes oportunes per tal d’incrementar la revalorització de les restes de poda i matèries orgàniques i així convertir-les en compostatge natural que posteriorment puga ser utilitzat com a fertilitzant natural. Orba, a causa del model urbanístic, té una alta mobilitat obligada i el trànsit és un element que no podem obviar. Volem analitzar aquesta realitat posant en marxa un Pla de Mobilitat Urbana per pacificar el trànsit i establir una bona convivència entre el vehicle privat i la resta de formes de transport. En aquest sentit les idees generals que tenim en ment són les següents: 10.3.1. Les entrades i eixides del poble són precisament això, i per això han de servir: Garantirem que en les principals entrades al poble el transit siga fluid en els dos sentits. 10.3. Trànsit
 23. 23. | 2 1C O M P R O M Í S p e r O r b a 10.3.2. Si ens ordenem, cabem tots: Marcarem les zones allà on es pot aparcar i allà on no es pot en els principals carrers. 10.3.3. Si físicament no hi ha espai, no cap: En determinats carrers per on no caben dos cotxes si es manté la zona d’aparcament, repensarem els sentits de circulació. 10.3.4. Els buits s’han d’emplenar: Aprofitarem els espais buits per generar més places d’aparcament. 10.3.5. Millorar la circulació passa per agilitzar el transit: Crearem zones de carrega i descarrega davant de cada agrupació de comerços per tal d’evitar el doble estacionament. 10.3.6. Si els semàfors són intel·ligents, que ho siguen: Millorarem el trànsit en l’encreuament de semàfors mitjançant sensors que realment agilitzen el trànsit. 10.3.7. La seguretat és la visibilitat: Millorarem la visibilitat en els punts perillosos, com per exemple tot el Camí de la piscina, entre altres. 10.3.8. No arreglarem els carrers a dos mesos d’eleccions: Quan algú haja d’obrir un carrer després haurà de deixar-lo tal i com estava abans. 10.3.9. Les senyals no són cosa baladí: Millorarem la senyalització d’alguns carrers i canviarem totes aquelles senyals que estan en un estat d’abandonament o embruten la imatge del poble. 10.3.10. I les bicicletes, persuposat: Assegurarem un espai de convivència entre la bicicleta i els cotxes, principalment en aquells carrers que condueixen a les escoles i el poliesportiu. 10.3.11.I una vegada arribades al destí: Assegurarem l’existència d’aparcabicis en els principals punts d’accés mitjançant bicicleta. un trànsit més fluid
 24. 24. La teua Presidenta. Mónica #ambValentia @monicaoltra Candidata a la presidència compromis.net

×