Memòria d'activitats de 2012 de Castellví Solidari Junts Podem

299 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
299
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Memòria d'activitats de 2012 de Castellví Solidari Junts Podem

 1. 1. AssociacióCastellví Solidari-Junts PodemMEMÒRIA 2.012
 2. 2. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 2Benvolguts amics, socis i col·laboradors:Un any mes hem pogut donar continuïtat als projectes a Bolívia que donen suport a lainfància amb discapacitat i també als de les zones rurals indígenes de Potosí.A Potosí s’ha pogut continuar donant suport al projecte d’aprofitament de la vicunya i al’internat d’Opoco.A Oruro els TSATEI graduats l’any anterior continuen treballant a projectes i es formennoves promocions; consideren la possibilitat de convertir-ho en llicenciatura.S’ha continuat també la col·laboració amb la Fundació CUIDAM en l’atenció a Magdalena ,alumna de KURMI, amb un nou desplaçament a Barcelona i atenció pel servei de cirurgiaortopèdica del hospital de Sant Joan de Deu.S’ha conclòs el projecte d’investigació i prevenció realitzat de forma col·laborativa amb unequip a Barcelona i Tècnic en Atención Temprana a Oruro.Es continua, la construcció d’un centre a Oruro per a l’atenció integral a nens i nenes ambdiscapacitat.En nom de totes les persones que es beneficien dels projectes us donem les gràcies i uncop més, us convidem a continuar exercint la solidaritat amb persones i col·lectius deBolívia a través de la nostra Associació. Malgrat les condicions socials, sanitàries ieducatives van millorant a Bolívia, i la nostra situació de retallades i pèrdua de benestarsocial, les diferencies entre la situació a Oruro i a casa nostra es encara enorme i justificael nostre suportGràcies per la confiança que dipositeu en nosaltres.Conxa Bugié i AlbaladejoPresidenta de l’AssociacióLa solidaritat… creu en la necessitat de canviar el sistema.Però mentre el sistema no canviï,Esta atenta a les necessitats de les persones.Fragment del poema dedicat a la solidaritat, Jaume Botey.
 3. 3. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 3ÍNDEXQUÍ SOM? ...................................................................... 4PROJECTES DE L’ASSOCIACIÓ ....................................... 5A) ACTIVITATS A CATALUNYA:....................................... 5A-1. XV SOPAR SOLIDARI A CAN SUNYER.A-2. PANERA SOLIDARIAA-3. INFORMACIÓ ALS SOCISA-4. COLLABORACIÓ AMB CUIDAM (FUNDACIÓ DE SANT JOAN DE DEU)B) ACTIVITATS A BOLIVIA: .......................................... 8B-1. SUPORT A INFRAESTRUCTURES DE LA ZONA RURAL INDÍGENA.B-2. SUPORT A L’ATENCIÓ A INFANTS AMB DISCAPACITATB-2-a SERVEIS PER INFANTS AMB DISCAPACITAT.B-2-b. SUPORT A LA FORMACIÓ DE PROFESSIONALS 2012.B.2-c SUPORT A LA INVESTIGACIÓ I PREVENCIÓ 2012B.2.d. CONSTRUCCIÓ D’UN CENTRE PER A INFANTS AMB DISCAPACITAT
 4. 4. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 4Quí som?Som una associació formada per persones que no estem d’acord amb les situacions dedesigualtat, injustícia i marginació de la nostra societat. Considerem especialment injustes lessituacions de desigualtat entre els països del Nord i els països del Sud, situacions que permeten lamort i la vida en la misèria de milions de persones.Pensem que entre tots podrem aconseguir objectius que no es podrien assolir a nivell individual.Quants som? El 31 de desembre de 2011 érem 118 socis i una amplia xarxa de col·laboradors iamics.Quins són els objectius de la nostra associació?Voldríem, des de la nostra realitat, i en la mesura de les nostres possibilitats, contribuir aconstruir una societat més justa i solidària.Els nostres objectius generals són els de promoure la solidaritat entre les persones i els poblessense distinció de races, sexes, ideologies ni religions, i impulsar projectes adreçats a millorar elbenestar de comunitats en situació de necessitats bàsiques.Creiem que donar suport i impulsar projectes en aquests països empobrits, alhora que millora lescondicions de vida d’algunes persones i col·lectius, ens ajuda a conèixer la seva realitat i lesdificultats de subsistència que pateixen, malgrat disposar el país, sovint, d’importants recursosnaturals, que són explotats, de forma injusta i il·legítima pels països del anomenat “primer món”Col·laborem en projectes i entitats de Bolívia.Circumstancies casuals ens han portat a Bolívia, país considerat el més pobre d’Amèrica del Sud, ial ser com som una petita associació hem optat per centrar allí la nostra col·laboració.RECONEIXEMENT D’ENTITAT D’UTILITAT PÚBLICAEl mes d’octubre de 2006 varem rebre el reconeixement d’associació d’Utilitat Pública.Aquest es un reconeixement que:o Avala la gestió i els projectes de CSJP.o Permet accedir a subvencions de l’AECI o de l’ACCD.o Acollint-nos a la llei 49/2002 les persones físiques desgraven un 25% i les empresesunn35%..............................................................................................................
