Advertisement
Special Insight # 56 - Wat wil jij bereiken
Special Insight # 56 - Wat wil jij bereiken
Special Insight # 56 - Wat wil jij bereiken
Upcoming SlideShare
Special Insight # 65 - Wat voor leider ben je?Special Insight # 65 - Wat voor leider ben je?
Loading in ... 3
1 of 3
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Special Insight # 56 - Wat wil jij bereiken

  1. Wat wil jij bereiken? Als je een appeltaart gaat bakken ga je eerst de juiste appels uitkiezen, dan lees je het recept goed door en volg je dit stap voor stap. Met als resultaat een heerlijke versgebakken appeltaart. Als je de verkeerde appels kiest en het recept niet goed door leest voordat je aan de slag gaat, wordt het ook geen heerlijke taart. Zo is het in jouw leven ook. Kijk jij wel eens goed wat je nu eigenlijk wilt in jouw leven? Heb jij een stappenplan gemaakt, die je stap voor stap kunt volgen? Met als resultaat een heerlijk leven! Bovenstaand voorbeeld is zeer begrijpelijk en heel erg logisch voor je, maar hoe vertaal je dit nu eigenlijk naar jouw eigen leven? Wat je gebruikt als je de taart gaat bakken is je voorstellingsvermogen. In gedachten proef je de heerlijke taart al. Je proeft in je gedachten ook dat als je melige appels gebruikt en de suiker vergeet toe te voegen dat je appeltaart niet lekker zal zijn. In feite bedenk je je alles van te voren. Om dit in je eigen leven ook toe te gaan passen kun je het volgende doen: 1. Zoek een rustig plekje (Bijvoorbeeld; thuis, in het bos, op het strand, op een bankje bij een weiland, je eigen slaapkamer, enz..) 2. Zorg dat je op die plek helemaal alleen kunt zijn. 3. Zorg dat je niet gestoord wordt (telefoon+tv+radio+computer uit zetten). 4. Probeer je geest leeg te maken. Denk dus niet aan je familie, je vrienden, je school, je proefwerken of iets aan je waar je niet tevreden over bent. Sluit dan je ogen. Stel je jezelf dan voor dat je heerlijk op vakantie bent. De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en jij voelt je heerlijk: je hoeft helemaal niets te doen vandaag. Je zit langs een heerlijk beekje waar het water doorheen kabbelt. Je kijkt in het heldere water dat voorbij stroomt en af en toe gooi je een steen in het water. Zo nu en dan zie je een klein visje weg schieten. In de verte zie je iemand aankomen op een mooi zelfgebouwd vlot. Het vlot komt dichter en dichter bij. Je vindt het spannend, wie zou dat zijn op het vlot? Als het vlot dichterbij komt kun je je ogen niet geloven! Dat lijk jijzelf wel! Ineens besef je het; Het is jij zoals je over één jaar zou willen zijn. Denk nu héél goed na en stel jezelf de volgende vragen: Welke dingen heb je het afgelopen jaar met je leven gedaan? Hoe zie je er uit over één jaar?
