2013 techniek en hoger onderwijs

359 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
359
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2013 techniek en hoger onderwijs

 1. 1. Chris Noordam 2013 www.workforfun.nu
 2. 2.  Techniekbranche wil percentage afgestudeerden opkrikken van 25 naar 40% in 2025 Promoot techniek als brede opleiding dus Electro, WTB, Waterbouw, etc waar je veel kanten mee op kunt. Stop dus het woord Techniek Niet opleiding gratis maken.
 3. 3.  Wegenbouw Waterbouw Watermanagement Ondergronds bouwen Rail Utiliteitsbouw Leidingen Ruimtelijke ordening Milieubeheer
 4. 4. Welke van de volgende ontwikkelingen zijn de komende jaren belangrijk voor het vakgebied civiele techniek?  Ketenintegratie Internationalisering Nieuwe contractvormen Toepassing van ICT Procesinnovatie (BIM) Nieuwe constructiematerialen Nieuwe technieken Duurzaamheid Veiligheid
 5. 5. Wat zijn de kennisgebieden, competenties en vaardigheden waarover de civiel ingenieur van de toekomst moet beschikken Constructief ontwerpen 2D- en 3D-ontwerpen Projectmanagement Talen Kennis van verwante vakgebieden Procesmanagement Systems engineering Communicatievaardigheden 
 6. 6. Vraag naar banen Ontwerper Constructeur Opzichter Uitvoerder Werkvoorbereider Bestekschrijver Calculator Projectleider Procesmanager
 7. 7.  Doel onderzoek: Beroepsprofielen van de toekomst vaststellen. Bron: Haagse Hogeschool Rotterdam, 13 juli 2012
 8. 8. Het gaat om de volgende HBO opleidingen : bedrijfswiskunde elektrotechniek technische natuurkunde technische bedrijfskunde werktuigbouwkunde mechatronica bewegingstechnologie human technology industrieel product ontwerpen industrial design engineering
 9. 9. Beroepsprofiel 3D Printing ArchitectDe 3D Printing Architect is in de toekomst een belangrijke technicus die met behulp van 3D printtechnologie nieuwe oplossingen ontwerpt voor het bedrijfsleven en de consument.
 10. 10. Beroepsprofiel Augmented Reality EngineerAugmented reality (Toegevoegde realiteit, AR) is een vakgebied dat zich bezighoudt met toevoegen van computergemaakte beelden en informatie aan rechtstreekse, reële beelden.In het jaar 2020 is Augmented reality de gewoonste zaak geworden en wordt het zowel in het bedrijfsleven als in het dagelijks leven door de consument op grote schaal toegepast.
 11. 11. Beroepsprofiel Traffic EngineerIn 2020 is het fileprobleem door de Traffic Engineer goeddeels verleden tijd.De Traffic Engineer is een multidisciplinaire technicus die zich bezighoudt met verkeersbeïnvloeding.De Traffic Engineer houdt zich bezig met zowel de ontwikkeling van voertuigen als met informatiesystemen in de infrastructuur om zo de verkeersstromen te beïnvloeden.
 12. 12. Beroepsprofiel Robot Engineer De Robot Engineer is gespecialiseerd in het ontwikkelen, vervaardigen, programmeren, onderhouden en repareren van robots.Robots kunnen in drie groepen onderscheiden worden.1e groep: robots die mensen helpen en zich als een mens gedragen2e groep: robot werkt met mensen samen en helpen bijvoorbeeld het productieproces te versnellen of ondersteunen mensen met de revalidatie.3e groep: autonome robots die niets met mensen te maken hebben en volledig vrij opereren (sworms)
 13. 13. Beroepsprofiel KennismanagerEen Kennismanager is verantwoordelijk voor het borgen en delen van kennis binnen een organisatie. Kennis over klanten, producten, processen en procedures brengt een Kennismanager bij elkaar.Een Kennismanager is goed op de hoogte van de processen waarbinnen de kennis wordt geëxploiteerd.Er zijn zes gebieden:-Strategie en leiderschap-Kennisinhoud/praktijkkennis-Gebruik van technologie-Kennismanagement en organisatieverandering-Bedrijfscultuur-Ontwikkeling van persoonlijk talent
 14. 14. Beroepsprofiel Smart Energy ExpertHet slimmer met energie omgaan is een vereiste die blijvend aan belang wint. Smart grids zijn de energienetten van de toekomst.De Smart Energy Expert ontwerpt en onderhoudt de smart grids niet alleen.Hij heeft hierbij nog steeds technici uit verschillende disciplines nodig.
 15. 15. Beroepsprofiel Smart Energy ExpertZelf kan hij zich op verschillende terreinen specialiseren aangezien smart grids een groot aantal onderdelen omvatten: windturbines, zonne­energieparken, fotovoltaïsche installaties bij particulieren of bedrijven, centrale elektriciteits­productie, warmtepompen, elektrische opslag, thermische opslag, energiemeters, intelligente verbruikstoestellen.
 16. 16. Beroepsprofiel Cross-Data Analist Het koppelen van informatie uit verschillende bronnen wordt steeds belangrijker in de bedrijfsvoering in verschillende sectoren.Een Cross-Data Analist is hierbij de expert die de juiste informatie aanlevert op basis waarvan bedrijven beslissing nemen.De Cross-Data Analist haalt niet alleen de juiste gegevens uit kant- en-klare bestanden.Hij houdt rekening met complexe en dynamische omgeving waarin hij zich bevindt, waarbij hij juist in steeds grotere mate met ongestructureerde data te maken krijgt.
 17. 17. Beroepsprofiel Life Cycle TechnoloogDe Life Cycle Technoloog heeft een heel afwisselend beroep. Door schaarste moet er met grondstoffen steeds zuiniger worden omgesprongen.Een van de taken van de Life Cycle Technoloog is na te denken over hoe er met materialen zo efficiënt mogelijk kan worden omgegaan.De functie van Life Cycle Technoloog doet zich voor in een groot aantal sectoren, materialen en producten.

×