Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Total no. of pages 88      Ideas, inspiration and insight for architects and interior designers   Volume 03 | Issue 3 | Ju...
Case study                                                   Bajaj ElEctricals officE                                     ...
Case study                                                                                                                ...
Case studyBajaj ElEctricals officE                                                                                        ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bajaj corporate Office Architect and interiors India

4,767 views

Published on

Published in: Design
  • Be the first to comment

Bajaj corporate Office Architect and interiors India

  1. 1. Total no. of pages 88 Ideas, inspiration and insight for architects and interior designers Volume 03 | Issue 3 | June 2011 | `50 An ITP Publishing India Publication Shades ENVIRONMENT SPECIAL Green Innovative case studies of by Surendra Shah and Tanmay Tathagat KARAN GROVER _OPOLIS ARCHITECTS USES BAMBOO FOR THE CONSTRUCTION On energy efficiency OF A HEALING CENTRE TO REDUCE ITS CARBON FOOTPRINT CHRISTOPHER BENNINGER The environment crusader SUSTAINABLE DESIGN Collaborative Architecture CERAMIC TILES Architects’ natural choicecoverFinal.indd 1 06-06-2011 13:11:19
  2. 2. Case study Bajaj ElEctricals officE Pushing thE eNvelopePhotograPhs: courtesy collaborative architecture 1 Collaborative arChiteCture’s interior design for the bajaj eleCtriCals offiCe in Chennai goes beyond the funCtional, observes Maria louis Sustainability as an active strategy a corporate office, with cabins for senior 2 1. An elliptical was the fundamental premise on which managers, cubicles for mid-level manag- reception area de- the concept design for Bajaj Electricals’ re- ers, work stations for executives, apart marcates public and gional corporate office in Chennai is based, from meeting rooms, conference rooms, work spaces. reveal Lalita Tharani and Mujib Ahmed staff service areas. A mandatory require- of Collaborative Architecture. “Bajaj is an ment was orthogonal spaces within the 2. Entries to service energy company. If they do not make it office, in keeping with the traditional areas. a fundamental theme, who would?” asks principles of Vastu. Tharani. “Incidentally, they have made a The brief emphasised that the budget 3. Architectural commitment to make all their future work and compliance with conservative Vastu graphics decorate spaces sustainable. Kiran and Shekhar dictats be kept in mind in terms of the the walls of confer- Bajaj are proponents of Green living, and orientation and placement of staff. “It was ence rooms. Kiran heads a Bajaj initiative called a functional brief, like any other,” recalls Pariyavaran Mitra.” Tharani. “You have to fix in X number of 4. Straightforward The architects received a typical heads in a limited space, adhering to the yet pleasing design. straight-jacketed, hierarchical brief for needed footprint space allocation as per 028 ARCHITECT and INTERIORS INDIA | JuNe 2011 | www.architectandinteriorsindia.com
  3. 3. Case study Bajaj ElEctricals officE 3the stated hierarchy. This is always a major daylight to penetrate optimally into theconstraint in any corporate project, and entire space. Collaborative Architecturethis one was no different.” designed the architectural graphics on Tharani recalls that the first impression the wall to ensure adequate privacy in thethey had of the site was “a standard office cabin areas.floor plate with some acute corners.” Their Every cabin, the passages and entrydesign challenge was to accommodate foyers are provided with active tools toconstraining guidelines such as the rigid cut down the lighting load. And finally,orthogonal layout, yet evolve a ‘design the office is equipped with state-of-the-artnarrative’ that would cleverly masks the HVAC and BMS to make it a truly energy-ubiquitous gridded plan. efficient workspace. Deciding to invest the space with an The architects convinced the clients toarchitectural character that would gener- incorporate Green tools into the projectate work efficiency, the architects fulfilled to make it an experience centre for Bajajthe need for energy efficiency through the Electricals in South India. “It really worksselection of Green-rated products, active as an experience centre for them now,tools to cut down energy consumption, where the