Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Webquest 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ : Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ

1,017 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Webquest 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ : Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ

 1. 1. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ 4ο « ΗΡΑΚΛΕΙΟ » ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ WEBQUEST για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα, σχ. έτους 2014-15. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ; Υπεύθυνη Προγράμματος : ΖΙΩΓΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΠΕ 01
 2. 2. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΗΓΕΣ
 3. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο σχολείο μας αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των παιδιών μας. Μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις , σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μαθητές και μαθήτριες μας προβληματίστηκαν ιδιαιτέρως για τη θέση της Γυναίκας σε όλα τα επίπεδα… Κάπως έτσι προέκυψε το Πολιτιστικό Πρόγραμμά μας.
 4. 4. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ  Αποστολή σας είναι, με αφορμή της προβολή της ταινίας « Λουλούδι της ερήμου », ως ερευνητές, να μελετήσετε τη θέση της Γυναίκας σε πέντε (5) θρησκεύματα .  Να ασχοληθείτε ενδελεχώς με τη θέση της Γυναίκας στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία .
 5. 5.  Θα χωριστείτε σε πέντε ( 5 ) ομάδες, αναλόγως με ποια θρησκεία επιθυμείτε να ασχοληθείτε.  Θα μελετήσετε όλες οι ομάδες, τη θέση της Γυναίκας στην Ορθοδοξία. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 6. 6. ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΟΜΑΔΑΑ΄  ΙΣΛΑΜ  ΟΜΑΔΑ Β΄  ΙΝΔΟΥΪΣΜΟΣ  ΟΜΑΔΑ Γ΄  ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ  ΟΜΑΔΑΔ΄  ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ  ΟΜΑΔΑ Ε΄  ΚΙΝΕΖΙΚΑ & ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
 7. 7. ΟΜΑΔΑΑ΄ ΙΣΛΑΜ ΜΕΛΗ
 8. 8. ΟΜΑΔΑΑ΄ ΙΣΛΑΜ Καταγράψτε τις πληροφορίες που βρήκατε στις ακόλουθες ιστοσελίδες : www.diakonima.gr www.wikipedia.gr  Δημιουργήστε ένα κείμενο στο word με το υλικό που θα συγκεντρώσετε. Μαζί με τις κατάλληλες φωτογραφίες που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια προβολή παρουσίασης ( Ppt ) .
 9. 9. ΟΜΑΔΑ Β΄ ΙΝΔΟΥΪΣΜΟΣ ΜΕΛΗ
 10. 10.  Στον ινδουισμό, η γυναίκα έχει θέση μόνο εντός της οικογένειας και σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, «μια γυναίκα δίχως σύζυγο δεν είναι ολοκληρωμένη».  Μονάχα η έλευση του γιου θεωρείται ευλογία. Η έλευση της κόρης είναι συχνά συνώνυμο της κατάρας. « Το να μεγαλώνεις κόρη είναι σαν να ποτίζεις τον κήπο του γείτονα », λέει ένα ινδικό ρητό!!  Πρόκειται για κάτι που συνεχίζει να ισχύει εν έτι 2015 στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, των 714.000.000 κατοίκων...  Επιπλέον, η χηρεία είναι « τιμωρία ». Εξ’ ου και οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών με ηλικιωμένους.  Ο παραλογισμός ενάντια στην γυναίκα δεν σταματά εκεί στον Ινδουισμό. Εφόσον μια γυναίκα γεννήσει κορίτσι, αυτό είναι ένα μωρό ανεπιθύμητο, σε αντίθεση φυσικά με το αγόρι το οποίο είναι καλοδεχούμενο. Αυτό δεν γίνεται μόνο επειδή το αγόρι θα αυξήσει τα εισοδήματα της οικογένειας με τον γάμο του, αλλά και επειδή θα εξασφαλίσει την μετενσάρκωση των γονιών του.
 11. 11. ΟΜΑΔΑ Β΄ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ  Καταγράψτε τις πληροφορίες που βρήκατε στις ακόλουθες ιστοσελίδες :  http://albanaki.blogspot.gr/2015/02/bollywood.html  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%B F%CF%85%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82  https://sites.google.com/site/lykmworldreligions/indouismos  http://1epal- perist.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/stories/ERGASIES/voudis m_indou.pdf  Δημιουργήστε ένα κείμενο στο word με το υλικό που θα συγκεντρώσετε.
