Verkorte Versie Informatievaardigheden Docenten

694 views

Published on

Published in: Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
694
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
26
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Verkorte Versie Informatievaardigheden Docenten

 1. 1. © Het Media- en Informatiecentrum Informatievaardigheden Trinity College Library Dublin Preview – hierdoor worden niet alle dia’s getoond
 2. 2. <ul><li>Vrijdag 13 november </li></ul><ul><li>Theorie: </li></ul><ul><li>Houding </li></ul><ul><li>Kennis </li></ul><ul><li>Vaardigheden </li></ul><ul><li>Praktijk </li></ul><ul><li>Het uitvoeren de stappen in het zoekproces. </li></ul><ul><li>Evaluatie </li></ul>© Het Media- en Informatiecentrum <ul><li>Vrijdag 20 november </li></ul><ul><li>Theorie: </li></ul><ul><li>Korte herhaling en verdere verdieping van de aangeboden theorie. </li></ul><ul><li>Praktijk </li></ul><ul><li>Het uitvoeren van complexere zoekopdrachten. </li></ul><ul><li>Evaluatie </li></ul>
 3. 3. Instaptoets © Het Media- en Informatiecentrum Ga naar: Test informatievaardigheid
 4. 4. Zes stappen © Het Media- en Informatiecentrum Model Informatiezoekproces – Bron Albert K Boekhorst
 5. 5. STAP 1 Het onderkennen van de informatiebehoefte. © Het Media- en Informatiecentrum
 6. 6. Stap 2 Baken de informatiebehoefte af! © Het Media- en Informatiecentrum Doe dit door de probleemstelling van de doelstelling te omschrijven en maak deelvragen.
 7. 7. Stap 4 - Kennis van ICT © Het Media- en Informatiecentrum <ul><li>www.webdetective.nl </li></ul><ul><li>De site is eigenlijk bedoeld voor leerlingen / studenten maar leuk om eens zelf te ervaren. </li></ul><ul><li>Webcursus van de VU module: </li></ul><ul><li>Hoe beoordeel ik de kwaliteit van informatie op websites? </li></ul>Ga met één van twee onderstaande onderdelen aan de slag.
 8. 8. Stap 5 - Verzamel en selecteer de informatie. © Het Media- en Informatiecentrum Bepaal zelf hoe en waarmee er wordt gezocht. Noteer keuzes, informatie en zoekgangen.
 9. 9. Stap 6 – Informatie evalueren © Het Media- en Informatiecentrum Tijdens het zoekproces kan de context van de zoekopdracht veranderen. Evalueer tussentijds zelf de resultaten en pas de zoekopdracht hierop aan. Tip! Hou de doelstelling in de gaten, anders verzanding in informatie.
 10. 10. Aanbevolen literatuur in het MIC © Het Media- en Informatiecentrum Arjan Dasselaar– Internetresearch NBD|Biblion recensie Dit boek gaat over het vinden van informatie op internet. De eerste hoofstukken geven een algemene inleiding over webbrowsers, zoekmachines, internetgidsen en hun werking. Speciale aandacht krijgt de belangrijkste zoekmachine, Google, in een apart hoofdstuk. De overige zoekmachines komen (grotendeels terecht) veel korter aan bod. Veel meer aandacht is er voor andere informatiebronnen: internetgidsen, expertdiensten, automatische nieuwsmeldingen, adresgidsen, persoonsregisters (schoolbank, dienstmakkers, kadaster, kentekeninformatie), deskundigen vinden, e-mailadressen opsporen, nieuwsgroepen, mailinglijsten, chatdiensten... De auteur, freelance journalist, kent door zijn journalistieke achtergrond alle trucs om informatie en (minstens zo belangrijk) de betrouwbaarheid daarvan boven water te krijgen en maakt hier een prettig leesbaar verhaal van. Mede door de analyse van de sterke en zwakke punten van de verschillende zoekmachines, gidsen en diensten is dit een aanrader voor iedereen die internet regelmatig als informatiebron gebruikt. Uitgebreide en geactualiseerde druk. Dirk de Grooff– Google binnen handbereik NBD|Biblion recensie Met dit boek op klein formaat wil Dirk De Grooff, hoogleraar communicatiewetenschappen en projectleider van het Mediacentrum K.U. Leuven, de lezer beter leren werken met de zoekmachine Google. Het uitgangspunt van de snelcursus is dat de efficientie van een zoekmachine ook afhankelijk is van de manier waarop we zoeken. In een eerste deel gaat de auteur dieper in op het verzamelen van informatie (met o.m. webgidsen en online encyclopedieen) en het opzoeken van specifieke zaken (met een zoekrobot of metazoeker). Vervolgens bespreekt hij hoe je gericht kan zoeken met Google. De lezer vindt hier o.a. informatie over het kiezen en combineren van zoektermen, de mogelijkheden die je op de Google-homepage aantreft, de functie 'geavanceerd zoeken', en specifieke indexen als Google Images, Maps en News. Een laatste deel bespreekt allerlei nevenfuncties, zoals Google Mail, Picasa en Google Mobile. Een handige en overzichtelijke gids, die vooral geschikt is voor beginners. Functionele kleurendruk op matglanzend papier, verlucht met screenshots en kaders voor extra informatie. Schreefloze letter.
 11. 11. Dank u wel voor de deelname! © Het Media- en Informatiecentrum

×