SlideShare a Scribd company logo
1 of 1
Download to read offline
Во сите земји од Западен Балкан, најголем дел од донациите
се за набавка на потрошувачки производи, како што се
маски, ракавици и средства за дезинфекција.
Од почетокот на кризата до 31 мај 2021, обработивме податоци
за 5.993 добротворни акции во Западниот Балкан и ја
регистриравме вкупната сума на донации од EUR 71.803.845.
Употреба на донации
Србија
Црна Гора
Косово
Албанија
Хрватска
Босна и
Херцеговина
Северна
Македонија
41,7%
Опрема
4,7%
Хуманитарна помош
7,8%
Разно
38,4%
Опрема
4,1%
Хуманитарна помош
9,5%
Разно
29,8%
Опрема
8,7%
Хуманитарна помош
7,3%
Разно
48,0%
Потрошен материјал
54,5%
Потрошен материјал
18,1%
Опрема
17,8%
Хуманитарна помош
9,6%
Разно
44,2%
Потрошен материјал
30,1%
Хуманитарна помош
17,7%
Опрема
8,0%
Разно
19,4%
Хуманитарна помош
13,9%
Опрема
2,5%
Разно
54,3%
Потрошен материјал
64,2%
Потрошен материјал
60,3%
Потрошен материјал
30,7%
Опрема
3,7%
Хуманитарна помош
5,3%
Разно
Одговоротнафилантропијата
конКОВИД-19
Поддржано од
Имплементирано од givingbalkans.org
45,8%
Потрошен материјал

More Related Content

More from Catalyst Balkans

More from Catalyst Balkans (20)

Giving Bosnia and Herzegovina 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Bosnia and Herzegovina 2021 - Report on the State of PhilanthropyGiving Bosnia and Herzegovina 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Bosnia and Herzegovina 2021 - Report on the State of Philanthropy
 
Giving Kosovo 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Kosovo 2021 - Report on the State of PhilanthropyGiving Kosovo 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Kosovo 2021 - Report on the State of Philanthropy
 
Giving Serbia 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Serbia 2021 - Report on the State of PhilanthropyGiving Serbia 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Serbia 2021 - Report on the State of Philanthropy
 
Maqedonia e Veriut Dhuron – Raporti për gjendjen e filantropisë 2021
Maqedonia e Veriut Dhuron – Raporti për gjendjen e filantropisë 2021Maqedonia e Veriut Dhuron – Raporti për gjendjen e filantropisë 2021
Maqedonia e Veriut Dhuron – Raporti për gjendjen e filantropisë 2021
 
Северна Македонија донира 2021 – извештај за состојбата на филантропијата
Северна Македонија донира 2021 – извештај за состојбата на филантропијатаСеверна Македонија донира 2021 – извештај за состојбата на филантропијата
Северна Македонија донира 2021 – извештај за состојбата на филантропијата
 
Giving North Macedonia 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving North Macedonia 2021 - Report on the State of PhilanthropyGiving North Macedonia 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving North Macedonia 2021 - Report on the State of Philanthropy
 
Giving Montenegro 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Montenegro 2021 - Report on the State of PhilanthropyGiving Montenegro 2021 - Report on the State of Philanthropy
Giving Montenegro 2021 - Report on the State of Philanthropy
 
Crna Gora daruje 2021 - Rezime nalaza
Crna Gora daruje 2021 - Rezime nalazaCrna Gora daruje 2021 - Rezime nalaza
Crna Gora daruje 2021 - Rezime nalaza
 
Crna Gora Daruje 2021 - Izvještaj o dobročinstvu
Crna Gora Daruje 2021 - Izvještaj o dobročinstvuCrna Gora Daruje 2021 - Izvještaj o dobročinstvu
Crna Gora Daruje 2021 - Izvještaj o dobročinstvu
 
Hrvatska daruje 2021 - sažetak nalaza
Hrvatska daruje 2021 - sažetak nalazaHrvatska daruje 2021 - sažetak nalaza
Hrvatska daruje 2021 - sažetak nalaza
 
