Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aspecte privind tratatrea pieilor in vederea cresterii rezistentei la mucegaiuri

340 views

Published on

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Aspecte privind tratatrea pieilor in vederea cresterii rezistentei la mucegaiuri

  1. 1. Aspecte privind tratatrea pieilor invederea cresterii rezistentei la mucegaiuri
  2. 2. Introducere Multe doamne si domnisoare cunosc situatia neplacuta cand incaltamintea, cureaua sau geanta preferata confectionata din piele naturala isi pierde calitatile din cauza mucegailuiui. Mucegaiurile sunt dusmanii cei mai de temut ai accesoriilor noastre din piele, acestea putand deteriora produsele mai sus mentionate atunci cand acestea sunt tinute in conditii improprii, intr-un mediu umed sau chiar in timpul procesului de fabricatie. Cele mai raspandite microorganisme care pot deteriora pielea sunt fungii din genul Aspergilius, mucegaiuri daunatoare sipentru sanatatea omului. Lupta impotriva fungilor este necesara si pentru pastrarea patrimoniului deoaerce multe carti, pergamentesi alte obiecte din vechime au fost confectionate din piele animala si pot fi deterioaate de mucegaiuri.
  3. 3. Pielea animalaPielea animala a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru imbracaminte, incaltaminte, scuturi, curele si diverse obiecte artistice, de uz caznic sau de cult.In secolul 19 tehnologiile de prelucrare a pielilor au cunoscut o evolutie pectaculoasa folosindu-se pentru prima data butoaiele actionate electric, tehnologiile rapide de tabacire vegetala (Durio 1892), tabacirea minerala cu crom intr-o singura baie (Denis1893). Cea mai des folosita in procesul de fabricatie a obiectelor din piele este pielea de vaca dar sunt utilizate si piei provenite de la alte specii domestice sau salbatice, cum ar fi pielea de caprioara, de crocodil sau de sarpe, piei folosite pentru obiecte extravagante, de lux.
  4. 4. Tipuri de mucegai intalniet pe piei Aspergilius niger Aspergilius flavus Trichoderma viridaePenicillium glaucum Penicillium cyclopium Paecilomyces varioti
  5. 5. BiocidePana acum 10 ani s-au utilizat drept fungicide derivati clorurati ai fenolului sub forma de sare de sodiu. Deoaerce sunt cancerigeni acestia sunt interzisi de legislatia inetrnationala actuala, fiind acceptate fungicidele mai putin nocive care au structura chimica de heterocicli: benzotiazol, tiazol, imidazol, 2-n-octyl-4-izotiazolin-3-ona. Aceste fungicide prezinta unele inconveniente si anume:au solubilitate micain apa, de aceea necesita flote mari la aplicarenu se leaga de grupele reactive ale pielii si se spala in etapele tehnologice ulterioare.Biocidele benzotiazolice noi, sintetizaet sunt derivati de 2-aminobenzotiazoli-6-substituiti cu metil, metoxi, cloro, nitro, modificaet chimic prin sulfonare, procedeu prin care se leaga de molecula o singura gruoa sulfonica care le confera unele avantaje:Prezinta o solubilitate marita in apa, datorita grupei sulfonice din molecula; se leaga de substrat prin reactia dintre grupa NH3+ a pielii cu grupa -HSO3- pe care o poseda, in mod similar cu materialele auxiliare cu incarcare anionica: tanati sintetici, uleiuri si coloranti; marimea masei moleculare este intre 244 – 275, dimensiune considerata optima pentru a patrunde in spatiile intermoleculare ale macromoleculei cromate de colagen.Produsele comerciale antifungice sunt in gneral un ameste de doua sau mai multe produse chimice, pentru a actiona asupra unei game mai mari de fungi, care sunt inglobate intr-un agent tensioactiv pentru dispersarea in flota de prelucrare a pielii.
  6. 6. Metode de testare1 Epuizarea biocidului din flotele de prelucrare a pieilorGradul de epuizare se calculeaza dupa formula: G % = 100 - a /a x100 E30 i f302 Gradul de spalare a biocidelor din pieleProcentul de biocid nelegat (G %) se calculeaza dupa formula: G % = a /a (100) W W i w3 Testarea activitatii antifugale pe probe de piei de bovine Metoda de testare: standardul american: ASTM D 4576 – 01 (Reapproved 2006), Standard Test Method for Mold Growth Resistance of Blue Stock (Leather)
  7. 7. Metode de testare1 Epuizarea biocidului din flotele de prelucrare a pieilorGradul de epuizare se calculeaza dupa formula: G % = 100 - a /a x100 E30 i f302 Gradul de spalare a biocidelor din pieleProcentul de biocid nelegat (G %) se calculeaza dupa formula: G % = a /a (100) W W i w3 Testarea activitatii antifugale pe probe de piei de bovine Metoda de testare: standardul american: ASTM D 4576 – 01 (Reapproved 2006), Standard Test Method for Mold Growth Resistance of Blue Stock (Leather)

×