 12. 12. ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΜΕΛΗ
 13. 13.  Στο βουδισμό, στη θρησκεία που έχει καταχωριστεί ως περισσότερο φιλική απέναντι στο ασθενές φύλο, η γυναίκα βρίσκεται στο περιθώριο και εξαιρείται από βρίσκεται στο περιθώριο και εξαιρείται από τη μελέτη και το διαλογισμό.  Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει ότι η μειονεκτική θέση της γυναίκας είναι βαθιά ριζωμένη στη βουδιστική θεώρηση των πραγμάτων είναι ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, το πέρασμα στη νιρβάνα είναι κάτι που το καταφέρνουν μόνον οι άνδρες.  Οι γυναίκες δεν απαγορεύεται να καταφύγουν στο μοναχισμό. Όμως οι μοναχές, οι «μπικκούνι» είναι υποχρεωμένες να υπακούουν στους μοναχούς, να κάνουν τις καθημερινές δουλειές του μοναστηριού και η μελέτη του θείου λόγου αφήνεται στους άντρες.
 14. 14. ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ  Καταγράψτε τις πληροφορίες που βρήκατε στις ακόλουθες ιστοσελίδες :  http://1epal- perist.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/stori es/ERGASIES/voudism_indou.pdf  Δημιουργήστε ένα κείμενο στο word με το υλικό που θα συγκεντρώσετε.
 15. 15. ΟΜΑΔΑ Δ΄ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΜΕΛΗ
 16. 16. ΟΜΑΔΑΔ΄ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ  Καταγράψτε τις πληροφορίες που βρήκατε στις ακόλουθες ιστοσελίδες :  http://albanaki.blogspot.gr/2015/03/blog- post_18.html  Δημιουργήστε ένα κείμενο στο word με το υλικό που θα συγκεντρώσετε.
 17. 17. ΟΜΑΔΑ Ε΄ ΚΙΝΕΖΙΚΑ & ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΜΕΛΗ
 18. 18. H θέση της γυναίκας στην Κίνα  Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού και πρέπει να τον κατακτήσουν … Όταν ο ίδιος σου ο ηγέτης, που όλοι τον προσκυνούν σαν θεό, υποστηρίζει ότι πρέπει να παλέψεις για να αποκτήσεις αυτό που δικαιωματικά σου ανήκει, σε τι να ελπίζεις; Η εποχή κατά την οποία η ζωή μιας γυναίκας στην Κίνα κατευθυνόταν αποκλειστικά από τα ανδρικά μέλη της οικογένειάς της δεν είναι και τόσο μακρινή. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες όλες οι δραστηριότητες μιας Κινέζας ελέγχονταν από τον πατέρα, τον αδελφό ή τον άντρα της. Ακόμα και αν ο τελευταίος πέθαινε, η χήρα δεν είχε το δικαίωμα να ξαναπαντρευτεί  Σήμερα στις πόλεις τουλάχιστον αυτό έχει αλλάξει. Κανείς δεν σκανδαλίζεται πλέον επειδή μια γυναίκα πηγαίνει σχολείο, ή βγαίνει με φίλους, ή ζει με κάποιον που η ίδια έχει επιλέξει. Η κινέζικη επαρχία πάλι έχει τους δικούς της αυστηρούς κανόνες που κάμπτονται μόνο και μόνο επειδή η γυναικεία  Μέχρι την εποχή του Μάο Τσετούνγκ οι γυναίκες ήταν για το σπίτι. Κέντημα, μαγείρεμα, καθάρισμα και ανατροφή των παιδιών ήταν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους. Ούτε καν να αθληθούν δεν μπορούσαν λόγω της παραμόρφωσης των ποδιών τους, που είχε στόχο να κάνουν πιο μικρά, θηλυκά βήματα!  Μια γυναίκα που γεννάει κορίτσια στην Κίνα θεωρείται ουσιαστικά «άχρηστη».
