Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Karannutta aikaa etsimässä_13.-14.6.2014_materiaali

1,686 views

Published on

Kaikkina aikoina on koettu tärkeäksi määritellä se, miten ihmisten pitäisi käyttää aikaa. Muutos ihmisen suhtautumisessa aikaan on indikoinut suurempia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia muutoksia. Tällä hetkellä meneillään on muutos kiireen korostamisesta hidastamisen arvostamiseen.

aPajan toisessa kohtaamisessa pohditaan, mitä tarkoittaa eläminen tässä ajassa. Kuinka omaa ajankäyttöä voi oppia hallitsemaan ja kuinka päästään pois kiireestä? Tarjoamme tilan ja ajan ihmisten kohtaamisille ja merkityksellisille keskusteluille sekä mahdollisuuden suunnitella ja aikatauluttaa omia projekteja ja syksyn oppimisen aPajia.

Alustajina muun muassa kosmologian professori Kari Enqvist, Mindfulness-ohjaaja Mari Rauhala, roolipeliguru Jupe Rantalainen sekä valmentaja Lari Karreinen.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Karannutta aikaa etsimässä_13.-14.6.2014_materiaali

 1. 1. KARANNUTTA AIKAA ETSIMÄSSÄ Avoin oppimisen aPaja Otavassa Tervetuloa mukaan Otavan Opiston aPajan toiseen kohtaamiseen 13. - 14.6.2014! Paikkana Otavan Opisto Mikkelissä.
 2. 2. MIKSI TAPAHTUMA JÄRJESTETÄÄN aPajan toisessa kohtaamisessa pohditaan, mitä tarkoittaa eläminen tässä ajassa. Kuinka omaa ajankäyttöä voi oppia hallitsemaan ja kuinka päästään pois kiireestä? ! Tarjoamme tilan ja ajan ihmisten kohtaamisille ja merkityksellisille keskusteluille sekä mahdollisuuden suunnitella ja aikatauluttaa omia projekteja ja syksyn oppimisen aPajia. ! Alustajina muun muassa kosmologian professori Kari Enqvist, Mindfulness-ohjaaja Mari Rauhala, roolipeliguru Jupe Rantalainen sekä valmentaja Lari Karreinen.
 3. 3. MIKÄ IHMEEN OPPIMISEN APAJA? Oppimisen aPaja on avoin yhteisö, jossa voit kokeilla, luoda uutta, oppia toisilta tai opettaa itse. ! Rakenna itse uusia ja luovia oppimisen tapoja. Tutustu teemoihin, osallistu valmiille kurssille tai laita pystyyn oma kurssi. Kokeile, testaa ja kehitä yhdessä toisten kanssa. ! aPaja toimii niin verkossa kuin kasvotusten. Katso lisätietoja aPajan nettisivuilta. sekä video.
 4. 4. KENELLE APAJA-TAPAHTUMA ON TARKOITETTU? Kohtaaminen on avoin niin uusille kuin vanhoillekin aPajalaisille että tapahtuman teemasta kiinnostuneille. ! Aikaisempaa perehtyneisyyttä tai kokemusta ei tarvita. Titteleiden sijaan etsimme tulisieluja ja vilkkuvia silmiä, ihmisiä, joilla on halu, joilla on halu kokeilla, etsiä uutta ja kehittää omaa toimintaansa.
 5. 5. MILLÄ FIILIKSELLÄ? aPaja-kohtaamisessa osallistujat pääsevät ääneen. Apajassa tärkeintä on kohtaaminen, ei yksilö. Uskomme, että tapahtuman tunnelma syntyy ihmisten välissä. Monologien sijaan perään kuulutamme moniäänisyyttä ja dialogia. ! Tapahtuma on kaksipäiväinen. Perjantai on inspiraatiopäivä, jolloin tuomme muutaman mielenkiintoisen alustajan eri aloilta rikastamaan omaa ja yhdessä ajattelua. ! Toinen päivä on toimintapäivä, jolloin jokainen pääsee yksilönä työstämään omia projektejaan, kysymyksiään ja omia ajankäytön haasteitaan. Käytämme tapahtumassa osallistavia menetelmiä kuten World Café ja Barcamp. ! Tarjolla on innostusta ja inspiraatiota, uusia ajatuksia ja hyviä keskusteluja sekä aikaa pohtia ja työstää omia kysymyksiä, ideoita ja projekteja.
