Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Caracterizare in Antiteza a lui Toma Alimos          Toma Alimos este eroul acestei balade haiducesti cu acelasi titlu,Hai...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Caracterizare in antiteza a lui toma alimos

9,595 views

Published on

  • Be the first to comment

Caracterizare in antiteza a lui toma alimos

  1. 1. Caracterizare in Antiteza a lui Toma Alimos Toma Alimos este eroul acestei balade haiducesti cu acelasi titlu,Haiducul este unpersonaj real care intruchipeaza insusirile poporului.Autorul anonym a tesut in jurul lui o auralegendara devenind astfel un adevarat erou popular. Personajul este un : ,,Haiduc din Tara de Jos” al carui portret apare chiar de la inceputrealizat de narator prin mijlocul de caracterizare directa ca fiind:,,nalt la stat/marela sfat/siviteaz cum n-a mai stat”. Daca dupa aspectul fizic se retine statura sa impresionanta insusirilesale morale se contureaza indeosebi din atitudine,fapte,si relatia cu alte personaje,princaracterizarea indirecta :,,Ochii-l negri arunca/Peste varfuri ce vedea”. In acelasi timp autorul l-a mai caracterizat si pe Manea dupa aspectul fizic in moddirect ca fii foarte urat si artagos: Manea,slutul/Si uratul/Manea grosul /s-artagosul”. Haiducul Toma Alimos este si un mare iubitor al naturii:,,ca-mi sunt mie fratiori/depoteri ascunzatori”aceasta caracterizare este una indirecta facand partea din categoria relatiacu alte personaje. Aparitia vijelioasa a boierului Manea este vazuta de Toma ca un prilej de a cinsti cucineva un pahar de vin.De aceea sincer si ospitalier ii raspunde lui Manea cu politetea omuluibucuros de a se intalni cu o ruda:,,Multumescu-ti frate Mane ! “ Din partea lui Manea Tomaprimeste un raspuns neprietenos in ciuda politetii cu care vorbeste el:,,Pe la mine ce-ai catat?”Astfel Manea fiind caracterizat ca fiind opusul lui Toma,fiiind un artagos.Aceastacaracterizare este una indirecta facand partea din categoria relatia cu alte personaje. O alta caracterizare atribuita in mod indirect lui Manea este lasitate de care da dovadain fragmentul:,,Maneo,Maneo,fiara rea/Vitejia ti-e fuga”aceasta caracterizare fiind una dincategoria faptele personajului.Iar Toma fiind caracterizat din nou ca fiiind opusul lui Manea sifiind curajos in lupta. Aceasta este caracterizarea in antiteza a personajelor Toma Alimos si Manea.

×