Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Presentatie #AVG #GDPR bij #SMC055 dd 12 maart 2018

1,157 views

Published on

Presentatie over de implicaties van de introductie van AVG met ingang van 25 mei 2018. Concrete voorbeelden benoemd.

Published in: Internet

Presentatie #AVG #GDPR bij #SMC055 dd 12 maart 2018

  1. 1. Algemene Verordening Gegevensbescherming 25 mei 2018
  2. 2. GDPR/AVG Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe Europese privacywet, in, beter bekend als GDPR of AVG. Deze presentatie verteld de basisregels van AVG en voorziet in concrete voorbeelden voor ZZP’ers en MKB-bedrijven. Rosanne de Groot, Bert Anvelink en Matthias Sander hielden deze presentatie tijdens SMC055 op 12 maart 2018.
  3. 3. Aan het woord Bert Anvelink Datastrateeg Rosanne de Groot Advocaat Privacy & Vastgoed Matthias Sander Grafisch Marketeer
  4. 4. Privacy 70 jaar geleden
  5. 5. Privacy 70 jaar geleden Privacy 70 jaar geleden. Iedereen wist alles van zijn klanten. Opa en oma hadden paard en wagen en gingen zo langs de deuren. Bij elke familie wisten ze het favoriete brood, hoeveel melk en wanneer iemand jarig was. Tegenwoordig weten we dit nog steeds, met het grote verschil: nu slaan we het online op.
  6. 6. Aanleiding van de AVG • Harmonisatie: 1 wet voor de hele Europese Unie • Dat er rechtmatig en zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens binnen de Europese Unie • Beginselen: Rechtmatigheid, behoorlijkheid, transparantie, doelbinding, minimale gegevensverwerking, juistheid, opslagbeperking, integriteit en vertrouwelijkheid
  7. 7. Wat zijn persoonsgegevens Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking hebben op een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 
 • Gegevens die uniek zijn voor een bepaald persoon • Gegevens die personen van elkaar onderscheiden • Direct of indirect te identificeren Voorbeelden: NAW-gegevens, BSN-nummer, lengte, haarkleur, inkomen, opleiding, beroep, IP-adressen, religieuze opvattingen, ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, genetische gegevens, gezondheidsgegevens etc.
  8. 8. Naam Geslacht Geboortedatum Adres Woonplaats E-mailadres Telefoonnummer BSN-nummer Partnernaam Kinderen Foto’s Politieke voorkeur Kenteken Polisnummers IP-adressen Woningtype Inkomen Gezondheid Strafrechtelijk verleden Online zoekgeschiedenis Persoonsgegevens Alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon
  9. 9. Wie moeten er voldoen? Alle organisaties en personen die in de EU gevestigd zijn en gegevens verwerken. • Geautomatiseerde verwerking • Handmatige verwerking van persoonsgegevens die in een bestand zijn/worden opgenomen Verwerking = het verzamelen, vastleggen, opslaan, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, verstrekken, wissen, vernietigen etc. etc. (elke bewerking dus)
  10. 10. Mag ik gegevens verwerken? Alleen indien het doel gebaseerd is op één van de zes grondslagen: 1. Toestemming aanwezig van de betrokkene 2. Verwerking noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk om te voldoen aan wettelijke verplichting 4. Verwerking noodzakelijk ter bescherming van vitale 
 belangen van betrokkene of ander natuurlijk persoon 5. Noodzakelijk voor vervulling van een taak van algemeen 
 belang of openbaar gezag 6. Noodzakelijk ter behartiging van gerechtvaardigde 
 belangen (directe marketing of voorkoming fraude) NB: bijzondere persoonsgegevens mogen in beginsel niet worden verwerkt.
  11. 11. Wat zijn mijn plichten? A. Naleving beginselen AVG B. Bijhouden register van verwerkingsactiviteiten C. Mogelijk een FG aanstellen D. Mogelijk een DPIA uitvoeren E. Privacy bij design & default F. Passende beveiligingsmaatregelen (technisch en organisatorisch) G. Melding doen indien sprake is van een datalek en een register bijhouden H. Verwerkingsovereenkomst sluiten I. Medewerking verlenen aan Autoriteit Persoonsgegevens
  12. 12. 35 jarige ondernemer
 Lunchroom in Apeldoorn met webshop
  13. 13. Rik’s Lunchroom De Algemene Verordening Gegevensbescherming geldt voor iedere ondernemer en organisatie. Dus ook ZZP’ers moeten vanaf 25 mei 2018 aan deze wetgeving voldoen. Aan de hand van Rik’s Lunchroom en concrete, herkenbare cases, bespreken we de belangrijkste onderdelen waar je aan moet voldoen.