 19. 19. ΟΜΑΔΑ Ε΄ ΚΙΝΕΖΙΚΑ & ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ  Καταγράψτε τις πληροφορίες που βρήκατε στις ακόλουθες ιστοσελίδες :  Πηγή :http://www.e- tipos.com/pdfViewer?selectedinsert=28  Δημιουργήστε ένα κείμενο στο word με το υλικό που θα συγκεντρώσετε.
 20. 20. ΚΟΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
 21. 21.  Η γυναίκα στην πίστη μας τιμάται στο πρόσωπο της Παναγίας στην υψηλότερη θέση που μπορούσε να πάρει ο άνθρωπος, είναι το δώρο της ανθρωπότητας στο Θεό. Αλλά και ένα πλήθος γυναικών θαυμάζεται και τιμάται για την αγάπη και την πίστη στο Θεό και έχει λάβει περίοπτη θέση στο χριστιανικό εορτολόγιο και στην πνευματική ζωή. Είναι πρότυπα για την Εκκλησία και τα μέλη της.  Δεν είναι η εργασία, η μόρφωση, η ομορφιά και η εμφάνιση ή η ευφυΐα με την οποία ασχολείται η πίστη μας, όταν προβάλλει τις γυναίκες. Είναι η σχέση με το Θεό, την οποία αναπτύσσουν στη ζωή τους οι γυναίκες που τιμώνται από την Εκκλησία, το κριτήριο για την ανάδειξή τους. Δεν ασχολείται η Εκκλησία με τα χαρίσματα ή την καταγωγή ή την κοσμική τους πρόοδο. Καταγράφει όλα αυτά, αλλά προχωρεί στη σχέση με το Θεό που δίνει άλλο νόημα στη ζωή των ανθρώπων και τους αγιάζει.
 22. 22.  Όλα αυτά, ενώ η κοινωνία επεφύλαξε στο παρελθόν ένα ρόλο κλειστό και περιορισμένο για τις γυναίκες. Τις θεωρούσε ως τις φύλακες των σπιτιών και των οικογενειών, ως αυτές που είχαν την ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών, ως τα πρόσωπα εκείνα που έπρεπε να είναι πάντοτε υπό την σκιά των ανδρών. Γι’ αυτό και τα όποια δικαιώματα για τις γυναίκες άργησαν πολύ να δοθούν από τις ανθρώπινες κοινωνίες και σε κάποιους λαούς και κοινωνίες δεν έχουν δοθεί ακόμη.  Γιατί η γυναίκα είχε αυτή τη θέση στην κοινωνία, επειδή θεωρούνταν ανίσχυρη να επιβληθεί με τις δυνάμεις της στον ανδρικό εγωισμό και ανίκανη να διοικήσει την κοινωνία και να δώσει με το δικό της τρόπο και ήθος άλλο μήνυμα στη ζωή και τον κόσμο. Η Εκκλησία δεν μπαίνει στη λογική της συζήτησης της ικανότητας της γυναίκας να εξουσιάσει ή να διοικήσει την κοινωνία και τη ζωή. Αποκαθιστά τη γυναίκα στο πρότερον κάλλος της σχέσης με το Θεό, από το οποίο και εκείνη και ο άνδρας εξέπεσαν εξαιτίας της αμαρτίας. Και ζητά τόσο από εκείνη όσο και από τον άνδρα να οικειωθούν την πίστη που τους οδηγεί στον αληθινό Θεό, στην μεταμόρφωση του κατ’ εικόνα τους στο καθ’ ομοίωσιν και να αναλάβουν το ρόλο που μπορούν, ανάλογα με το χάρισμά τους, στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή της Βασιλείας του Θεού.
 23. 23.  Η πίστη δεν είναι μαγική κατάσταση. Είναι δωρεά του Θεού, αλλά και απάντηση στις αναζητήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Ταυτόχρονα, αποτελεί επιλογή του ανθρώπου, άνδρα και γυναίκας, κίνηση αποδοχής του Θεού ως Πατέρα και απόφαση χρήσης της ελευθερίας ως υπέρβασης του εγωισμού και της αυτο-θεοποίησης.  Τα δύο φύλα δεν περιορίζονται στη σχέση αναμεταξύ τους, στην από κοινού πορεία και διακονία στην οικογένεια, στην εργασία, στη δημιουργία, στη ζωή της Εκκλησίας και του κόσμου, αλλά εμπιστεύονται τη ζωή και την πορεία τους στην προοπτική της σχέσης με το Χριστό.  Δεν είναι οι ανθρώπινοι νόμοι, τα αστικά και άλλα δικαιώματα, τα όποια καθήκοντα του ενός έναντι του άλλου που δίνουν πλαίσια και περιγράφουν τον τρόπο της ζωής, αλλά η γνώση και η βίωση της κοινωνίας με το Χριστό και η εναπόθεση του εαυτού και της ζωής και των δυσκολιών, της οδύνης και του κόπου σ’Αυτόν.
