Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
© Colt International
Optimaal gebruik scholen dwingt andere benadering
klimaatsysteem af
De overheid heeft het concept ‘Fr...
© Colt International
§ geluid
Voor ieder thema zijn er drie ambitieniveaus opgesteld: van klasse A tot en met klasse C.
Wa...
© Colt International
Bijdrage aan een duurzame wereld
Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland levert een school d...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Optimaal gebruik scholen dwingt andere benadering klimaatsysteem af

130 views

Published on

Een gezond binnenklimaat op scholen kan de prestaties van leerlingen aanzienlijk verbeteren. Hoe? Door het klimaatsysteem anders te benaderen.

Published in: Technology
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Optimaal gebruik scholen dwingt andere benadering klimaatsysteem af

  1. 1. © Colt International Optimaal gebruik scholen dwingt andere benadering klimaatsysteem af De overheid heeft het concept ‘Frisse Scholen’ in het leven geroepen om aandacht te vragen voor een gezond binnenklimaat. Door aan het binnenmilieu te werken, is er minder kans op gezondheidsklachten en ziekteverzuim. Maar de prestaties van leerlingen kunnen ook aanzienlijk verbeteren. Niet langer slaperig in warme, muffe klaslokalen, maar alert in de schoolbanken. Hoe dit mogelijk is? Dat leg ik je in deze blog graag uit. Slecht binnenklimaat scholen Scholen kampen met een slecht binnenklimaat; een hoog aantal personen per vierkante meter, slechte ventilatie, een hoge CO2-concentratie… Het is de ideale omgeving voor ziektekiemen, maar ook voor vervelende geurtjes. Een klaslokaal is vaak warm en muf, zeker in de zomer. En dat komt de prestaties van de leerlingen niet ten goede. De overheid besloot in te grijpen en introduceerde het concept Frisse Scholen. Frisse scholen Een Frisse School is een schoolgebouw met niet alleen een laag energiegebruik, maar ook een gezond binnenmilieu. Een gezond binnenmilieu zorgt voor een verlaging van gezondheidsklachten onder leerlingen en leraren en leidt dus ook tot een lager ziekteverzuim. Maar daarnaast verbetert het welzijn van leerlingen en leraren, wat de leer- en werkprestaties ten goede komt. Klasse A, B, C Scholen die aan de slag gaan met het Frisse Scholen-concept, werken onder andere aan: § energieverbruik § luchtkwaliteit § temperatuur (comfort) § licht
  2. 2. © Colt International § geluid Voor ieder thema zijn er drie ambitieniveaus opgesteld: van klasse A tot en met klasse C. Waarbij klasse A staat voor zeer goed en klasse C voor acceptabel. Kiest een school voor klasse A, dan laat het bestuur duidelijk zien dat zij het welzijn van hun leerlingen en personeel voorop hebben staan. Betere prestaties Uit onderzoek van de Deense professor Povl Ole Fanger blijkt dat de productiviteit van mensen met 12% kan verbeteren door serieuze aandacht te besteden aan het klimaat. Dit onderzoek is opgenomen in de NEN-ISO 7730. De keuze voor een klimaatsysteem met klasse A – met daarbij komende voordelen als een betere toevoer van frisse lucht en CO2- reductie – kan dus een duidelijk onderscheid zijn in de strijd van scholen om leerlingen. Scholen die het welzijn van leerlingen en leraren centraal zetten, zullen hun prestatiecijfers zien stijgen. Deze scholen zullen bij ouders een streepje voor krijgen. Positieve gevolgen milieu De keuze voor een klimaatsysteem uit klasse A heeft niet alleen positieve gevolgen voor leerlingen en leraren. Het heeft ook positieve gevolgen voor het milieu. Kiest een school voor een decentraal naregelbaar systeem, dan is het energieverbruik af te stemmen op het gebruik in de verschillende ruimtes. Door daarnaast te kiezen voor een actieve regeling, past het klimaat zich direct aan de veranderende wensen van de aanwezigen in de ruimte aan. Deze maatregelen verkleinen het energieverbruik en vergroten het comfort in elke ruimte. Echt toekomstbestendig? Het begrip duurzaam gaat echter verder dan enkel een lager energieverbruik. Duurzaam betekent namelijk ook ‘toekomstbestendig’. Maar zijn alle klimaatsystemen dat ook werkelijk? Scholen hebben de keuze uit: § een traditioneel klimaatsysteem op basis van koudemiddelen § een watergedragen klimaatsysteem Momenteel worden koudemiddelen uitgefaseerd. Zo is het gebruik van R22 nu al verboden. En dat vind ik terecht! Want: willen we onze kinderen blootstellen aan de gevaren van F- gassen? Een traditioneel klimaatsysteem is dan ook niet toekomstbestendig te noemen. De kans is groot dat een dergelijk systeem binnen een aantal jaar niet meer voldoet, omdat tegen die tijd praktisch alle koudemiddelen uitgefaseerd zullen zijn. En dan komt er een nieuwe investering om de hoek kijken!
  3. 3. © Colt International Bijdrage aan een duurzame wereld Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland levert een school die energiegebruik, gezondheid en duurzaamheid voorop heeft staan maatschappelijk gezien een bijdrage aan een duurzame wereld. De RVO spreekt daarom over een duidelijk statement aan leerlingen en de omgeving. Naar mijn idee maakt een school dit statement als hij gaat voor een toekomstbestendig, watergedragen klimaatsysteem. Maar hoe zie jij dat? Zie jij wel een toekomst voor koudemiddelen? Ik lees je reactie graag terug! Tekst: Jeroen Ephraïm

×