  14. 14. Online (marketing)middelen De beste lunchroom van Apeldoorn Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit. congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje Meer over Rik’s Lunchroom Openingstijden en locatie AIscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus. Hoi Marlou, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leolorem. Integer molestie gravida felis. Integer non velit varius non. Persoonlijke aanbiedingen voor jou Bestellen Bestellen Bestellen In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje ID 625463 625464 625465 625466 625467 625468 625469 625470 625471 Voornaam Niels Judith Erwin Marlies Marco Liesbeth Corine Marlou Marnix Toegevoegd 03-03-18 04-03-18 04-03-18 05-03-18 06-03-18 06-03-18 09-03-18 12-03-18 12-03-18 Toegevoegd via Website Winkel Online bestelling Website Online bestelling Winkel Winkel Website Online bestelling Geslacht Man Man Vrouw Man Vrouw Man Geboortedatum 07-12-65 12-05-81 16-10-79 27-01-85 20-01-86 E-mailadres nielsdenbos@hotmail.com jvanos@marketingonline.nl erwinhouten@gmail.com marlies09@outlook.com marco18@gmail.com liesje2009@hotmail.com corine@bloemen.nl marloudekoning@gmail.com marnix@verzekeren.nl CRM-Data Profielen van Rik’s Lunchroom Rik Bakker
  15. 15. Online (marketing)middelen Rik maakt gebruik van (marketing)middelen die we allemaal kennen en waarschijnlijk ook gebruiken: • Website/webshop • App/mobiele website • E-mailnieuwsbrieven • Social media • CRM-systeem
  16. 16. De beste lunchroom van Apeldoorn Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit. congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje Meer over Rik’s Lunchroom Openingstijden en locatie AIscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus. Website met webshop
  17. 17. Cookiemelding Cookies op deze website Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Daarnaast gebruiken wij tracking cookies om je gepersonaliseerde aanbiedingen te tonen. Google Analytics kan je internetgedrag, door middel van deze tracking cookies volgen. Welke cookies mogen we gebruiken? Via de knop “Weigeren” kun je alle cookies weigeren. Door op "Accepteer cookies" te klikken, gaat je akkoord met plaatsing van de aangevinkte cookies. Meer informatie: rikslunchroom.nl/privacy. WeigerenAccepteer cookies Analytische cookies Tracking cookies
  18. 18. Cookiemelding Rik had op zijn website een eenvoudige cookie- melding staan. Die moet echter aan meer eisen gaan voldoen.
 
 “Vermeld welke cookies je op je website gebruikt, bijvoorbeeld analytische- en/of tracking cookies. Als bezoeker van de website moet je deze cookies kunnen accepteren of (gedeeltelijk) weigeren. Vermeld ook wat je met eventuele persoonsgegevens doet en verwijs naar je privacyverklaring.”
  19. 19. Tip: Ghostery
  20. 20. Tip: Ghostery Ghostery is een extensie die je in je browser kunt installeren, bijvoorbeeld in Google Chrome of Firefox. Met deze extensie kun je snel zien wat een website doet met cookies en of ze je volgen. Desgewenst kun je dit direct blokkeren. Heel handig: probeer ‘m op je eigen website en je weet direct welke cookies je zelf op je website gebruikt. Vermeld dat in je cookiemelding.
  21. 21. Privacyverklaring Privacyverklaring Privacyverklaring Rik’s Lunchroom Privacybeleid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Jouw privacy op deze website Phasellus sit amet lacus magna. Curabitur ut risus nec arcu vehicula. Surfgedrag Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient. Marketingactiviteiten en social media Vivamus urna arcu, euismod quis nibh in, aliquet malesuada tellus. Quisque eget.
  22. 22. Privacyverklaring Rik heeft op zijn website een privacyverklaring gezet. Daarin verteld hij welke gegevens hij op de website verzameld, welke gegevens hij van zijn klanten heeft en waar hij die voor gebruikt. “Zorg dat je altijd naar de privacyverklaring kunt verwijzen. De privacyverklaring gaat verder dan alleen je website, maar beslaat ook je marketingactiviteiten, bijvoorbeeld e-mailmarketing en social media.”