 24. 24. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η αξιολόγηση είναι διαμορφωτική και τελική.  Συμμετέχετε και στις δύο φάσεις της αξιολόγησης. Στη φάση της διαμορφωτικής αξιολόγησης ως μέλη της ομάδας θα αυτοαξιολογηθείτε, ενώ στην τελική αξιολόγηση θα αυτοαξιολογηθείτε ως ομάδα και θα αξιολογήσετε το αποτέλεσμα της εργασίας των άλλων ομάδων. Η αξιολόγηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, για τα οποία έχει γίνει συζήτηση με τον καθηγητή/τριά σας εκ των προτέρων.  Ο καθηγητής/ τρια σας σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης αυτής της ιστοεξερεύνησης λειτουργεί ως συντονιστής, διαμεσολαβητής, παρατηρητής. Παρατηρεί, καταγράφει, αξιολογεί στάσεις, συμπεριφορές, δεξιότητες σας, σε επίπεδο ατομικό και σε επίπεδο ομάδας και παρεμβαίνει διορθωτικά, όπου χρειάζεται. Αξιολογεί τη δουλειά σας σε κάθε φάση της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια για τα οποία έχει γίνει συζήτηση μαζί σας, εκ των προτέρων.
 25. 25. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ονόματα μαθητών Συγκέντρωση πληροφοριών & οργάνωση- παρουσίαση δεδομένων Επικοινωνιακ ές δεξιότητες γραπτού και προφορικού λόγου Δημιουργικό τητα (Φαντασία Διαίσθηση Πρωτοτυπία) Αλληλεπί- δραση – Συνεργατι- κότητα Αυτενέργει α των μελών της ομάδας Αξιοποί- ηση του χρόνου 1η ομάδα: 9 9 9 9 10 9 2η ομάδα: 9 8 8 9 9 9 3η ομάδα: 8 8 8 9 8 8 4η ομάδα: 8 9 9 9 8 8
 26. 26. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ομάδα Μέτρια Καλή Πολύ καλή  Ελλιπής συγκέντρωση πληροφοριών  Αδυναμία εντοπισμού της ουσιώδους πληροφορίας Επικοινωνια- κα ακατάλληλη παρουσίαση δεδομένων Ικανοποιητική συγκέντρωση πληροφοριών Εντοπισμός της ουσιώδους πληροφορίας Επικοινωνιακ ά κατάλληλη αλλά όχι συστηματικά οργανωμένη παρουσίαση Πλούσιο πληροφορι - ακό υλικό Προβολή του ουσιώδους Επιτυχημένη επικοινωνι – ακά και πολύ καλά οργανωμένη παρουσίαση
 27. 27. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ομάδα μέτρια καλή Πολύ καλή ΑΔΥΝΑΜΙΑ  στην αξιοποίηση του λεξιλογίου,  στη σύνταξη του λόγου, στη συνοχή και στη συνεκτικότητα του κειμένου,  στην προσαρμογή του λόγου  στην περίσταση επικοινωνίας (περιεχόμενο, γλωσσικές και υφολογικές επιλογές) ΕΠΑΡΚΕΙΑ  στην αξιοποίηση του λεξιλογίου  στη σύνταξη του λόγου  στη συνοχή  στη συνεκτικότητα του κειμένου  στην προσαρμογή του λόγου  στην περίσταση επικοινωνίας (περιεχόμενο, γλωσσικές και υφολογικές επιλογές) ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ  στην αξιοποίηση του λεξιλογίου  στη σύνταξη του λόγου  στη συνοχή  συνεκτικότητα του κειμένου  στην προσαρμογή του λόγου  στην περίσταση επικοινωνίας (περιεχόμενο, γλωσσικές και υφολογικές επιλογές)
 28. 28. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ( ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ) ομάδα μέτρια καλή Πολύ καλή  εμμονή στο δηλωτικό επίπεδο του κειμένου  κοινότυπες και αναμενόμενες αναπαραστάσεις  αδυναμία στην αξιοποίηση των συνδηλώσεων του κειμένου  ικανότητα αποκλίνουσας σκέψης  πρωτοτυπία αναπαραστάσεων  ικανότητα στην αξιοποίηση των συνδηλώσεων του κειμένου  αποκλίνουσα σκέψη  πρωτότυπες και αισθητικά υψηλού επιπέδου αναπαραστάσεις
 29. 29. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ομάδα μέτρια καλή Πολύ καλή  αδυναμία κατανομής αρμοδιοτήτων , συντονισμού, ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων  ανυπαρξία δεσμών στην ομάδα  ικανότητα κατανομής αρμοδιοτήτων, συντονισμού ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων  χαλαροί δεσμοί ομάδας  υψηλού επιπέδου ικανότητα κατανομής αρμοδιοτήτων, συντονισμού, ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων  δεσμοί αλληλεπίδρασης και συλλογικότητας
