Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Wim Witteman
Celibaat en misbruik
in de katholieke Kerk
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010                2
 Wim W...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010                 3

verder op...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010                4

slachtoffer...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010         5           ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010       6             ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010          7
          ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010         8
           ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk   Hengelo, 22-5-2010      9
             ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010    10                ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010        11            ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010         12
           ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010          13

Er zijn over een perio...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010                14    ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010        15

Na 1985 is de daling sche...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010              16

Het is in dit...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010           17

De cijfers tonen aan...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010   18
                ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010  19

Seksueel misbruik van kinderen is een ...
Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk  Hengelo, 22-5-2010  20

Deze presentatie is gebaseerd op een v...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Celibaat en misbruik in de Kerk

1,530 views

Published on

De spreker onderzoekt het verschijnsel pedofilie in de katholieke Kerk (altijd gezien als een ernstig misdrif) en in de samenleving (daar altijd aanwezig en vaak openbaar). Het presenteert statistieken van het Vaticaan en het John Jay college (VS). Hij concludeert: gezin als hoeksteen voorkomt sexueel misbruik.

Published in: Spiritual
 • In 1962 werden er inderdaad door Rome richtlijnen gegeven om op te treden tegen seksuele misdaden begaan door priesters en religieuzen. Daarin staat duidelijk een geheimhoudingsplicht vermeld die NIET slechts beperkt werd tot in de onderzoeksfase de schuld was vastgesteld, maar die blijvend was, op straffe van excommunicatie voor alle betrokkenen. Het (geheime) document is wat dat betreft heel duidelijk.
  De vergelijking van misbruik binnen de katholieke kerk met dat in de burgermaatschappij gaat helemaal mank. De kerk heeft zich altijd bij haar gelovigen gepresenteerd heeft als moreel ontzettend hoogstaand en hen richtlijnen gegeven hoe te leven. Ze hebben ouders gezegd dat hun kinderen bij hen veilig waren en zelfs de staat daarvan weten te overtuigen zodat kinderen uit probleemgezinnen aan hen werden toevertrouwd. In dat licht zijn de 30 gevallen per jaar die de heer Witteman noemt er 30 teveel. (Over het feit dat het aantal van 30 genoemd wordt, waarschijnlijk op basis van 1500 meldingen bij Hulp & Recht, heb ik het maar niet. Ik ken zelf al tientallen slachtoffers die zich nooit ergens zullen melden, alleen al omdat ze bang zijn dat een eventueel onderzoek hun leven weer helemaal op zijn kop zal zetten).
  Misbruik betekent TEGEN JE WIl. Het relateren ervan aan de vroegere seksuele mores betreffende pedofilie geeft geen pas. Verkrachting was ook toen verkrachting.

  José Hennekam, 'ervaringsdeskundige' en schrijver van de boeken 'Pater Noster' en 'De Kindervriend'.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Celibaat en misbruik in de Kerk