  23. 23. Bericht verzenden Contactformulier Voornaam Achternaam E-mailadres Jouw bericht aan Rik’s Lunchroom Stuur mij jullie e-mailnieuwsbrief Wij gebruiken je gegevens uitsluitend voor een reactie op je vraag. Als je de nieuwsbrief wilt ontvangen bewaren we je gegevens en ontvang je 2x p/maand onze e-mailupdate. Formulieren Bericht verzenden Stuur mij jullie e-mailnieuwsbrief Wij gebruiken je gegevens uitsluitend voor een reactie op je vraag. Als je de nieuwsbrief wilt ontvangen bewaren we je gegevens en ontvang je 2x p/maand onze e-mailupdate.
  24. 24. Formulieren Rik maakt gebruik van verschillende formulieren. Hij heeft deze goed bekeken en op een aantal punten aangepast. 
 “Vraag niet meer gegevens dan de benodigde gegevens voor het betreffende formulier. Onder het contactformulier kunnen bezoekers zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief. Het vinkje mag niet standaard aangevinkt zijn.”
  25. 25. Google Analytics Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis,vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quislacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sedfinibus leo turpis, vitae volutpat est varius non.Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar,scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultriciesmagna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quispharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittisvel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec,egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla.Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eutellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augueiaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus.Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst Google Analytics
  26. 26. Google Analytics Rik maakt gebruik van Google Analytics. Dit mag hij blijven doen, mits hij een aantal aanpassingen doet. “Sluit een verwerkersovereenkomst met Google. Op de volgende dia lees je hoe je dit doet.
 Vermeld in je cookiemelding en privacyverklaring welke functies (cookies) je van Google Analytics gebruikt en wat je daarmee doet. Eventueel kun je IP-adressen in Google anonimiseren, zodat zijn die niet te herleiden naar een persoon.”
  27. 27. Google Analytics
  28. 28. Google Analytics Google biedt via “Accountinstellingen” in de beheerdersomgeving van Google Analytics de mogelijkheid om een verwerkersovereenkomst te tekenen. Hiermee geef je Google toestemming om bij je gegevens te kunnen, maar borg je ook dat Google deze gegevens deelt met andere partijen of ze voor andere doelen gebruikt dan afgesproken.
  29. 29. Onveilig http://rikslunchroom.nl Veilig https://rikslunchroom.nl SSL-certificaat
  30. 30. SSL-certificaat Rik had nog geen SSL-certificaat op zijn website.
 Recent heeft hij wel een SSL-certificaat laten installeren door zijn webbouwer. 
 “Een SSL-certificaat beveiligt het verkeer van gegevens, bijvoorbeeld via formulieren. Gebruik je formulieren? Waarschijnlijk wel. In dat geval ben je verplicht om een SSL-certificaat te (laten) installeren.”
  31. 31. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst WebhostingPlus Webhosting & back-ups BACK-UP SERVERS
  32. 32. Webhosting & back-ups De hostingpartij van Rik heeft toegang tot de website en beheerd de back-ups. “Je hostingpartij kan bij je website en daarom moet je met hen een verwerkersovereenkomst sluiten. Waarschijnlijk hebben zij een model. Vraag ook of er back-ups gemaakt worden, waar deze worden opgeslagen en of dit veilig gebeurd. Neem dit op in je privacyverklaring.”
