Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mobil App és VR ötletek a 2016-s riói Olimpiához

831 views

Published on

A 2016-s riói Olimpia (augusztus 5-11) kapcsán az esemény nemzetközi és hazai szponzorai - de persze számos más cég, brand is - intenzíven fogják magának az eseménynek, de általában véve a sportnak, győzelemnek, sikernek témáját tavaszi, nyári kampányaikban használni.
A kampány összeállítása során a hagyományos csatornák - tv, rádió, print, web - mellett már nem nagyon lehet kihagyni az okostelefont, mint eszközt és az azon futó megoldásokat. Erre készítettünk néhány ötletet, melyeket az alábbi prezentációban mutatunk be.
(Az anyag angolul is elérhető, itt:
http://www.arworks.com/en/2016-rio-olympic-mobile-appvrar-concepts-by-arworks/ )

www.arworks.com

Published in: Mobile
 • Be the first to comment

Mobil App és VR ötletek a 2016-s riói Olimpiához

 1. 1. Hogyan használjuk a mobil appokat és a Virtuális Valóságot az Olimpiához/Sporthoz kötődő kampányoknál? Készítette: ARworks www.arworks.hu
 2. 2. Bevezető A 2016-os riói olimpia kiváló lehetőség egy sikeres mobil megoldás létrehozására. Az olimpiára készített alkalmazások automatikusan nagyobb figyelmet kapnak, ha jól időzítjük, és megfelelően kommunikáljuk azokat a célcsoportunknak. A következő néhány oldalakon bemutatjuk, hogy a mobil platform hogyan segíthet termékének, szolgáltatásának népszerűsítésében. Ezek csupán alapötletek, a végleges alkalmazást további elemekkel egészítjük ki és a márka igényeihez hangoljuk.
 3. 3. • Virtuális olimpiai múzeum • 3D olimpiai bemutató • Napi VR sport Koncepciók Játékok Sportolj! Élő • Olimpia-asszisztens • Zseb-közvetítés • Kupolaterem • Greenbox • Kabalák • Találd meg! • Fogadjunk • Profi vagyok • Vidd a lángot! • Fitagochi • Kukkants be • Samba di Janeiro • Rio karnyújtásnyira VR/AR Info
 4. 4. Ez a csoport a Kiterjesztett és Virtuális valóság ötleteket foglalja magában, amellyel különleges tartalmakat közvetíthetünk a felhasználók felé. 1. AR, VR megoldások
 5. 5. Kukkants be 360° Rióba A VR app letöltésével és indításával a felhasználókat azonnal Rióba röpítjük – mintha csak ott lennének Az appban előre rögzített, google streetview-hoz hasonló videókat talál a user, melyeket az ikonikus helyszínekről készítünk (stadion, cukorsüveg hegy, Rio utcái, olimpiai vizes csarnok, stb.). A felhasználó ezekben szabadon körbenézhet és így fedezheti fel a várost. Az ötlet továbbvihető, és kiterjedhet akár a nyitóünnepségre és nagyobb sporteseményekre is, akár élő 360°os panoráma közvetítésként is. Az ötlet nagy élményt nyújt előre berendezett helyszínen (pl. bevásárlóközpont), vagy akár a felhasználó otthonában is a papír nézegetők segítségével.
 6. 6. Samba di Janeiro Helyszíni aktivációkban Kinect és VR segítségével a leghíresebb szamba táncos tanít meg táncolni. A felhasználó a riói karnevál közepén láthatja magát egy 360 fokos panoráma videóban, azonban a tükörképe a tánchoz illő ruhát visel és a szamba királynő éppen mellette / vele táncol. Ezt mind ő, mind a többi vásárló az óriási LED falon élvezheti. Virtuálisvalóság-szemüveggel vagy Oculus-szal is megvalósíthatjuk ezt a még teljesebb 360 fokos élmény érdekében, amely még jobban átadja a karnevál hangulatát.