Giving Croatia 2021 - Annual Report on the State of Philanthropy
Giving Croatia 2021 - Annual Report on the State of PhilanthropyGiving Croatia 2021 - Annual Report on the State of Philanthropy
Giving Croatia 2021 - Annual Report on the State of Philanthropy
 
Hrvatska daruje 2021: Izvješće o stanju filantropije
Hrvatska daruje 2021: Izvješće o stanju filantropijeHrvatska daruje 2021: Izvješće o stanju filantropije
Hrvatska daruje 2021: Izvješće o stanju filantropije
 
Srbija Daruje 2021 - izveštaj o stanju filantropije
Srbija Daruje 2021 - izveštaj o stanju filantropijeSrbija Daruje 2021 - izveštaj o stanju filantropije
Srbija Daruje 2021 - izveštaj o stanju filantropije
 
„Lokalne fondacije u Srbiji”
„Lokalne fondacije u Srbiji”„Lokalne fondacije u Srbiji”
„Lokalne fondacije u Srbiji”
 
Ka općem dobru - Početna analiza percepcija pravno-institucionalnog okvira u ...
Ka općem dobru - Početna analiza percepcija pravno-institucionalnog okvira u ...Ka općem dobru - Početna analiza percepcija pravno-institucionalnog okvira u ...
Ka općem dobru - Početna analiza percepcija pravno-institucionalnog okvira u ...
 
Ka općem dobru - Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u obl...
Ka općem dobru - Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u obl...Ka općem dobru - Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u obl...
Ka općem dobru - Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u obl...
 
Globalni standardi za odgovornost OCD | Uputstva za primenu standarda
Globalni standardi za odgovornost OCD | Uputstva za primenu standardaGlobalni standardi za odgovornost OCD | Uputstva za primenu standarda
Globalni standardi za odgovornost OCD | Uputstva za primenu standarda
 
Globalni standardi za odgovornost OCD | Dinamične kockice
Globalni standardi za odgovornost OCD | Dinamične kockiceGlobalni standardi za odgovornost OCD | Dinamične kockice
Globalni standardi za odgovornost OCD | Dinamične kockice
 
Globalni standardi za odgovornost OCD | Flajer
Globalni standardi za odgovornost OCD | FlajerGlobalni standardi za odgovornost OCD | Flajer
Globalni standardi za odgovornost OCD | Flajer
 
Globalni standardi za odgovornost OCD
Globalni standardi za odgovornost OCDGlobalni standardi za odgovornost OCD
Globalni standardi za odgovornost OCD
 

Одговорот на филантропијата кон КОВИД-19 (Употреба на донации)

  • 1. Во сите земји од Западен Балкан, најголем дел од донациите се за набавка на потрошувачки производи, како што се маски, ракавици и средства за дезинфекција. Од почетокот на кризата до 31 мај 2021, обработивме податоци за 5.993 добротворни акции во Западниот Балкан и ја регистриравме вкупната сума на донации од EUR 71.803.845. Употреба на донации Србија Црна Гора Косово Албанија Хрватска Босна и Херцеговина Северна Македонија 41,7% Опрема 4,7% Хуманитарна помош 7,8% Разно 38,4% Опрема 4,1% Хуманитарна помош 9,5% Разно 29,8% Опрема 8,7% Хуманитарна помош 7,3% Разно 48,0% Потрошен материјал 54,5% Потрошен материјал 18,1% Опрема 17,8% Хуманитарна помош 9,6% Разно 44,2% Потрошен материјал 30,1% Хуманитарна помош 17,7% Опрема 8,0% Разно 19,4% Хуманитарна помош 13,9% Опрема 2,5% Разно 54,3% Потрошен материјал 64,2% Потрошен материјал 60,3% Потрошен материјал 30,7% Опрема 3,7% Хуманитарна помош 5,3% Разно Одговоротнафилантропијата конКОВИД-19 Поддржано од Имплементирано од givingbalkans.org 45,8% Потрошен материјал