  33. 33. PluginsDashboard Berichten Media Pagina’s Reacties Contact Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen WP GDPR Rik’s Lunchroom Hallo Rik Cookie Consent Instellingen | Deactiveren Google Analytics Dashboard Instellingen | Deactiveren Gravityforms Forms Instellingen | Deactiveren Gravity Forms Encrypted Fields Instellingen | Deactiveren Woocommerce Instellingen | Deactiveren WP GDPR Instellingen | Deactiveren Ut ac tellus vel ligula luctus aliquet at sit amet enim Euismod vel orci vitae placerat. Proin sodales ut sapien Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus Morbi at orci id enim tristique fringilla. Integer posuere Sed orci leo, vestibulum vitae mauris tempor Donec in dapibus metus. Nulla interdum dolor eu neque Contact Form 7 Activeren | Verwijderen Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit Nieuwe plugin Plugins Lijst met plugins die persoonlijke data bewaren Contactform 7 Gravity Forms Woocommerce
  34. 34. Plugins Rik maakt gebruik van WordPress. Met de AVG voor de boeg heeft hij de achterkant grondig onder de loep genomen. “Plugins slaan persoonsgegevens op, op je website. Dit mag, maar breng dit in kaart en zorg dat er niet meer gegevens worden opgeslagen dan nodig is. Verwijder plugins die je niet nodig hebt. Zo sla je nooit teveel op, en het houdt je website mooi snel ;-)”
  35. 35. WordPress AVG plugins Delete me GDPR Consent Gravity Forms Encrypted Fields WP GDPR Cookie consent
  36. 36. WordPress AVG plugins Er zijn een aantal handige WordPress plugins die je helpen om aan de AVG te voldoen:
 • GDPR Consent: Voorkom dat je website gegevens verzamelt voordat de bezoeker toestemming heeft gegeven • Delete me: verwijderen alle gegevens van een persoon binnen je WordPress website • Gravity Forms Encrypted Fields: Versleutel de gegevens van de formulieren die je verzend • WP GDPR: Bekijk welke plugins persoonsgegevens opslaan • Cookie consent: Maak cookiemeldingen op je website
  37. 37. Gebruikers GebruikersDashboard Berichten Media Pagina’s Reacties Contact Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen WP GDPR Rik’s Lunchroom Hallo Rik BakeryMarketing Bewerken | Bekijken Martijn (buurjongen) Verwijderen Redacteur Beheerder Rik Bakker Bewerken | Bekijken Beheerder Nieuwe gebruiker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst BakeryMarketing
  38. 38. Gebruikers BakeryMarketing, een externe partij die Rik helpt met zijn marketing en webactiviteiten, heeft toegang tot de website van Rik. “Elke partij met toegang tot je website heeft toegang tot de persoonsgegevens op je website. Je moet met elke gebruiker een verwerkersovereenkomst sluiten. Ga je lijst met gebruikers na, sluit overeenkomsten en verwijder gebruikers die geen toegang hoeven te hebben.
  39. 39. Hoi Marlou, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis. Integer non velit varius non. Persoonlijke aanbiedingen voor jou Bestellen BestellenBestellen E-mailmarketing
  40. 40. E-mailpakketten Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst MailChimp
  41. 41. E-mailpakketten Rik maakt gebruik van MailChimp voor het verzenden van zijn e-mailings. MailChimp heeft een verwerkers- overeenkomst online staat, welke Rik getekend heeft. “E-mailpartijen als MailChimp kunnen bij (veel) persoonsgegevens. Je dient te onderzoeken of zij veilig te werk gaan. Gelukkig is dit bij de meeste partijen zo. Sluit ook een verwerkersovereenkomst. De meeste partijen bieden een model, welke je kunt tekenen.”
  42. 42. Inschrijven Inschrijven voor de nieuwsbrief Inschrijven voor de e-mailnieuwsbrief Voornaam E-mailadres Geboortedatum Wij gebruiken je gegevens voor het versturen van een twee maandelijkse e-mailupdate met acties en nieuwe broodjes. Hiervoor maken we gebruik van een e-mailprogramma, waarin ook jouw gegevens komen te staan. Op je verjaardag sturen we een leuk cadeautje. Vandaar de geboortedatum ;-) Inschrijven voor de nieuwsbrief E-mailadres Geboortedatum Wij gebruiken je gegevens voor het versturen van een twee maandelijkse e-mailupdate met acties en nieuwe broodjes. Hiervoor maken we gebruik van een e-mailprogramma, waarin ook jouw gegevens komen te staan. Op je verjaardag sturen we een leuk cadeautje. Vandaar de geboortedatum ;-)
  43. 43. Inschrijven Via de iPad app in de winkel en de website kun je je inschrijven voor Rik’s e-mailnieuwsbrief. Bij alle formulieren heeft Rik vermeld waarvoor hij de gegevens gebruikt. “Transparantie is een belangrijk onderdeel van de AVG. Vermeld wat je met gegevens doet en wat de inschrijver kan verwachten. Vraag je om bijv. een geboortedatum. Vertel dan waarom. Grote kans dat je een geboortedatum krijgt.”