 7. 7. Rió karnyújtásnyira A felhasználók saját telefonjukat a kiválasztott termékre vagy annak reklámanyagára tartva az Olimpia ikonikus 3D modelljeit nézhetik meg. A felhasználó rátartja készülékét egy nyomtatott markerre – ez lehet egy kép, logo, vagy bármilyen nyomtatott anyag, de akár a termék is – és máris megjelenik egy 3D modell (olimpiai stadion, Krisztus szobor, Rio utcái, az olimpiai uszoda), közvetlenül előtte, amely nagyítható, forgatható, illetve tartalmazhat további információkat is. Az ötlet kiegészíthető a főbb sportágakkal (futás, lovaglás, vitorlázás) és akár a markeren megjelenhet egy teljes 3D környezet is, mozgó animált figurákkal, tárgyakkal élőlényekkel.
 8. 8. Ez a csoport olyan ötleteket tartalmaz, melyekkel a felhasználó napról napra játszhat. Lehet ez fogadás, sportjáték, többszereplős verseny, stb. 2. Játékok és szórakozás
 9. 9. Greenbox Egy zöld háttér segítségével a felhasználók bármilyen olimpiai témájú képbe belekomponálhatóak. A város megadott pontjain zöld falat vagy vásznakat helyezünk el. A felhasználók elé állhatnak, majd hostessek lefényképezik őket. Így bekerülhetnek egy kiválasztott olimpiai környezetbe, például a kosárlabda válogatott közé; a királyi páholyba; vagy akár lehetnek bírók egy box mérkőzésen, stb…. Az alkalmazás lehetőséget nyújt egyéb kiegészítő elemek elhelyezésére (arcfestés, kabalaállatok hozzáadása) és rögtön megosztható a közösségi oldalakon. Egy egyszerűsített verzióval pedig a felhasználók otthon is elkészíthetik saját fotóikat. Néhány korlátozással az ötlet kiterjeszthető “élő” videó beillesztésére is.
 10. 10. Kabalák Mozgasd vagy táncoltasd meg a riói kabala figurákat, vagy taníts be őket, hogy elvigyék személyes üzeneteidet barátaidnak. Az olimpiai kabalákról 3D modelleket készítünk és a felhasználók megtekinthetik őket a készülékeiken. A kabalák tudnak táncolni, sportolni és megtaníthatóak új mozdulatokra, vagy akár beszédre, üzenetek átadására is. A legjobb „koreográfiák” megoszthatóak a közösségi oldalakon, vagy elküldhetőek barátaink telefonjára is közvetlenül. Az aktív felhasználók jelvényeket, illetve virtuális ajándékokat nyerhetnek, melyekkel versenyezhetnek a ranglistán.
 11. 11. Találd meg! - geocaching Játékos keresgélés Rió utcáinak képein az elrejtett kincsek nyomában. A felhasználóknak meg kell találniuk és össze kell gyűjteniük a lehető legtöbb “kincset”, amelyet Rio utcáiról készített panoráma fotókon, vagy a helyszíneken rejtettünk el. Mozogathatják, nagyíthatják a képeket, mindez időre megy. Különböző információkkal segíthetjük a keresést, de akár a felhasználó barátai is segíthetnek. Pontok gyűjtésével pedig versenyezhetnek egymással a közösségi oldalakon.
 12. 12. Fogadjunk, hogy megnyerem Egy játékos applikáció, melyben a felhasználók bármire fogadhatnak az olimpiával kapcsolatban – nem valódi pénzzel, hanem a márka promóciós pontjaival játszva. Nem csak az eredményekre, hanem bármilyen rendhagyó dologra (mennyi lesz az összesen rúgott gól az összes mérkőzésen; milyen színű lesz a győztes futó meze, stb.) A felhasználók pontokat, vagy virtuális medálokat kapnak az eredményeik és a sebességük alapján, melyeket később akár nyereményekre is válthatnak. Régiós, napi, heti, egyéb speciális eredménylista is készül így egyszerre több ezer felhasználó érezheti, hogy kiemelkedő eredményt nyújt.
 13. 13. Ez az ötletcsoport fizikai mozgásra ösztönzi felhasználókat. A mozgást pontokká váltjuk át, amelyet az applikáción belül a felhasználók különleges tartalmakra, vagy magasabb szint eléréséhez használhatnak fel. 3. Sportolj!
