Kuptimi i sipërmarrjes

KUPTIMI I
SIPËRMARRJES
Kuptimi i sipërmarrjes
Sipërmarrja
OSipërmarrja është një nga
opcionet për karrierën tuaj. Në
rastin kur ju do të krijoni dhe
çoni përpara një sipërmarrje, do
të quheni sipërmarrës.
Por, çfarë do të kuptojmë
me “sipërmarrës” dhe
“sipërmarrje” ?
O Një sipërmarrës është personi i cili fillon
një sipërmarrje. Ka disa përkufizime për
sipërmarrësin, mirëpo më e njohur është
se sipërmarrësit nuk janë gjë tjetër veçse
shpikësit që dalin me ide të reja për
produktet tregjet ose teknikat.
O Kompjuterët, telefonat celular, makinat
larëse, kartat e kreditit dhe shërbimet
“Fast food” janë të gjitha shembuj të
ideve sipërmarrëse, të cilat u konvertuan
në produkte ose shërbime.
Kuptimi i sipërmarrjes
Origjina e fjalës sipërmarrje
rrjedh nga frengjishtja
“entreprendre” që ka kuptimin
e dikujt që ndërmerr diçka.
Funksionet e sipërmarrjes
1. Identifikimi i mundësive sipërmarrëse;
2. Kthimi i ideve në vepra;
3. Studimi për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për
një biznes apo projekt mund të realizohen në
praktikë dhe nëse po a do të jetë ky biznes fitim
prurës;
4. Sigurimi i burimeve;
5. Ngritja e sipërmarrjes;
6. Menaxhimi i ndërmarrjes;
7. Rritja dhe zhvillimi.
1. Identifikimi i mundësive
sipërmarrëse
O Ka shumë mundësi në botën e biznesit. Këto janë
të bazuara në nevojat themelore të njeriut, si:
ushqimi, veshja, arsimimi etj.,të cilat janë
vazhdimisht në ndryshim. Këto mundësi nuk
realizohen nga njeriu i zakonshëm, por nga
sipërmarrës shqisat e të cilëve janë më të
zhvilluara se të tjerët.
O Pra, një sipërmarrës duhet t’i mbajë sytë dhe
veshët hapur dhe të jetë vazhdimisht në kërkim, të
jetë krijues, me imagjinatë dhe novator.
2. Kthimi i ideve në vepra
O Sipërmarrësi duhet të jetë në gjendje për
të kthyer idetë e tij në realitet. Ai mbledh
informacion në lidhje me idetë, produktet,
praktikat që i përshtaten kërkesës në treg.
Hapa të mëtejshëm janë marrë për të
arritur qëllimet në dritën e të dhënave të
mbledhura
3. Studimi për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për
një biznes apo projekt mund të realizohen në
praktikë dhe nëse po a do të jetë ky biznes fitim
prurës
O Është një studim paraprak që ndërmerret për të kuptuar
dhe për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për një biznes
apo projekt mund të realizohen në praktikë dhe, nëse
po, a do të jetë ky biznes fitimprurës.Pra, studimi i
fizibilitetit shërben për të gjykuar mbi mundësitë e
ngritjes së një biznesi,si dhe leverdishmërinë e tij.
O Nëpërmjet tij i jepet përgjigje pyetjes: “Ia vlen apo jo të
investohet për biznesin në fjalë?” Aty bëhet një analizë e
të gjitha aspekteve të biznesit, faktorëve të jashtëm që
ndikojnë mbi të, si edhe faktorëve të brendshëm. Nëse
rezultati i studimit të fizibilitetit është i favorshëm,
atëherë kompanisë ia vlen që të vazhdojë me investimin
për këtë biznes. Nëse jo, atëherë nuk duhet harxhuar
kohë dhe nuk duhet rrezikuar për të investuar në një
biznes që ka më tepër mundësi të përftojë humbje sesa
fitim.
4. Sigurimi i burimeve
O Sipërmarrësi ka nevojë
për burime të
ndryshme: para,
materiale dhe njerëz,
për drejtimin e
ndërmarrjes me sukses.
Funksioni thelbësor i një
sipërmarrësi është që të
sigurojë gatishmërinë
dhe ekzistencën e të
gjitha këtyre burimeve.
5. Ngritja e sipërmarrjes
O Për ngritjen e një
sipërmarrjeje, sipërmarrësi
ka nevojë të përmbushë
disa formalitete ligjore.
Gjithashtu ai përpiqet për
të gjetur një vend të
përshtatshëm, për të
dizajnuar lokalet, për të
instaluar makineri dhe bën
shumë gjëra të tjera...
6. Menaxhimi i ndërmarrjes
O Sipërmarrësi ka një funksion të rëndësishëm:
të drejtojë ndërmarrjen. Ai menaxhon njerëzit,
materialet, financat dhe organizon prodhimin
e mallrave dhe shërbimeve. Vetëm një
organizatë që menaxhohet si duhet jep
rezultatet e dëshiruara
7. Rritja dhe zhvillimi
O Pasi ndërmarrja arrin
rezultatet e dëshiruara,
sipërmarrësi ka për të
shqyrtuar një gol tjetër më të
lartë për rritjen e saj të duhur
dhe të zhvillimit. Sipërmarrësi
nuk është i kënaqur vetëm me
arritjen e një qëllimi të caktuar,
por ai vazhdimisht përpiqet të
arrijë përsosmërinë.
Punoi: Besjona Jusufi
IX-5 
1 of 16