  44. 44. Inschrijven Hoi Marlou, Bedankt voor je inschrijving! Rond je inschrijving af door op deze link te klikken. Wij gebruiken je gegevens voor het versturen van een twee maandelijkse e-mailupdate met acties en nieuwe broodjes. Hiervoor maken we gebruik van een e- mailprogramma, waarin ook jouw gegevens komen te staan. Op je verjaardag sturen we een leuk cadeautje. Vandaar de geboortedatum ;-)
  45. 45. Inschrijven In de automatische opvolgmail, direct na de aanmelding, wordt de aanmelding bevestigt via een persoonlijke link. In dezelfde mail staat nogmaals waarvoor en hoe vaak Rik de gegevens gebruikt. “Een 2-traps authenticatie is niet verplicht voor de AVG. Het is wel netjes om dit aan te bieden. In dezelfde mail kun je dan nogmaals vermelden wat je met de gegevens doet. Dan heeft de inschrijver dat ook maar zwart op wit in zijn mailbox.”
  46. 46. Bedankt voor je bestelling, Marnix Leuk dat je twee muffins hebt besteld in onze webshop. Je kunt de muffins onder vermelding van dit nummer: 108453 en je naam ophalen in de winkel. Je bestelgegevens, naam en adres zijn toegevoegd aan ons CRM-systeem en worden, op last van de Belastingdienst 7 jaar bewaard. Het lijkt ons leuk als je, wanneer de muffins goed bevallen natuurlijk, nog eens bij ons terug komt. Om je aanbiedingen te kunnen sturen hebben we je e-mailadres toegevoegd aan onze mailinglijst. Je ontvangt zodirect een eerste e-mail, met een leuk welkomstcadeautje ;-) Als je de e-mails niet wilt ontvangen dan kun je je direct en eenvoudig afmelden. Eetsmakelijk! Geniet van je muffins… Factuurrelatie ID 625467 625468 625469 625470 625471 Voornaam Marco Liesbeth Corine Marlou Marnix Toegevoegd 06-03-18 06-03-18 09-03-18 12-03-18 12-03-18 E-mailadres marco18@gmail.com liesje2009@hotmail.com corine@bloemen.nl marloudekoning@gmail.com marnix@verzekeren.nl
  47. 47. Factuurrelatie Zodra Rik een bestelling van een nieuwe klant ontvangt, voegt hij hem of haar toe aan zijn mailinglijst. Dit mag Rik doen omdat hij en de klant een factuurrelatie hebben, mits hij over dezelfde producten nieuwsbrieven verzend. Rik vermeld dit netjes en de klant kan zich in elke nieuwsbrief eenvoudig afmelden. “Een factuurrelatie geldt wanneer iemand een aankoop bij je doet. Je mag diegene dan mailen.”
  48. 48. Afmelden en vergeten worden Afmelden voor deze e-mails Groetjes, marloudekoning@gmail.com Nieuwsbriefinstellingen van Marlou Jouw gegevens die bij ons bekend zijn: Wijzigingen opslaan Marlou marloudekoning@gmail.com 20-01-1986 Wijzigingen opslaan Vergeet mij en verwijder alle gegevens Welke e-mails wil je ontvangen? Aanbiedingen Broodweetjes Catering-aanbiedingen
  49. 49. Afmelden en vergeten worden Rik heeft het afmelden goed geregeld met een afmeldlink onderaan elke e-mail en een persoonlijke pagina. “Gemakkelijk kunnen afmelden voor e-mailings was al verplicht. Zorg voor een duidelijke afmeldlink. Tip: maak meerdere nieuwsbrieven zodat men zich voor delen af kan melden. Ook dient iemand de mogelijkheid te hebben om zich volledig uit het systeem te verwijderen (recht van vergeten worden). 
 Service e-mails en andere niet commerciële e-mailings mag je overigens blijven verzenden.”
  50. 50. Afzender en e-mailadres Hoi Marlou, Van Rik’s Lunchroom E-mailadres rik@rikslunchroom.nl Onderwerp Heerlijke aanbiedingen voor jou, Marlou!
  51. 51. Afzender en e-mailadres Rik maakte er al geen gebruik van, maar nu mag het ook niet meer: noreply@… 
 
 “Degene die je mailt moet zien wie de afzender is en terug kunnen mailen op hetzelfde mailadres. Een noreply-adres mag dus niet meer. Gebruik een e- mailadres waarop iemand direct terug kan mailen. Dat komt ook veel beter en mooier over bij de ontvanger.”
  52. 52. Rik heeft 1.500 nieuwsbriefinschrijvingen.
 Mag hij die blijven mailen? Bestaande relaties Ja, met exact dezelfde doelen mag dit,
 maar niet voor nieuwe of andere diensten.