 14. 14. Profi vagyok A mobil app a felhasználók fizikai teljesítményét profi sportolóként értékeli. A felhasználók továbbra is megszokott módon sportolnak, azonban az alkalmazás az olimpiai sztárok teljesítménye alapján rangsorolja, motiválja őket illetve ad visszajelzést, pl.: ”Gratulálok! Ez egy Ian Thorpe 100 méteres úszás volt!” „Remek! Ezzel ez eredménnyel 5. lennél az Olimpiai előfutamban!” Ezek az adatok, szerzett érmek és szintek meg- oszthatóak a közösségi hálón. Kihívhatod barátaidat, vagy kiteheted az eredményeid az adatlapodra. Megjegyzés: minden versenyző a saját fizikai adottságai szerint van besorolva egy szintre súly/ magasság/ kor/ tapasztalat és az eredményeik ezek szerint vannak felszorozva az összehasonlíthatóság érdekében.
 15. 15. Vidd a lángot! A cél, hogy az app használók a saját fizikai aktivitásukat használva eljuttassák a lángot a riói megnyitóra. A felhasználóknak csak a megszokott módon kell sportolniuk (nem feltétlenül csak futniuk), és az együttes mozgásuk hozzájárul a fáklya hosszú útjához. Az alkalmazáson keresztül folyamatosan figyelhető, hogy hol tart a láng éppen, ki viszi és mennyi út áll még előtte, illetve, hogy ki, mikor vitte. Az alkalmazás megoldható úgy is hogy a már meglévő fitnesz alkalmazásokat, illetve a viselhető eszközöket integráljuk. Csupán arra kérjük a felhasználókat, hogy osszák meg az eredményeket a #torchtorio hashtag segítségével bármilyen közösségi oldalon. Ebben az esetben az ötlet ugyanaz, de a megvalósítás formája egy microsite vagy egy facebook kampány, hogy követni lehessen az eseményeket.
 16. 16. Fitagochi A valóságos sportolásaidért szerzett virtuális pontjaiddal sport vagy egyéb egyszerű játékokat játszhatsz. Az alkalmazás egy szórakoztató játék, amelyben a felhasználóknak olimpiai sportokat vagy egyzserűbb játékokat kell űzniük karakterükkel. Azonban bizonyos képességeket, szinteket csak akkor érhetnek el, ha a valóságban is sportolnak. Az adatokat a viselhető eszközökről és a fitnesz alkalmazásokból is összegyűjti az alkalmazás. Több valódi mozgással még több pontot, vagy jobb képességeket kaphatnak vagy rejtett lehetőségeket oldhatnak fel a játékban.
 17. 17. Ez a csoport olyan ötleteket tartalmaz, mely az olimpiáról szolgáltat érdekes friss híreket, információkat. Eredmények, események, naptár, stb. melyeket valós időben érhetnek el a felhasználók. 4. Hasznos Információk
 18. 18. Virtuális olimpiai múzeum A felhasználók egy Virtuális Olimpiai múzeumban merülhetnek el VR szemüveg segítségével. A szemüvegen át nézve a virtuális idővonalon látható az olimpia történelme, események, híres versenyzők, rekordok video és audio tartalmai. A böngészés fejmozgatással, külső bluetooth kontrollerrel és lehetőség szerint kézmozdulatokkal történik. A rendszer elhelyezhető egy kijelölt helyen (meghatározott esemény, bevásárlóközpont, stb.), vagy lehet nyilvánosan elérhető és saját telefonnal és Glance papír VR nézegetővel otthon is használható applikáció.
 19. 19. 3D olimpiai bemutató 3D élmény az olimpiai helyszínekről és a létesítményekről: - Milyen olimpiai létesítmények vannak (statisztikák, adatok, közlekedés, elhelyezkedés)? - Milyen versenyek lesznek az adott helyen? - Helyszín befogadóképessége, magasság, időjárás, különlegességek - Kép és videogaléria - Helyi kultúra, látnivalók, érdekességek - Brazil (Portugál) alapkifejezések Az app tartalmazhat szöveget, videót, képet, hanganyagot, 360°os videot vagy 3D modelleket is. Az app a Brazíliába készülőknek, ott levőknek érdekes, vagy az „otthonmaradóknak”, akiket az olimpia adatai érdekelnek.