 5. 5. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 5Projectes de “Castellví Solidari”A. ACTIVITATS A CATALUNYALes principals activitats a Catalunya es situen als àmbits de la sensibilització i de la coordinacióamb altres ONGs.OBJECTIUS·Informar a les persones de la situació de desigualtat actual i les seves causes:• Promoure actituds solidàries.• Donar a conèixer la nostra Associació.• Obtenir suport econòmic pels projectes a Bolívia.ACTIVITATS 2012A-1. XVI SOPAR SOLIDARI A CAN SUNYER.A-2. PANERA SOLIDARIA.A-3. INFORMACIÓ ALS SOCIS.A-4. COL·LABORACIÓ AMB CUIDAM (FUNDACIÓ DE SANT JOAN DE DÉU)
 6. 6. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 6A-1. XVII SOPAR SOLIDARI A CAN SUNYER.Sòcies i voluntàries de Can Sunyer, van organitzar el 2 de juliol el ja tradicional sopar Solidari aCan Sunyer, a Castellví de Rosanes.En el curs del sopar varem fer, com es costum un petit resum dels projectes.Cada assistent va tenir el seu “regal sorpresa” en comprar la butlleta. No hi va faltar el espai deComerç Just.El benefici va ser de 2.998 €.
 7. 7. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 7A-2. PANERA SOLIDARIADurant el de desembre, un any més, es van vendre números per una panera.Es va obtenir un benefici de 581 €A-3. INFORMACIÓ ALS SOCISHem continuat informant als socis i amics dels projectes a través del butlletí Chasqui, projectaten la pàgina web i a través de Facebook.A-4. SUPORT A MAGDALENA EN COL·LABORACIÓ AMB CUIDAM (FUNDACIÓ DESANT JOAN DE DÉU) . 5.270 €L’any 2012 es van continuar el suport a Magdalena, alumna de Kurmi, que per segona vegadas’ha desplaçat des de Oruro a Barcelona acompanyada de Cecília, la que va ser la sevaeducadora.Van romandre a Barcelona per 4 mesos, i durant aquest període es va continuar donant atenciópel servei de cirurgia ortopèdica de Sant Joan de Deu, es van fer nous aparells ortopèdics i varebre fisioteràpia per part de Marisa Frontera..La Fundació CUIDAM es va fer càrrec del 70’% aproximadament dels bitllets d’avió , de l’atencióhospitalària i aparells ortopèdics..CSJP es va fer càrrec de les despeses de 30% dels bitllets, assegurances mèdiques, compensacióeconòmica a l’acompanyant per la pèrdua de sou, permisos de sortida, gestions i desplaçamentsper obtenir-los, comunicació periòdica de Magda amb la seva família ... L’allotjament imanteniment va ser a càrrec de socis de CSJP. CSJP 5.270 €Magdalena y Cecilia a l’ aeroport de Barcelona Magdalena en una sortida al Pirineu. Vapujar i baixar muntanyes!!
 8. 8. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 8B. ACTIVITATS A BOLÍVIAB-1. SUPORT A INFRAESTRUCTURES DE LA ZONA RURAL INDÍGENA.B-2. SUPORT A L’ATENCIÓ A INFANTS AMB DISCAPACITATB-2.A SUPORT A SERVEIS PER INFANTS AMB DISCAPACITAT.B-2.B SUPORT A LA FORMACIÓ DE PROFESSIONALS.B.2.C SUPORT A LA INVESTIGACIÓ I PREVENCIÓB.2.D CONSTRUCCIÓ D’UN CENTRE PER A INFANTS AMB DISCAPACITATB1. SUPORT A INFRAESTRUCTURES DE LA ZONA RURAL INDÍGENACol·laborem en projectes de desenvolupament local: l’abastament d’aigua potable, construcciód’hivernacles, suport a activitats agrícoles i ramaderes a comunitats rurals en els Ayllus delDepartament de Potosí. (Bolívia).Es tracta de petites comunitats, que pateixen una progressiva pèrdua de població que emigrava ales ciutats. El coneixement dels seus drets, la millora de les condicions de vida a les comunitats ila realització de projectes per promoure la producció i comercialització dels seus productes, estàaturant aquesta tendència.La nostra contrapart en aquests projectes és l’Associació ISALP (Investigación Social yAsesoramiento Legal Potosí), que promou el desenvolupament a les zones rurals ia Potosí i dónasuport als grups socials més desfavorits.
