Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La catalogació de mapes amb RDA: el grup de treball de material cartogràfic del CSUC

55 views

Published on

Presentació duta a terme durant la celebració de la "Jornada CCUC 2018: projectes i serveis bibliotecaris cooperatius", el 19 d'octubre de 2018 a les instal·lacions de l'Ateneu Barcelonès.

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La catalogació de mapes amb RDA: el grup de treball de material cartogràfic del CSUC

 1. 1. La catalogació de mapes amb RDA: el grup de treball de material cartogràfic del CSUC Marta Gil - Cartoteca General, UAB Noelia Ramos - Cartoteca de Catalunya, ICGC Trobada de les institucions participants en el CCUC – 19 d’octubre del 2018
 2. 2. Presentació del grup de mapes Grup format pels responsables de catalogació de material cartogràfic de diferents institucions del CCUC: • Alfred Artiga (URV) • Georgina Basomba (UB) • Marta Gil (UAB): Coordinadora. Telf. 935812045 Correu e-: Marta.Gil@uab.cat • Concepció Isern (BC) • Noelia Ramos (ICGC) • Joana Roig (CSUC) • Montserrat Serarols (UdG)
 3. 3. Presentació del grup de mapes • El grup es constitueix el 1997 per tal d’elaborar unes pautes comunes en el tractament catalogràfic d’aquest material. • Les successives pautes de catalogació de mapes del CCUC han estat redactades pel grup. Actualment realitza la seva revisió per tal d’adaptar-les a les RDA. • Es constitueix com a grup assessor de consultes i dubtes per la catalogació de documentació cartogràfica per totes les institucions del CCUC.
 4. 4. Característiques dels documents cartogràfics Necessitat d’uns coneixements bàsics de cartografia per a tractar correctament el material cartogràfic: - Concepte d’escala - Concepte de coordenades - Conceptes de projecció i datum Particularitats de l’edició de mapes: - Mapes en un full (A) - Mapes en més d’un full - en sèrie (reticulats o territorials) (B) - en seccions (C)
 5. 5. (A) Mapa en un full
 6. 6. (B) Full d’un mapa en més d’un full (reticulat)
 7. 7. (B) Full d’un mapa en més d’un full (reticulat)
 8. 8. (C) Mapa en més d’un full (seccions)
 9. 9. RDA: pautes i treballs realitzats Adaptació a RDA en el marc del CSUC https://confluence.csuc.cat/pages/viewpage.action?pageId=7930030 - nivells mínims (2016) - pautes de catalogació (en curs) Difusió de les feines fetes sobre RDA i mapes a jornades Ibercarto (Grupo de Trabajo de Cartotecas Hispano-Lusas): - Ibercarto 2016: Comunicació sobre el perquè del canvi - Ibercarto 2018: Comunicació sobre el treball realitzat i expectatives de futur
 10. 10. Més enllà de la catalogació La revisió de les pautes de catalogació arrel de l’adaptació a RDA porta al grup a diversos (re)plantejaments: - Necessitat d’elaborar material d’ajuda per a poder tractar catalogràficament el material cartogràfic. - Necessitat d’aprofitar realment la potencialitat de les etiquetes per poder anar més enllà en la recuperació de la informació cartogràfica (cerques gràfiques, geolocalització). - Conveniència de convertir el grup en un punt d’intercanvi d’informació en tot tipus d’aspectes relatius a la cartografia com a documentació. No només entre els membres del grup, si no obert a totes les institucions de la comunitat CCUC.
 11. 11. GRÀCIES!

×