consultants take their clientsdaylight harvesting and the general orien- to give them a first-hand feel of the activetation of the work floor, to tap maximum tools employed,” discloses Tharani.daylight and reduce south exposure to cutdown cooling load. The meeting room is placed strategi- Materials and supplierscally to segregate the public interface with vitrified tiles & Dado: raK Ceramicsthe work interface. The contrasting dark Modular ceiling: armstrongcolour and the free-flowing envelope of hardware: dorma, hettichits space generates a spatial boundary laminates: Merinobetween the public and work realms. En- Desking system for modularclosed spaces such as the senior managers’ work stations: bP ergocabins, conference room and staff utility chairs: featherliteareas are positioned along one of the sides, soft seating/loose furniture: tangentallowing the work stations to tap the air-conditioning (hvac) systems:maximum daylight. bluestar The cabins have glazed partitions sepa- light fixtures: trilux 4rating them from the workspace, allowing www.architectandinteriorsindia.com | JuNe 2011 | ARCHITECT and INTERIORS INDIA 029
  4. 4. Case studyBajaj ElEctricals officE 5 6 consultant had other ideas,” laments Most of the specified products for this 7 Tharani. “This is the challenging part of project have no VOC (Volatile Organic working with a client who wants the space Compound) and less formaldehyde (zero to be Vastu compliant. You have to work formaldehyde is still to be attained in with Vastu consultants who interpret the the Indian building industry). Daylight principles rigidly – and yet, you have to harvesting was implemented and energy come up with a convincing overall design. consumption was reduced by almost Thankfully, during the design process, 40%. Specified CFC-free refrigerant and the clients happen to see how some other advanced VRV (Variable Refrigerant Vol- ongoing projects in the studio are shaping ume) systems were also employed. up… and their confidence ascends. That Tharani adds that the Bajajs are satis- gives us the necessary tool to nudge the fied with the end result. “This project has project towards a suitable direction.” created a benchmark for their future proj- Revealing that clients usually prefer a ects in terms of design and environmental tried-and-tested design rather than tread- commitment. Shekhar Bajaj (CMD, Bajaj ing new paths and setting new standards, Electricals) ratifies that this is their best Tharani admits that most of Collabora- office so far,” she discloses. “At Collab- tive Architecture’s projects begin with orative Architecture, though, we always innovation on the back burner. And while believe in pushing the envelope.” A&I constraints such as Vastu requirements do hamper creativity, she feels that is no excuse for bad design. “Vastu is a chal- project details lenge, just like budgets, logistics, etc. it’s Name of the project: bajaj electricals’ just another parameter to be dealt with by regional corporate office Though there were severe constraints7in an architect.” location: Chennai terms of expression of the design vocabu- Another challenge for the team was the area: 4,200sqft5&6. The meeting lary, budget and programme versus the incorporation of the Green tools. “This is architects: Collaborative architectureroom is an anchor- available space, she admits that no corpo- one of the challenges of emerging technol- Principal architects: lalita tharani &ing element in the rate project could be an ideal one as most ogy, because contractors and consul- Mujib ahmedspace, sophisticated of them would have similar constraints tants are not really tuned in to different electrical consultant: entask, bengaluruin colour scheme and limitations. “The project could have standards adopted by different service pro- hvac consultant: entask, Chennaiand detailing. been different if the guidelines were a bit viders,” she explains. Like most problems Plumbing consultant: entask, Chennai more flexible, though,” she adds. they have encountered during the design security and fire-fighting consultant:7. A well-equipped, Initially, the architects had proposed a process, the final outcome of the interior entask, Chennaistate-of-the-art different and much more dynamic layout design proves that innovation is the key year of completion: 2010conference room. with a novel ambience. “But the Vastu to an effective solution.030 ARCHITECT and INTERIORS INDIA | JuNe 2011 | www.architectandinteriorsindia.com

×