Cómic "EUROPA, tota una història" para el Govern de les Illes Balears

361 views

Published on

Diseño, Creatividad e Iustraciones del Cómic.

Objetivo: Dar a conocer de forma didáctica la historia de la Unión Europea y cómo afecta a la vida cotidiana.

Público Objetivo: Jóvenes de entre 14 y18 años.

Contenido: Se trata de un cómic de temática actual (de moda) en el que se explica a través de uno o más personajes la historia de la Unión Europea y de qué forma afecta a los jóvenes Baleares, detallando las ventajas y los deberes que comporta ser miembro de la UE.

Comunicación: Mediante un lenguaje directo y de fácil comprensión a la vez que atractivo, para lograr despertar el interés de nuestro target. El resultado es una historia y unos dibujos de actualidad que llamen la atención de los jóvenes.

Cliente: Govern de les illes Balears

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
361
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cómic "EUROPA, tota una història" para el Govern de les Illes Balears

 1. 1. EUROPA,tota una històriaFede Ruiz · Alex Fito · Chema Daza
 2. 2. EUROPA,tota una història
 3. 3. Fins fa poques dècades, la història del continent europeu es-tava marcada pels continus conflictes bèl·lics entre països veï-nats. L’acord polític entre els Estats europeus que s’inicià elsanys 50 del segle XX, ha permès crear el que avui coneixemcom a Unió Europea.Avui, la UE és un sistema polític i econòmic de col·laboracióentre 27 estats europeus. Allò que pretén la UE és millorar ifacilitar les vides de tots els europeus, a partir de la cooperaciói la unió de tots els països que en formen part. En alguns casos,s’han adoptat mesures que notam directament en la nostra vidaquotidiana, com el fet de poder treballar i estudiar a tot el conti-nent europeu. En altres, s’han adoptat decisions no tan visibles,però que han ajudat a un major equilibri ecològic i social entreels europeus. En definitiva, la principal preocupació de la UE ésdonar resposta a les preocupacions dels seus ciutadans.Tot i així, la UE és encara poc coneguda i sovint és mald’entendre que fa exactament i com és el seu funcionament.Aquesta publicació pretén fer més entenedora aquest complexsistema polític i econòmic i com afecta diàriament a les nostresvides.El còmic és una manifestació artística molt antiga, però en elsdarrers anys cada vegada pren més força. És un mitjà didàcticper exposar un tema que a priori hagués pogut semblar com-plex. Per aquest motiu, hem optat per aquest gènere com amitjà per arribar al públic jove de les Illes Balears.Esperam que sigui del vostre interès. Govern de les Illes Balears
 4. 4. Ho sé, no vos preocupeu, ja Aprofita el temps, fill meu, hi estic acostumat. Tot d’una i, sobretot, passa-t’ho bé. que arribi al domicili i m’hagi Ja saps que confiam en tu. instal.lat vos telefonaré.Edita:Direcció General de Fons EuropeusConselleria de Comerç, Indústria i EnergiaGOVERN DE LES ILLES BALEARS Fins aviat. La veritat és que no m’hi acostum.Direcció editorial:Desarrollodc.comConcepte i realització:Fede Ruiz (ddc) Sempre que en Sebastià se’n vaGuió: d’Erasmus em pareix que és laAlex Fito primera vegada que se n’hi va.Il·lustracions i colors:Chema Daza (ddc)Maquetació:Desarrollodc.comImpressió:amadip.esmentDipòsit legal:PM-789-2011