 9. 9. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 9PROJECTES 2012.B.1.1. “APROVECHAMIENTO SOSTENIBLE DE LA VICUÑA EN EL MANEJO YCONSERVACIÓN DE LA REGIÓN ALTOANDINA”Amb aquest projecte escontinua l’ampliació delprojecte d’aprofitamentde la vicunya jafinançat per CastellvíSolidari els darrers anysa altres comunitats.Està donant molt bonesexpectatives a la població de la zona i per aquest motiu l’ONG contrapart a Oruro, ISALP, ens vatornar a proposar continuar el nostre suport per l’ampliació del nombre de comunitats quepoden gaudir d’aquest projecte.COMUNIDADES DE VILUYO - PISAQUERI. 6.587€Es van aportar 6.587 € a aquest projecte, , 3.587 obtinguts pel grup Amics de Mª José Fernándezen la seva campanya de Nadal i 3000 fruit del benefici del sopar solidari.La comunitat de Viluyo havia estat ja objecte del nostre suport en relació a projecte de compra devaques per obtindre llet, que ha donat bons fruits.COMUNIDADES DE SUNTURA. 800€Es van aportar 800€, a la comunitat de Suntura, comunitat a la que CSJP li havia donat suport perla construcció d’”Apriscos” pel seus ramats.B.1.2. SUPORT AL FINANÇAMENT DE L’INTERNAT D’OPOCO 2.200 €S’ha continuat finançant el manteniment d’un menjador escolar d’un internat a Opoco, a la zonarural indígena de Potosí.L’any 2012 es van aportar 2.200 € a aquest projecte.
 10. 10. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 10B.1.3. ASSESSORAMENT JURÍDIC POPULAR 18.000 €La aportació finalista d’una socia va permetra continuar finançant aquest projecte, quegestiona directament ISALP i dona suport jurídic a comunitats indígenes, donesmaltractades i treballadores de servei domèstic.
 11. 11. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 11B-2. SUPORT A L’ATENCIÓ A INFANTS AMB DISCAPACITATB-2.a. SUPORT A SERVEIS PER INFANTS AMB DISCAPACITAT 28.869 €Donem suport a l’atenció educativa i sanitària d’infants amb discapacitat a Oruro.L’Estat no disposa, a Oruro, de serveis ni recursos per a l’atenció a aquests infants, elsnens sovint són atesos pels germans o resten sols a casa quan els pares tenen quesortir a treballar.En total es van aportar 28.869 € als projectes d’atenció a infants amb discapacitat, 25-800gestionats en els serveis ofert per Khuskan Jaku, la nostre contrapart a Oruro. Inclou el projected’investigació (1446 €), material i finançament finalista de bitlles de cooperants (1371 €).B-2.a.1. CRAP “CENTRO DE RECURSOS Y ATENCIÓN TEMPRANA”BREU DESCRIPCIÓ DEL SERVEI:El CENTRO DE RECURSOS Y ATENCIÓN PRECOZ “DRA. CONXA BUGIE”, es unservei dirigit a l’atenció d’infants amb edats compreses entre els 0 i 6 anys quepresenten discapacitat, trastorns del desenvolupament o amb risc de patir-los.OBJETIU:Potenciar el desenvolupament de les seves capacitats, contribuint a millorar laqualitat de vida de la població infantil, proporcionant atenció integral a les sevesnecessitats transitòries o permanents el mes aviat possible i procurant laintegració familiar, social i educativa.SERVEIS QUE DONA:a) Programa d’ Atenció precoç ambulatori en les següents àrees Fisioteràpia Comunicació i llenguatge Estimulació precoç
 12. 12. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 12 Psicologia Animació, recreació, dansa i esportServei de fisioteràpia Servei de comunicació i llenguatgeServei de psicopedagogia Atenció social a les famíliesNens i nenes amb discapacitat o risc de patir-la són atesos en freqüència variable, de 1 a 3 diesper setmana.b) Atenció a nens/es amb pluridiscapacitat. Guarderia “Corazón Alegre”, Centre de Dia per l’atenció dels infants. Orientació a famílies en teràpies de grup.c) Atenció i suport a guarderies inclusives (PAN) Valoració a 82 infants dels quals s’intervé en 22 nous casos detectats. Assessorament i seguiment a infants integrats en guarderia ordinària.d) Detecció primerenca de discapacitat o trastorns en eldesenvolupament. En coordinació amb diferents institucions
