Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
KÄYTÄNNÖN OHJEITA APAJAN
PERUSTAMISEEN
aPaja - Avoin oppimisyhteisö
Kokeile, opi, luo uutta!
!
Oppimisen aPaja on avoin yh...
KUINKA PÄÄSTÄ ALKUUN?
Idea: Kurssitarjonta sivulla voit tutustua ja ilmoittautua aPajiin. Jos itseä
innostavaa ja kiinnost...
OPPIMISEN APAJAN PERIAATTEET
• Lähtökohtana on vapaa sivistystyö, jossa korostuvat omaehtoinen
oppiminen, yhteisöllisyys j...
MISTÄ AIHEESTA APAJAN VOI PERUSTAA?
aPajan pitää ylätasolla liittyä tavalla tai toisella sellaisiin teemoihin, joiden
kans...
APAJAN SUUNNITTELU
Ihan ensin luo aPaja ja kutsu sinne mukaan ihmisiä.
Ole yhteydessä kurssikoordinaattoriin. Luomallesi a...
AJANKOHDAN VALINTA
!
Kurssin alkamisajankohdan voit valita
yhdessä osallistujien kanssa esimerkiksi
Doodlessa. Ehdota itse...
APAJAN LAAJUUS JA TODISTUS
aPaja voi olla lukupiiri, seminaari,
työpaja tai vaikka vuoden mittainen
kurssi. Jos aPajasta h...
APAJAN HINNOITTELU
Luodessasi kurssia aPaja-sivustolle apunasi on hintalaskuri ja
kurssikoordinaattori.
Hintalaskuria vart...
MARKKINOINTI
Otavan Opisto auttaa markkinoinnissa ja välittää aPajastasi tietoa
verkostoilleen uutiskirjeissä ja sosiaalis...
VIESTINTÄ OSALLISTUJILLE
Viestintä on tärkeä osa onnistunutta aPajaa. Voit sopia viestinnästä
kurssikoordinaattorin kanssa...
ILMOITTAUTUMINEN
aPajan nettisivulla voi liittyä valmisteilla oleviin aPajiin. Tällöin kaikki pääsevät
vaikuttamaan sisält...
PERUUTUSEHDOT JA LASKUTUS
Kurssi-ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan
päättymiseen PVM (1 viikko) sa...
RAPORTOINTI
Jokainen aPaja raportoidaan kevyesti blogikirjoituksella.
Tämän voi tehdä vetäjä, kurssilainen tai ryhmä yhdes...
YHTEYSTIEDOT
aPajan kurssikoordinaattorin tavoitat
sähköpostilla: apaja@otavanopisto.fi
!
Henkilöiden yhteystiedot löydät a...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Käytännön ohjeita aPajan perustamiseen

1,714 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Käytännön ohjeita aPajan perustamiseen

 1. 1. KÄYTÄNNÖN OHJEITA APAJAN PERUSTAMISEEN aPaja - Avoin oppimisyhteisö Kokeile, opi, luo uutta! ! Oppimisen aPaja on avoin yhteisö, jossa voit kokeilla, luoda uutta, oppia toisilta tai opettaa itse. Rakenna itse uusia ja luovia oppimisen tapoja. Tutustu teemoihin, osallistu valmiille kurssille tai laita pystyyn oma kurssi. Kokeile, testaa ja kehitä yhdessä toisten kanssa. ! Opi ja pidä hauskaa! aPaja antaa käytännön tukea, asiantuntijuutta, tilat ja välineet. ! Katso aPajan esittelyvideo.
 2. 2. KUINKA PÄÄSTÄ ALKUUN? Idea: Kurssitarjonta sivulla voit tutustua ja ilmoittautua aPajiin. Jos itseä innostavaa ja kiinnostavaa aPajaa ei löydy, luo uusi, oma unelmiesi aPaja. Kantavin teema on ajankohtainen ja ilmiöpohjainen, josta myös muut innostuvat. ! Yhteisö: Olemassa olevat erilaiset yhteisöt ja verkostot haluavat usein kohtaamispaikan ja mahdollisuuden oppia yhdessä. aPaja voi kummuta yhteisön tarpeista ja innosta kehittyä. Esimerkkeinä Yhteisömanagerit ja Art of Hosting.
