Advertisement
Special Insight # 43 - Ontwikkelen om te kunnen groeien
Special Insight # 43 - Ontwikkelen om te kunnen groeien
Special Insight # 43 - Ontwikkelen om te kunnen groeien
Upcoming SlideShare
Special Insight # 65 - Wat voor leider ben je?Special Insight # 65 - Wat voor leider ben je?
Loading in ... 3
1 of 3
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Special Insight # 43 - Ontwikkelen om te kunnen groeien

  1. ©SEG int. VOF | kantoor regio zuid-oost Nederland | Michielpad 14 | 6603 CS Wijchen. | M: 0630 33 9264 | B.Follings@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | nl.linkedin/in/bramfollings Succes, Ervaring, Groei MÉÉR RENDEMENT UIT MENSEN “Ont”-wikkelen om te kunnen groeien Vorige week sprak ik een ondernemer die ik heb mogen helpen met de visie en missie van zijn bedrijf. Zijn onderneming onderging een aantal grondige veranderingen en de zeilen van zijn bedrijf moesten van positie veranderen. Deze ondernemer was in eerste instantie van mening dat hulp hierbij niet nodig was, zijn instelling was; “ik doe eigenlijk alles goed zo, zo heb ik het altijd gedaan, dus waarom moet dat dan op een andere manier”. Naderhand echter, had hij het gevoel dat alles wat hij de afgelopen jaren had gedaan, geen nut heeft gehad. Gedachtes als: “alles wat ik gedaan heb is fout” kwamen boven drijven. Dit is natuurlijk niet de realiteit, er moest door de veranderende omstandigheden een nieuwe richting gekozen worden, samen met zijn mensen, om successen te kunnen blijven behalen. De eerste reactie van deze ondernemer kwam voort uit weerstand en gewoonte. Daar onder zat echter veel meer. Tijdens mijn werk als trainer en coach kom ik met veel mensen in aanraking. Wat mij opvalt is dat zodra we over veranderen of veranderingen gaan praten er direct een soort verweer ontstaat. In allereerste instantie is de angst voor verandering in hoge mate aanwezig in ieder van ons, twee opvallende bijverschijnselen hiervan: 1. We willen allemaal liever dat alles blijft zoals het altijd geweest is. Om bepaalde emoties maar niet te hoeven ervaren doen we onszelf ernstig te kort. 2. We ontnemen onszelf daarmee de kans om te kunnen groeien omdat we bang voor het onbekende zijn. Hierdoor blijven we “ingewikkeld”, daarom is “ont”-wikkelen van essentieel belang om te kunnen groeien. In veranderende tijden als waar wij nu in leven, is het echter vaak succesvoller om van koers te veranderen. Als alle condities waarin u leeft veranderen en u verandert niet mee; dan mist u de boot. In de nieuwe realiteit waarin we nu leven, is een nieuwe manier van denken nodig.
  2. ©SEG int. VOF | kantoor regio zuid-oost Nederland | Michielpad 14 | 6603 CS Wijchen. | M: 0630 33 9264 | B.Follings@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | nl.linkedin/in/bramfollings Succes, Ervaring, Groei MÉÉR RENDEMENT UIT MENSEN Een van mijn lievelingsgedichten: Als ik blijf kijken Zoals ik altijd heb gekeken Blijf ik denken Zoals ik altijd dacht Als ik blijf denken Zoals ik altijd heb gedacht Blijf ik geloven Zoals ik altijd heb geloofd Als ik blijf geloven Zoals ik altijd heb geloofd Blijf ik doen Zoals ik altijd heb gedaan Als ik blijf doen Zoals ik altijd heb gedaan Blijft mij overkomen Wat mij altijd overkomt Dit gedicht geeft op een prachtige wijze weer wat er in ieder van ons gebeurt; de macht der gewoonte. Ons brein is namelijk verzot op gewoontes en routines. Gewoontes en dingen op de automatische piloot doen is normaal in het leven van mensen. "Goede" of "slechte" gewoontes kosten uiteindelijk dezelfde energie in het uitvoeren. De kunst zit hem echter in het behouden van de nodige discipline om bepaalde gedragingen om te zetten in een gewoonte en het vol te houden. Hoe zit het met uw discipline? Als u vaak genoeg dingen op een bepaalde manier doet, wordt het vanzelf een gewoonte, dat is de manier van functioneren van onze hersenen. Als u uw oude, beperkende gewoontes wil ombuigen naar nieuwe en succesvolle gewoontes, zult u die nieuwe gewoontes stapje voor stapje voor stapje moeten laten binnendringen in uw onderbewustzijn, waardoor het vanzelf een nieuwe succesvolle routine wordt.
  3. ©SEG int. VOF | kantoor regio zuid-oost Nederland | Michielpad 14 | 6603 CS Wijchen. | M: 0630 33 9264 | B.Follings@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | nl.linkedin/in/bramfollings Succes, Ervaring, Groei MÉÉR RENDEMENT UIT MENSEN Wat belangrijk is bij het creëren van nieuwe gewoontes is het loslaten van uw oude gewoontes, dit noemen wij “ont”-wikkelen. U kunt natuurlijk onmogelijk nieuwe dingen leren als u nog “ingewikkeld” zit in uw oude gewoontes. Essentieel in het “ont”-wikkel proces is, dat u zich bewust wordt van uw eigen gedachtes, uw gedachtes bepalen uw realiteit. “Niets in mijn leven heeft meer betekenis, dan de betekenis die ik er zelf aan geef” Voordat u begint met het “ont”-wikkelen is het noodzakelijk om te bepalen welk doel u nu eigenlijk wilt behalen. Wilt u bijvoorbeeld assertiever worden, leren omgaan met uw emoties of beter worden in leiderschap? Waar wilt u nou eigenlijk naar toe werken? Het is belangrijk dat u eerst uw eigen gedrag onder de loep neemt; “Welke invloed heb ik op mijn omgeving en hoe ziet mijn omgeving mij eigenlijk?” en “Wat moet ik los gaan laten om dit te kunnen bereiken?” zijn vragen die u kunt gebruiken om uw richting hierin te bepalen. Bent u proactief en heeft u de touwtjes in handen of bent u reactief en reageert u alleen maar op zaken uit uw omgeving en situaties die op uw pad komen? Mijn advies: ga de patronen van uw leven herkennen. Vaak zijn het dezelfde dingen waar u tegen aan loopt. Het is alleen iedere keer verpakt in een andere vorm. Leer herkennen welke gewoontes u “ingewikkeld” houden. Als u het helemaal terug gaat brengen naar de kern, komt u erachter wat u moet gaan “ont”-wikkelen. Met discipline en vurige inzet zijn al uw beperkende gewoontes om te buigen naar succesvolle gewoontes! Bram Föllings Optimalist® Ps Maak eens een afspraak met Arjan of met mij om te kijken of wij u kunnen helpen, met het inzicht krijgen in uw “ingewikkelde” gewoontes. Dit is geheel vrijblijvend én gratis.
Advertisement