 30. 30. ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ομάδα μέτρια καλή Πολύ καλή αδυναμία στην ανάληψη ρόλων και πρωτοβουλιών χαμηλή αυτοσυνείδηση  Iκανότητα ανάληψης ρόλων και κάποιων πρωτοβουλιών  μέτριου επιπέδου ανάπτυξη αυτοσυνείδησης  διεκπεραίωση ρόλων με επιτυχία, υπευθυνότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών  υψηλό αίσθημα αυτοσυνείδησης
 31. 31. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ομάδα μέτρια καλή Πολύ καλή  μη ορθή εκτίμηση της χρονικής προθεσμίας  οριακή αξιοποίηση του χρόνου  πολύ καλή αξιοποίηση του χρόνου
 32. 32. ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ Ονοματεπώνυμο μαθητή Γνωστικές – νοητικές δεξιότητες  Ικανότητα αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών  Πρωτοτυπία σκέψης, φαντασία - διαίσθηση  μέτρια  καλή  πολύ καλή  μέτρια  καλή  πολύ καλή
 33. 33. ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ Ονοματεπώνυμο μαθητή Επικοινωνιακές δεξιότητες Επικοινωνιακό αποτέλεσμα Ικανότητα στο χειρισμό του λόγου  μέτρια  καλή  πολύ καλή  μέτρια  καλή  πολύ καλή
 34. 34. ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ κοινωνικές δεξιότητες Ονόματα μαθητών  Αυτενέργεια,  Aνάληψη ρόλων  Συνεργασία,  Eπικοινωνία  Αυτοαντίληψη,  αυτοεκτίμηση  μέτρια  καλή  πολύ καλή  μέτρια  καλή  πολύ καλή  μέτρια  καλή  πολύ καλή
 35. 35. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Κάθε ομάδα έχει ολοκληρώσει την αποστολή της. Αφού παρουσιάσατε τη δουλειά σας στην ολομέλεια του τμήματος και κάνατε παρατηρήσεις και διορθώσεις, προχωρείτε στη σύνταξη (στο word) και εκτύπωση των εργασιών σας.  Είστε έτοιμοι για το ταξίδι σας!
 36. 36. ΠΗΓΕΣ 1. www.diakonima.gr 2. www.wikipedia.gr 3. http://albanaki.blogspot.gr/2015/02/bollywood.html 4. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BD %CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%B9%CF%8 3%CE%BC%CF%8C%CF%82 5. https://sites.google.com/site/lykmworldreligions/ind ouismos 6. http://1epal- perist.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/stories/E RGASIES/voudism_indou.pdf
 37. 37. 7. http://1epal- perist.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/s tories/ERGASIES/voudism_indou.pdf 8. http://albanaki.blogspot.gr/2015/03/blog- post_18.html 9. http://www.e- tipos.com/pdfViewer?selectedinsert=28
 38. 38. ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΗΓΕΣ
 39. 39. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Η ιστοεξερεύνηση που προτείνουμε επιχειρεί μια διαθεματική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου των Θρησκευτικών με εμπλεκόμενα αντικείμενα: την Ιστορία και την Πληροφορική.  Από το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας αντλήθηκαν από τα παιδιά, εκείνες οι πληροφορίες, οι οποίες κρίθηκαν κατάλληλες για το θέμα που είχαν επιλέξει, όπως : α) πόλεμοι και οι αιτίες τους ( π.χ. ο θρ. φονταμενταλισμός ), β) ορισμένες πολιτικές αποφάσεις κάποιων κρατών ( σχετικές με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής τους ) κτλ.  Από το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής αξιοποιήθηκαν στο έπακρο, οι προσφερόμενες γνώσεις του ( Word, Powerpoint, προβολή ταινίας ).
