Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Watervoorziening in Mude, Nepal
30 oktober 2015
Cedrick Gijsbertsen
Introductie
Cedrick Gijsbertsen, (geo)hydroloog werkzaam bij Wareco Ingenieurs in
Amstelveen
Mede-oprichter van de SamSamW...
Introductie
Eind 2013 heeft Jan contact met ons gezocht over een watertekort
in Mude, Nepal.
• Er is niet genoeg drinkwate...
Wat wilden we daar bereiken?
Inzicht krijgen in de mogelijkheden om het
watersysteem te verbeteren
Ervaren de mensen zelf ...
Wordt een tekort ook ervaren?
Met name in Mude Pasal en Sherpa Mude wordt een tekort
ervaren. Minder in Belidada.
Beschikb...
Hoe werkt het watersysteem?
3 x zoveel regen
als in Rijsbergen!
Maar helaas niet zo mooi verdeeld over het jaar als in Rij...
Water in de droge periode
Waterbronnen die blijven
stromen in de droge periode
Veel huizen staan boven de
bronnen  ver lo...
Verdeling water in droge periode
Netwerk van slangen en leidingen
van de waterbronnen naar
tappunten. Veel water lekt weg.
Waterbronnen kwetsbaar voor
verontreiniging
Hoeveel water is er beschikbaar?
Meten = weten
Praten = weten
>100 m3/dag in het gebied beschikbaar uit de waterbronnen
He...
Grote waterbron aan de andere kant van de vallei (>150 m3/d)
Nadelen: ver weg en veel hoogteverschil overbruggen
Hoeveel water is er nodig?
Circa 400 mensen in het gebied
50 liter/persoon per dag nodig
20 m3/dag voor drinken en
sanitat...
De toegankelijkheid tot en aanwezigheid van
drinkwater heeft prioriteit
Gedurende het jaar is in het gebied voldoende
wate...
Aardbeving april 2015…
Mogelijk wijziging in watertoevoer door verschuiving
in geologie
Hoe nu verder?
Op korte termijn (< 2 jaar):
• Nagaan of bestaande waterbronnen ook na de aardbeving
nog water geven
• Best...
Vragen en meer informatie
Een overzicht op:
http://www.samsamwater.com/projectdata.php?projectid=79
Meer informatie of vra...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×
Upcoming SlideShare
Knowledge Exchange mission SUSWA project 2014 - Friday
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

SamSamWater - Watervoorziening in Mude te Nepal

Download to read offline

Op 30 oktober 2015 heeft een benefietavond plaatsgevonden voor de bewoners van Mude in Nepal. SSamSamWater heeft hier het waterproject nader toegelicht.

In de droge periode kampen de dorpen met een gebrekkige watervoorziening. SamSamWater heeft in april 2015 een missie uitgevoerd naar Mude Nepal om het watersysteem in kaart te brengen en de watervoorziening te verbeteren. Met de benefietavond, georganiseerd door stichting Tashi Delek, is geld ingezameld om de bestaande watervoorziening te repareren.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