Recommended

1. biznesi dhe format e organizimit të tij by
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tijMenaxherat
95.6K views48 slides
Sipermarrja dhe Biznesi by
Sipermarrja dhe BiznesiSipermarrja dhe Biznesi
Sipermarrja dhe BiznesiMenaxherat
22.9K views5 slides
sipermarrja ne vendin tone by
sipermarrja ne vendin tonesipermarrja ne vendin tone
sipermarrja ne vendin tonefatiola biba
5.3K views5 slides
Ndermarresi by
NdermarresiNdermarresi
NdermarresiMenaxherat
20.5K views13 slides
Ndermarresia by
NdermarresiaNdermarresia
NdermarresiaBesart Rexhepi
14.4K views10 slides
Manaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarja by
Manaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarjaManaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarja
Manaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarjaVeton Sopjani
12.4K views35 slides

More Related Content

What's hot

Plan biznesi by
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesiDiana Rama
82.8K views26 slides
Tregu, oferta dhe kerkesa by
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaMenaxherat
84.7K views14 slides
Firma by
FirmaFirma
Firmadenisa agalliu
11.4K views4 slides
Fillimi i nje biznesi by
Fillimi i nje biznesi Fillimi i nje biznesi
Fillimi i nje biznesi adahajdarmataj
11.3K views37 slides
Udhezime per pune seminarike 2011 by
Udhezime per pune seminarike 2011Udhezime per pune seminarike 2011
Udhezime per pune seminarike 2011Menaxherat
89.8K views7 slides
Punim Seminarik by
Punim SeminarikPunim Seminarik
Punim SeminarikErmirë Redenica
44.2K views18 slides

What's hot(20)