 5. 5. Separar-se dels fills, encara que Des de la persecució nazi dels sigui temporalment, sempre es jueus i la invasió de Polònia. fa difícil. És increïble que encara no hi estiguem acostumats! Ara tendrem na Laura a Brussel·les i en Sebastià a Bucarest. Bé, però no ens podem queixar. Avui en dia ja no és el mateix; amb Fins al seu trist final amb les bombes les noves tecnologies és molt més atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki. senzill mantenir-se en contacte. Smith, t’han ferit de ple! Quina sort tenen de ser joves i viure en una època d’estabilitat política a Europa! A més, poden accedir a beques. A nosaltres ens va tocar viure el final d’una guerra. Estic bé, Johnson. Deixa’m!Aquella maleïda Segona Guerra Mundial. Si va ser difícil superar una guerra, també ho va ser sobreviure sense aixecar sospites. Cinc anys més tard vàrem penjar l’uniforme i començàrem Va ser una sort que destinassin uns americans com nosaltres a Berlín el 1945, a construir coses al final de tot aquest desastre. Així canviàrem de país i d’ambient, positives. i vàrem ser útils per a alguna cosa més que no fos destruir.
 6. 6. La producció de carbó i acers de El 1950 es va proposar la creació A la fi a casa! A quina països enemics fins aleshores es va d’una comunitat europea del carbó i hora ha dit en Tià que convertir en l’instrument per a arribaria a Romania? l’acer (CECA) entre sis països la reconciliació i la pau. fundadors: Bèlgica, França, Itàlia, Perfecte, Devers les vuit del tenim temps per a Luxemburg, els Països Baixos i vespre, hora d’aquí. relaxar-nos un la República Federal d’Alemanya. poc. Em canviaré Cada 9 de maig se celebra el Dia de roba. d’Europa per a commemorar la proposta de creació d’una Europa unida que va fer el polític francès Vols que tregui Robert Schuman el 1950. algunes fotos del bagul dels records? L’èxit dels sis va impulsar altrespaïsos a unir-se a aquesta comunitat.Passaren de sis a nou, i fins ara se n’hi han afegit encara molts més, És increïble que encara no Ha, ha, ha! Com es nota el inclosa Espanya. s’hagin perdut després de canvi de moda a la roba tant de trasllat. i als pentinats, i la quan- titat de països que s’han anat afegint a Europa aquests anys! He sentit a parlar molt bé de vós, Smith. Fins i tot que heu esquivat la mort més d’una vegada. Crec que això són exageracions. En tot cas, vos don la benvingu- da a la vostra Mira aquestes del 1979. Quin pèl Gràcies, senyor. La meva esposa nova casa, com dúiem quan es feren les i els meus fills ho farem tan bé a funcionari primeres eleccions del Parlament com sabrem per a dur a terme de la Comissió Europeu! En què devíem pensar? aquesta nova missió. Europea. Mira aquestes de quan vàrem venir a viure a Espanya, poc abans que ingressàs a la Comunitat Europea. Al·lots, preveig una nova vida bastant excitant per als pròxims anys. Vos assegur que no vos avorrireu.
 7. 7. Desgraciadament no Tu deus ser en Sebastià, no és ver?crec que ens hi hàgim dequedar molt més temps. Papà, mamà, sou aquí? Ja ha arribat a Romania, el petit? Jo som na Sofia, ell és el meu fill Àlex i ella és na Sarah, una veïnada i amiga nostra. Hola? És na Laura per l’Skype, Ha vengut perquè sap català, Ho... hola, estimada! per si de cas no ens enteníem. encantat. En vaig aprendre quan era d’Erasmus a Barcelona! Miràvem fotos Val més que no et digui antigues. No saps res de la pinta que fas quina pinta fèieu! tu amb aquests pijames que encara et poses. Val més que ens n’anem, el trànsit pot posar-se im- possible en aques- tes hores. Vivim en una capital! Què tal? Com va T’ajud amb És ben clar que la tot pel Parlament les maletes. crisi econòmica inter- Europeu? nacional és un tema que és molt present. Uf, com sempre, amb mil temes a l’aire, No es preocupi, Sofia, com per exemple que ja em comença l’adhesió de Turquia. a agradar. Mem si t’agrada el país. Esper que gaudeixisAeroport de Bucarest Adeu Laura! de la teva estada amb nosaltres. Abans que comencis tenim una sorpresa per a tu.