 3. 3. OPPIMISEN APAJAN PERIAATTEET • Lähtökohtana on vapaa sivistystyö, jossa korostuvat omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. Ytimessä ovat myös vertaisoppiminen, dialogisuus ja moniäänisyys. • aPajat pohjautuvat ajankohtaisiin ilmiöihin ja yhteisöistä kumpuaviin teemoihin. • Ideana on, että sisällöt suunnitellaan yhteisöllisesti osallistujien kesken. Valmista ohjelmarunkoa ei tarvitse olla. Sisältö rakennetaan yhdessä osallistujien tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden pohjalta. • Oppimisen muotoa tai kestoa ei ole määritelty ennalta. Työtapana voi olla esimerkiksi lukupiiri, kurssi, työpaja, seminaari tai tutkimusmatka. Kesto voi vaihdella yhdestä tapaamisesta vuoden mittaiseen kurssiin. • aPaja on avoin kaikille. Yksittäisellä aPajalla voi olla rajattu kohderyhmä, mutta kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan.
 4. 4. MISTÄ AIHEESTA APAJAN VOI PERUSTAA? aPajan pitää ylätasolla liittyä tavalla tai toisella sellaisiin teemoihin, joiden kanssa Otavan Opisto muutenkin työskentelee: ! • Kansalaisvaikuttaminen • Oppimisen ja opetuksen kehittäminen • Tulevaisuuksien tutkimus • Avoin tietämys - open knowledge • Yhteisöllinen media • (Sosiaalisesti) kestävä kehitys • Osallistavat menetelmät • Oppivat organisaatiot • Tai jokin muu tärkeä ajassa oleva teema, jota emme itse hoksaa!
 5. 5. APAJAN SUUNNITTELU Ihan ensin luo aPaja ja kutsu sinne mukaan ihmisiä. Ole yhteydessä kurssikoordinaattoriin. Luomallesi aPaja-sivulle kerätään ideoita, oppimistavoitteita, teemoja ja linkkejä, joista lähdetään luomaan runkoa aPajalle. Tarkemmat sisällöt suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Valmista ohjelmaa ei välttämättä tarvitse olla, vaan se voidaan luoda yhdessä. aPajasta voi syntyä lukupiiri, seminaari, työpaja tai vaikka vuoden mittainen kurssi.
 6. 6. AJANKOHDAN VALINTA ! Kurssin alkamisajankohdan voit valita yhdessä osallistujien kanssa esimerkiksi Doodlessa. Ehdota itsellesi sopivia päiviä aiheesta kiinnostuneille ihmisille ja sopikaa yhdessä ajankohta. ! Tilavarauksista vastaa kurssikoordinaattori, joka tarkistaa tilojen saatavuuden.
 7. 7. APAJAN LAAJUUS JA TODISTUS aPaja voi olla lukupiiri, seminaari, työpaja tai vaikka vuoden mittainen kurssi. Jos aPajasta haluaa virallisen todistuksen, minimilaajuus on 0,4 opintoviikkoa eli kahtena peräkkäisenä päivänä vähintään 15 oppituntia (a. 45 min). Kurssin laajuus on mahdollista olla periaatteessa vaikka kokonainen vuosi, mutta isommat kokonaisuudet on mielekkäämpää jakaa pienemmiksi kursseiksi joihin voi osallistua erikseen. Todistukset saa aPajan päättymisen jälkeen.
