Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dezvoltarea institutionala prin proiecte Erasmus +

111 views

Published on

Material realizat in cadrul proiectului :
Centre Educationale in Rural - Consortiul CERC
2015 -1- RO01- KA104 – 014746

Parteneri in cadrul Consortiului CERC:
Centrul de Resurse si Consultanta in Educatie, ADAM Moldovita; ADAM Slatina Timis;
APPE Ciumarna; AGLT

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Dezvoltarea institutionala prin proiecte Erasmus +

 1. 1. “Dezvoltarea institutionala prin proiecte ERASMUS +” Material realizat in cadrul proiectului : Centre Educationale in Rural - Consortiul CERC 2015 -1- RO01- KA104 – 014746 Parteneri in cadrul Consortiului CERC: Centrul de Resurse si Consultanta in Educatie, ADAM Moldovita; ADAM Slatina Timis; APPE Ciumarna; AGLT
 2. 2. Programul ERASMUS+ Este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în perioada 2014-2020 Buget total European de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani (2014 - 2020) Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională) prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât nivelul precedent al cheltuielilor din perioada 2007-2013 și reflectă importanța pe care UE o acordă acestor domenii și angajamentul de a investi în ele.
 3. 3. Bugetul României (2016) pentru programul Erasmus+ (acțiuni descentralizate) este de 57.728.545 euro - 43.163.595 euro pentru proiecte de mobilitate (acțiunea cheie 1) - 13.839.774 euro pentru proiecte de parteneriat strategic (acțiunea cheie 2) - 275.176 euro proiecte de dialog structurat pentru tineret (acțiunea cheie 3) În funcție de sectoare bugetul este distribuit în felul următor: - educație școlară: 7.110.584 euro - învățământul universitar: 27.275.638 euro - formarea profesională: 13.542.789 euro - educația adulților: 2.170.720 euro - tineret: 7.178.814 euro * In fiecare an de implementare al programului ERASMUS +, valorile alocate pe Actiuni Cheie si termenele limita de depunere a aplicatiilor difera/consultati site-ul Agentiei Nationale pentru anul in curs
 4. 4. http://www.erasmusplus.ro/buget-2016 http://www.erasmusplus.ro/termene-limita-2016 2 februarie 2016, ora 13.00 Proiecte de mobilitate pentru educaţia adulţilor Proiecte de mobilitate şcolară Proiecte de mobilitate pentru formare profesională (VET) Proiecte de mobilitate pentru învăţământ superior (atât cu ţări ale programului cât și cu ţări partenere) Proiecte de mobilitate pentru tineret Proiecte de parteneriat strategic pentru tineret Proiecte de dialog structurat pentru tineret 31 martie 2016, ora 13.00 Proiecte de parteneriat strategic pentru educaţia adulţilor Proiecte de parteneriat strategic şcolar Proiecte de parteneriat strategic pentru formare profesională (VET) Proiecte de parteneriat strategic pentru învăţământ superior 26 aprilie 2016, ora 13.00 Proiecte de mobilitate pentru tineret Proiecte de parteneriat strategic pentru tineret Proiecte de dialog structurat pentru tineret 4 octombrie 2016, ora 13.00 Proiecte de mobilitate pentru tineret Proiecte de parteneriat strategic pentru tineret Proiecte de dialog structurat pentru tineret
 5. 5. Parteneri Unde? Cum? Câți? Ce fel? Facebook: • Erasmus+ partner search • Erasmus+ Sports and other Projects partner search • Erasmus Plus Projects • ERASMUS PLUS PROJECT Liste de discuții: • Eurodesk: http://www.eurodesk.ro/ • Portalul European pentru Tineret: https://europa.eu/youth/EU_ro • ERASMUS+: http://www.erasmusplus.ro • EURYDICE Platforme Europene: School Education Gateway: http://www.schooleducationgateway.eu EPALE: https://ec.europa.eu/epale/ro eTwinings: https://www.etwinning.net European Association for the Education of Adults (EAEA): http://www.eaea.org/en IQAIST: http://www.erasmusplustraining.net Open Education Europa: http://www.openeducationeuropa.eu
 6. 6. School Education Gateway
 7. 7. School Education Gateway
 8. 8. School Education Gateway
 9. 9. EPALE
 10. 10. EPALE
 11. 11. EPALE
 12. 12. eTwinings
 13. 13. eTwinings
 14. 14. eTwinings Participarea pe baza de invitatie ROMÂNIA Institutul de Stiinte ale Educatiei Persoană de contact: Simona Velea Site-ul eTwinning naţional: www.etwinning.ro
 15. 15. EAEA European Association for the Education of Adults
 16. 16. EAEA European Association for the Education of Adults
 17. 17. EAEA European Association for the Education of Adults
 18. 18. IQAIST Improving Quality & Accessibility in In-Service Trainings for teachers
