Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Από το Σικάγο του 1886 στην Ελλάδα του σήμερα

10,058 views

Published on

Προβολή παρουσίασης για τους εργατικούς αγώνες, από το Σικάγο του 1886 στην Ελλάδα του σήμερα. Από τον Α' Σύλλογο Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Published in: Education
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/369VOVb ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/369VOVb ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Από το Σικάγο του 1886 στην Ελλάδα του σήμερα

 1. 1. ΣΙΚΑΓΟ 1886 ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
 2. 2. Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργίες. Η πρόταση ήταν για 8ωρο στη δουλειά. Μέχρι τότε η εργάσιμη μέρα ήταν 10, 12 ή ακόμα και 14 ώρες, ενώ πολλές φορές οι εργαζόμενοι/ες υποχρεώνονταν να δουλεύουν και Κυριακές.
 3. 3. Η 1η του Μάη του 1886 εξελίχθηκε σε ένα μαζικό απεργιακό κίνημα. 400.000εργάτες κινητοποιήθηκαν με απεργίες και διαδηλώσεις σε μεγάλες καιμικρές πόλεις. Το Σικάγο έκανε την πιο εντυπωσιακή Πρωτομαγιά, με90.000 διαδηλωτές στους δρόμους. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και τιςεπόμενες μέρες.
 4. 4. Ήταν μέρες διεθνισμού.Διαφορετικές κοινότητεςενώθηκαν στον ίδιο στόχο(στο Σικάγο 10.000Βοημοί, Πολωνοί καιΓερμανοί διαδήλωσαν μεμουσική και σημαίες).Ήταν μέρες που έσπασε ορατσισμός. Για πρώτηφορά, σε πάρκα που ήτανκλειστά για τους μαύρους,όλοι οι απεργοί, λευκοίκαι μαύροι, κατέληγαν τιςδιαδηλώσεις μέσα σ’αυτά. Ήταν μέρες όπου οιγυναίκες (πολλές φορέςκαι σαν οργανώτριες)έμπαιναν στον αγώνα,σπάζοντας τις διακρίσεις.Οι εφημερίδεςαποκαλούσαν«φωνακλούδες αμαζόνες»τις ράπτριες πουοργάνωναν απεργιακέςπαρελάσεις.
 5. 5. Στις 3 Μαΐου, στο εργοστάσιο των θεριστικών μηχανών Μακ Κόρμικ στο Σικάγο εργάζονταν απεργοσπάστες. Απ’ έξω 6.000 φορτοεκφορτωτές, κυρίως μετανάστες, τους αποδοκίμαζαν, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν προς το εργοστάσιο. Η αστυνομία πυροβόλησε, σκοτώνοντας τέσσερις απεργούς.
 6. 6. Με πρωτοβουλία του Αυγούστου Σπάις, εκ μέρους του ΔιεθνούςΣυνδέσμου Εργαζομένων, διοργανώθηκε την επόμενη ημέρα νέακινητοποίηση. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών το πλήθος ήταν ειρηνικό.
 7. 7. Ήταν κοντά στις δέκα τοβράδυ όταν έκλεινε τησυνάντηση. Έβρεχεδυνατά και περίπου 200άνθρωποι είχανπαραμείνει στη πλατεία.Ξαφνικά μια αστυνομικήδύναμη 180 ατόμων,εισέβαλε και διέταξε τουςανθρώπους ναδιασκορπιστούν αμέσως.Ο Fieldenδιαμαρτυρήθηκε λέγοντας«είμαστε ειρηνικοί».
 8. 8. Εκείνη τη στιγμή μια βόμβα ρίχτηκε στις τάξεις της αστυνομίας. Σκότωσεέναν, τραυμάτισε θανάσιμα έξι ακόμη και τραυμάτισε περίπου εβδομήνταάλλους. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στους παρεβρισκόμενους. Πόσοι ακριβώςσκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας δεν εξακριβώθηκε ποτέ.
 9. 9. Η κυριαρχία του τρόμου πέρασε πέρα από το Σικάγο. Ο τύπος και οιιεροκήρυκες καλούσαν για εκδίκηση. Οι αίθουσες συνεδριάσεων, ταγραφεία των ενώσεων, οι έντυπες εργασίες και ιδιωτικά σπίτια δέχτηκανεπίθεση.
 10. 10. Όλοι οι γνωστοί συνδικαλιστές συνελήφθησαν. Ακόμη και πολλοί ανίδεοισυλλήφθηκαν και βασανίστηκαν. «Κάντε τις επιδρομές πρώτα καικοιτάξτε το νόμο μετά» ήταν η δημόσια δήλωση του Julius Grinnell,κρατικού πληρεξούσιου.