 6. 6. PERJANTAIN ALUSTAJAT Kari Enqvist on Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen kosmologian professori. Hän on Suomen tunnetuimpia luonnontieteellisen maailmankuvan selittäjiä. Hän on muun muassa Tieto-Finlandia-palkittu kirjailija ja tunnettu puhuja. aPaja-tapahtumassa hän pohtii ajan olemusta ja sen syntyä. ! Tiina Ottela on freelance taidehistoroitsija (FM). Alustuksessa esitellään Otavan opiston 1900-luvun alun arkkitehtuuria sekä maalaus- ja veistotaidetta taidehistoriallisesta, sivistyksellisestä ja poliittisesta näkökulmasta. Opistorakennus edustaa arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelemaa jugendia. Juhlasalin öljymaalaustoisinnot liittyvät suomalaisen taiteen helmiin. Kuva: Linda Tammisto
 7. 7. PERJANTAIN ALUSTAJAT Eero Ojanen on Kriittisen korkeakoulun johtaja, filosofi ja tietokirjailija. Hän edustaa filosofiaa, joka etsii vastauksia ihmisen perimmäisiin kysymyksiin hyvyydestä, todellisuudesta ja elämän tarkoituksesta. Ojanen opettaa filosofiaa ja luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden opistolla. VTT Anita Rubin työskentelee vanhempana tutkijana Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa Turun Kauppakorkeakoulussa. Hänen keskeisempiä asiantuntijuusalueita ovat tulevaisuuden oppiminen ja oppimisen tulevaisuus sekä tulevaisuuksientutkimuksen menetelmät, erityisesti delfoi-menetelmä.
 8. 8. PERJANTAIN WORLD CAFÉ World Café on vuorovaikutteinen työskentelymenetelmä. Merkityksellisien keskustelujen kautta ihmiset tutustuvat toisiinsa. ! World Caféssa ihmiset istuvat kahvilamaisesti pienten pöytien ympärillä. Käymme läpi muutaman kysymyksen, nostamme esiin keskusteluissa syntyneitä oivalluksia. Pöytäryhmien koostumuksia vaihdellaan kysymysten välillä. ! World Cafessa ihmiset oppivat toinen toisiltaan ja ryhmälle syntyy yhteinen käsitys teemasta. Lisätietoa World Café -menetelmästä englanniksi http://www.theworldcafe.com/method.html
 9. 9. PERJANTAIN ILTAOHJELMA: ROOLIPELI Molemmilla Olkapäillä on liveroolipeli menneisyydestä ja sen vaikutuksesta nykyisyyteen. Se keskittyy ihmisten toiveisiin ja tekemisiin sekä siihen miten pienetkin asiat voivat vaikuttaa suuresti tulevaan. ! Pelissä on kahdenlaisia pelaajia, varsinaisia pelaajia ja avoimia paikkoja. Varsinaiset pelihahmot elävät iltaa vuonna 1925. Tapahtumapaikka on paremman väen illallistilaisuus. Pelin alussa syöminen on juuri loppunut ja illanvietto on jatkumassa intiimimmissä tunnelmissa. Avoimet paikat ovat omantunnon ääniä, jotka ohjailevat varsinaisia pelaajia erilaisissa vastaan tulevissa tilaisuuksissa. Näiden lisäksi peliin tulee jokaista varsinaista pelihahmoa kohden kaksi avointa paikkaa ns. omatunnon äänille, jotka ohjailevat hahmoa vastaantulevissa tilanteissa. ! Peli soveltuu kokeneempien pelaajien lisäksi myös aloittelijoille ja ihmisille, jotka haluavat vain tulla katsomaan mitä larppaaminen on.
