Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ez február-2016 hírek

93 views

Published on

Parkolunk
Bálint nap
parkolóházi hírek

Published in: Travel
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ez február-2016 hírek

  1. 1. PARKOLUNK EZ Parkolók február Havi Hirlevél 01.02.2016 20.szám Bálint-nap Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élök védöszentje. Világszerte, de föleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják. A Bálint-nap (angolulValentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvü elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerüvé az 1990-es évektöl kezdödöen. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket. Az angolszász területen e nap népszerüsége Geoffrey Chaucer, angol költönek a „Madarak parlamentje“ (Parlement of Fowls) címü költeményére nyúlik vissza, mely 1383-ban feltehetöen II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre készült és melyet azon elsö alkalommal adtak elö. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennöje köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon. A 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethetö Samuel Pepys költö feleségére Elizabeth Pepysre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettöl kezdödöen a levél és a virágcsokor kapcsolata utánzás révén meghonosodott. Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet. A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idö van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.
  2. 2. Page 2 Februári viccek EZ Parkolók nevettetö rovata Traffi Egy közlekedési rendört kiraknak egy elhagyatott útszakaszra, hogy mérje az autósok sebességét. Ott üldögél a kocsiban egész nap, de az a néhány véletlenül arra tévedö autó is betartja a sebességkorlátozást. Este aztán végre jön egy autó, amely jócskán gyorsabban az engedélyezettnél. A rendör gyorsan bekapcsolja a villogót, a szirénát, és a renitens autó után indul. Megállítja, odalép a vezetö ajtajához és így szól: - Hehe, magára vártam egész nap! Mire az autós: - Biztos úr, pedig jöttem amilyen gyorsan csak tudtam! Nem hazudott... A fiatal tanárnö kérdi a gyerekeket, hogy milyen madarakat ismernek. - Sirály, veréb... Mire Pistike: - Kerekes bagoly. Erre a tanárnö: - Kerekes bagoly? Olyan nincs. - De van! Tessék átjönni holnap este hozzánk vacsorára és megmutatom. Másnap a csinos tanárnö át is megy. - Szia Pistike! Na, lássuk hol az a kerekes bagoly? - Mindjárt hívom - bekiabál a szomszéd szobába.- Nagypapa gyere, itt van az a csaj, akit ígértem neked. Képzeld, még bugyi sincs rajta! Kigurul a nagypapa tolószékben ülve: - Húúú, húúú! Mókás beszólások tanulóvezetöktöl Oktató : 30-as övezet, jobbkéz-szabály. A tanuló nem ad elsöbbséget, lefékezek, majd tájékoztatom, hogy elsöbbséget kellett volna adnia. Tanuló: Szombaton is? -------------------------------------------------------------------- - Tanuló: Ha zöld lesz, akkor mi is elinduljunk? Oktató: Dehogyis, várjuk meg, hátha van még egy 4. szín is. -------------------------------------------------------------------- - Tanuló: Ezt most nem értem, ha jobbra kanyarodok, miért indul be az ablaktörlö? Valamivel össze van kötve? Oktató: Az a baj, hogy Te az ablaktörlövel szoktál jobbra indexelni. Parkolóházi ajánlataink! xxxx
  3. 3. Felismernek minket a jövö autói A jövőben a hozzáférést kezelő rendszerek képesek lesznek felismerni a hozzáférésre jogosult embereket, amint megközelítik a járművet, és a személyes beállítások alapján konfigurálják az autót, amíg odaér. A Continental mérnökei jelenleg többek között egy olyan rendszer kialakításán dolgoznak, mely képes lesz felismerni a sofőrt és az autó vezetésére jogosult személyeket már akkor, amikor még csak közelednek a járművükhöz. Ezt követően kinyitják az ajtót, felkapcsolják a világítást, valamint beállítják az ülést, mire a vezető odaér. A fejlesztések egyik kiemelt célja, hogy a vezetők és utasok kényelmét még magasabb szintre emelhessék a jövőben. Jelenleg is dolgoznak egy olyan rendszer megvalósításán, amely automatikusan felismeri a sofőrt, amint az megközelíti a járművet. A rendszer ezután képes például aktiválni a belső és/vagy külső világítást, hogy a sofőr könnyebben megtalálja és megközelítse autóját a sötétben. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a rendszer még azelőtt elvégzi az olyan személyre szabott beállításokat, mint az üléspozíció, légkondicionálás és szórakoztatási preferenciák, hogy a sofőr beszállna az autóba. A Közeledésre Nyíló (Approach Unlock) megoldás képes feloldani az autózárat, és akár kismértékben kinyitni az ajtót is, ha egy arra jogosult személy közeledik a jármű felé. Ugyanez a rendszer automatikusan bezárja az autót, miután a sofőr kiszállt belőle, és eltávolodott a járműtől. Az új megközelítési megoldások tervezése és megvalósítása során a Continental természetesen számol az okostelefonok és egyéb mobil eszközök, mint például okosórák alkalmazásával is. A Gateway Key egy kiváló példa arra, hogy az autóipari beszállító hogyan képes kombinálni a kényelmet és a biztonságot az ilyen megoldások során. A sofőr slusszkulcsa ebben az esetben egyfajta közvetítőként szolgál, és egy biztonságos, autóipari használatra alkalmas vezeték nélküli szabvány segítségével kapcsolódik össze a járművel. A kulcs képes az okostelefonokról vagy okosórákról küldött parancsokat fogadni, Bluetooth Low Energy­n (Bluetooth LE, vagy Bluetooth Smart) keresztül. Az ajtók kinyitása és az ablakok leengedése például azok közé a funkciók közé tartozik, amelyeket távolról egy alkalmazás segítségével is vezérelhetünk akár. A fejlesztők az NFC (near field communication) integrálását is tervezik, amely már sok okostelefon modellben elérhető. Az a megoldás kétirányú kommunikációt szállít az autó, a kulcs és az okostelefon között, ami azt jelenti, hogy az adatközvetítés során a jármű is képes információkat küldeni a mobil fogadó eszköznek. Ilyen lehet többek között a jármű aktuális pozíciójára vonatkozó GPS adat, információ arról, hogy nyitva vagy zárva van­e a jármű, vagy akár olyan részletes adat is, mint a gumiabroncs­nyomás, a tartályban lévő üzemanyag mennyisége és folytathatnánk a sort tovább.
  4. 4. Téli népszokások EZ Parkolók Kft. Budapest, Magyarország. Minden jog fenntartva. EZ Parkolók Kft. - 1066 Budapest Zichy Jenö utca 9. telefonszám: +36 1 302 5366; fax: +36 1 302 5367; e-mail: info@ezpark.hu; web: http://www.ezpark.hu Docushop akció Gyüjtse hüség pontjait és vásárolja le a BigMall.hu webáruházban! Minden vásárlónk 15% kedvezményt kap az összes termékünkböl és szolgáltatásunkból! Akár otthonra, akár irodába! Most már müszaki cikkek is! WWW.docushop.hu Irodaellátás felsöfokon! Leiratkozás: info@ezpark.hu 1.10. Farsang (Vízkereszt ­ Hamvazószerda) A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes­álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi­női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is. Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A busóálarcot eredetileg csak a felnőtt sokác férfiaknak volt szabad felölteniük, a legények másfajta álarcot viseltek. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak, ilyenkor kerül színre a tréfás halottas játék vagy lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugat dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság. A kidöntött fát húzták végig az úton a leányokból, legényekből álló párok. A menet közben bohókás esküvő játszódott le. A rönkhúzást olyankor rendezték meg, mikor a községben, abban az évben nem volt lakodalom. Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt leányokkal tuskót húzatni. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is. A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Szatmárban pl. kongóztak: húshagyókedden a pártában maradt lányok ablaka alatt pléhdarabokat ütögettek a fiúk. Zoborvidéken a farsang utolsó előtti vasárnapját Talalaj­ vasárnapnak (talalaj­vasárnapi énekek), míg farsang vasárnapját Sardó­vasárnapnak nevezték (sardózás). 1.11. Balázsjárás, Gergelyjárás (február 3, március 12) Balázs­napi szokás a balázsolás (Balázs püspök ünnepe): a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Balázs (a diákok patrónusa) és Gergely (I. Gregorianus pápa) napja volt az iskolások ünnepe. Ilyenkor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak.

×