M badia sos-ensenyeu_me_a_navegar

4,772 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,772
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,308
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

M badia sos-ensenyeu_me_a_navegar

 1. 1. SOS: ensenyeu-me a navegar! 5es Jornades de Biblioteques Escolars Mònica Badia Cantarero Escola Mare de Déu del Remei (Alcover)
 2. 2. Sap llegirRelacions grafia-so (EI/CI)Reconeixement de paraules Sap llegir per aprendre (CM/CS/ESO) Treball de frase (EP/ESO) Competència informacional Idees i relació entre idees Lectura d’estudiManeres de llegir (propòsits) Estructura dels textosEstratègies de comprensió Llegeix per gust Enric Queralt
 3. 3. 20 minuts:2 justificacions 1 evidència 1 encàrrec 4 propostes 1 conclusió
 4. 4. Les justificacions
 5. 5. “L’oceà de dades que inclou la xarxa és inabastable i inútil si no podem distingir les perles de les escombraries.” CASSANY, D. Rere les línies. Biblioteca Universal Empúries (2006)
 6. 6. “A través dels ordinadors i de les xarxes, la gentmés diversa pot posar-se en contacte, agafar-se dela mà al voltant del món. El nou universal, mésque no pas construir-se sobre la identitat delsentit, sexperimenta per immersió. Tots som enel mateix bany, en el mateix diluvi decomunicació.”LÉVY, P. La cibercultura, el segon diluvi? Proa i Edicions de la Universitat Oberta de Catalunya, 1998.
 7. 7. segon diluviooche813.blogspot.com Miquel Àngel (Capella Sixtina)
 8. 8. L’evidència
 9. 9. http://blog.luismaram.com/2010/09/07/que-son-los-nativos-digitales/Són nadius digitals
 10. 10. Lectura tallada: es llegeix de fonts diverses simultàniament.Textos amb molts recursos informatius: so, imatge...El lector mana més que el text: és ell qui decideix.No es pot parlar de text original.Textos inacabats: en contínua evolució.Absència de filtres i controls de qualitat.
 11. 11. Què fan els alumnes?• No sempre tenen clar l’objectiu de la cerca.• Es conformen amb la primera web que troben al “google”.• a ! No prenen nota de les webs per on passen. t• troben a la xarxa. l e r Dediquen poc temps a llegir i a avaluar la informació que• A Creuen que tot el que hi ha a la xarxa és fiable.• Copien i enganxen la resposta, sense elaborar la informació i sense respectar la propietat intel·lectual.
 12. 12. L’encàrrec
 13. 13. Competència Informacional Decret 142/2007 i Decret 143/2007"La competència en el tractament de la informacióincorpora diferents habilitats, que van des de laccésa la informació fins a la seva transmissió (...)""Per això és una competència transversal que calatendre i particularitzar en cadascuna de les àreescurriculars. "
 14. 14. "No hi ha un tractament de la informació al marge delscontinguts específics de les àrees i, per contra, eldesenvolupament realitzat en una àrea pot ser transferit ales altres si el professorat fa activitats explícites detransferència. ""Aquesta competència es desenvolupa en la cerca, captació,selecció, registre i processament de la informació, amb l’úsde tècniques i estratègies diverses segons la font i elssuports que s’utilitzin (oral, imprès, audiovisual, digital)."
 15. 15. Document per a l’organització i el funcionament de les escoles i dels centres públics d’educació especial (curs 12/13)La biblioteca és un recurs fonamental per aladquisició de les competències bàsiques i eldesplegament dels continguts curriculars a totesles àrees, matèries i etapes educatives. Esdevé,doncs, un element clau per a lassoliment de lacompetència informacional, el foment de lalectura i ladquisició daprenentatges autònoms.
 16. 16. Directrius i estàndards per a les biblioteques dels centres educatius de CatalunyaLa biblioteca, conjuntament amb l’àrea tecnològica, i ambl’objectiu d’aprofitar les sinergies del centre educatiu, ha deproporcionar eines i estratègies per fomentar lacompetència en l’ús de la informació i fer que aquestacompetència esdevingui un escenari formatiu a l’abast del’alumnat i del professorat.
 17. 17. Les propostes
 18. 18. https://sites.google.com/a/xtec.cat/cinfo-aula/model-2-fases
 19. 19. Proposta 1: cercar informació d’un tema a Internet
 20. 20. Buscar informació sobre els trastorns delalimentació: quins són els principals i a quinesedats són més freqüents.
 21. 21. • Treball per parelles.• Planificació prèvia de la cerca.• Recollida de dades en dues webs diferents (taula)• Reflexió posterior i elaboració dun informe sobre el procés de cerca.
 22. 22. Abans
 23. 23. Durant
 24. 24. Després"Per parelles haureu d’elaborar un informe on expliqueu elvostre procés de cerca i els resultats: si heu trobat la informacióque buscàveu, si us ha costat, on us ha estat més senzill buscar,si considereu que les webs que heu consultat són fiables iperquè."
 25. 25. C.C.G i N.S.J
 26. 26. Proposta 2: comparar informació de dues webs
 27. 27. Comparar la informació que ens donen dueswebs sobre un mateix tema.
 28. 28. Busquem informació concreta sobre la llunaMolt important treure conclusions i compartir-les.
 29. 29. Proposta 3: analitzar l’estructura d’una pàgina web
 30. 30. Explorar la web del “Meteocat” per parelles, ielaborar un informe per compartir en grangrup.
 31. 31. La mateixa activitat amb la web “Què llegeixes”
 32. 32. Proposta 4: treball per projectes
 33. 33. quines activitats de cerca i tractament per a cadaunitat, relacionades amb la vida real? •  terratrèmol del Japó •  terratrèmols al món en els darrers trenta dies •  quant costa la rehabilitació dun accidentat de medul·la (I.Guttmann). •  Comparació de cascs, •  relació qualitat-preu. jaciments a la seva •  comarca? de les lesions Seguiment •  Buscar un museu final de esportives fins a i curs. organitzar una sortida a partir de la informació de la web.
 34. 34. La conclusió
 35. 35. http://eduardoangel.com/ Hi tenim una responsabilitat
 36. 36. Perquè ells viuen, creixen i senten així.
 37. 37. http://2.bp.blogspot.com/_Els hem de donar les eines
 38. 38. e es àr l es l a sa er sv anTr
 39. 39. mbadia19@xtec.cathttp://sites.google.com/a/xtec.cat/el-rebost-de-la-lectura/ Mònica Badia Cantarero Escola Mare de Déu del Remei (Alcover) Març de 2013

×