  53. 53. Afzender en e-mailadres Je hebt de afgelopen jaren waarschijnlijk al een mooie e-maillijst opgebouwd. Officieel heb je toestemming van al die mensen nodig om ze te mogen mailen. Minder officieel: als je deze mensen de afgelopen jaren regelmatig gemaild hebt, maar ze hebben zich niet afgemeld, dan mag je er vanuit gaan dat ze je e- mailnieuwsbrieven relevant vinden. Je kunt ze dan blijven mailen, mits iemand zich altijd kan afmelden.
  54. 54. In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje In winkelmandje App
  55. 55. Geografische verbanden Gebruik mijn locatie Jouw locatie
  56. 56. Geografische verbanden Rik gebruikte de geografische gegevens van de App om geautomatiseerd hogere prijzen neer te zetten bij bewoners van dure wijken. Dit mag niet (meer) en heeft hij dus uitgezet. “Prijsdifferentiatie is verboden. Je mag geen verbanden leggen tussen bijvoorbeeld welstand of gezondheid en daar je premies op aanpassen. Dit is een vorm van chantage en dat mag niet.”
  57. 57. Gegevens in de App Gegevens wijzigen Gegevens verwijderen uit App Jouw gegevens Marlou Koninginnelaan 7 7315 ED Apeldoorn Nederland 06 - 26 29 76 83 marloudekoning@gmail.com
  58. 58. Gegevens in de App In de App van Rik, waarmee bestellingen geplaatst kunnen worden, staan persoonsgegevens zoals een adres.
 
 “Gebruikers van je App moeten de mogelijkheid hebben om hun gegevens te verwijderen. Het adres dient dan per bestelling te worden ingevoerd, maar wordt niet opgeslagen. Dit is een nadelig gevolg voor de gebruiker, maar hij kiest hier dan zelf voor.”
  59. 59. ID 625463 625464 625465 625466 625467 625468 625469 625470 625471 Voornaam Niels Judith Erwin Marlies Marco Liesbeth Corine Marlou Marnix Toegevoegd 03-03-18 04-03-18 04-03-18 05-03-18 06-03-18 06-03-18 09-03-18 12-03-18 12-03-18 Toegevoegd via Website Winkel Online bestelling Website Online bestelling Winkel Winkel Website Online bestelling Geslacht Man Man Vrouw Man Vrouw Man Geboortedatum 07-12-65 12-05-81 16-10-79 27-01-85 20-01-86 E-mailadres nielsdenbos@hotmail.com jvanos@marketingonline.nl erwinhouten@gmail.com marlies09@outlook.com marco18@gmail.com liesje2009@hotmail.com corine@bloemen.nl marloudekoning@gmail.com marnix@verzekeren.nl CRM-Data Profielen van Rik’s Lunchroom Rik Bakker Bewaren van gegevens
  60. 60. Bewaren van gegevens Rik bewaard alle persoonsgegevens in CRM-Data. In zijn privacyverklaring geeft Rik aan hoe lang de gegevens gewaard worden. In ieder geval niet langer dan nodig. Daarna worden ze geanonimiseerd, maar wel bewaard voor statistische onderzoeken. Dit mag. In CRM-Data houdt ook Rik bij wie wanneer is toegevoegd. Zo kan hij dit altijd laten zien aan de klant. “Het opslaan van data kan in verschillende systemen, ook in bijvoorbeeld Excel. Zet er dan wel een wachtwoord op en wijzig dit wachtwoord regelmatig.”
  61. 61. Bestaande klant: Marlou Koninginnelaan 7 06 - 26 29 76 83 7315 ED Apeldoorn marloudekoning@gmail.com Nederland Kassa 02 AFREKENEN Kassabon Klant: Marlou 1x Croissant chocolade € 2,85Totaalbedrag: Bestelling toevoegen aan profiel Bestaande klant: Marlou Koninginnelaan 7 06 - 26 29 76 83 7315 ED Apeldoorn marloudekoning@gmail.com Nederland Kassa 02 AFREKENEN Kassabon Klant: Marlou 1x Croissant chocolade € 2,85Totaalbedrag: Bestelling toevoegen aan profiel Verrijken (profiling) Bestaande klant: Marlou Koninginnelaan 7 06 - 26 29 76 83 7315 ED Apeldoorn marloudekoning@gmail.com Nederland Kassa 02 AFREKENEN Kassabon Klant: Marlou 1x Croissant chocolade € 2,85Totaalbedrag: Bestelling toevoegen aan profiel ID 625467 625468 625469 625470 625471 Voornaam Marco Liesbeth Corine Marlou Marnix Toegevoegd 06-03-18 06-03-18 09-03-18 Croissant chocolade 12-03-18 E-mailadres marco18@gmail.com liesje2009@hotmail.com corine@bloemen.nl marloudekoning@gmail.com marnix@verzekeren.nl
  62. 62. Verrijken (profiling) Door constant nieuwe gegevens van klanten op te slaan verrijkt Rik zijn persoonsgegevens. Hierdoor kan hij steeds persoonlijkere aanbiedingen doen. “Het verrijken van gegevens mag, bijvoorbeeld via een kassa-systeem. Zorg er dan wel voor dat je explicite toestemming hebt en dan een klant zich hier altijd voor kan afmelden.”
