Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mareacrizăeconomică a fostperioadacrizeilumiicapitalistedatorate supraproducției, întreanii 1929-1933,
caracterizatăprintr...
IzbucnireaMariicrizeeconomice.Marțeaneagră.

Lumeadunatăînfațabursei de la Wall Street dupăcrahulbancar din 1929

Indicele...
au apărut „bulele speculative”.După un vârfînregistrat la 3 septembrie 1929 de 381.17, la 24
octombrie 1929indicele Dow Jo...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Criza eco1929

258 views

Published on

Published in: Marketing
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Criza eco1929

  1. 1. Mareacrizăeconomică a fostperioadacrizeilumiicapitalistedatorate supraproducției, întreanii 1929-1933, caracterizatăprintr-o scăderedramaticăaactivitățiieconomicemondiale. Primelesemne ale crizei s-au manifestatîncă din anul 1928. ÎnceputulmariicrizeeconomiceînStatele Unite este de obiceiasociată cu prăbușireabursei de acțiuni din ziua de marți (așa-numita Marțeaneagră) 29 octombrie 1929. Crizaeconomicăaavutefectedevastatoare, atâtînțărileputernicindustrializate, câtșiîncelemaipuțindezvoltate, ale căroreconomiidepindeauînceamai mare măsură de exporturile de materii prime. Nivelulcomerțuluimondial a scăzut rapid, la fel cum au scăzut de altfelșiveniturilepersonale, veniturilebugetareșiprofitul din afaceri.Orașele din întreagalume au suferitputernic de peurmacrizei, în special cele care depindeaudeindustriagrea. Activitateaînconstrucții a fostpracticoprită.Zonelerurale a suferit de peurmascăderiiprețurilormărfuriloragricole cu 40 – 60%.[1]Mineritulșiexploatarealemnului au avutprobabilceamaidramaticăscădere, deoarececerereascăzuseputerniciaralternativele de reangajare a muncitorilorminerisauforestieriînaltesectoareeraucelemaireduse. Mareadepresiuneeconomicăîndiferitețări ale globului s-aîncheiatînmomentediferite. Înmajoritateațărilor au fostconceputeprograme de refacereșicelemaimulte au trecutprindiferitetransformăripolitice, care le-au împinsspreextremeledreaptăsaustângă.Societățilebazatepedemocrațialiberală au ieșitputernicslăbite din crizășidictatori, precum Adolf Hitler au ajuns la conducereaunoradintrecelemaiputernice state și au pregătitcondițiile politico-militarepentrudeclanșareaîn 1939 a celui de-al DoileaRăzboiMondial. MotiveleMariicrizeeconomice: Odată cu terminarea PrimuluiRăzboiMondial relațiileeconomicenaționaleșiinternaționale s-au confruntat cu problemeca: disparițiaunorresurseumaneși de producție, emitereabanilorfărăacoperire, haosînrelațiileeconomice, supraproducție/respectivscădereadramatică a cereriiși speculații la bursă astfelcă a apărut o crizăeconomicămondială. Caurmare a crizeieconomice, a crescut inflația și șomajul, respectivaapărutpenuriaproduselor de largconsum. MotiveleMariicrizeeconomicesuntdisputate de economiști, existândmaimulteteorii: teoriakeynesiană, teoriamonetaristă, teoriamarxistă, teoriașcoliiaustriece, teoriașoculuicreșteriiproducției (creștereamasivă a productivitățiidatorităelectrificării) etc.
  2. 2. IzbucnireaMariicrizeeconomice.Marțeaneagră. Lumeadunatăînfațabursei de la Wall Street dupăcrahulbancar din 1929 Indicele Dow Jones înindustrie, înperioada 1928–1930. Crahulbancar de la bursa de pe Wall Street a avutlocdatorităspeculațiilor din anii 1920 și a nereglementăriisistemuluibancarșibursier. Sute de mii de americaniinvesteaupebursăînacțiunidintre care multe nu valorausumelepentrucât se tranzacționau. Mulțidintrejucătorii de pebursăinvesteaubaniîmprumutați. Brokeriiîn mod regulatîșiîmprumutaucliențiimiciinvestitori cu maimult de douătreimi din valoareaacțiunilorpe care le cumpărauclienții, astfelcăpeste 8,5miliarde de dolarieraucontabilizațicașiîmprumuturi, valoare care depășeacantitatea de bani care circulaîn SUA pevremeaaceea. Pentrufaptulcăvaloareanominală a acțiunilorcreșteaneîncetat, acestlucru a încurajatlumeasăinvestească, sperândcăvaloareaacțiunilorcumpăratevacrește, aducândastfelcâștiguri. Astfel
  3. 3. au apărut „bulele speculative”.După un vârfînregistrat la 3 septembrie 1929 de 381.17, la 24 octombrie 1929indicele Dow Jones a scăzut (s-au spartbulele speculative). Bursa era caracterizatăprinfaptulcă, datorităpanicii, toatălumeadoreasășivândăacțiunileșifoartepuținieraudispușisăcumpereacțiuni, astfelcăvaloareamariimajorități a acțiunilor a scăzut dramatic.

×