Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Een persbericht in 140 tekens?

252 views

Published on

Posterpresentatie van het onderzoek van Janinka Zilverschoon en mij naar de vraag of kranten tweets van Tweede Kamerleden gebruiken in hun berichtgeving. Deze poster is gepresenteerd op 3 februari 2014 op het Etmaal van de Communicatiewetenschap in Wageningen.

Published in: News & Politics
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Een persbericht in 140 tekens?

  1. 1. Poster in tien tweets: ‘Een persbericht in 140 tekens? Het gebruik van tweets van Tweede Kamerleden in Nederlandse kranten’. Politici gebruiken Twitter voor contacten met burgers en om journalisten op hun werk te attenderen en in de traditionele media te komen. Zowel wetenschappers als communicatieadviseurs zeggen dat journalisten tweets overnemen en zo het bereik van tweets vergroten. Is dat zo? Inhoudsanalyse van alle tweets die Tweede Kamerleden in twee weken begin 2013 verstuurden (n = 4477 tweets). Analyse of deze tweets overeenkomen (combinatie Kamerlid en onderwerp) in de Volkskrant, NRC Handelsblad en de Telegraaf. Kenmerken tweets: 40% bevat link, 30% is retweet, 52% bevat verwijzing naar andere twitteraar, waarvan 5% journalisten. Tweederde van de tweets bevat een politiek thema, persoonlijke onderwerpen komen nauwelijks voor. 75% van de tweets komt niet in de krant, bij 2% het thema samen met het Kamerlid, bij <1% wordt een tweet geciteerd. Onderzoek roept vraag op waarom overeenstemming krant en Twitter laag is, als velen beweren dat Twitter een goed journalistiek middel is. Wij danken u voor uw aandacht. Vragen en opmerkingen zijn van harte welkom via Twitter: @ChrisAalberts en @Janinkazil. Etmaal van CW www.chrisaalberts.nl

×