 40. 40. ΑΠΟΣΤΟΛΗ • Αποστολή των μαθητών είναι, με αφορμή την ταινία « Το Λουλούδι της ερήμου », να αναδείξουν: α) τη θέση της γυναίκας σε κάθε θρήσκευμα, β) τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η οργάνωση και η πορεία ολόκληρης της κοινωνίας, από τη δυσμενή, ή όχι, θέση της Γυναίκας . • Η αποστολή των μαθητών πλαισιώνεται από την επιτυχημένη χρήση ψηφιακών περιβαλλόντων και πηγών , εκ μέρους τους ( blogs, Ppt, word, wikis ) – ψηφιακός εγγραμματισμός .
 41. 41. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ • Η προτεινόμενη ιστοεξερεύνηση, συνεπής προς το ενιαίο διαθεματικό αναλυτικό πρόγραμμα, οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαπερνά τις διαχωριστικές γραμμές των περιεχομένων μάθησης των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων. Οι μαθητές, σε ομαδοσυνεργατικά σχήματα λειτουργούν ταυτόχρονα ως αναγνώστες, ερευνητές, δημιουργοί και διεκπεραιώνουν συγκεκριμένα σχέδια εργασίας ( projects ).
 42. 42.  Το σύνολο των μαθητών του Προγράμματος, με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους, χωρίζεται σε πέντε ( 5 ) ομάδες: 1. ΟΜΑΔΑ Α΄ ΙΣΛΑΜ 2. ΟΜΑΔΑ Β΄ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ 3. ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ 4. ΟΜΑΔΑ Δ΄ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ 5. ΟΜΑΔΑ Ε΄ ΚΙΝΕΖΙΚΑ & ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ  Κάθε ομάδα, με το έργο της συμμετέχει στο ευρύτερο σχέδιο εργασίας ( project ), που είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ιστοεξερεύνησης και η κατάκτηση ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών/τριών.
 43. 43. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης της ιστορίας .  Η εξοικείωση των μαθητών με τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας .  Η διερεύνηση του σημείου τομής της μυθοπλασίας και της ιστορικής-κοινωνικής πραγματικότητας .  Η έκφραση της δημιουργικότητας των μαθητών.  Η ανάπτυξη επικοινωνιακών-κοινωνικών δεξιοτήτων .
 44. 44. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ.  Οι μαθητές συμμετέχουν και στις δύο φάσεις της αξιολόγησης. Οι μαθητές αυτοαξιολογούνται, στη φάση της διαμορφωτικής αξιολόγησης ατομικά, ενώ στην τελική αξιολόγηση ως ομάδα και, επίσης, αξιολογούν το αποτέλεσμα της εργασίας των άλλων ομάδων. Η αξιολόγηση γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια για τα οποία έχει γίνει συζήτηση με το διδάσκοντα εκ των προτέρων.
 45. 45. • Η διδάσκουσα σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης αυτής της ιστοεξερεύνησης λειτουργεί ως συντονιστής, διαμεσολαβητής, παρατηρητής. Παρατηρεί, καταγράφει, αξιολογεί στάσεις, συμπεριφορές, δεξιότητες των μαθητών του, σε επίπεδο ατομικό και σε επίπεδο ομάδας και παρεμβαίνει διορθωτικά, όπου χρειάζεται. • Αξιολογεί τη δουλειά τους σε κάθε φάση της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, για τα οποία έχει γίνει συζήτηση με τους μαθητές, εκ των προτέρων.
 46. 46. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.. <3 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!

×