 8. 8. Idò tanta sort, perquè de Lliteres! Sempre m’han agradat molt!moment és el que hi ha. Abans Hola, ets hi dormia el meu germà. d’aquí o hi ets de visita? Una mica les dues coses. Per què ho vols saber? És que m’estranyava que una criatura local s’untàs protecció solar de 500 per a posar-se, a més, a l’ombra. D’acord, no hi I tu què, tens germans o germanes? ha cap proble- ma, però t’avís que aguant Molt interessant? molt de temps I és guapa i això? És que tenc desperta... Sí, tenc una germana més la pell Ah!, idò això és gran. Ens duim molt bé delicada perfecte perquè avui perquè no ens veim mai. i sensible. vespre pensava sor- Ja ho veus, tir a prendre alguna Ha, ha! És una broma. El que passa som una cosa amb uns amics i és que viu a Brussel.les; té una criatura t’hi podries afegir... beca Schumanm i fa pràctiques de nocturna. periodista i de traductora. La veritat és que encara que sigui la meva Mira com balla, germana t’he de dir que sí. Quan torna de Aquell vespre. pareix que levita! vacances a Mallorca l’enrevolten tants de turistes que pareix com si encara no hagués sortit del Parlament Europeu.
 9. 9. L’endemà... El castell de Bran! Teniu Wi-Fi a casa? Hauria de dir a la mevaQuè tal, Sebastià? família que he arribat bé. T’has pogutinstal.lar a gust? Clar que sí! Sí Sofia, moltes gràcies. Xateja tranquil, llavors ja ens veurem. Uau! Reconec que això no m’ho esperava. Quina Vaja, veig que sorpresa, tenia raó! n’havies sentit Ja som parlar. m’est aquí ic inst , A primera vista pareix que al .lan t. sí, però encara és molt prest Genial! Fa una estona hem parlat amb la teva germana i ens ha per a saber si és convenient demanat per tu. venir a viure aquí. Com veus el panorama per allà? Escriu-nos cada dia. Bé, la família és molt maca, crec que he tengut sort. No passeu ànsia, fins demà. Bé, en realitat no és gens clar que Es veu diferent de quan encara no Vlad Draculea hi visqués, però era de la Unió Europea? s’ha convertit en una visita molt turística del nostre país. Bah, supersticions! Jo mai he cregut en els vampirs, encara És clar, és el que molin. I tu? llegendari castell del comte Dràcula! Has acabat? Eeeeh, no, per Vols sopar? descomptat! Encara que seria divertit. Sí... Escolta, ja t’he parlat de la meva germana, parla’m ara d’aquesta veïnada que tens tu...
 10. 10. Aquella nit És una al.lota molt maca, però Deixa-la creure Que sí, t’ho promet. sempre ha estat molt reservada Idò jo no ho descartaria. Va agafar-me la mà en el que vulgui... quant als al.lots. Sempre els ha La veritat de vegades ens durant un moment! donat carabasses a tots, i amb No diguis dois! podria sorprendre a tots. vergonya et diré que fins i tot a mi. Clar, uns vuit-cents anys, i això sí que és de veres. Però què dius? Si mai l’havia vista fent això! No sé què li has donat, però has tengut molta de sort. Tu has tengut al.lota mai? Sí, més o manco. Només una i ja fa uns deu anys. En un dels meus primers viatges en interrail per Europa. Al cap de poc temps del tractat de Maastrich i quan es començava a anunciar la creació de la moneda única.Uau, com és d’antic Mirau aquests llits. tot això! Fan ganes de dormir-hi eternament, eh? Ah, les sueques. He sentit a dir que en Vaig passar un temps a Finlàndia, els anys 70 moltes Àustria i Suècia, que s’acabaven estiuejaven a d’adherir a la Comunitat Europea. Mallorca. És cert? M’hi vaig enamorar de na Karin.