 11. 11. Στις 19 Αυγούστου εφτά από τους κατηγορούμενουςκαταδικάστηκαν σε θάνατο, και ένας σε 15 χρόνιαφυλακή. Μετά από μια μαζική διεθνή εκστρατεία γιατην απελευθέρωσή τους, το κράτος «συμβιβάστηκε»και μετέτρεψε κάποιες ποινές σε ισόβια φυλάκιση. ΟLingg αυτοκτόνησε στο κελί του την ημέρα πριν απότις εκτελέσεις. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Parsons,Engel, Spies και Fischer κρεμάστηκαν.600.000 εργάτες βγήκαν στο δρόμο για την κηδείατους. Η εκστρατεία για την απελευθέρωση των Neebe,Schwab και Fielden συνεχίστηκε.Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης Altgeld τουςαπελευθέρωσε. Ξεκαθάρισε ότι δεν έδωσε τη χάρηεπειδή πίστευε ότι τα άτομα είχαν υποφέρει αρκετά,αλλά επειδή ήταν αθώα για το έγκλημα για το οποίοείχαν δικαστεί. Αυτοί και οι κρεμασμένοι ήταν ταθύματα της «υστερίας, ενός τσούρμου ενόρκων καιενός προκατειλημμένου δικαστή».
 12. 12. Οι αρχές θεωρούσαν κατά την διάρκεια της δίκης ότι μια τέτοια δίωξη θαέσπαζε τη ραχοκοκαλιά του κινήματος για το 8ωρο. Πράγματι, αργότεραήρθαν στο φως στοιχεία ότι η βόμβα ίσως είχε ριχτεί από έναν πράκτορατης αστυνομίας που εργάζονταν για τον καπετάνιο Bonfield, σαν μέροςμιας συνωμοσίας στην οποία ήταν μπλεγμένοι ορισμένοι ατσάλινοιπροϊστάμενοι για να δυσφημήσει το εργατικό κίνημα.
 13. 13. Έτσι γεννήθηκε η εργατική πρωτομαγιάΣτις 20 Ιούλη του 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς κατέληξε σεμια απόφαση που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος σε ολόκληρο τονκόσμο.«Σκοπός μας - έλεγε η απόφαση- είναι να οργανωθεί μια μεγαλειώδης διαδήλωσησε συγκεκριμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο ώστε ταυτόχρονα σ’ όλες τις χώρεςκαι σ’ όλες τις πόλεις, την ίδια συμφωνημένη ημέρα, οι εργάτες να απαιτήσουν απ’τις δημόσιες αρχές να μειώσουν με νόμο την εργάσιμη ημέρα στις οκτώ ώρες καινα εφαρμόσουν στην πράξη τις υπόλοιπες αποφάσεις του Συνεδρίου τουΠαρισιού.
 14. 14. Μάης 1936 Μήνας ορόσημο στη πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας. 40.000 καπνεργάτες τηςΘεσσαλονίκης, του Βόλου,της Ξάνθης, της Δράμας καιτης Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η απεργία απλώνεται καιμέσα σε λίγες μέρες παίρνει χαρακτηριστικά γενικού ξεσηκωμού αφού στο πλευρό των εργατών σπεύδουν τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
 15. 15. Η καταστολή από την κυβέρνηση του Μεταξά που οδηγούσε τηχώρα στο φασισμό είναι βίαιη, με αποτέλεσμα τη σφαγή της 9ηςΜάη όπου πέφτουν οι πρώτοι νεκροί.Απ’ τη φωτογραφία της μάνας πάνω από το δολοφονημένο εργάτη ΤάσοΤούση εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος το συγκλονιστικό “Επιτάφιο”.
 16. 16. Οι 200 της Καισαριανής το 1944Το 1944 το ναζιστικό κτήνος βάφει την εργατική Πρωτομαγιά στο αίμα. Σε αντίποινα της εκτέλεσης ενός στρατηγού των κατακτητών διατάχθηκε η εκτέλεση 200 αγωνιστών που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
 17. 17. Οι εργαζόμενοι και σήμερα σε όλο τον κόσμο διεκδικούν τα δικαιώματά τους.Ενάντια στις μειώσεις μισθών,στην ανεργία, στη μείωση τωνδαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλιση.

×