 1. 1. Wim Witteman Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk
 2. 2. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 2 Wim Witteman kennelijk in staat bleken hun pedofiele schandalen voor de verantwoordelijke leiding te verbergen. Celibaat en misbruik in de De discussie schuift steeds verder op. katholieke Kerk Sommige commentatoren richten zich uitsluitend op de Kerk, veelal met Inleiding onwaarheden. Vooral de paus krijgt het zwaar te verduren. Zo zou het priestercelibaat als Bij alle verontwaardiging zowel binnen als onmenselijke verplichting pedofilie buiten de katholieke kerk over de veroorzaken (Hans Kung); de paus zou zich pedofilieschandalen van priesters en hypocriet gedragen en de Kerk corrupt zijn religieuzen wordt de felheid van de discussie (Huub Oosterhuis); Rome zou wel degelijk steeds meer verschoven van de daders en op de hoogte geweest zijn van het seksuele slachtoffers naar de Kerk als instituut en haar misbruik maar was niet bereid om in te leiding. Er ontstaat een escalatie van kritiek grijpen; de paus zou zijn positie ter over de volle breedte van de Kerk. Het gaat beschikking moeten stellen en zich moeten niet langer meer over individuele priesters en verantwoorden voor een externe commissie religieuzen die binnen de toenmalige (Frans Timmermans,PvdA) etc. Ook dit blijkt leefcultuur in seminaries en internaten nog niet te voldoen. De discussie schuift nog
 3. 3. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 3 verder op. Zo dreigt volgens commentator van een kerk die een irreële seksuele moraal Heldring in de NRC de katholieke kerk nu verkondigd en heeft men zelfs “schade een subcultuur te worden en bereikt ze het freude”. Dag na dag wordt het publiek er mee einde van een periode. Het verloop van de geconfronteerd met als gevolg een Pavlov discussie is duidelijk een poging de Kerk te effect dat priesters en pedofilie associeert en marginaliseren. Bovendien dreigt het gevaar katholiek met hypocriet. Herkenbare priesters van een hetze van haat en laster. Een vals ervaren dat in het publiek. Onderzoek van de beeld van de katholieke kerk wordt Wall Street Journal – NBC New Poll zegt dat waargenomen. 64% van de ondervraagden meent dat katholieke priesters frequent kinderen Links georiënteerde en liberale media zijn erg misbruiken. Bij veel media is duidelijk gretig met hun berichtgeving maar zijn helaas selectieve verontwaardiging zoals o.a. blijkt niet te vertrouwen. Zonder te controleren uit de geringe aandacht voor de worden beschuldigingen als waarheden met lustmoordenaar Koos H. die zijn dodelijke veel verontwaardiging gebracht en heel vaak gang kon gaan dank zij een seksuele relatie op een kerkvijandige manier. Ingezonden met de vicepresident van de Haagse opinies die de context van de schandalen rechtbank, hetgeen door het OM in de willen verbreden worden geweerd. Niet doofpot gestopt was. Dit geeft te denken. zelden worden de vermeende schandalen Je kunt je ook nog afvragen waarom de media gebracht als het gevolg van een falend beleid als ze werkelijk zo begaan zijn met de
 4. 4. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 4 slachtoffers van seksueel geweld niet verder moet worden opgemerkt dat deze misdrijven willen kijken. Want onderzoek heeft maar vooral pedofilie altijd zeer hoog werden aangetoond dat het merendeel van dit kwaad opgenomen en de kerkelijke leiding zich wordt bedreven door familieleden en quasi regelmatig zorgen maakte en noodzakelijke vrienden. Er is een onderzoek dat zegt dat een maatregelen nam. Er was absoluut geen op de tien gezinnen daar mee te maken heeft. sprake van gedogen of een doofpotbeleid. Al In België spreekt men zelfs van een op de moet worden toegegeven dat de gevolgen van negen. Amerkaanse deskundigen beweren dat kindermisbruik door sommigen werden 1 op de 5 á 10 mannen kinderen hebben onderschat o.a. in Ierland en dat ook vaak misbruikt. De twee belangrijkste factoren die omwille van de reputatie het schandaal niet dit kwaad in de hand werken zijn naar buiten kwam en gebrekkig werd echtscheidingen en ongehuwde afgehandeld. Dit was vaak een normale gang éénouderfamilies. Voornamelijk mannen die van zaken in de toenmalige samenleving. geen biologische band hebben met de Denk aan de krijgsmacht, gezondheidszorg en kinderen en als vriend of stiefvader in huis bankwezen. Desondanks was het kerkelijk worden gehaald door ongehuwde moeders beleid streng ten aanzien van pedofilie. blijken eerder geneigd om ontucht met kinderen te plegen. Terugkerend op de seksuele schandalen van priesters en religieuzen in de katholieke kerk
 5. 5. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 5 In de katholieke Kerk werd pedofilie altijd gezien als een zeer ernstig misdrijf Blijkt o.a. uit betrokkenheid van civiele autoriteiten • Engels sprekende landen, ook Frankrijk, bisschoppen verplicht aangifte te doen. • Bij geen verplichting: Bisschoppen opgedragen met slachtoffer contact op te nemen en hen aan te moedigen contact met de politie te zoeken. • Recentelijk: Paus heeft bisschoppen verplicht altijd aangifte te doen bij het OM. Dit was in tegenstelling tot wat in de geseculariseerde wereld kon voorkomen. In de geschiedenis was pedofilie vaak een deel van de cultuur en zijn er ontwikkelingen geweest om pedofilie te bevorderen.