 13. 13. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 13(“Hospital general asistencia publica, comisión calificadora de la zonasud este, Aldeas SOS”). K’ILLA Es va conformar el programa per enfortir els grups dautoajuda deles mares, mitjançant activitats, cursos d’orientació en nutrició i manualitatsDE LA NOSTRA CONTRAPART, KHUSKAN JAKUMEMORIA GESTIÓN 2012ACTIVIDADES DESARROLLADAS EN LA GESTIÓN 2012I. CENTRO DE RECURSOS Y ATENCIÓN PRECOZ “DRA. CONXA BUGIE”Presentamos la memoria del CENTRO DE RECURSOS Y ATENCIÓN PRECOZ “DRA.CONXA BUGIE” correspondiente a las actividades desarrolladas durante el año 2012,han sido muchos los pequeños sueños que hemos podido hacer realidad poco a poco,conscientes que lo poco de hoy puede ser mucho mañana.A)-Programa de Atención Temprana Ambulatoriaa. Usuarios Se registraron 81 usuarios durante toda la gestión. Actualmente se atienden 36 usuarios.Usuarios Altas Bajas ApoyosGIPANVarones 53 21 19 13Mujeres 28 6 13 9TOTAL 81 27 32 22b. Edades de los UsuariosEdad 0 años - 1 años 2 años - 3 años 4 años - 5 años 6 añosSexo niños niñas niños niñas niños niñas niños niñasTotal 12 6 14 12 26 10 1
 14. 14. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 14c. Sesiones Se realizaron 23 valoraciones de neuropediatria. Dra. Conxa Bugie Se realizaron 81 valoraciones integrales, en las 4 áreas. Se realizaron 1.867 sesiones individuales y grupales en lasdiferentes áreas. Mundo inclusivo RBC (160 valoraciones de detección SayariWarmis – Mineritos – SanPedro - Bosquecillo)d. PersonalFormación Funciones Horas/mes ObservacionesEspecialista eneducación especialCoordinaciónGeneral10 (mes)Fisioterapeuta Fisioterapia 105 (mes)Técnico en atencióntemprana y educacióninfantilEstimulaciónTemprana105 (mes)Educadora deparvularioComunicacióny lenguaje105 (mes)Psicólogo 4 (mes) VoluntarioAnimación, recreación,danza y deporte10 ( mes ) voluntariaTATEI especialista ennutriciónKilla 6 VoluntariaOlimpiadas especiales 40 (horas año) Voluntariae. HorariosEl horario de atención es: Por las mañanas de 8:30 a 12:30 de lunes a viernes Lunes, martes y jueves de 14:30 a 17:00ÁREA SESIONES REALIZADAS MESFeb Mar Abr May Jun Jul Ago Sep Oct Nov DicLenguaje 21 42 59 60 57 41 40 72 63 61 17Fisioterapia 19 55 75 91 62 64 83 89 74 73 14Estimulación 22 34 55 59 79 43 52 78 74 79 15Psicología 4 4 4 4 3 4 4 4 4 3 1Total 66 135 193 214 201 158 179 243 215 216 47
 15. 15. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 15 El viernes a partir de las 11:00 a 14:00, se dedica a valoración deniños nuevos, elaboración de programas y seguimiento.HORAS Lenguaje ycomunicaciónFisioterapia Estimulación PsicologíaL M M J V L M M J V L M M J V L M M J V8:30 a 12:3012:30 a 14:00TURNO TARDE14:30 a 17:00Reunión coordinación, valoración, programación y seguimientof. AdaptacionesEl personal bajo supervisión de la fisioterapeuta realizo Nueve adaptaciones de yeso, y bipedestador asientos y férulas Nueve para higiene posturalg. Voluntarias capacitación valoraciones 12 entre fisioterapeutas y técnicos en atención temprana.B)- Animación, recreación, danza y deportea. Festejos 12 de abril día del niño. Elaboración de torta, compra de algunos dulces y elaporte voluntario de los padres. Se hizo la entrega de juguetes donados porSOBOCE. 27 de mayo, se realizo una actividad para festejar el día de las madres Lasmadres asistieron a compartir un almuerzo preparado por el equipo detrabajo de la Asociación KJ 9 de septiembre participamos de la Mini Kermes Hogar Sagrado Corazón,con las familias. 21 de septiembre Agasajo a los niños por el día del Estudiante y la llegadade la primavera.b. Excursión
 16. 16. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 16 13 de mayo, se realizo una excursión niños y niñas junto a sus padres yeducadores a la localidad de Paria, juntamente con el Centro de Kurmic. Olimpiadas Especiales: Inauguración con la participación de los niños, padres de familia y elpersonal. Participación Feria del atleta saludabled. Desfiles 15 octubre desfile por el día de la PERSONA CON DISCAPACIDADorganizado por CODEPEDIS. Participaron de niños,niñas familias ypersonal del Centro CRAP.C)- Programa de guardería inclusiva Se integraron cuatro niños, en las guarderías Claudina Teveneth, Wawas Wasiy Sora.