Plan biznesi by Diana Rama
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Diana Rama82.8K views
Tregu, oferta dhe kerkesa by Menaxherat
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat84.7K views
Fillimi i nje biznesi by adahajdarmataj
Fillimi i nje biznesi Fillimi i nje biznesi
Fillimi i nje biznesi
adahajdarmataj11.3K views
Udhezime per pune seminarike 2011 by Menaxherat
Udhezime per pune seminarike 2011Udhezime per pune seminarike 2011
Udhezime per pune seminarike 2011
Menaxherat89.8K views
Punimi seminarik by Ramë Hajraj
Punimi seminarik Punimi seminarik
Punimi seminarik
Ramë Hajraj60.5K views
Hyrje ne Ekonomi - Investimet by Menaxherat
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Menaxherat34.1K views
Papunesia by Maja
PapunesiaPapunesia
Papunesia
Maja 10.6K views
Menaxhim Pyetje Pergjigje by Ramadan Ademi
Menaxhim Pyetje PergjigjeMenaxhim Pyetje Pergjigje
Menaxhim Pyetje Pergjigje
Ramadan Ademi45.8K views
Sjellje organizative by Jozef Nokaj
Sjellje organizativeSjellje organizative
Sjellje organizative
Jozef Nokaj7.9K views
Plani i Biznesit by Menaxherat
Plani i BiznesitPlani i Biznesit
Plani i Biznesit
Menaxherat31.9K views
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal by ekonomia
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
ekonomia10.7K views
Ndermarrja dhe ndermarresia by ekonomia
Ndermarrja dhe ndermarresiaNdermarrja dhe ndermarresia
Ndermarrja dhe ndermarresia
ekonomia15.6K views
Hartimi i nje plani biznesi by Vilma Hoxha
Hartimi i nje plani biznesiHartimi i nje plani biznesi
Hartimi i nje plani biznesi
Vilma Hoxha19.3K views
Analiza e Fizibiliteti ne Biznes by Menaxherat
Analiza e Fizibiliteti ne BiznesAnaliza e Fizibiliteti ne Biznes
Analiza e Fizibiliteti ne Biznes
Menaxherat8.6K views

Viewers also liked

si te jemi sipermarres te suksesshem by
si te jemi sipermarres te suksesshemsi te jemi sipermarres te suksesshem
si te jemi sipermarres te suksesshemadahajdarmataj
11.2K views13 slides
Sipermarresi by
Sipermarresi Sipermarresi
Sipermarresi Armir Ziba
3K views22 slides
Sipermarres?! Menaxher?! Lider?! by
Sipermarres?! Menaxher?! Lider?!Sipermarres?! Menaxher?! Lider?!
Sipermarres?! Menaxher?! Lider?!Akademia Profesionale E Biznesit
16.9K views25 slides
sipermarrja by
sipermarrjasipermarrja
sipermarrjanospill
885 views1 slide
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone. by
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.Chriss Kocibelli
9.2K views9 slides
Projekt karrier by
Projekt karrierProjekt karrier
Projekt karrierUeda Rrukaj
25.1K views24 slides

Viewers also liked(20)

si te jemi sipermarres te suksesshem by adahajdarmataj
si te jemi sipermarres te suksesshemsi te jemi sipermarres te suksesshem
si te jemi sipermarres te suksesshem
adahajdarmataj11.2K views
Sipermarresi by Armir Ziba
Sipermarresi Sipermarresi
Sipermarresi
Armir Ziba3K views
sipermarrja by nospill
sipermarrjasipermarrja
sipermarrja
nospill885 views
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone. by Chriss Kocibelli
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.
Ed.karriere/ Te njohim sipermarjet e komunitetit tone.
Chriss Kocibelli9.2K views
Projekt karrier by Ueda Rrukaj
Projekt karrierProjekt karrier
Projekt karrier
Ueda Rrukaj25.1K views
Shembull i plan_biznesit by Menaxherat
Shembull i plan_biznesitShembull i plan_biznesit
Shembull i plan_biznesit
Menaxherat166.9K views
Biznesi i vogël dhe roli i tij në ekonomi by Sejdi Halili
Biznesi i vogël dhe roli i tij në ekonomiBiznesi i vogël dhe roli i tij në ekonomi
Biznesi i vogël dhe roli i tij në ekonomi
Sejdi Halili5K views
Krijimi i shtetit Shqipëtar by Besjona Jusufi
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Besjona Jusufi5.8K views
Krijimi i shtetit shqiptar by Ysni Ismaili
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K views
Plan biznesi by LidijeRapaj
Plan biznesi Plan biznesi
Plan biznesi
LidijeRapaj57.8K views
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) by Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K views
Orientimi marketing ne biznes ( marketing ) by Sabir Asipi
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Sabir Asipi3.6K views
Tema 2 e drejta e biznesit by Bledi Lila
Tema 2 e drejta e biznesitTema 2 e drejta e biznesit
Tema 2 e drejta e biznesit
Bledi Lila8.2K views
Lidershipi dhe Menaxherat by ekrasniqi
Lidershipi dhe MenaxheratLidershipi dhe Menaxherat
Lidershipi dhe Menaxherat
ekrasniqi6.4K views
NDIKIMET E PROFESIONIT NE ORGANIZIMIN E JETES SE PERDITSHME by proudtobealbanian1
NDIKIMET E PROFESIONIT NE ORGANIZIMIN E JETES SE PERDITSHMENDIKIMET E PROFESIONIT NE ORGANIZIMIN E JETES SE PERDITSHME
NDIKIMET E PROFESIONIT NE ORGANIZIMIN E JETES SE PERDITSHME
proudtobealbanian17.1K views
Algat dhe karakteristikat e tyre by G. Muça
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyre
G. Muça27.9K views
Shpendet dhe gjitaret by Ramadan Lohaj
Shpendet dhe gjitaretShpendet dhe gjitaret
Shpendet dhe gjitaret
Ramadan Lohaj14.9K views
Lidershipi by Anida Ago
LidershipiLidershipi
Lidershipi
Anida Ago17.1K views