 6. 6. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 6 Pedofilie was altijd aanwezig en vaak openbaar • Oude Griekenland; aanbevolen en geprezen door filosofen • Pedagoog Rousseau zag pedofilie als bevrijding van depressies. • Intellectuelen als Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Michel Foucault en Jack Lang (minister van cultuur en onderwijs in Frankrijk) ondertekenden een manifest waarin ze pleitten voor het niet-strafbaar stellen van pedofilie. • Daniel Cohn-Bendit, leider Groenen in het Europese Parlement was trots op zijn seksuele relaties met minderjarigen. • Mario Meli, stichter homobeweging in Italië schreef in een boek dat pedofilie bevrijdend werkt. Ook in Nederland zijn succesvolle pogingen gedaan om pedofilie geaccepteerd te krijgen.
 7. 7. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 7 Links-liberale kringen Vaak gestreefd naar aanvaardbaarheid van pedofilie - Vereniging Martijn (opgericht 1982, 200 leden) streeft naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van pedofilie. Ze geven een driemaandelijks blad uit “OK Magazine” met een oplage van 500 exemplaren. - Edward Brongersma (PvdA politicus, lid v.d. Eerste Kamer, advocaat) pleitbezorger voor de acceptatie van pedofilie en voorvechter voor liberalisatie van zedenheidswetgeving. In 1975 een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet hierbij. - Leeftijdsgrens voor pedofilie werd in 1971 verlaagd van 21 naar 16 jaar. Thans 14 jaar! Zoals gezegd de katholieke kerk heeft daarentegen pedofilie altijd als een ernstig misdrijf gezien. Als nu de kerkelijke leiding met name de paus verbijsterd is over de omvang van de schandalen binnen de kerk dan kun je je nu afvragen was de kerkelijke leiding dan niet alert, heeft men er in het verleden te weinig aandacht voor gehad en welke voorzorgen kende het Vaticaan.
 8. 8. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 8 Vaticaan - Men erkent: In het verleden soms ten onrechte te gemakkelijk vergevingsgezind ter bescherming van het instituut. De veroordeling was desondanks altijd heel scherp en onovertroffen. - In 1922 door Pius XI en in 1962 door Johannes XXIII zijn duidelijke richtlijnen gegeven om op te treden tegen seksuele misdaden begaan door priesters en religieuzen .
 9. 9. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 9 Richtlijnen • Geheimhoudingsplicht slechts in de onderzoekfase tot schuld is vastgesteld. • Bisschop moet de ernst en betrouwbaarheid van de beschuldiging vaststellen. • Bij geen twijfel gaat de afhandeling naar de Congregatie van de Geloofsleer waarvan kardinaal Ratzinger prefect was. • Speciale commissie van de Congregatie is belast met de uitvoering van disciplinaire maatregelen. • Pedofilie is een zeer ernstig misdrijf. Ook is er een overzicht van de betreffende werkzaamheden.
 10. 10. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 10 Overzicht van de Congregatie van de Geloofleer 2000-2010 3000 beschuldigingen van seksuele misdaden begaan door priesters over de laatste 50 jaar waarvan 60 % met adolescenten van het zelfde geslacht 30% met teenage meisjes 10% pedofilie, dus 300 in 10 jaar En de daarbij behorende resultaten van de rechtsgang.
 11. 11. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 11 Resultaat rechtsgang 2000-2010 • 20% is veroordeeld en gestraft onder toezicht van de congregatie. • 60% kreeg geen veroordeling in verband met ouderdom; wel disciplinaire maatregelen als niet celebreren van de H.Mis en biechthoren. • 10% zo ernstig dat de paus de priesterlijke status ontnam. • 10% vroeg dispensatie om het priesterambt te verlaten. (Zij waren vaak reeds veroordeeld door civiele autoriteiten b.v. door het bezit van kinderporno.) Uit deze overzichten is duidelijk dat er geen sprake was van kerkelijke ongeïnteresseerdheid of gedoogbeleid zoals de ophef in de media suggereert. Het is nu interessant om het kindermisbruik door priesters en religieuzen te vergelijken met het totaal aan kindermisbruik
 12. 12. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 12 Overzicht pedofilie • Ierland: Ryan Report; 381 van de 25000 pupillen slachtoffer; Dus 1,5% • Duitsland: jaarlijks 1 miljoen kinderen misbruikt. • Nederland: jaarlijks 150.000 kinderen misbruikt. Er zijn binnen de kerk 1500 beschuldigingen over 50 jaar. Dus 30 per jaar.
 13. 13. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 13 Er zijn over een periode van ruwweg 50 jaar ongeveer 1500 beschuldigingen binnen de katholieke kerk. Aannemende dat al deze meldingen terecht zijn dan komt het op gemiddeld 30 per jaar! Uit beschuldigingen blijkt dat de piek ruwweg 20 jaar geleden lag. De situatie is nu veel beter en gaat het vermoedelijk om slechts enkele per jaar. Natuurlijk te veel maar verwaarloosbaar met het totaal aantal kindermisbruiken van 150.000 per jaar. De kerk moet natuurlijk schoon schip maken en de schandalen scherp onderzoeken maar dat geldt niet minder voor de hele samenleving. In de VS zijn inmiddels de statistieken bekend uit het John Jay Report of Criminal Justice van de universiteit van New York (in opdracht van de Amerikaanse bisschoppen) en daaruit blijkt dat over een periode van 50 jaar ongeveer 3000 priesters op een totaal van ruim 100.000 in de fout gegaan zijn. Deze getallen zullen hoogst waarschijnlijk in andere landen verhoudingswijze vergelijkbaar zijn. Natuurlijk is het aantal schandelijk maar het laat toch duidelijk zien dat de beschuldigen uitzonderingen zijn. Het is dan ook absurd om het wangedrag te extrapoleren tot de hele clerus zoals sommigen suggereren.
