Kelemen krisztian daf7_ki_elektronikus_mediumok_es_tananyagok

480 views

Published on

Az EKF Elektronikus médiumok és tananyagok c. gyakorlati foglalkozás beadandója, Forgó Sándor tanár úr gyakorlati órája

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
480
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kelemen krisztian daf7_ki_elektronikus_mediumok_es_tananyagok

 1. 1. Kelemen Krisztián DAF7KI tanár-pedagógiatanár MA levelező 2010. November 2.
 2. 2. Avagy amit Prensky sem tudhatott..
 3. 3. „A mai diákok – óvodától a felsőoktatásig – képviselik az generációt, akik ebben az új világban nőttek fel. Egész életüket úgy élték le, hogy számítógépek, videojátékok, digitális zenelejátszók, videokamerák, mobiltelefonok és más hasonló játékszerek, a digitális kor vívmányai, vették körül őket. Napjaink végzős egyetemistái életükből kevesebb mint 5 000 órát töltöttek olvasással, de több mint 10 000 órát játszottak videojátékokkal (hogy ne is említsük azt a 20 000 órát, amelyet TV nézéssel töltöttek). A számítógépes játékok, az elektronikus levelezés, a mobiltelefon és az internetes üzenőprogramok (Instant messaging – IM) mind életük részévé váltak.”
 4. 4. Egy átlagos tinédzser:  napi 10 sms-t (rövid szöveges üzenet) küld – ez havi szinten 300 üzenet!  napi másfél órát tölt a számítógép és egy órát a konzoljáték előtt  Naponta 3 órát tévét néz Mikor jut idő tanulásra??
 5. 5. Prensky gondolatai helytállóak mai is, ám el kell gondolkodni, vajon gondolta e ő, hogy a helyzet még tovább romlik és a szakadék a két tábor között még tovább mélyül a tanulmányát követő 10 évben?
 6. 6. Aligha gondolta volna! Gyermekeink a technológiai vívmányokkal kapcsolatos kérdéseinket legtöbbször egy legyintéssel elintézik és válasz nélkül maradunk. Ne hagyjuk, mert ők tudnak segíteni! Az általuk megszerzett tudást ugyanis tapasztalati úton szerzett élményanyagból merítik, nem szükséges őket erre tanítani „Tudom és kész!” – ahogy a flegma válasz elhangzik. De mi is szeretnénk tudni!!!!
 7. 7. Hogyan lenne akkor lehetőségünk mégis áthidalni ezt a digitális szakadékot?
 8. 8. „Vannak olyanok köztünk, akik ugyan nem születtek bele a digitális világba, de később, életük során valamikor, lenyűgözte őket, elfogadták és elkezdték használni a digitális világ új vívmányait. ők a digitális bevándorlók.” A tanár, mint bevándorló a digitális bennszülöttek világában? Hogyan vegyülhetünk tehát el?
 9. 9. Lássuk, hogyan épülhetünk be a gyerekek közé, oly módon, hogy ne tűnjön fel digitális hátrányos helyzetünk?
 10. 10. Saját laptopunk iskolába bevitele és az órákon való alkalmazása révén nőhetünk a gyerekek szemében! Amennyiben a technikai feltételek adottak, ne féljünk, használjuk azokat! Nyugodtan kérjünk segítséget a gyerekektől, ebben ők a tapasztaltabbak!
 11. 11. Az interaktív tábla nem valami idegen technológia, ami csak ott van a falon! A legújabb tananyagok már tartalmaznak interaktív táblás kiegészítő csomagot, amely meglepően könnyedén használható!
 12. 12. A kis bennszülötteink honos terepen érezhetik magukat a számítógép előtt, építsük erre óráinkat! Minden tantárgynál használható a számítógép és az internet, amely helyen rengeteg tananyag kiegészítést találhatunk!
 13. 13. „ A digitális bevándorló tanulása során alkalmazkodik a környezetéhez – mint minden bevándorló, egyesek jobban mint mások –, de bizonyos mértékig mindig megtartja ”akcentusát”, azaz fél lábbal a múltban él.” Az előzőekben adtam néhány tanácsot a „beilleszkedéshez”, remélem segítségül szolgál az akcentus elhagyásában is…..
 14. 14. … így elkerülhetjük, hogy idős korunkban sem legyünk legalább valamelyest járatosak a technikai vívmányok ismeretében, és …. … s talán így fogunk kinézni 40 év múlva!

×