 17. 17. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 17B.2.a.2. “CORAZÓN ALEGRE”. ESCOLA BRESSOL PER A INFANTS AMB GREUDISCAPACITATNens i nenes amb greu discapacitat són atesos de 9 h a 17 h de dilluns a divendres. Això permetel treball de la mare i l’atenció al nen o nena.Serveis que ofereix: Atenció educativa. Fisioteràpia Comunicació i llenguatge Menjador (facilitat per les Hnas. de Hogar Sagrado Corazón)GUARDERÍA “CORAZÓN ALEGRE” Es van atendre 9 infants, les activitats es van realitzar en espais de “l’HogarSagrado Corazón” i el treball que es realitza es d’estimulació integral. Es repel servei de fisioteràpia en coordinació amb el Hogar Sagrado Corazón. Es van realitzar 9 valoracions de seguiment i es van el.laborar elsprogrames i informes finals. Es van fer 12 adaptacions de higiene postural. Les sessions de fisioteràpia van estar a càrrec de la fisioterapeuta del HogarSagrado Corazon. Es va realitzar estimulació sensorial a 4 infants mesORIENTACIÓ A FAMILIES Es van iniciar les activitats grupals els mesos d’octubre i novembre; Es vanfer petits grups de 6 o 7 infants i es va realitzar el treball d’estimulaciósensorial en coordinació amb l’equip de treball. Varen participar en les sessions les mares de família. En les sessions entre altres activitats es van reforçar les activitats de la vidadiaria.
 18. 18. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 18DETECCIÓ PRIMERENCA DE DISCAPACIDAD O TRASTORNS EN ELDESENVOLUPAMENT. Es van firmar quatre convenis amb “Centros de Salud” per derivar nens/esACTIVIDADES COMPLEMENTARIASa. CAPACITACION Els mesos de juliol i agost dos Fisioterapeutes voluntàries L’ANNA i laNÙRIA, van realitzar l’assessorament en valoracions, avaluacions ainfants, informes i programacions Es van fer observacions als infants del centre, en sessions de treball i esva filmar cada sessió.B.2.a.3. KURMI. UNITAT DE SUPORT A L’EDUCACIÓ ESPECIAL (USEE) A L’ESCOLAJESUS DE NAZARETH.ANTECEDENTS I OBJECTIU GENERAL DEL PROJECTE.KURMI va ser creada l’any 2006 per donar resposta a les necessitats educatives derehabilitació i socials de nens/es amb discapacitat en la zona de “Jesus de Nazareth”,un barri marginal de Oruro.En aquesta zona els nens/es amb discapacitat, actualment escolaritzats en Kurmi,estaven a les seves casa, sovint sols, en tenien cura els seus germans o beacompanyaven a les seves mares al treball.El projecte Kurmi té per objectiu l’escolarització dels nens/es amb discapacitat enl’escola Jesús de Nazareth, escola pública amb suport de “Fe i Alegria” i a la queassisteixen nens/nenes de la zona.Es finança mitjançant la ONGD Castellví Solidari-Junts Podem i amb el suport de laFundació DAMM en els últims anys. L’execució del projecte es realitza mitjançantl’associació de Oruro, Khuskan Jaku.
 19. 19. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 19Els nens i nenes beneficiaris del projecte viuen la majoria en el barri i presentendiferents discapacitats: Discapacitat motora, alguns d’ells amb un bon nivell intel·lectual els quals ambadaptacions adequades podrien arribar a acabar els seus estudis. Discapacitat mental en grau moderat. Segueixen una adaptació curricular.Las families d’aquets infants: Famílies nombroses i de baix nivell econòmic. Sovint absència de la figura paterna. Els pares poden dedicar poc temps al seu fill/a Situacions de conflicte familiars que repercuteix molt negativament en l’infantdiscapacitat , els seus germans (que tenen de deixar els estudis per atendre’l) ien general en tot el nucli familiar. En alguns casos d’absència dels dos pares els nens/es estan acollits al “ HogarSagrado Corazon”. La casa sovint es molt petita i amb poques condicions, el que fa difícil que espugui adaptar als requeriments dels nens/s amb discapacitat.
 20. 20. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 20BREU DESCRIPCIÓ DEL PROJECTEEl programa “KURMI” UNIDAD DE SOPORT A L’EDUCACIÓ ESPECIAL,Ofereix els seusserveis a nens/es ambdiscapacitat en edatescolar, prioritzantinfants ambdiscapacitat motorad’origen cerebral i ambun important grau dedependència.Afavoreix el dret a l’educació als nens/es amb discapacitat els quals assisteixen a lesaules de l’educació “regular” realitzant els objectius curriculars d’acord amb les sevescapacitats i fomentant el desenvolupament de les habilitats socials al compartiractivitats amb nens/es de la seva edat.L’aula, finançada per l’Associació Castellvi Solidari, està annexa als espais de l’escola“regular” Jesus de Nazareth la qual depent de Fe i Alegria (Germanes de laCongregació de Jesús Maria).La Unitat de suport en Educació Especial “Kurmi” disposa d’una aula, construïda en unespai dins de l’escola Jesús de Nazareth. Va estar finançada per CSJP, i inaugurada el 15d’agost del 2006. Nens/es amb discapacitat reben atenció específica i personalitzada,individual i en grup, adaptada a la seva discapacitat i a les seves potencialitats.