  2. Hoe voel je je over jezelf, als je diep in je hart kijkt? Welke dingen doe je, als je kijkt naar jezelf over één jaar? Wat heb je voor jezelf bereikt? Kom nu maar weer terug naar de realiteit. Wrijf rustig met je handen door je gezicht, ga staan en schud je lijf een beetje heen en weer. Als je deze oefening serieus doet, kom je in aanraking met je kern. Je voelt dan wat er echt belangrijk is voor jou en wat je het komende jaar wilt bereiken. Ik snap dat deze oefening ongewoon voor je is. Ik kan je beloven dat je er grote voordelen mee behaald. Je hoeft je niet af te vragen wat anderen van je vinden als je dit doet. Je hoeft hier (als je dat niet wilt tenminste) met niemand persé over te praten. Deze oefening is voor jou alleen. Probeer het rustig een paar keer, hoe vaker je het probeert hoe meer helder de antwoorden zullen zijn. Met deze oefening kom je erachter wat je dromen zijn in je leven. Je kunt je dromen pas werkelijkheid laten worden als je weet wat ze zijn. Je vraagt je natuurlijk af waarom het zo belangrijk is om een plan te maken voor je leven? Ik zal je twee goede redenen geven: 1. Als je niet je eigen plannen voor je leven maakt, wie doet het dan? Als je zelf geen plannen maakt voor je eigen leven kom je onbewust automatisch terecht in de plannen van iemand anders. Wat denk je dat iemand anders gepland heeft staan voor jou?? Precies, niet veel!! 2. Momenteel bevind je je op een belangrijk kruispunt in je leven. Als je geen weg kiest op het kruispunt kun je ook geen invloed hebben op die keuze. Zorg voor een duidelijk plan, zodat je een goede keuze kunt maken. Deze keuze beïnvloed de rest van je leven Je staat aan het begin van een geweldig leven! Nu kun je het verschil maken voor de rest van je leven. Bepaal je eigen lot of iemand anders doet het voor je Ik hoor je denken: “Wie bepaalt mijn lot dan?” Mensen zonder plan kunnen zich als kudde dieren gedragen. Je hebt dit niet altijd bewust in de gaten. Als je erop gaat letten kom je erachter dat:  Er altijd één iemand de leiding neemt in een onbekende situatie. Als jij je angstig voelt of de weg niet weet, volg je zonder het door te hebben diegene die de leiding neemt. Kuddegedrag?
  3.  Of dat de mensen waarmee je veel omgaat je vertellen waar je voor staat. Zodat je als iemand je een vraag stelt, jij exact hetzelfde antwoord geeft als de mensen waarmee je veel omgaat. Jij hebt toch ook een mening. Kuddegedrag?  Of dat je tijdens een bepaald tv programma of soapserie iets gezien hebt wat je “onbewust” gekopieerd hebt naar je eigen leven. Deze soap sterren studeren de scenes in. Niets is waargebeurd. Waarom zou je dit dan kopiëren naar je eigen leven? Kuddegedrag? Als jij zonder plan doet wat de rest ook doet, kom je in de modder te staan. Je volgt dan de kudde. Je staat dan misschien wel veilig en beschut. Maar ben je echt gelukkig? En wat doet dit met je eigen waarde? Dat krimpt! Wat doet het met je resultaten? Ook die krimpen! Als je de volgende keer toevallig langs een weiland rijdt of fietst en het regent, let dan op de schapen in de wei. Alle schapen gaan bij elkaar staan. Dit gedrag van deze schapen duidt duidelijk op kudde gedrag. Ze staan met hun kop van de wind af. Zodat ze niet de hele tijd de regen in hun gezicht krijgen. Ze staan met hun billen allemaal naar dezelfde kant. Ze gaan ook allemaal altijd op exact hetzelfde stukje weiland staan. Wat denk je, staat hier veel groen en vers gras? Of zouden alle schapen het gras vertrapt hebben, omdat ze hier altijd gaan staan als het regent? Inderdaad het gras is weg en daar is modder voor in de plaats gekomen. En zo is het in jouw leven ook. Als jij zonder plan doet wat de rest ook doet, kom je in de modder te staan. Je volgt dan de kudde. Je staat dan misschien wel veilig en beschut. Maar zonder gezond, vers groen gras. Wat doe jij? Ga je bij de kudde staan? Of zorg jij voor een duidelijk plan om te zorgen dat je de volgende keer op het groene gras staat? Arjan of ik kunnen je helpen met een duidelijk plan. Met een duidelijk plan is het heel goed mogelijk om het verse gras als ondergrond te krijgen. Maak daarom je eigen plan voor de toekomst. Laat niet anderen bepalen waar jij voor staat en wat je gaat krijgen in het leven. Kies jij voor het groene gras of de modder? Jij bent de enige die dit kan bepalen, niemand anders! Het leven werkt als een navigatiesysteem. Je moet een bestemming invoeren, anders kom je nergens. Bovendien; je moet je vertrekpunt ingeven. Anders kan je navigatie (je onderbewustzijn) je niet sturen van A naar B. Je vertrekpunt kunnen we meten met o.a. DISC en een vraaggesprek. Je bestemming kiezen we in lijn daarmee. Dan een strategie en vervolgens is het een kwestie van uitvoeren! Succes is een keuze! Bram Föllings Trainer & Coach
Advertisement