Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

4η τηλεδιάσκεψη

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
students using statistics
students using statistics
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 13 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Similar to 4η τηλεδιάσκεψη (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

4η τηλεδιάσκεψη

 1. 1. Β. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
 2. 2. Β7. Δραστηριότητες μεταξύ 3ης και 4ης Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 1 μήνας)  Οι ομάδες εργάζονται, ώστε να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν παρουσίασης. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την αντίστοιχη ομάδα της απομακρυσμένης τάξης μέσω διαδικτυακών μέσων δικτύωσης (wiki), με σκοπό τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων και ιδεών  Οι δάσκαλοι προχωρούν σε διδασκαλία των μέσων για την πραγματοποίηση του animation (πλαστελίνες, χαρτόνια, φωτογραφίες, ήχος, ΥouΤube editor)  Οι ομάδες προχωρούν σε όλα τα βήματα για τη δημιουργία του animation
 3. 3. Β7. Δραστηριότητες μεταξύ 3ης και 4ης Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 1 μήνας) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Ενεργός συμμετοχή, κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεργατική οικοδόμηση της γνώσης: όλοι οι μαθητές συμμετέχουν κι εργάζονται σε ομάδες.  Κατασκευή animation: οι μαθητές μαθαίνουν τεχνικά και διαδικαστικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα animations, ενώ συνδυάζουν το φυσικό κόσμο (πλαστελίνες, χαρτόνια κ.λπ.) με τον ψηφιακό (επεξεργασία εικόνων, δημιουργία βίντεο).
 4. 4. Β7. Δραστηριότητες μεταξύ 3ης και 4ης Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 1 μήνας) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Θεωρία ροών: αξιοποιήθηκε στο πρότζεκτ, καθώς επιστρατεύτηκαν οι ικανότητες των μαθητών σχετικά με την εικαστική έκφραση και όχι μόνο, και προσπαθούσαν αλληλεπιδράσουν αποτελεσματικά προκειμένου να φέρουν σε πέρας ένα κοινό στόχο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Παρέμβαση από το δάσκαλο γίνεται μόνο αν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες μεταξύ των μελών των ομάδων. Επομένως στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα κλίμα συγκέντρωσης και συνεργασίας έτσι ώστε να λυθούν από κοινού ενδεχόμενα προβλήματα.
 5. 5. Β7. Δραστηριότητες μεταξύ 3ης και 4ης Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 1 μήνας) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης: σχετίζεται με το πρότζεκτ στο σημείο που τα μέλη των ομάδων εργάζονται για να υλοποιήσουν το τελικό προϊόν της παρουσίασης. Με αυτό τον τρόπο, ο ένας επέλεξε να ζωγραφίσει τα σκηνικά, ο δεύτερος να φτιάξει τις φιγούρες και ένας τρίτος να γράψει το σενάριο. Στην τελική φάση ένας άλλος ανέλαβε να μετακινεί τις φιγούρες στο χώρο και ένας δεύτερος να πραγματοποιεί τις φωτογραφικές λήψεις. Έτσι μέσα από την αλληλεπίδραση και την κατάλληλη ενθάρρυνση υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθούν νέες περιοχές του εγκεφάλου ή είδη νοημοσύνης (κιναισθητική/σωματική/λογική/μαθηματική κτλ).
 6. 6. Β8. Δραστηριότητες κατά την 4η Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 80’) Η τηλεδιάσκεψη ξεκινάει:  με χαιρετισμούς από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους Στη συνέχεια:  γίνεται συζήτηση για την όλη διαδικασία των διομαδικών συνεργασιών και της πραγματοποίησης των animations  πραγματοποιείται η τελική παρουσίαση των οκτώ animations των ομάδων:  α1) οι ρόλοι (θύτης, θύμα) - Σχολείο Μενιδίου / Σχολείο Θεσσαλονίκης  α2) οι ρόλοι (παρατηρητές, υπερασπιστής) - Σχολείο Μενιδίου / Σχολείο Θεσσαλονίκης  β) τα αίτια - Σχολείο Μενιδίου / Σχολείο Θεσσαλονίκης  γ) οι συνέπειες - Σχολείο Μενιδίου / Σχολείο Θεσσαλονίκης  δ) οι τρόποι παρέμβασης - Σχολείο Μενιδίου / Σχολείο Θεσσαλονίκης