 21. 21. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 211. OBJETIU GENERAL: Tenir en compte i respectar la diversitat de capacitats de cada nen/a en edatescolar, oferint un servei integral en les diferents àrees del seu desenvolupament,mitjançant la inclusió educativa, rehabilitació física, suport psicològic, suportpedagògic i quan sigui necessari el desenvolupament de la comunicacióalternativa, encaminat a afavorir la inclusió social i familiar dels nens/es ambdiscapacitat..OBJETIUS ESPECÍFICS: Proporcionar una model d’atenció que a mig termini sigui assumit per l’estat Implementar la resposta a les necessitats educatives dels infants ambdiscapacitat motora, partint del nostre context. Realitzar adaptacions d’accés al currículum, a fi de facilitat a aquests infants quepuguin realitzar els aprenentatges d’acord amb les seves necessitats educativesespecials.2. SERVIEIS QUE DONA:a. Atenció en inclusió educativa.Escolarització en una aula “regular” als nens/es als quals es possible aquestaintegració.Suport integral en Educació Especial.b. Atenció escolar específica de suport a l’aula de KURMI. Psicologia Informàtica Fisioteràpia Comunicació i llenguatge.
 22. 22. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 22c. Adaptacions d’accés al currículum. Suport individual en tecnologia informàtica Aula Telemática Mobiliari Adaptacions de material escolard.Inclusió educativa en las aules regulares Suport individual, adaptacions curriculars i reforçar continguts. Assessorament i seguiment dels nens/es que segueixen educació inclusivaen els diferents cursos. Assessorament a 18 mestres, proporcionant suport, material adequat itallers d’informació.e.Aula de educació Especial.Nens/es amb discapacitats importants que per les seves capacitats no assisteixena les aules regulars, reben atenció pedagògica en aquesta aula i s’integrenparcialment en hores d’esbarjo, activitats culturals i altres. Suport individual en educació especial als nens/es Treball grupal en habilitats socials, habilitats de la vida ordinària iautonomia personal.
 23. 23. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 23f. Suport a las famílies Programa de nutrició (esmorzar, dinar, berenar). Reunions informatives mensuals. Tallers de formació. Activitat conjuntes i assessorament mitjançant l’assistència a les teràpiesindividuals.g.Animació, dansa, expressió i esports Excursions Hores culturals Recreacions Festivals, etc.h.Participació en activitats culturalsAmb l’objectiu de sensibilitzar a la població i a la comunitat, demostrant les sevescapacitats.Destaquem dos àmbits en la gestió de KURMI 2012:1. Hem intentat avançar en el traspàs de la gestió de Kurmi al propi estat.És objectiu de Castellví Solidari-Junts podem, desenvolupar i engegar, conjuntamentamb ONG locals, projectes de suport a la infància amb discapacitat, donant suporttècnic i econòmic durant un temps demostrant la seva viabilitat i efectivitat. En unasegona etapa lobjectiu és aconseguir que aquests projectes o serveis, queconstitueixen serveis bàsics per a la població (educació i sanitat), siguin reconeguts iassumits als pressupostos públics. Quan aquest objectiu saconsegueix, sovintdesprés duna etapa de transició, es consolida la prestació a la població i sevita ladependència permanents amb les ONGD.El suport de la Associació Castellví Solidari-Junts Podem ha permès a lAssociacióKhuskan Jaku oferir al llarg de 5 anys un model dinclusió educativa i sha aconseguitdemostrar que la integració dels nens amb discapacitat a lescola regular és possiblesempre que es compti amb professionals suficients i suficientment preparats per a
 24. 24. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 24això.Sha demostrat com latenció als nens i nenes: Repercuteix de forma molt positiva en el seu desenvolupament en tots elsàmbits, incrementant el seu benestar i participació social. Constitueix un suport molt important per a les famílies, que valoren moltpositivament lescolarització dels seus fills Es un element molt positiu per a la resta dalumnes de lescola, en conèixer ladiscapacitat, afavorint actituds solidàries i de normalització de la discapacitat. Es també un factor social positiu al barri, podent no solament els alumnes sinótambé les famílies de la zona, comprovar com nens i nenes amb discapacitatparticipen activament en els esdeveniments i vida social del barri.Lany 2012, la nostra ONG, conjuntament amb la contrapart en Oruro KhuskanJaku ha realitzat diverses gestions amb aquest objectiu, reunions que van serconjuntes amb representants de CSJP i de Fe i Alegria durant el mes dagost de2012, intentant establir un calendari de traspassos de Kurmi.Reunió del director pedagògicde Fe i Alegria, la coordinadorade projectes de Khuskan Jaku,les directores de les unitatseducatives de Jesús de Nazarethi la presidenta de CastellvíSolidari-Junts Podem
 25. 25. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 252. Shan mantingut els objectius del projecte, donant atenció als nens escolaritzats,suport a les seves famílies i treballant per la seva integració social i sensibilització delentorn en quant a les seves necessitats i capacitats.Les diferents activitats es detallen a continuació.1. Atenció Individual als alumnes. 2012a. UsuarisUsuaris BaixesHomes 13 4Dones 5 0TOTAL 18 4b. Edats dels Usuaris5 anys - 7 anys 8 anys - 10 anys 11 anys - 14 anysnens nenes TOTAL nens nenes TOTAL nens nenes TOTAL5 1 6 3 2 5 5 2 7Discapacitat que presentaven:Paràlisis Cerebral Infantil 12Malformacions articulars 1Retard Mental 4Hipoacusia 1c. Valoració, Programació y seguimient.Amb lassistència Tècnica realitzada per la Psicòloga Sonsoles Perpiñan alequip de treball, S’han realitzat 21 valoracions Inicials S’han realitzat 17 programes Individuals. S’han realitzat41 sessions de formació y seguiment a lesprofessionals en las diferents àrees.