 10. 10. PERJANTAIN OHJELMA Klo 11 - 12.00 Lounas Klo 12 - 13.00 Tiina Ottela: Otavan Opiston historiaa kuvataiteen keinoin Klo 13 - 14.30 Kari Enqvist: Mitä on aika? + World Café Klo 14.30 - 16.00 Anita Rubin: Aika aikansa ajatus + World Café Klo 16 - 17.00 Eero Ojanen: Ajan merkitys ihmiselle Klo 18 - 20.00 Illallinen Marskin tapaan Klo 20 - 23.00 Roolipeli + saunomista
 11. 11. LAUANTAIN ALUSTAJAT Mari Rauhala: Mitä mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on? Minkälaisiin pulmiin joudumme, jos emme ole läsnä? Mikä on hyväksynnän ja itsemyötätunnon merkitys hyvinvoinnille? Kokeilemme myös käytännön harjoitteita. ! Lari Karreinen: Osallistujat oppivat keinoja työmäärän jäsentämiseen, havainnoivat omia vahvuuksiaan työajan hallinnassa ja työstävät itselleen toimintasuunnitelman. Käydään läpi tietotyön hallinnassa suosittua David Allenin kehittämää Getting Things Done tekniikkaa. Pohditaan soveltamismahdollisuuksia omassa työssä. Ota mukaan omat työlistasi. Mari Rauhala: sosiologi, psykologi, mindfulness-ohjaaja (MBSR). Lari Karreinen: vapaaehtoistoiminnan ja -johtamisen valmentaja.
 12. 12. LAUANTAIN BARCAMP Barcampissä osallistujat luovat itse sisällöt ohjelmaan. Tarjoamme tilan ja ajan, jossa voit nostaa esille aiheita, joista haluat keskustella lisää, johon tarvitset apua tai johon sinulla on annettavaa. Aihe voi olla hetkessä syntynyt tai ennalta valmisteltu. Eri aiheita voi olla yhtä aikaa useita suhteutettuna osallistujamäärään. aPajassa on kaksi 45 minuutin kierrosta. Arviolta mukaan mahtuu 10 ensimmäistä aihetta. Osallistujat valitsevat itseään eniten kiinnostavan aiheen ja osallistuu siihen.
 13. 13. LAUANTAIN OHJELMA Klo 8 - 9.00 Aamupala Klo 9 - 10.30 Mari Rauhala: Mindfulness - taitoa elää nykyhetkessä Klo 11 - 12.00 Lari Karreinen: Ajanhallinta töissä Klo 12 - 13.00 Lounas Klo 13 - 15.00 Barcamp Klo 15 - 16.00 Omien projektien, työn ja uusien aPajien ajanhallinta + tapahtuman päätös
 14. 14. HINTA JA ILMOITTAUTUMINEN Kahden päivän liput • Normaalihintainen lippu 45 € • Opiskelija, työtön, eläkeläinen 25 € ! Päivälippu: • Normaalihintainen lippu 29 € • Opiskelija, työtön, eläkeläinen 15 € ! Illalliskortti 13.6. • Kaikille 20 € ! Liity mukaan: http://apaja.otavanopisto.fi/kurssit/karannutta-aikaa-etsimässä-tapahtuma ! Sitovat ilmoittautumiset 2.6. mennessä: http://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/karannutta_aikaa_etsimassa_kesa2014
 15. 15. JÄRJESTÄJÄT JA YHTEYSTIEDOT Tapahtumapaikka: Otavan Opisto, Otavantie 2 B, 50670 Otava, Mikkeli ! Päävastuussa: Otavan Opisto ja Otavan Opiston Osuuskunta. Suunnittelu- ja järjestelytöissä mukana Oppimisen muotoilutoimisto Monkey Business ! Lisätietoa tapahtumasta: Johanna Hytönen, johanna.hytonen@otavanopisto.fi / 040 167 9885 ! Ilmoittautumiset: http://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/ karannutta_aikaa_etsimassa_kesa2014 ! Lisätietoa: http://apaja.otavanopisto.fi/kurssit/karannutta-aikaa-etsimässä- tapahtuma

×