 7. 7. Β8. Δραστηριότητες κατά την 4η Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 80’)  ακολουθεί συζήτηση και τελικά συμπεράσματα γύρω από το σχολικό εκφοβισμό, με έμφαση στην αντιμετώπιση και πρόληψη  όλοι οι μαθητές παραλαμβάνουν «Βεβαίωση», στην οποία πιστοποιείται η επάρκειά τους να αντιμετωπίσουν και να προλαμβάνουν φαινόμενα κάθε είδους εκφοβισμού
 8. 8. Β8. Δραστηριότητες κατά την 4η Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 80’) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (Ι)  Ενεργός συμμετοχή, κοινωνική αλληλεπίδραση: οι μαθητές συμμετέχουν, σχολιάζουν, συζητούν, εμπλέκονται ενεργά σε όλη τη διαδικασία.  Μέθοδος project: η µέθοδος Project αξιοποίησε τα ενδιαφέροντα, τις προϋπάρχουσες γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών γύρω από ένα θέµα αφού ενθαρρύνθηκε η ενεργητική εµπλοκή τους σε αυθεντικές µαθησιακές δραστηριότητες. Επιπλέον καλλιεργήθηκαν δεξιότητες επίλυσης προβλήµατος, κινητοποιήθηκε το συλλογικό αίσθηµα, καθώς οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέμα που μελέτησαν και τους αφορά, και η συλλογική ευθύνη αφού απαιτεί συντονισµένη, συλλογική δουλειά και συνεργασία.
 9. 9. Β8. Δραστηριότητες κατά την 4η Τηλεδιάσκεψη (Διάρκεια: 80’) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΙΙ)  Διαδραστική Τηλεδιάσκεψη: Η Διαδραστική Τηλεδιάσκεψη επιτρέπει σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές που βρίσκονται σε δύο περισσότερα απομακρυσμένα σημεία, να συμμετέχουν ενεργά σε ένα δυναμικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης, κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου αποτελεί η συνεργατική οικοδόμηση της γνώσης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.
 10. 10. Β9. Δραστηριότητες μετά το τέλος των Τηλεδιασκέψεων (Διάρκεια: 1 εβδομάδα)  Οι μαθητές εκφράζουν - ατομικά και ανώνυμα - με όποιον τρόπο επιθυμούν, το ρόλο τους σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό, τον οποίο θεωρούν πως θα διαδραματίσουν από εδώ και πέρα, μετά το τέλος των Τηλεδιασκέψεων  Διαμορφώνουν όλοι μαζί το δεκάλογο κατά του bullying, τον οποίο αναρτούν στην τάξη και τον υπογράφουν ως «Συμβόλαιο Τιμής»  Τέλος, τα animations δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των δύο σχολείων ή / και στις σχολικές εφημερίδες και οργανώνεται ημερίδα στην οποία προσκαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, ώστε να παρουσιαστούν τα έργα σε όλο το σχολείο
 11. 11. Β9. Δραστηριότητες μετά το τέλος των Τηλεδιασκέψεων (Διάρκεια: 1 εβδομάδα) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (Ι)  Ενεργός συμμετοχή, κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεργατική οικοδόμηση της γνώσης: όλοι οι μαθητές συμμετέχουν κι εργάζονται σε ομάδες.  Αυθεντικά περιβάλλοντα μάθησης: οι εργασίες των μαθητών που δημοσιεύονται σε εφημερίδα, καθώς και η ημερίδα που οργανώνεται αφορούν στην πραγματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος του σχολείου, διαμορφώνοντας αυθεντικά πλαίσια μέσα από τα οποία οι μαθητές μαθαίνουν.  Επίλυση προβλήματος: οι μαθητές είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του εκφοβισμού και να επιλύουν παρόμοια προβλήματα.
 12. 12. Β9. Δραστηριότητες μετά το τέλος των Τηλεδιασκέψεων (Διάρκεια: 1 εβδομάδα) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΙΙΙ)  Επίλυση προβλήματος: Κατά τον J.Dewey , η βάση κάθε μάθησης είναι η δράση, η πράξη. Έτσι το σχολείο μεταβλήθηκε σε εργαστήριο, στο οποίο ο μαθητής με αυτενεργό δράση ακολουθεί την πορεία του επιστήμονα ερευνητή και προχωράει στην αντιμετώπιση της διαδικασίας της μάθησης. Με την επίλυση προβλήματος: δημιουργήθηκαν κίνητρα μάθησης για τους μαθητές, ενισχύθηκαν και παγιώθηκαν οι ήδη αποκτημένες γνώσεις και δεξιότητες, εισήχθησαν νέες έννοιες και τεχνικές, αναδείχθηκε η χρησιμότητα των γνώσεων σε πραγματικές καταστάσεις, και ενισχύθηκε η ομαδοσυνεργατική και διερευνητική διδασκαλία.
 13. 13. Ευχαριστούμε Πολύ για την προσοχή σας!

×