SamSamWater - Watervoorziening in Mude te Nepal

 1. 1. Watervoorziening in Mude, Nepal 30 oktober 2015 Cedrick Gijsbertsen
 2. 2. Introductie Cedrick Gijsbertsen, (geo)hydroloog werkzaam bij Wareco Ingenieurs in Amstelveen Mede-oprichter van de SamSamWater Foundation. Doel van de SamSamWater Foundation: - Samen met lokale partners en andere stichtingen/NGO’s ondersteunen van waterprojecten in ontwikkelingslanden - Delen van kennis en informatie Als vrijwilliger betrokken bij diverse water projecten in ontwikkelingslanden (Kenia, Tanzania, Oeganda, Somalië, Zimbabwe en Nepal).
 3. 3. Introductie Eind 2013 heeft Jan contact met ons gezocht over een watertekort in Mude, Nepal. • Er is niet genoeg drinkwater beschikbaar in de dorpen • De lokale bevolking wil graag meer gewassen verbouwen, maar in het groeiseizoen is er onvoldoende water voor irrigatie “Kunnen jullie ons helpen om hier een oplossing voor te verzinnen?” In juli 2014 is Jan met huiswerk naar Nepal vertrokken, want we hadden veel vragen… Begin 2015 is besloten om met Jan naar het gebied af te reizen (we hadden nog steeds veel vragen…)
 4. 4. Wat wilden we daar bereiken? Inzicht krijgen in de mogelijkheden om het watersysteem te verbeteren Ervaren de mensen zelf een tekort? Waaraan geven zij prioriteit? Hoe werkt het watersysteem in Mude? Hoeveel water is er beschikbaar? Hoeveel water is er nodig?
 5. 5. Wordt een tekort ook ervaren? Met name in Mude Pasal en Sherpa Mude wordt een tekort ervaren. Minder in Belidada. Beschikbaarheid van drinkwater in de droge periode heeft prioriteit. Daar ligt dus de focus.
 6. 6. Hoe werkt het watersysteem? 3 x zoveel regen als in Rijsbergen! Maar helaas niet zo mooi verdeeld over het jaar als in Rijsbergen
 7. 7. Water in de droge periode Waterbronnen die blijven stromen in de droge periode Veel huizen staan boven de bronnen  ver lopen Meerdere bronnen vallen droog ruim voor het eind van de droge periode
 8. 8. Verdeling water in droge periode Netwerk van slangen en leidingen van de waterbronnen naar tappunten. Veel water lekt weg.
 9. 9. Waterbronnen kwetsbaar voor verontreiniging
 10. 10. Hoeveel water is er beschikbaar? Meten = weten Praten = weten >100 m3/dag in het gebied beschikbaar uit de waterbronnen Het water komt alleen vaak niet op de plek waar het is gewenst. Veel gaat verloren door lekkages (> 90%).
 11. 11. Grote waterbron aan de andere kant van de vallei (>150 m3/d)
 12. 12. Nadelen: ver weg en veel hoogteverschil overbruggen
 13. 13. Hoeveel water is er nodig? Circa 400 mensen in het gebied 50 liter/persoon per dag nodig 20 m3/dag voor drinken en sanitatie nodig in gebied Veel meer water beschikbaar!
 14. 14. De toegankelijkheid tot en aanwezigheid van drinkwater heeft prioriteit Gedurende het jaar is in het gebied voldoende water beschikbaar uit de waterbronnen Een groot deel gaat verloren door lekkages en tekort aan discipline/kennis Door hoogteverschillen en het droogvallen van bronnen is het water niet overal beschikbaar Waterbronnen zijn onvoldoende beschermd Grote continue waterbron aan de andere zijde van de vallei Als we dit samenvatten…
 15. 15. Aardbeving april 2015… Mogelijk wijziging in watertoevoer door verschuiving in geologie
 16. 16. Hoe nu verder? Op korte termijn (< 2 jaar): • Nagaan of bestaande waterbronnen ook na de aardbeving nog water geven • Bestaande watersysteem repareren en verbeteren • Waterbronnen beschermen tegen verontreiniging en onnodig verlies van water Mogelijk op lange termijn (> 2 jaar, hoge kosten): • Grote bron aan de andere zijde van de vallei gebruiken om systeem te optimaliseren.
 17. 17. Vragen en meer informatie Een overzicht op: http://www.samsamwater.com/projectdata.php?projectid=79 Meer informatie of vragen: cedrickgijsbertsen@samsamwater.com of 06–46063523

Op 30 oktober 2015 heeft een benefietavond plaatsgevonden voor de bewoners van Mude in Nepal. SSamSamWater heeft hier het waterproject nader toegelicht. In de droge periode kampen de dorpen met een gebrekkige watervoorziening. SamSamWater heeft in april 2015 een missie uitgevoerd naar Mude Nepal om het watersysteem in kaart te brengen en de watervoorziening te verbeteren. Met de benefietavond, georganiseerd door stichting Tashi Delek, is geld ingezameld om de bestaande watervoorziening te repareren.

Views

Total views

9,589

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

7,757

Actions

Downloads

3

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×