 26. 26. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 26d. PersonalTitulació Funcions Hores/mesMestra, Lic. en pedagogia Responsable tornmati105 (mes)Téc. Educadora Social, intèrpretllengua de signesComunicació illenguatge105 (mes)Lic. en Ciències de l’Educació Responsable torntarda105 ( mes )Secretaria Informàtica 105 (mes)Lic. En fisioteràpia Fisioteràpia 105(mes)Monitor de suport Batxiller 105 (mes)Herminio, monitor de suport i persona ambdiscapacitat dona suport a un alumne deKurmi.e. Suport pedagògic externAl llarg de tot lany sha continuat per part de Sonsoles Perpiñan, expertapsicopedagoga espanyola, amb el recolzament en lavaluació i elaboració deprogrames individuals. Aquest suport contínua sent molt ben valorat pelsprofessionals i facilita un seguiment proper de les activitats que es realitzen i del’evolució que van fer els nens i nenes. Sönsoles, com a membre de CSJP, consideramolt positiu el treball dels professionals i lavanç realitzat pels alumnes en totes lesàrees.f. Integració dels nens y nenes en las aules regulares y activitats del’escola.Lobjectiu dintegració en aula regular sha mantingut lany 2012, amb la participacióen aula regular de 10 nens, assistint de mati o tarda i rebent suport específic en
 27. 27. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 27KURMI laltre torn. No ha estat possible una major integració per lafectació delsalumnes i recursos existents (la majoria de nens integrats tindrien la figura de lal’auxiliar en necessitats educatives especials si estiguessin en el nostre medi).La totalitat dels nens van participar en telemàtica i tots també van compartir esbarjo iactivitats en esdeveniments socials.A pesar que hi ha molt camí per recórrer en aquesta integració, que en algunesocasions és bàsicament social, considerem molt important aquest aspecteServei de Fisioteràpia:La fisioteràpia és mediadora entre el nen i els processos i estratègies necessàries perestimular les funcions (moviment, postures, canvis posturals, etc.) que estiguessinalterades o retardades (segons ledat cronològica) i que ajuden al nen a aconseguirun adequat ritme de vida segons les característiques especials de les sevesafectacions.Nuria Giralt, fisioterapeuta voluntaria deCastellví Solidari- Junts Podem, dona suport iassessorament a aquest Servei en el mes del seuvoluntariat.Es van fer: Tretze adaptacions, perv a higiene postural. Catorze àlbums i sis plafons de comunicació.Servicio de Pedagogía:Làrea està dividida en dos grups tenint en compte les seves capacitats i necessitatsdaprenentatge. Cada nen compta amb un programa elaborat de forma individual que
 28. 28. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 28comprenen les àrees de: motricitat grossa, desenvolupament cognitiu, comunicació iautonomia personal.Primer nivell o Servei de Funcions Bàsiques:Prepara a nens i nenes perquè desenvolupin les seves funcions bàsiquesdaprenentatge, amb diferents activitats i continguts. Daltra banda, preténaconseguir el màxim nivell dautonomia en els usuaris, en les seves activitats de vidadiària i de mobilització.Si els nens desenvolupen aquestes habilitats passen al nivell II on rebran suport per ala integració escolar.Es va desenvolupar un programa de treball molt sistematitzat, atenent a 8nens/ nenes.Nivell II:La finalitat del nivell II és de formar i preparar a estudiants amb nous aprenentatges,necessaris per poder accedir a una integració a lescola regular.Hi ha una coordinació amb els mestres deducació regular que atenen als nensintegrats en quant a lavanç curricular i aprofitament dels mateixos i assistintconstantment a les seves aules per fer una observació directa.Es va donar atenció a 10 nens i nenes en aquest grup.Servei de Comunicació i LlenguatgeEs dona suport als usuaris perquè puguincomunicar-se amb el seu entorn a de pesar deles seves dificultats físiques i/o mentals.Sutilitzen diverses alternatives de comunicació(llenguatge gestual, plafons de comunicació,computadora..) les quals faciliten la sevaparticipació en la societat.Facilitant les pràxies necessaries per a unllenguatge verbal
