Advertisement

Special Insight # 36 - Denken in kansen en mogelijkheden

Co Owner at Fun Experts B.V.
Sep. 27, 2013
Special Insight # 36 - Denken in kansen en mogelijkheden
Special Insight # 36 - Denken in kansen en mogelijkheden
Special Insight # 36 - Denken in kansen en mogelijkheden
Upcoming SlideShare
Jij Bent Creatie! Paul RickenJij Bent Creatie! Paul Ricken
Loading in ... 3
1 of 3
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Special Insight # 36 - Denken in kansen en mogelijkheden

  1. ©SEG int. VOF | Lekdijk 173 | 2957 CG Nw. Lekkerland. | T: 0184 68 57 25 | F: 0184 68 64 82 | M: 062 888 555 3 | Info@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | Succes, Ervaring, Groei Méér rendement uit mensen Denken in kansen en mogelijkheden Hoeveel vierkantjes zie je hier? Deze vraag heb ik al op heel wat mensen gesteld. Meestal komt men spontaan op 25, soms 26. Als ik dan vraag om nog even wat dieper te kijken, dan komen er hogere getallen, en als ik vervolgens nóg wat doorvraag worden die getallen steeds groter. (niet alleen de 1x1en de grote 5x5 tellen mee, maar ook de 2x2, 3x3 en 4x4) Het is een kwestie van ‘zien’. Zo is het ook met kansen en mogelijkheden, ze zijn er wel, maar het is een kwestie van ‘zien’. We spreken vaak over ‘buiten de box denken’, en dat is absoluut óók waar, maar hebben we alle bestaande mogelijkheden ‘binnen de box’ al voldoende verkend? Door betere vragen te stellen krijg je als gevolg ook betere antwoorden. Als je vragen stelt als: ‘dat lukt voor geen meter, ik heb alles al geprobeerd, onmogelijk’ enz.; dan daag je je brein niet bepaald uit om met creatieve oplossingen te komen. Ik noem dit ; ‘tragisch woordgebruik’. Stel daarom vragen als b.v.: ‘hoe los ik dit op, hoe creëer ik een kans, wat zou ik kunnen doen’; dan vergroot je de kans aanzienlijk om tot een oplossing te komen. Dit noem ik: ‘magisch woordgebruik’. Een voorbeeld: ‘Ik moet NIET vergeten mijn sleutels mee te nemen’, vervangen door: “ik denk er aan mijn sleutels mee te nemen’. En als je ze dan toch kwijt bent: ‘Ik ben mijn sleutels kwijt, kun je me helpen zoeken?’, vervangen door: ‘waar zijn m’n sleutels, kun je me helpen mijn sleutels te vinden?’ Wat ook kan helpen in het denken in kansen, mogelijkheden en oplossingen, is de vraag te stellen: ‘hoe moet het niet, hoe krijg ik minder omzet, hoe verjaag ik mijn klanten enz.’; deze anti vragen stel je normaal gesproken nooit, maar áls je ze stelt, kom je op hele leuke punten die anti werken en als je daarvan de positieve tegenhanger neemt, heb je wellicht een nieuwe kans of mogelijkheid aangeboord. Bijvoorbeeld: Ik schrik mijn klanten af als ik mijn pand knalgeel verf. Dit kan je op het idee brengen je pand eens door een vakman onder handen te laten nemen en in hele aantrekkelijke eigentijdse kleuren te laten verven. Nog een laatste tip: gebruik bij het stellen van vragen de hefboomwerking. De hefboom gaat uit van het principe dat je met een kleine kracht (20%) een grote last (80%) kunt heffen. Dat werkt communicatief zo: Welke 20% inspanning leidt mij naar 80 % resultaat? Welke paar dingen (20% inzet) doe ik nu niet of onvoldoende, maar áls ik het zou doen, dan zou dat een doorbraak (80% rendement) betekenen in mijn werk?
  2. ©SEG int. VOF | Lekdijk 173 | 2957 CG Nw. Lekkerland. | T: 0184 68 57 25 | F: 0184 68 64 82 | M: 062 888 555 3 | Info@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | Succes, Ervaring, Groei Méér rendement uit mensen Wat je kan blokkeren in het denken in kansen en mogelijkheden is een te rationele instelling. Het alles willen plaatsen in hokjes, begrijpen en verklaren. Op dat moment is namelijk je linkerhersenhelft heel actief. Het wordt een visueuze cirkel van het steeds rationeler en het bijgevolg minder creatief denken. Belangrijk is juist om je rechterhersenhelft te prikkelen, waar je creativiteit zit. Nog beter is om beide, de jouw gegeven eigenschappen te benutten. Zowel het creatieve- als het logische denken. Mijn vader was een binnenvaart schipper, net als zijn broers, ouders en diens ouders. En dat in de barre tijden van oorlog en naoorlogse gebreken. Dat maakt je wel creatief. Hij had voor alles een oplossing. Zonder zich af te vragen of zich te laten frustreren