Similar to Kuptimi i sipërmarrjes

sipermarres.docx by
sipermarres.docxsipermarres.docx
sipermarres.docxMeglisaHamati
88 views6 slides
Reklamimi i bisnesit by
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitkoralda
6.1K views19 slides
Menaxhmenti by
MenaxhmentiMenaxhmenti
MenaxhmentiMenaxherat
4.9K views18 slides
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In... by
Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...fakete duraku
10.1K views51 slides
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjes by
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjesNdermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjes
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjesMenaxherat
10K views18 slides
Besmir ibrahimaj by
Besmir ibrahimajBesmir ibrahimaj
Besmir ibrahimajbesmiribrahimaj
174 views2 slides

Similar to Kuptimi i sipërmarrjes(20)

Reklamimi i bisnesit by koralda
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
koralda6.1K views
Menaxhmenti by Menaxherat
MenaxhmentiMenaxhmenti
Menaxhmenti
Menaxherat4.9K views
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In... by fakete duraku
Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...
fakete duraku10.1K views
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjes by Menaxherat
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjesNdermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjes
Ndermarrja dhe ideja afariste e ndermarrjes
Menaxherat10K views
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel by Zana Agushi
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogelLigj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Zana Agushi1.8K views
Etika e Biznesit - Ymer Havolli by Menaxherat
Etika e Biznesit  - Ymer HavolliEtika e Biznesit  - Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Ymer Havolli
Menaxherat24.5K views
8 keshilla per sipermarsit e rinje by IreaProperty
8 keshilla per sipermarsit e rinje8 keshilla per sipermarsit e rinje
8 keshilla per sipermarsit e rinje
IreaProperty623 views
Menaxhimi parimet e menaxhimit by Shpejtim Rudi
Menaxhimi parimet e menaxhimitMenaxhimi parimet e menaxhimit
Menaxhimi parimet e menaxhimit
Shpejtim Rudi6K views
Planifikimi i biznesit hapat që duhet konsideruar nga hajdin sejdiu by gideonth
Planifikimi i biznesit  hapat që duhet konsideruar nga hajdin sejdiuPlanifikimi i biznesit  hapat që duhet konsideruar nga hajdin sejdiu
Planifikimi i biznesit hapat që duhet konsideruar nga hajdin sejdiu
gideonth673 views
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli by fatonbajrami1
Etika e Biznesit - Dr. Ymer HavolliEtika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli
fatonbajrami15.3K views
Ese arsyet e falimentimit të biznesit.roli i menaxhimit by Shpejtim Rudi
Ese arsyet e falimentimit të biznesit.roli i menaxhimitEse arsyet e falimentimit të biznesit.roli i menaxhimit
Ese arsyet e falimentimit të biznesit.roli i menaxhimit
Shpejtim Rudi7K views
Java 2 rendesia e planifikimit ne ndermarrje by Valdet Shala
Java 2 rendesia e planifikimit ne ndermarrjeJava 2 rendesia e planifikimit ne ndermarrje
Java 2 rendesia e planifikimit ne ndermarrje
Valdet Shala2.6K views
Metodologji e hulumtimeve Skripta Master by Muhamet Sopa
Metodologji e hulumtimeve Skripta MasterMetodologji e hulumtimeve Skripta Master
Metodologji e hulumtimeve Skripta Master
Muhamet Sopa38.6K views
Softwaret E Planeve Te Biznesit Monitor 8 Qershor2008 by Ilirjan
Softwaret E Planeve Te Biznesit Monitor 8 Qershor2008Softwaret E Planeve Te Biznesit Monitor 8 Qershor2008
Softwaret E Planeve Te Biznesit Monitor 8 Qershor2008
Ilirjan483 views
Bvm- Justina by drilon emini
Bvm- Justina Bvm- Justina
Bvm- Justina
drilon emini11.1K views
Menaxhimifinanciar ligjeratat-100206155532-phpapp02 (1) by Arlind Asani
Menaxhimifinanciar ligjeratat-100206155532-phpapp02 (1)Menaxhimifinanciar ligjeratat-100206155532-phpapp02 (1)
Menaxhimifinanciar ligjeratat-100206155532-phpapp02 (1)
Arlind Asani810 views