 29. 29. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 29Dins làrea de comunicació i llenguatge ésimportant treballar en coordinació amb elsprofessionals dels altres serveis (pedagogia,fisioteràpia, funcions bàsiques).Digual manera en aquesta àrea s’handimplementar els instruments de seguiment iavaluació dels usuaris, realitzar teràpiesconjuntes amb els pares i proporcionant-los orientació verbal i escrita.Servei d’Informàtica:La informàtica es una eina important desuport pedagògic general-Facilita la comunicació en alumnes ambimpossibilitat d’accedir al llenguatgeverbal.2. ACTIVITATS COMPLEMENTARIES : ANIMACIÓ, RECREACIÓ, DANSA I ESPORTEstàN a càrrec de Carmen Arévalo, qui organitza les activitats de temps lliure, a làreadesport; el treball és coordinat amb Olimpíades especials.DATA ACTIVITATFebrer Planificació anualInscripcionsMarç InscripcionsUtilización de un “ licornio”, útil en un niño conimportantes dificultades manipulativasAtenció individual facilitant lacomunicació amb un plafo
 30. 30. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 30Abril Festa del dia del nenExcursióDesfilada aniversari Jesús de NazarethMaig Dia de la MareJuny Dia del MestreFesta d’hivernJuliol Visita a domicilisAgost Desfilada del Dia de la Pàtria2º Aniversari de “Kurmi”Setembre Dia de l’estudiantParticipació en la Mini Kermesse a auspici de l’HogarOctubre Olimpíades especialsDesfilada del día del discapacitatTaller de nutrició i repostería amb la participació dels pares defamília.Desfilada de la orureñidadVisita a la exposició en la facultat de AgronomíaNovembre KermesseParticipació en Expo tecoTarda de talentsDecimbre Lliurament de butlletes informatives als pares de famíliaClausura y festa de l NadadMestres y alumnes en ladesfilada del 26 de Agost
 31. 31. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 31B.2.b VOLUNTARIAT I DOCENCIA DE CASTELLVÏ SOLIDARILes voluntaries:A OruroNuria Giralt y Anna Castells, fisioterapeutes.Maria Rosa Forns y Cristina Muñoz psicòlegs.Conxa Bugié, neuropediatra.Suport des d’EspanyaSonsoles Perpiñan, psicòlogaVerónica CruzMercedes Ruiz. PsicòlogaMaria José del Río. PsicòlogaMarisa Frontera. FisioterapeutaActuacions realitzades: Valoració dels nens i assessorament dels professionals Taller sobre control postural Taller sobre teràpia dalimentació Taller sobre trastorns motors Curs de Llenguatge i Comunicació Assessorament a través de reunions quinzenals on-line.
 32. 32. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 32COLECTIVU DE NENS/NENES IPROFESSIONALES DE KURMI JUNT AMBVOLUNTARIES DE CASTELLVÍ SOLIDARI-JUNTS PODEMB.2.c SUPORT A LA INVESTIGACIÓ I PREVENCIÓL’any 2012 es va continuar i finalitzar el primer projecte orientat a recerca en l’àmbit de ladetecció precoç d’alteracions en el desenvolupament, finançat per fundació Kontrast (Memòria2011)Es van analitzar les dades obtingudes i es va informar de les mateixes a les postes de salut, quevan considerar força interessant el projecte.Es pot tindré accés al projecte a traves de la pagina web.
 33. 33. Associació Castellví Solidari-Junts Podem. Memòria d’activitats 2012 33B.2.e. Construcció del “CENTRO DE RECURSOS I ATENCIÓN TEMPRANA PARAPRIMERA INFANCIA” (CRATPI).L’any 2012 es va avançar en la construcció, finalitzant tota la fase de fonaments, que esconsiderava necessària per a continuarS’ha avançat en els fonaments de la fase 3, a fi de poder fer el tancament definitiu del solar iprotegir les instal·lacions amb el seu contingut.Podeu trobar una descripció ampliada i amb imatges d’alguns delsdiferents projectes a la nostra pàgina webhttp://www.castellvisolidari.orgAssociació CASTELLVI SOLIDARI-JUNTS PODEMCastellvi de Rossanes maig de 2013Fonaments fase IIIEstructura de la teulada, que s’haconsiderat necesaria, a les novesaules

×