 11. 11. Aquell vespre. Sí, ha, ha, ha! Varen ser molt populars al meu país, però en qualsevol cas En aquella època devies la meva història amb na Karin no va prosperar per motius personals. De ser molt jove per a totes maneres, va ser millor així, ja que havia de tornar a la meva terra. una relació seriosa, no? Ostres, jo no sabia que sabés ballar així. Crec que ho fa perquè tu hi ets. Podríem dir que no era madur sentimentalment. Què et pareix, és que No, no és això, no penses dir-li res? Li tens por o és que no puc... què et passa? Jo... Idò esper que ara ho siguis perquè demà hem quedat amb uns col.legues per a prendrealguna cosa, i na Sarah hi serà. Vés alerta que potser és un poc rara. No pots deixar passar una oportunitat com aquesta. Què passa? Que saps tu què és ser rar! Que m’acompanyis, et dic! Però... per què? Vine amb mi al lavabo Eh? Tu només acompanya’m!
 12. 12. Tranquil, Àlex, pareixes bona persona. T’ho cont perquè sé que no ho diràs a ningú, Mira’m! i manco a ella. Ja m’he enamorat abans i l’amor no és per a éssers com jo. Eh? No et preocupis, no ha estat la Aquesta vegada hem fet la maleta en un temps primera vegada que passa una Gràcies, papà. rècord. D’aquí a mitja hora embarcam cap a cosa així, i no serà la darrera. No... no hi ets? Brussel·les i ens reunirem amb la teva germana. El que va dir na Sarah al castell era ver... alguns existim. Jo... Ho sent. Però, però... Mai havia contat aquest secret a ningú. Per favor, guarda’l. Fes-ho per la meva família i per mi. Sí... sí. No et Inventa’t el que vulguis preocupis. per a dir-ho a ta mare, demà ja no seré aquí. He parlat amb na Susanna i ens espera una nova destinació: Turquia. És una bona estratègia: un país turístic i amb moltes possibilitatsPapà, mamà, em sap molt de És perillós que continuïs allà. de pertànyer a la Unió Europea.greu, tot se n’ha anat en orris. Ja saps què pensen dels éssers com nosaltres. Torna tot d’una. Serà dur deixar enrere les nostresFill, què ha passat? Ho sé, no vos preocupeu. estimades illes però ajudar a reforçar la Demà dematí arribaré Unió Europea amb nous membres serà un altreHe revelat el nostre secret, per a Son Sant Joan. repte laboral important per a la família.culpa d’una al.lota, com ja vapassar-me fa temps a Suècia.
 13. 13. El triangle institucional elabora polítiques i lleis que s’apliquen a la UE. El Parlament Europeu: Representa els ciutadans de la UE i és elegit directament per ells. El Consell de la Unió Europea: Representa els estats membres. La Comissió A més de les institucions Europea: la UE compta amb diversos organismes d’àmbits Defensa els interessos especialitzats, entre altres: de la Unió en • el Comitè de les Regions el seu conjunt. • el Banc Europeu d’Inversions • el Banc Central Europeu • el Defensor del PobleEL TRIANGLE Unes altres dues institucions exerceixen un paper vital:INSTITUCIONAL El Tribunal El Tribunal de Comptes:Compartir la sobirania significa que de Justícia:els estats que pertanyen a la UE Controla el finançamentdeleguen alguns dels seus poders Vetla pel de les activitats compliment de la Unió.a les institucions comunes per aprendre democràticament decisions de la legislació europea.per a l’interès general.
 14. 14. Mentrestant, a Romania. Sí? Hola, Sarah. Idò sí, No em va dir per què. Crec això pareix. Se’n va haver que era per problemes d’anar precipitadament. familiars, però no n’he tornat a saber res. PPIUPIUP Bé, gràcies. De totes Qualque notícia, filla? Que Sí, aquest al.lot estava maneres ja ens veurem pel em sap de greu veure’t així, fet per a mi, i vaig pensar barri. Sí, sí, adéu, adéu. per una vegada que has estat que ell també ho sabia... il.lusionada amb qualcú... IC K! CL Tot el temps del món... Però tenc temps per a trobar-lo...

×