More from Besjona Jusufi

Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA by
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJABesjona Jusufi
11.5K views9 slides
Teorema e talesit by
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitBesjona Jusufi
1.3K views10 slides
Evropa pas revolucionit francez by
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francezBesjona Jusufi
1.6K views10 slides
Gjergj kastrioti - Skënderbeu by
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuBesjona Jusufi
2K views9 slides
Trapezi dhe delltoidi by
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Besjona Jusufi
30.6K views13 slides
Лудвиг ван Бетовен by
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван БетовенBesjona Jusufi
1.8K views12 slides

More from Besjona Jusufi(11)

Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA by Besjona Jusufi
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi11.5K views
Evropa pas revolucionit francez by Besjona Jusufi
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francez
Besjona Jusufi1.6K views
Trapezi dhe delltoidi by Besjona Jusufi
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
Besjona Jusufi30.6K views
Лудвиг ван Бетовен by Besjona Jusufi
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван Бетовен
Besjona Jusufi1.8K views
131 detyra me zbatimin e t.p. by Besjona Jusufi
131 detyra me zbatimin e t.p.131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.
Besjona Jusufi2.1K views
Formular ditor për hulumtim by Besjona Jusufi
Formular ditor për hulumtimFormular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtim
Besjona Jusufi249 views

Kuptimi i sipërmarrjes

 • 3. Sipërmarrja OSipërmarrja është një nga opcionet për karrierën tuaj. Në rastin kur ju do të krijoni dhe çoni përpara një sipërmarrje, do të quheni sipërmarrës.
 • 4. Por, çfarë do të kuptojmë me “sipërmarrës” dhe “sipërmarrje” ?
 • 5. O Një sipërmarrës është personi i cili fillon një sipërmarrje. Ka disa përkufizime për sipërmarrësin, mirëpo më e njohur është se sipërmarrësit nuk janë gjë tjetër veçse shpikësit që dalin me ide të reja për produktet tregjet ose teknikat. O Kompjuterët, telefonat celular, makinat larëse, kartat e kreditit dhe shërbimet “Fast food” janë të gjitha shembuj të ideve sipërmarrëse, të cilat u konvertuan në produkte ose shërbime.
 • 7. Origjina e fjalës sipërmarrje rrjedh nga frengjishtja “entreprendre” që ka kuptimin e dikujt që ndërmerr diçka.
 • 8. Funksionet e sipërmarrjes 1. Identifikimi i mundësive sipërmarrëse; 2. Kthimi i ideve në vepra; 3. Studimi për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për një biznes apo projekt mund të realizohen në praktikë dhe nëse po a do të jetë ky biznes fitim prurës; 4. Sigurimi i burimeve; 5. Ngritja e sipërmarrjes; 6. Menaxhimi i ndërmarrjes; 7. Rritja dhe zhvillimi.