door wat hij NIET had, stelde hij zich de juiste vragen en deed hij geweldige dingen met wat hij WEL had. De eerste tent zonder aanbouw met mijzelf, ca. 50 jaar geleden. Ik herinner me bijvoorbeeld hoe we vroeger gingen kamperen. Een gezin met 3 kinderen en een lelijke eend als vervoermiddel. Allereerst had hij een tent, die aanvankelijk wel geschikt was toen de kinderen klein waren, maar toen ze groter waren moest de tent ook groter. Geld voor een grotere tent was er niet, of hij was te zuinig. Hoe dan ook, hij kocht tentdoek, naaigaren en heeft zélf een aanbouw genaaid op moeders naaimachine. Een schipper met van de eelt dikke vingers die nooit een naaimachine hadden aangeraakt, maakten een prachtige tent. En die tent heeft ons vele jaren gediend! Het voordeel van de eend was dat je de stoelen er uit kon halen, dus dat was mooi meegenomen. Verder had pa zelf een dakdrager voor de eend gemaakt. Van wat op de campings gevonden oude tentstokken, een enorm grote dakdrager waar een flinke lading op paste. Op de camping aangekomen, haalde hij dat ding van het dak af, draaide hem om, duwde er nog wat oude tentstokken in en we hadden de grootste tafel van de hele camping! Wat was mijn speelgoed in die tijd? Een pistool gemaakt van luciferdoosjes en elastiek waar ik me heerlijk mee kon vermaken door daarmee papierpropjes te schieten tot ergernis van de rest van de familie. En een blaaspijp van elektriciteitsbuis met papieren pijlen. Lezen van boeken van de bibliotheek, de Donald Duck en met het gezin samen leuke spelletjes doen. Met mijn
  3. ©SEG int. VOF | Lekdijk 173 | 2957 CG Nw. Lekkerland. | T: 0184 68 57 25 | F: 0184 68 64 82 | M: 062 888 555 3 | Info@Optimalist.nl l www.Optimalist.nl | K.v.K. Dordrecht: 23064246 | Succes, Ervaring, Groei Méér rendement uit mensen opblaasboot had ik dag en nacht plezier. ‘S nachts sliep ik erin, overdag vaarde ik ermee. Tja, tegenwoordig speelt men met andere opblaasbare dingen  Hoever een gezond verstand, wat durf en creativiteit je kan brengen bewees ook Albert Einstein. Velen denken dat zo’n man wel heel geleerd moest zijn, en dat klopt. Maar hij was ook bijzonder creatief! Het gaat om de synergie van logica en creativiteit. In zijn creativiteit ‘zag’ hij dingen, daarop formuleerde hij hypothesen en vervolgens ging hij deze hypothesen op een logische wijze bewijzen tot natuurkundige wetten. Zoals de beroemde E=MC2. Overigens visualiseerde Einstein regelmatig. Creativiteit laat zich namelijk niet dwingen, die komt juist als je ontspannen bent. Zelf heb ik dat vooral tijdens het hardlopen. Dan komen de mooiste ideeën, waarvan ik er dan sommige thuis achter de computer ga uitwerken. Michelangelo is een ander aansprekend voorbeeld. De maker van het beroemdste beeldhouwwerk ter wereld: ‘Koning David’. Men zegt over Michelangelo, dat hijzelf de volgende uitspraak deed over dit beeld. ‘Ik zag geen blok marmer, maar koning David verpakt in steen. Ik hoefde alleen wat steen weg te nemen om David te voorschijn te laten komen’. Ook Michelangelo ‘zag’ wat de meesten niet ‘zien’. Het vergt oefening. Maar iedereen kan het in een bepaalde mate leren. Door juist in een digitale wereld als die van nu waar we leven, niet alles te willen rationaliseren. Door meer te visualiseren, mediteren, tijd te nemen voor rust (powernaps!) focus op wat je WEL hebt, de juiste vragen te stellen aan jezelf en anderen, positief en verwachtingsvol te zijn, passie voor je vak, juiste intenties, en met behulpzaamheid kun je tot GROTE prestaties komen. We hoeven niet allemaal te worden als Einstein, Michelangelo, Leornardo de la Vinci, Edison of Henry Ford om succesvol en gelukkig te zijn. Verander wel je logische ‘denk- wijze’ in een positieve- en wellicht meer creatieve ‘ziens – wijze’; dat zal je al heel veel verder brengen. Ga om met anderen die op dat vlak verder zijn dan jij. Ga met hen brainstormen, niet alleen- of zozeer voor de oplossingen op zich, maar veel meer om deze processen in jou zelf tot leven te brengen en te ont-wikkelen en groeien. Veel succes! Arjan Koopmans Optimalist ® NB. Door persoonlijke coaching kan ik je helpen in deze processen jezelf te ont-wikkelen en te groeien. Maak een afspraak,het eerste consult is gratis!
Advertisement