Zeven aandachtspunten bij overdrukinstallaties

156 views

Published on

Als ontwerper of ontwikkelaar wilt u ervoor zorgen dat uw rookbeheersingssysteem in alle omstandigheden doet wat men er van verwacht. Als u een overdrukinstallatie ontwerpt, zijn er enkele valkuilen die u het best vermijdt. In dit blogartikel zeven aandachtspunten die u helpen deze valkuilen te omzeilen en te komen tot een doelmatige overdrukinstallatie.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
156
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zeven aandachtspunten bij overdrukinstallaties

  1. 1. © 2012 Colt InternationalZeven aandachtspunten bij overdrukinstallatiesAls ontwerper of ontwikkelaar wilt u ervoor zorgen dat uwrookbeheersingssysteem in alle omstandigheden doet wat mener van verwacht. Als u een overdrukinstallatie ontwerpt, zijn erenkele valkuilen die u het best vermijdt. Hier volgen zevenaandachtspunten die u helpen deze valkuilen te omzeilen en tekomen tot een doelmatige overdrukinstallatie:1. Bouwkwaliteit. Controleer of de aannemer de gewenstebouwkwaliteit biedt. Kieren en doorvoeringen moetenbijvoorbeeld goed worden afgedicht. Voegen mogengeen gaten bevatten en de naden tussen gipsplatenmoeten worden afgedicht, ook wanneer deze zich achtereen verlaagd plafond bevinden! Overmatige structurelelekkage is de voornaamste oorzaak van problemen bijde inbedrijfstelling van overdrukinstallaties (zie punt 6).2. Positie van de toevoerventilator. Als de mechanische luchttoevoerventilator de rook van debrand kan aanzuigen, zal het systeem het trappenhuis snel met rook vullen. Dit is onwenselijk.Daarom is het belangrijk dat de toevoerventilator goed wordt gepositioneerd. Bij voorkeurplaatst men de toevoerventilator op laag niveau maar wanneer deze wordt geplaatst op hetdak dan dient middels een kanalenwerk verse lucht uit twee windrichtingen aangezogen teworden. Beide aanzuigopeningen worden voorzien van een rookmelder. Detecteert één vandeze rook dan wordt de betreffende aanzuigopening dicht gestuurd.3. Reactiesnelheid. Drukverschilopnemers kunnen gebruikt worden om de druk te reguleren bijeen gesloten trappenhuis en om de installatie op te laten toeren wanneer er één of meerderedeuren open gaan. Deze drukopnemers dienen wel een snelle reactietijd te bezitten. In deNEN-EN 12101-6 is bepaald dat er voor gesloten deuren een maximum drukverschil van 50Pa en voor geopende deuren een minimum luchtsnelheid over de deur van 0.75 of 2 m/sgeldt. Een snelle reactie tussen deze twee situaties is essentieel voor een goede werking vaneen druksysteem. Het te laat optoeren kan leiden tot rook in het trappenhuis via de geopendedeur. Het te laat aftoeren kan leiden tot te hoge druk in het trappenhuis waarmee het openenvan een deur naar het trappenhuis moeilijk wordt.4. Instelbare deurdrangers. Bij een overdrukinstallatie worden er eisen gesteld aan de krachtbenodigd om de deur van het trappenhuis te openen. Het is daarom van belang dat erinstelbare deurdrangers worden gebruikt. Bij inbedrijfstelling dienen de drangers zodanig teworden ingesteld dat bij een geactiveerde overdrukinstallatie wordt voorkomen dat naar buitenopenslaande deuren op een kier komen te staan en dat naar binnen openslaande deuren mette veel kracht moeten worden geopend.
  2. 2. © 2012 Colt International5. Controleer de werkelijke afmetingen van de deur. Ontwerpers moeten niet uitgaan van eenstandaard deurmaat. Er worden steeds vaker grotere deuren gebruikt en de afmeting van eendeur kan van grote invloed zijn op het systeemontwerp.6. Juiste inbedrijfstelling is essentieel en hier moet dan ook voldoende tijd voor wordengenomen. Kleine wijzigingen in de afbouw (bijvoorbeeld het tapijt) kunnen van invloed zijn opde werking van de overdrukinstallatie. Een overdrukinstallatie kan daarom pas goed in bedrijfworden gesteld wanneer de afbouw volledig is voltooid en het gebouw zo goed als in gebruikgenomen is. Des te meer reden voor de bouwers om ervoor te zorgen dat punt 1 in orde is,aangezien het in deze eindfase lastig en tijdrovend kan zijn om de constructie opnieuw af tedichten.7. Vraag advies van een specialist. Het ontwerpen, installeren en in bedrijf stellen vanoverdrukinstallaties is specialistisch werk. Het valt niet mee om aan de norm NEN-EN 12101-6 te voldoen. Daarom is het raadzaam om altijd advies in te winnen bij een erkendrookbeheersingsbedrijf.Volg Colt op LinkedInVolg Colt op PinterestVolg Colt op Google+Volg Colt op TwitterVolg Colt op YouTubeVolg Colt op FacebookVolg Colt op Slideshare

×