 8. 8. APAJAN HINNOITTELU Luodessasi kurssia aPaja-sivustolle apunasi on hintalaskuri ja kurssikoordinaattori. Hintalaskuria varten pitää miettiä • vetäjän palkkio • mahdollisten muiden asiantuntijoiden palkkiot • muut kustannukset: materiaalit, vetäjän ja asiantuntijoiden matka- ja majoituskulut • jos haluat sisällyttää kurssihintaan lounaan, se on huomioitava muissa kustannuksissa • kurssin lähipäivien määrä • Mahdollisien etäpäivien määrä. Etäpäiviin huomioidaan myös tekemällä oppiminen oman työn kautta. ! Mikäli aPajaa ei ole vielä hinnoiteltu, tai tarvitset apua hinnoitteluun, laita hintalaskurissa ruksi laskurin alapuolella olevaan kohtaan “Kurssia ei ole vielä hinnoiteltu”, ja ole yhteydessä kurssikoordinaattoriin.
 9. 9. MARKKINOINTI Otavan Opisto auttaa markkinoinnissa ja välittää aPajastasi tietoa verkostoilleen uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa. Markkinointiresurssimme ovat kuitenkin rajalliset, joten varmistaaksemme kurssin toteutumisen oma panoksesi on merkittävä. Markkinoinnissa kannattaa hyödyntää valmiita yhteisöjä ja verkostoja sekä osallistaa mukaan jo ilmoittautuneet. Parhaiten osallistujia ovat keränneet ajankohtaiset ja ilmiöpohjaiset teemat, kuten yhteisömanagerointi sekä Art of Hosting.
 10. 10. VIESTINTÄ OSALLISTUJILLE Viestintä on tärkeä osa onnistunutta aPajaa. Voit sopia viestinnästä kurssikoordinaattorin kanssa. aPajalle on hyvä luoda oma viestintäkanava yhteisölliselle alustalle. aPajan sivua voi käyttää tähän tarkoitukseen. Sinne voi luoda myös aPajan sisäisiä tapahtumia. Tärkeää on viestiä riittävän paljon, jotta kaikki tietävät mitä tapahtuu, missä ja milloin.
 11. 11. ILMOITTAUTUMINEN aPajan nettisivulla voi liittyä valmisteilla oleviin aPajiin. Tällöin kaikki pääsevät vaikuttamaan sisältöihin. Kun aPaja on valmiina tarjottavaksi kaikille halukkaille, aloitetaan virallinen ilmoittautuminen. Kurssikoordinaattori tekee ilmoittautumislomakkeen. ! Kurssilla ensimmäisenä päivänä jokainen osallistuja laittaa nimensä osallistujalistaan, jonka saat kurssikoordinaattorilta. Sopikaa myös osallistujalistan palauttamisesta.
 12. 12. PERUUTUSEHDOT JA LASKUTUS Kurssi-ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen PVM (1 viikko) saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos haluat perua osallistumisesi, ole yhteydessä kurssikoordinaattoriin tai apaja@otavanopisto.fi. ! Otavan Opisto laskuttaa kurssimaksut aPajan jälkeen tai pitempi kestoisissa aPajissa heti alussa. ! PALKANMAKSU JA KULUKORVAUKSET ! Verkokortilla sinun on toimitettava kopio verokortista sekä palkkionmaksu- ja kulukorvauslomake. Lomakkeet ja laskutustiedot saat kurssikoordinaattorilta.
 13. 13. RAPORTOINTI Jokainen aPaja raportoidaan kevyesti blogikirjoituksella. Tämän voi tehdä vetäjä, kurssilainen tai ryhmä yhdessä. Voimme tehdä bloggauksen myös haastatteluna. Bloggaus julkaistaan kaksi viikkoa kurssin päättymisen jälkeen. Tyyliltään blogikirjoitus voi olla rento ja kuvata kurssin tunnelmia ja tapahtumia. Bloggaus voi olla video, valokuvia tai vaikka piirros. Sovi bloggauksesta kurssikoordinaattorin kanssa.
 14. 14. YHTEYSTIEDOT aPajan kurssikoordinaattorin tavoitat sähköpostilla: apaja@otavanopisto.fi ! Henkilöiden yhteystiedot löydät aPajan kotisivulta. ! Jokaisen yksittäisen aPajan omalle sivulle merkitään selvästi näkyviin keneen voi olla yhteydessä kyseiseen aPajaan liittyen. ! Opi ja pidä hauskaa!

×