  63. 63. Een paar regels voor je gaat verrijken:
 • Sta stil bij de toegevoegde waarde voor de consument • Een klantrelatie is gebaseerd op vertrouwen.
 Hou rekening met de verwachtingen van de klant • Voer de creepy-test uit • Stel je de vraag:
 “Zou ik dit als consument prettig vinden?” Verrijken (profiling)
  64. 64. marloudekoning@gmail.com Persoonlijke pagina van Marlou Jouw gegevens die bij ons bekend zijn: Marlou marloudekoning@gmail.com 20-01-1986 Koninginnelaan 7 7315 ED Apeldoorn Nederland Wijzigingen opslaan Welke e-mails wil je ontvangen? Wat mogen wij wel en niet? Aanbiedingen Broodweetjes Catering-aanbiedingen Persoonlijke pagina marloudekoning@gmail.com Marlou marloudekoning@gmail.com 20-01-1986 Koninginnelaan 7 7315 ED Apeldoorn Nederland Wijzigingen opslaan Vergeet mij en verwijder alle gegevens Wat mogen wij wel en niet? Analytische cookies Tracking cookies Bestellingen in de winkel Bestellingen uit de webshop E-mailadres delen met Facebook
  65. 65. Persoonlijke pagina Om zijn klanten inzicht te geven in de persoons- gegevens die hij van ze heeft, heeft Rik persoonlijke pagina’s gemaakt op zijn website. Hier kunnen klanten gegevens inzien, wijzigen en aangeven dat ze vergeten willen worden. “Een persoonlijke pagina biedt transparantie en geeft de mogelijkheid om gegevens te wijzigen en te verwijderen. Dit zijn rechten van de AVG.”
  66. 66. Social Media
  67. 67. Remarketing ID 625463 625464 625465 625466 625467 625468 625469 625470 Voornaam Niels Judith Erwin Marlies Marco Liesbeth Corine Marlou Geslacht Man Man Vrouw Man Vrouw Geboortedatum 07-12-65 12-05-81 16-10-79 27-01-85 20-01-86 E-mailadres nielsdenbos@hotmail.com jvanos@marketingonline.nl erwinhouten@gmail.com marlies09@outlook.com marco18@gmail.com liesje2009@hotmail.com corine@bloemen.nl marloudekoning@gmail.com CRM-Data Profielen van Rik’s Lunchroom
  68. 68. Remarketing Rik upload zijn e-mailadressen op Facebook om persoonlijke advertenties te laten zien. Gebruikers meld Rik in zijn privacyverklaring dat hij hun e- mailadressen upload op Facebook. “Omdat Facebook toegang krijgt tot e-mailadressen moet je met Facebook een verwerkersovereenkomst hebben. Facebook heeft dit nu nog niet geregeld, maar de verwachting is dat zij hier binnenkort mee komen.”
  69. 69. Remarketing Rik’s Lunchroom Look-a-Like
  70. 70. Remarketing Aan de hand van zijn eigen doelgroep op Facebook, laat Rik Facebook een ‘lookalike’ doelgroep maken en wordt hierop geadverteerd. “Voor zijn eigen doelgroep (e-maillijsten) ben je zelf verantwoordelijk. Voor de vergelijkingsgroep is Facebook verantwoordelijk. Zij moeten dit met hun gebruikers regelen. Deze manier van adverteren mag je dus blijven doen.”
  71. 71. Adverteren op Facebook
  72. 72. Adverteren op Facebook Rik adverteert naar een specifieke groep op Facebook op basis van interessegebieden. “Je mag gericht blijven adverteren, ook op interesses. In principe zijn dit persoonsgegevens, maar jij weet niet wie je bereikt en Facebook is er voor verantwoordelijk dat zij hun gebruikers op de hoogte brengen dat deze manieren van adverteren wordt gebruikt.”
