Les institucions de catalunya, espanya i europa

7,209 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,209
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,833
Actions
Shares
0
Downloads
63
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les institucions de catalunya, espanya i europa

 1. 1. CONEIXEMENT DEL MEDI, TEMA 3 6È DE PRIMÀRIA LES INSTITUCIONS DE CATALUNYA, ESPANYA I EUROPA
 2. 2. PARTICIPACIÓ CIUTADANA Les persones que viuen en un país DEMOCRÀTIC poden participar dels assumptes del país. Com?  Participació en eleccions: per poder participar cal tenir més de 18 anys. Hi ha:  eleccions europees  generals (de país)  autonòmiques (Catalunya o les altres 16 comunitats autònomes)  municipals (Castellar del Vallès).  Participació en associacions: per defensar els mateixos interessos, per exemple una associació veïnal.  Participació en manifestacions: per expressar la nostra opinió, sempre que sigui pacífica.
 3. 3. DIVISIÓ TERRITORIAL D’ESPANYA Espanya està dividida en 17 comunitats autònomes i 2 ciutats autònomes. Alhora, cada comunitat està dividida en províncies. Catalunya és l’única que també té comarques, 41.
 4. 4. ORGANITZACIÓ TERRITORIAL D’ESPANYA El territori d’Espanya està format per:  La major part de la península ibèrica, unida a Europa a través de l’istme dels Pirineus.  Les illes Canàries, situades davant de les costes d’Àfrica, a l’oceà Atlàntic. Són 7: Lanzarote, Fuerteventura, la Gomera, el Hierro, Gran Canaria, Tenerife, la Palma.  Les illes Balears, al mar Mediterrani. Són 5: Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Cabrera.  Ciutats autonòmiques de Ceuta i Melilla, al nord d’Àfrica.
 5. 5. LÍMITS ESPANYOLS Quan parlem de límits trobem dos tipus:  Límits polítics: són les línies imaginàries que separen dos països.  Límits naturals: són fronteres naturals que separen dos països. Espanya té com a límits:  Nord: Andorra, França, mar Cantàbric  Sud: oceà Atlàntic i Mar Mediterrani  Oest: oceà Atlàntic i Portugal  Est: mar Mediterrani.
 6. 6. DIVISIÓ TERRITORIAL DE CATALUNYA Divisió provincial de Catalunya Divisió comarcal de Catalunya
 7. 7. MONARQUIA/REPÚBLICA
 8. 8. ESTATUT D’AUTONOMIA
 9. 9. INSTITUCIONS DE CATALUNYA PARLAMENT: és la institució que representa a tots els ciutadans de Catalunya. Els seus membres són elegits en les eleccions autonòmiques, cada 4 anys.  Hi ha 135 diputats i diputades de diversos partits polítics. Fa les següents funcions:  Elabora lleis de Catalunya  Escull el president de la Generalitat i controla el govern  Aprova els pressupostos anuals.
 10. 10. INSTITUCIONS DE CATALUNYA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT: el president és elegit pel Parlament de Catalunya.  El president representa Catalunya i escull els consellers i les conselleres que formen part del govern. Hi ha consellers de sanitat, educació, obres públiques, cultura i mitjans de comunicació, economia, etc. GOVERN DE LA GENERALITAT: el govern està format pel president i els seus consellers. Cada conseller s’ocupa d’una àrea. Les funcions del govern són:  Aplicar les lleis que aprova el Parlament.  Proposar lleis perquè el Parlament les aprovi.  Decidir com funcionen les àrees sobre les quals Catalunya té competències: sanitat, educació, etc.
 11. 11. INSTITUCIONS D’ESPANYA Les comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes tenen lleis i institucions pròpies, però totes tenen en comú la CONSTITUCIÓ espanyola i les INSTITUCIONS d’Espanya.  CONSTITUCIÓ: al 1978 es va aprovar la Constitució. La constitució és un text legal que acull:  Els drets i deures dels ciutadans espanyols  La forma de l’estat: monarquia parlamentària.  Com s’organitzen les institucions principals (el cap d’Estat- rei, les Corts Generals, el govern i els tribunals de justicia).
 12. 12. INSTITUCIONS D’ESPANYA CAP D’ESTAT: al ser una monarquia, el cap d’estat és un rei, Juan Carlos I. El rei no pren decisions, ni elabora lleis, només ACCEPTA les decisions preses per les Corts Generals.  El rei representa l’Estat  És el cap suprem de les Forces Armades.  La monarquia es transmet de pares a fills. LES CORTS GENERALS:  Elaboren i aproven lleis.  Controlen el govern  Tenen dues cambres: el Senat i el Congrés dels diputats.
 13. 13. INSTITUCIONS D’ESPANYA EL GOVERN: el govern està format pel president i els ministres. El govern dirigeix l’estat.  El president és escollit pel congrés i el nomena el rei. Dirigeix i coordina el govern.  Els ministres els proposa el president i el rei dona el seu vist-i-plau. Ajuden al president en diferents àrees, com sanitat, eocnomia, cultura… ELS TRIBUNALS DE JUSTÍCIA: fan complir les lleis i jutgen els que no les compleixen. Hi ha dos tribunals:  Tribunal suprem: és el tribunal més important.  Tribunal constitucional: determinen si les lleis que aproven les Corts o els diferents parlaments autonòmics estan d’acord amb la Constitució.
 14. 14. UNIÓ EUROPEA La UE és una organització política i econòmica formada pels següents 27 països europeus:  Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Estònia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, España, Suècia, Regne Unit. Economia: els estats comparteixen unes normes pel que fa agricultura, pesca, industria, cultura, etc. Molts tenen l’euro i estan dins la zona d’euro. Política: tots els habitants de la UE poden viatjar, treballar, viure o estudiar lliurement a altres països de la UE. Tots poden ser votats i poden votar. I també comparteixen unes lleis per lluitar pel medi ambient, contra el terrorisme, etc.
 15. 15. HISTORIA DE LA UE 1945: Fi de la II Guerra Mundial i alguns països decideixen unir-se. 1957: una part d’Alemanya, França, Luxemburg, Bèlgica i Països Baixos signen Tractat de Roma => CEE (Comunitat Econòmica Europea). Entre aquests països hi havia mercat lliure. 1992: els països que formen part de la CEE signen Tractat de Maastrich. => Unió Europea
 16. 16. SIMBOLS DE LA UE BANDERA HIMNE: “ Oda a l’alegria”, Dins de la Novena Simfonía de Beethoven. DIADA: el dia europeu és el9 de maig. Coincideix amb la celebració de la fi de la II Guerra Mundial

×