 20. 20. Napi VR sport A felhasználók minden nap egy más sportágról kapnak a információkat és exkluzív tartalmakat és átélhetik mit érezhet egy versenyző sportolás közben. A nap folyamán a felhasználók különleges információkat tudhatnak meg az adott sportágról az alkalmazásban, és push értesítésben egyaránt. Azonban ezek általában jóval szórakoztatóbbak, mint pusztán információk, pl.: Élvezd a kosármeccset egy 360 fokos panoráma nézetben, mintha te is csapattag lennél; Mit láthat egy bobcsapat, miközben száguld le a pályán?!; Járd körbe egy 420-as hajó tökéletes 3D modelljét. Megjegyzés: A tartalom lehet kifejezetten az alkalmazáshoz készítve, de megoldható meglévő youtube linkek, képek, információk segítségével is.
 21. 21. Ez az ötletcsoport különleges, vagy exkluzív információkat szolgáltat a felhasználónak az olimpiáról a legújabb technológiák bevetésével. 5. Élőben az olimpiáról
 22. 22. Olimpia-asszisztens Csak az, ami igazán érdekel – össze- gyűjtött és szelektált olimpiai tartalmak A felhasználók kiválasztják az általuk érdekesnek tartott sportágat és a saját nemzetüket, így folyamatosan megkapják a legfrissebb híreket ezekről, közvetlenül a telefonjukra. Ez az alkalmazás egy, az adott célra felkészített csapatot igényel kb. 1 hónapon át, akik percről percre követik az összes eseményt.
 23. 23. Zseb-közvetítés A felhasználó bármilyen olimpiai tartalmat elérhet a közvetlenül az olimpiára hangolt „zsebtévéje” segítségével Ez az alkalmazás folyamatosan rendelkezésre áll, hogy a felhasználó minden eseményt azonnal követhessen. A felhasználó kiválaszthatja a kedvenc sportágait, nemzetiséget, és, hogy milyen információra kíváncsi, így megkap minden szükséges hírt és videóközvetítést. Amennyiben a felhasználó nem ér éppen rá, az app az eseményeket rögzíti és később megnézhetővé válik a tartalom. (az alkalmazás fizető alkalmazás formájában is elkészíthető)
 24. 24. Kupolaterem A felhasználó egy virtuális térben nézheti meg az összes élő közvetítést – ráadásul mindezt egyszerre. A közvetítések hatalmas virtuális képernyőkön jelennek meg, mintha egy óriási kupolára felragasztott tucatnyi TV között állna a felhasználó. A felhasználó virtuális valóság szemüveget, vagy a saját telefonját Glance VR papír nézegetővel használva tekintheti meg a videókat. A fej mozgatásával kiválasztható a kívánt adás, így mindig csak az éppen nézett video hangja hallatszik. Kép: Fekete kupola a sok képernyővel.
 25. 25. Az ötletek továbbvitele Milyen környezetben használhatjuk az applikációt? - Nyilvános appok: a nyilvános store-okba feltöltött applikációkat a felhasználók saját telefonjukat letölthetik és használhatják - Események: kiválasztott helyszíneken érjük el a felhasználókat azonnali élményt nyújtva nekik - Helyszínhez kötött: érintőképernyős TV, Kinect, vagy előre installált tabletek segítségével. Az ARworks teljes körű szolgáltatást nyújt: - Az ötlet kifejlesztése és specifikációja - Tartalom: video és 3D anyagok elkészítése - Integráció és finomhangolás - Felhasználói élmény és design tervezése - Programozás, fejlesztés, tesztelés - Feltöltés, utókövetés, és monitorozás
 26. 26. Ez az anyag csak egy rövid áttekintés nyújt ötleteinkről. Az alapok bővíthetőek, kiterjeszthetőek a közösségi hálóra, hozzáigazíthatóak meglévő kampányhoz, promóciós mechanizmus illeszthető hozzájuk, stb. Amennyiben bármelyik ötletünk tetszik - vagy valamilyen más mobil appot szeretne - szívesen kidolgozzuk a részleteket. Keressen minket! szbudahazy@arworks.com www.arworks.hu www.arworks.com

×