 • 9. 1. Identifikimi i mundësive sipërmarrëse O Ka shumë mundësi në botën e biznesit. Këto janë të bazuara në nevojat themelore të njeriut, si: ushqimi, veshja, arsimimi etj.,të cilat janë vazhdimisht në ndryshim. Këto mundësi nuk realizohen nga njeriu i zakonshëm, por nga sipërmarrës shqisat e të cilëve janë më të zhvilluara se të tjerët. O Pra, një sipërmarrës duhet t’i mbajë sytë dhe veshët hapur dhe të jetë vazhdimisht në kërkim, të jetë krijues, me imagjinatë dhe novator.
 • 10. 2. Kthimi i ideve në vepra O Sipërmarrësi duhet të jetë në gjendje për të kthyer idetë e tij në realitet. Ai mbledh informacion në lidhje me idetë, produktet, praktikat që i përshtaten kërkesës në treg. Hapa të mëtejshëm janë marrë për të arritur qëllimet në dritën e të dhënave të mbledhura
 • 11. 3. Studimi për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për një biznes apo projekt mund të realizohen në praktikë dhe nëse po a do të jetë ky biznes fitim prurës O Është një studim paraprak që ndërmerret për të kuptuar dhe për të vërtetuar nëse idetë që ju keni për një biznes apo projekt mund të realizohen në praktikë dhe, nëse po, a do të jetë ky biznes fitimprurës.Pra, studimi i fizibilitetit shërben për të gjykuar mbi mundësitë e ngritjes së një biznesi,si dhe leverdishmërinë e tij. O Nëpërmjet tij i jepet përgjigje pyetjes: “Ia vlen apo jo të investohet për biznesin në fjalë?” Aty bëhet një analizë e të gjitha aspekteve të biznesit, faktorëve të jashtëm që ndikojnë mbi të, si edhe faktorëve të brendshëm. Nëse rezultati i studimit të fizibilitetit është i favorshëm, atëherë kompanisë ia vlen që të vazhdojë me investimin për këtë biznes. Nëse jo, atëherë nuk duhet harxhuar kohë dhe nuk duhet rrezikuar për të investuar në një biznes që ka më tepër mundësi të përftojë humbje sesa fitim.
 • 12. 4. Sigurimi i burimeve O Sipërmarrësi ka nevojë për burime të ndryshme: para, materiale dhe njerëz, për drejtimin e ndërmarrjes me sukses. Funksioni thelbësor i një sipërmarrësi është që të sigurojë gatishmërinë dhe ekzistencën e të gjitha këtyre burimeve.
 • 13. 5. Ngritja e sipërmarrjes O Për ngritjen e një sipërmarrjeje, sipërmarrësi ka nevojë të përmbushë disa formalitete ligjore. Gjithashtu ai përpiqet për të gjetur një vend të përshtatshëm, për të dizajnuar lokalet, për të instaluar makineri dhe bën shumë gjëra të tjera...
 • 14. 6. Menaxhimi i ndërmarrjes O Sipërmarrësi ka një funksion të rëndësishëm: të drejtojë ndërmarrjen. Ai menaxhon njerëzit, materialet, financat dhe organizon prodhimin e mallrave dhe shërbimeve. Vetëm një organizatë që menaxhohet si duhet jep rezultatet e dëshiruara
 • 15. 7. Rritja dhe zhvillimi O Pasi ndërmarrja arrin rezultatet e dëshiruara, sipërmarrësi ka për të shqyrtuar një gol tjetër më të lartë për rritjen e saj të duhur dhe të zhvillimit. Sipërmarrësi nuk është i kënaqur vetëm me arritjen e një qëllimi të caktuar, por ai vazhdimisht përpiqet të arrijë përsosmërinë.