 19. 19. Open Education Europa
 20. 20. Open Education Europa Parteneri din 11 țări și-au unit forțele pentru a lansa inițiativa paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise și în masă), cu sprijinul Comisiei Europene. MOOC sunt cursuri universitare online care oferă acces la o educație de calitate, de acasă. 2013: “Aproximativ 40 de cursuri, care acoperă o mare varietate de subiecte, vor fi disponibile, în mod gratuit, în 12 limbi diferite.” Inițiativa este promovata de Asociația europeană a universităților de învățământ la distanță (European Association of Distance Teaching Universities - EADTU) și reunește în principal universități deschise. Partenerii sunt situați în următoarele țări: Franța, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia și Israel. Informații detaliate despre această inițiativă și despre cursurile propuse sunt disponibile pe portalul http://www.openuped.eu/.
 21. 21. Open Education Europa/ “The Open University”
 22. 22. Revenind la ERASMUS+ Nu conteaza daca predati la gradinita, in ciclul primar, vocational sau la liceu. Daca activati in domeniul tineretului sau in educatia adultilor. Programul Erasmus+ ofera oportunitati de invatare pentru toti profesorii, pentru persoanele din cadrul unui proces educational din Europa. Puteti participa la unul dintre cursurile de formare continua, sa optati pentru misiuni de predare intr-o alta tara sau sa gasiti activitati de job shadowing.
 23. 23. Sfatul #1: Nu fiti un lup singuratic. Ganditi-va la o aplicatie comuna intr-un consortiu scolar Inainte de a incepe pregatirea documentatiei de proiect KA1 ganditi-va daca este necesar sa aplicati ca o singura scoala. Daca aveti activitati comune, subiecte comune sau strategii similare cu alte scoli, ganditi-va sa aplicati intr-un consortiu de scoli. Puteti sa economisiti timp pentru ca ceilalti colegi de la celelalte scoli va pot ajuta sa pregatiti documentatia. De asemenea, in consortiu va puteti intari atat reteaua locala cat si pe cea internationala.
 24. 24. Sfatul #2: Ganditi Europen, actionati local Daca scoala dumneavoastra nu are obiective strategice legate de dezvoltarea internationala, mai intai trebuie sa aveti o intalnire de dezvoltare cu conducerea scolii. Proiectele KA1 vizeaza consolidarea dimensiunii internationale a scolilor prin imbogatirea retelei internationale a acestora, cu obtinerea de cunostinte specifice sau de a oferi o experienta de invatare internationala pentru studenti. In cazul in care in prezent nu aveti astfel de obiective internationale, atunci ar fi intelept sa le setati inainte de a incepe pregatirea documentatiei pentru ca documentatia proiectului trebuie sa reflecte nevoile actuale si trebuie sa convingeti evaluatorii de ce scopul dvs. are nevoie de invatare internationala si de ce numai invatarea pe plan local nu ar fi suficienta pentru a atinge obiectivele.
 25. 25. Sfatul #3: Contactati furnizorul de formare in avans Unele cursuri din Europa sunt foarte populare si nu este intotdeauna usor pentru a obtine un loc liber. Daca luati legatura cu furnizorul de curs la inceputul scrierii aplicatiei, el va poate rezerva locuri in avans si va poate trimite o scrisoare de acceptare. Aceste actiuni vor ridica calitatea formularului aplicatiei.
 26. 26. Sfatul #4: “Ganditi-va la Biblie” Ghidul Programului Erasmus+ este intr-adevar ca o biblie pentru scris formularul de aplicatie. Nu contine doar regulile Erasmus+ dar contine si obiectivele programului si actiunile prioritare specifice. In scrierea capitolelor specifice din formularul de aplicatie trebuie sa elaborati conform prioritatilor recomandate. In documentatia de proiect nu scrieti doar planul de actiune operativ pentru proiectul dumneavoastra, justificati de asemenea activitatile din punctul de vedere al prioritatilor domeniul dvs. (scoala, formare profesionala - VET sau adulti).
 27. 27. Sfatul #5: Criterii de atribuire Evaluatorii au, de asemenea, propriul lor ghid cu privire la evaluarea calitatii formularelor de aplicatie. In timpul procesului de scriere a formularului de aplicatie verificati Ghidul Evaluatorului si urmariti daca capitolele dvs. furnizeaza intr-adevar toate raspunsurile necesare pentru evaluatori. Intrebati-va cum raspunsurile oferite de dumneavoastra reflecta criteriile de atribuire scrise in ghidul evaluatorilor.
 28. 28. "The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein."

×