2014 robots en werkgelegenheid

472 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
472
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2014 robots en werkgelegenheid

 1. 1. Bron: The Economist 20 januari 2014
 2. 2. 100 jaar geleden was één op drie Amerikanen landbouwer. Vandaag produceert 2 % van de bevolking meer voedsel dan toen.
 3. 3. Miljoenen ex-boeren werden niet blijvend werkloos. Vonden later beter betaald werk in een technisch vernieuwende maatschappij. Idem voor typistes, reisagenten en secretaresses van de voorbije 30 jaar.
 4. 4. Op termijn zorgen technologische innovatie en kapitaalintensivering dus voor nieuwe banen, nieuwe producten en hogere lonen. Maar op korte termijn zijn de gevolgen van zo’n omwenteling op de arbeidsmarkt er wel. Stijgende werkloosheid en maatschappelijke ontwrichting en politieke onrust.
 5. 5. Geen enkele overheid is hier vandaag goed op voorbereid.
 6. 6. Parallellen tussen het huidige tijdperk en dat van de Industriële Revolutie zijn: -Opbrengst van stijgende productiviteit gaat vooral naar kapitaalbezitters en topwerknemers. -De lagere arbeidsklassen krijgen steeds minder van de opbrengst.
 7. 7. Top 1% werknemers: inkomen steeg van 9% tot 22% (van globale bbp). De anderen: inkomen daalde van 64% tot 59%.
 8. 8. Wereldeconomie kantelt nu al duidelijk in het voordeel van de rijken. Maar de komende technologische ontwrichting zal die beweging versterken.
 9. 9. Chauffeurs, soldaten, schoonmakers, vertalers, barmannen en fabrieksarbeiders komen in het vizier van intelligente robotwerknemers.
 10. 10. 47% van alle huidige banen worden binnen 20 jaar geautomatiseerd.
 11. 11. Digitale start-ups introduceren innovatieve producten en diensten. Die verbeteren onze levens, maar voorlopig is er geen echte jobcreatie. Instagram had in 2012 bij de verkoop aan Facebook 30 miljoen klanten en 13 werknemers.
 12. 12. Kodak, had eerder in 2012 faillissement aangevraagd. Had ooit 145.000 mensen aan het werk. AirBnB en Uber maken van huis- en autobezitters ondernemers. Hierdoor worden industrieën in hun bestaan bedreigt.
 13. 13. De sociale gevolgen van robotisering zullen, net zoals die van de digitalisering, immens zijn. Meest bedreigde jobs zijn laagbetaald en de minst bedreigde jobs zijn hoogbetaald. Gevolg: sociale ongelijkheid groeit sterk.
 14. 14. Politici die zich: -tegen innovatie afzetten -het minimumloon willen verhogen -de welvaart willen herverdelen, bereiken het tegenovergestelde. Hun maatregelen leiden tot een exodus van talent en kapitaal. Want mondiale concurrentiekracht wordt sterker.
 15. 15. Het onderwijs hervormen! Een nieuwe generatie van jongere creatievelingen zal nodig zijn om te kunnen concurreren met computers. Meer aandacht is nodig voor de cognitieve vorming van zeer jonge kinderen.
 16. 16. Er zijn goede argumenten voor extra uitkeringen aan benadeelde werknemers. Misschien zelfs een gegarandeerd basisinkomen.
 17. 17. http://www.economist.com/news/leaders/21594298-effect-todaystechnology-tomorrows-jobs-will-be-immenseand-no-country-ready

×