10 tips om verstandig te zonnen

1,095 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,095
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

10 tips om verstandig te zonnen

 1. 1. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen? Website: http://www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: http://www.webwinkelbroeders.nl Weblog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl Hélène Melis – Van Kampen Broeders Gezondheidswinkel De tien gouden tips om verstandig te kunnen zonnen
 2. 2. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen? 1. Gebruik een passende zonnebrandcrème 2. Kies een zonnebrandcrème voor zowel Uv-a als Uv-b 3. Bereken hoe lang u in de zon kunt blijven 4. Zoek vooral tussen 12 en 3 ‘s middags zoveel mogelijk de schaduw op 5. Smeer jezelf elke 2 uur in, en vaker als je gaat zwemmen, ook als je al bruin bent 6. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon 7. Kinderen onder de 18 hebben een hogere beschermingsfactor nodig 8. Gebruik beschermende kleding als je geen zonnebrandcrème kunt gebruiken 9. Wees bewust van de gevaren van UV-straling 10. Als uw huid vreemd reageert ga dan direct uit de zon
 3. 3. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 1. Gebruik een passende zonnebrandcrème Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en vergeet niets, zelfs de meest onbeduidende zonnebrand. Daarom is het belangrijk om je huid te beschermen met een passende zonnebrandcrème. Het vinden van de juiste zonbeschermingsfactor is niet moeilijk. Er zijn meerdere huidstypen. Type 1, een huidstype waar al na 5 tot 10 minuten zonnebrand optreed, tot en met type 4 die na 40 minuten pas rood word. Hieronder ziet u een lijst met aangeraden factoren per huidstypen • Type 1: factor 20 of hoger • Type 2: factor 15 tot factor 20 • Type 3: factor 15 • Type 4: factor 15 Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 4. 4. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl Veel mensen denken bij UV-stralen alleen aan UV-stralen in het algemeen, maar er bestaan er drie: UV-a UV-b en UV-c. Van de UV-c stralen merken wij als mensen niets, omdat deze bij de ozonlaag al word tegengehouden, maar UV-a en UV-b bereikt wel onze huid. Daarom is het verstandig met een zonnebrandcrème in te smeren voor allebei deze spectra van UV-stralen. 2. Kies een zonnebrandcrème voor zowel Uv-a als Uv-b Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen? UV-a en UV-b stralen hebben dan wel dezelfde schadelijke effecten op de huid, waardoor u kan verbranden en ook kanker kan krijgen, maar UV-b dringt veel sneller en dieper door in het lichaam dan Uv-a.
 5. 5. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 3. Bereken hoe lang u in de zon kunt blijven. Om te bereken hoe lang u in de zon kunt blijven heeft u een aantal gegevens nodig. U hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien hoe lang u in de zon kunt blijven zitten. Uw huidstype is gekoppeld aan een zonnekracht getal, bijvoorbeeld huidstype 2 heeft het zonnekrachtgetal 100. Daarnaast heeft u de zonnekrachtwaarde van die dag nodig, die u kunt verkrijgen op de site van het KNMI. 5 tot 6 bijvoorbeeld betekend een matige zonnekracht. Als u uw zonnekrachtsgetal (in dit voorbeeld 100) deelt door de zonnekrachtwaarde (bijvoorbeeld 6) komt u aan het aantal minuten dat u in de zon kunt zitten. In dit voorbeeld dus 100 gedeeld door 6 is afgerond 16 minuten tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags in de zon kunnen zitten. Heeft u nog een zonnebrandcrème op kunt u de tijd vermenigvuldigen met de factor van de zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld als u factor 6 heeft kunt u met de bovenstaande tijd van 16 minuten maal 6 is 96 minuten (ongeveer anderhalf uur) in de zon kunnen zitten, tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 6. 6. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 4. Zoek tussen 12 en 3 ‘s middag zo veel mogelijk de schaduw op Tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags hoeft de zon niet eens zo warm aan te voelen, maar voor de zonnekracht en dus de hoeveelheid straling geldt de regel dat deze tussen 12 en 3 wel het sterkste is. Niet alleen is de hoeveelheid straling natuurlijk het afhankelijk van de stand van de zon relatief aan de aarde, maar ook door veel andere omstandigheden, zoals ook het weer. De hoeveelheid UV is ook afhankelijk van wolken, vocht en stof die zich in de atmosfeer bevinden, en aan de grond is het afhankelijk van de reflectie van bijvoorbeeld water, sneeuw of wit zand. De hoeveelheid straling is ook afhankelijk van de dikte van de ozonlaag. Het ozon dat zich op 10 tot 50 kilometer hoogte in de atmosfeer bevindt, filtert de schadelijke UV-straling uit het zonlicht. Hoe minder ozon, hoe meer schadelijk UV de aarde kan bereiken. De ozonlaag varieert met de weersomstandigheden en ook om die reden zijn er variaties in de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 7. 7. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 5. Smeer jezelf elke 2 uur in, en vaker als je gaat zwemmen, ook als je al bruin bent Als je de zon in gaat zorg dan dat je jezelf iedere keer tijdig in blijft smeren. Volgens de voorschriften dien je je elke 1,5 a 2 uur opnieuw te smeren. Daarnaast dien je ook iedere keer dat je in het water bent geweest, ook al is het product waterproof je opnieuw in te smeren. Ook dit doen de meeste mensen niet en dus ben je minder goed beschermt dan de SPF-factor op de verpakking aangeeft. Het kan ook voorkomen dat de vermelde factor ook niet altijd juist is. Fabrikanten die dit natuurlijk niet opzettelijk, maar het kan soms voorkomen dat ze er qua factor naast zitten, blijkt uit testen van de consumentenbond. Bijvoorbeeld blijkt soms een factor 12 maar te beschermen met een factor 9! Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 8. 8. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 6. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon Zit je voor het eerst sinds lange tijd weer in de zon? Houd het zonnebaden dan beperkt. Je huid moet namelijk eerst wennen aan de zon. Dit doe je door de eerste dag een kwartiertje in de zon te zitten en dit verder uit te breiden. Ook is het verstandig om eerste te beginnen met een hogere factor zonnebrandcrème dan normaal, en dit langzaam naar uw normale factor zonnebrandcrème te verlagen. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 9. 9. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 7. Kinderen onder de 18 hebben een hogere beschermingsfactor nodig Kinderen onder de 18 jaar moeten er rekening mee houden dat hun huid nog in ontwikkeling is en dus extra gevoelig voor UV-straling. Omdat kinderen nog groeien waardoor de celdeling zo snel gaat dat er soms te weinig tijd is om alle beschadigde huidcellen te herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die cellen ontstaan dan als het ware 'littekens', die kinderen hun leven lang meedragen. Aan de buitenkant is dit niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar als een kind meer 'littekens‘ heeft is de kans dat het kind op latere leeftijd huidkanker krijgt veel groter. Daarom is bescherming zo belangrijk, zéker voor kinderen. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 10. 10. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 8. Gebruik beschermende kleding als je geen zonnebrandcrème kunt gebruiken Als je geen zonnebrand bij de hand hebt of om een andere reden geen zonnebrandcrème kunt gebruiken zorg dan dat je beschermende kleding aan hebt en een hoed of pet op hebt tegen de zon in je gezicht. Maar let op, want ook in kleding kunt u verbranden, dus u kunt niet zomaar iets aantrekken. Bijvoorbeeld een katoenen shirt is te vergelijken met een zonnebrandcrème van factor 10. En als het shirt nat is, is dat al gedaald naar factor 5. Een spijkerbroek is weliswaar vergelijkbaar factor 1000, maar dat is natuurlijk ook niet de comfortabele mode als u in de tropen, of op een andere warme plaats bent. Een zonnebril kan je ogen, en eventueel de huid rondom, beschermen tegen de schadelijk straling van de zon, ook degene van plastic houden al straling tegen. Let wel op dat er geen krasjes in de bril zitten, want dat kan de ogen juist weer beschadigen. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 11. 11. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 9. Wees bewust van de gevaren van UV-straling Het bekendste korte-termijn effect van teveel in de zon zitten is natuurlijk het rood worden, ook wel zonnebrand genoemd. Dit wordt door de UV-b straling verookzaakt die de bloedvaatjes verwijdt, waardoor de huid rood wordt. Een ander korte-termijn effect, dat kan optreden, is huiduitslag en een tijdelijke vermindering van de werkzaamheid van het immuunsysteem. Lange termijn effecten Bij regelmatige langdurige blootstelling aan zonlicht kunnen nare effecten optreden zoals vroegtijdige veroudering van de huid (rimpels, vermindering elasticiteit), pigmentvlekken en andere cosmetisch storende effecten en oogletsel (staar, cataract) Van alle boven genoemde effecten is huidkanker onze grootste zorg. Er zijn aanwijzingen dat vooral verbranding op jonge leeftijd mogelijk een belangrijke factor is. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?
 12. 12. Website : www.broedersgezonheidswinkel.nl Webshop: www.webwinkelbroeders.nl Web blog: http://blog.broedersgezondheidswinkel.nl 10. Als uw huid vreemd reageert ga dan direct uit de zon Er zijn een aantal verschillende reacties van de huid op de zon. Voorbeelden die we allemaal kennen zijn verbranding maar ook huidkanker. Daarnaast zijn er nog een aantal, bijvoorbeeld spataderen, Omdat het elastische huidweefsel in de zon dunner en minder soepel wordt, hebben bloedvaten minder steun. Ze kunnen hierdoor verwijden en zichtbaarder worden. Ook kan er een zonneallergie optreden. In toenemende mate zijn mensen gevoelig voor zonlicht, in die zin dat er een overgevoelige reactie is van de huid. Verschijnselen van zonneallergie zijn die: lichte verbranding, blaasjes (met vocht erin), verkleuring en veel jeuk. Zonneallergie kan spontaan ontstaan, maar kan ook het gevolg zijn van medicijnen, geurstoffen of een ziekte. Ga in alle gevallen altijd direct de zon uit als u last krijgt van een reactie die zon gerelateerd zou kunnen zijn. Wat moet je doen om beschermd te kunnen zonnen?

×