 14. 14. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 14 John Jay college of Criminal Justice (in opdracht van Amerikaanse bisschoppen) • Seksueel misbruik onder alle Amerikaanse kinderen: 15-27% van de vrouwen en 6-16% van de mannen (slechts 6% wordt bij de politie gemeld); 1 op de 5 á 10 mannen zou schuldig zijn aan enige vorm van seks met kinderen. • 1950-2000 zijn 4392 van totaal 109000 priesters beschuldigd van pedofilie waarvan 1000 ten onrechte. • 81% van de slachtoffers waren jongens waarvan 35% ouder dan 14 jaar. • Schandalen met jongens betrof vrijwel altijd priesters met homoseksuele geaardheid. Van Am. Priesters is ruwweg 20% homoseksueel. Interessant is de verdeling van het aantal beschuldigingen over de jaren. Ongeveer 75% viel in de periode 1970-1985. Dit viel ook samen de hoogtij van de seksuele revolutie, de grotere vrijheden voor priesters en vooral religieuzen na het tweede Vaticaans concilie en de talrijke uittredingen. Men kan zich afvragen of destijds de selecties bij toelatingen tot wijdingen wel adequaat waren.
 15. 15. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 15 Na 1985 is de daling scherp en valt ook samen met het begin van de periode dat priesterkandidaten geen kleinseminarie meer hadden en op meer volwassen leeftijd hun keuze maakten. seksuele misbruiken en beschuldigde priesters per jaar VS 1950-2002
 16. 16. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 16 Het is in dit verband ook interessant te zien hoe de beschuldigingen verdeeld zijn over de jaren van hun priesterwijdingen. We zien weer het zelfde beeld dat ongeveer na 1985 de beschuldigingen sterk afnemen. Zeer waarschijnlijk zijn de priesters van de laatste decennia beter geselecteerd en ook sterker gemotiveerd. Deze statistieken laten zien dat de omvang van de schandalen niet structureel is en dat deze de laatste decennia sterk is afgenomen Percentage beschuldigde priesters per wijdingsjaar (VS 1960-2000)
 17. 17. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 17 De cijfers tonen aan dat het misbruikschandaal in de kerk vooral een schandaal van de media is. Vooral als men leest dat een onderzoek van de Wall Street Journal-NBS New Poll laat zien dat 64% van de ondervraagde Amerikanen beweert dat katholieke priesters frequent kinderen misbruiken. Er valt te vrezen dat dit percentage bij ons niet veel beter zal zijn. Maar toch al gaat het bij ons om een relatief klein aantal schuldige priesters van hooguit een paar procent dan wil men weten wat er is misgegaan. Behoren de schuldigen tot een bepaalde categorie? B.v. met gebrekkige vorming, seksuele geaardheid, uit zwakke selectie procedure, uittredingen, etc. Wat waren de omstandigheden dat het kon gebeuren? B.v. machtstructuren, geloofsafval etc. Welke invloed hadden maatschappelijke ontwikkelingen? De commissie Deetman zegt nu een wetenschappelijk onderzoek te gaan doen naar deze misstanden. Dat betekent minstens dat beschuldiging op waarheid moeten worden onderzocht. Maar wat nog belangrijker is men zal het dan ook in een bredere context moeten uitvoeren en misstanden moeten vergelijken met wat zich heeft voorgedaan bij groeperingen van andere leefgemeenschappen en in gezinssituaties van de zelfde periode. Uiteraard zal dan ook de rol van de samenleving meegenomen moeten worden. En dat alles in het licht van ondraaglijk kinderleed.
 18. 18. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 18 CONCLUSIES • Het omvangrijke kinderleed in de samenleving wordt niet primair veroorzaakt wordt door het celibaat of een crisis in de katholieke kerk zoals vaak gedacht wordt, maar door een crisis rond het huwelijk. • Als we onze kinderen werkelijk willen helpen dan zullen we ons vooral op het huwelijk moeten richten.
 19. 19. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 19 Seksueel misbruik van kinderen is een groot maatschappelijk probleem. Wat zich binnen de katholieke kerk heeft voorgedaan is slechts een kleine fractie en heeft niets te maken met het celibaat of een crisis in de kerk. Het omvangrijke kinderleed als gevolg van seksueel misbruik heeft vooral te maken met een crisis rond het huwelijk. Als we onze kinderen werkelijk willen helpen dan zullen we ons daarop moeten richten. W.J. Witteman Emeritus hoogleraar foto: Tubantia 22-5-2010
 20. 20. Wim Witteman: Celibaat en misbruik in de katholieke Kerk Hengelo, 22-5-2010 20 Deze presentatie is gebaseerd op een voordracht op het symposium: http://www.slideshare.net/CSRsource/symposium-hoe-slecht-is-de-kerk deze en de andere twee bijdragen van het symposium zijn te vinden op: http://www.slideshare.net/group/csr-culture-science-and-religion CSR: Culture Science and Religion

×