  73. 73. Klachten via social media @Marlies09 New message Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce posuere rutrum urna nec rhoncus. Vivamus ac mattis dolor Fusce posuere rutrum urna nec rhoncus. Vivamus ac mattis dolor Klacht Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce posuere rutrum urna nec rhoncus. Vivamus ac mattis dolor, ullamcorper tempus leo. Quisque pharetra id velit ut commodo. Suspendisse auctor magna nec est interdum, sit amet aliquam tellus cursus. Sed vitae nisi a ligula suscipit dictum. Integer vitae arcu sit amet nisi faucibus commodo rutrum at nulla. Vivamus ac mattis dolor, ullamcorper tempus leo. Quisque pharetra id velit ut commodo. Suspendisse auctor magna nec est interdum. Toegevoegd 03-03-18 04-03-18 04-03-18 01-03-18 06-03-18 06-03-18 Toegevoegd via Website Winkel Online bestelling Klacht: Lorem ipsu Online bestelling Winkel Geslacht Man Man Man Geboortedatum 07-12-65 12-05-81 marlies09@outlook.com 16-10-79 27-01-85
  74. 74. Klachten via social media Rik heeft een klacht ontvangen via een Direct Message op Twitter. Mag hij die opslaan in CRM- Data? “Het kan handig zijn om klachten op te nemen in je CRM-systeem. Dit mag, je hebt de gegevens immers nodig om de klacht af te handelen. Is de klacht afgehandeld, verwijder hem dan uit je systeem.”
  75. 75. In voorgaande sheets hebben we veel concrete cases beschreven. Voor sommigen moet je even goed gaan zitten, maar anderen zijn morgen al door te voeren. Hieronder hebben we alles nog eens samengevat. Heb je hulp nodig bij het inrichten van de AVG aanpassingen? Wij helpen je graag verder!
  76. 76. “Wees je bewust van de persoons- gegevens die je hebt. Gebruik ze alleen voor de doelen waarvoor ze nodig zijn”
  77. 77. “Denk goed na over de gegevens die je vraagt. Vraag je eerst af waarom je die gegevens nodig hebt”
  78. 78. Cookiemelding Cookies op deze website Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Daarnaast gebruiken wij tracking cookies om je gepersonaliseerde aanbiedingen te tonen. Google Analytics kan je internetgedrag, door middel van deze tracking cookies volgen. Welke cookies mogen we gebruiken? Via de knop “Weigeren” kun je alle cookies weigeren. Door op "Accepteer cookies" te klikken, gaat je akkoord met plaatsing van de aangevinkte cookies. Meer informatie: rikslunchroom.nl/privacy. WeigerenAccepteer cookies Analytische cookies Tracking cookies Plaats een
 cookiemelding
  79. 79. Privacyverklaring Privacyverklaring Privacyverklaring Rik’s Lunchroom Privacybeleid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Jouw privacy op deze website Phasellus sit amet lacus magna. Curabitur ut risus nec arcu vehicula. Surfgedrag Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient. Marketingactiviteiten en social media Vivamus urna arcu, euismod quis nibh in, aliquet malesuada tellus. Quisque eget. Maak een
 privacy- verklaring
  80. 80. Bericht verzenden Contactformulier Voornaam Achternaam E-mailadres Jouw bericht aan Rik’s Lunchroom Stuur mij jullie e-mailnieuwsbrief Wij gebruiken je gegevens uitsluitend voor een reactie op je vraag. Als je de nieuwsbrief wilt ontvangen bewaren we je gegevens en ontvang je 2x p/maand onze e-mailupdate. Formulieren Inschrijven voor de nieuwsbrief Inschrijven voor de e-mailnieuwsbrief Voornaam E-mailadres Geboortedatum Wij gebruiken je gegevens voor het versturen van een twee maandelijksee-mailupdate met acties en nieuwe broodjes. Hiervoor maken we gebruikvan een e-mailprogramma, waarin ook jouw gegevens komen te staan.Op je verjaardag sturen we een leuk cadeautje. Vandaar de geboortedatum ;-) Controleer je formulieren
  81. 81. Veilig https://rikslunchroom.nl SSL-certificaat Installeer een SSL-certificaat
  82. 82. PluginsDashboard Berichten Media Pagina’s Reacties Contact Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen WP GDPR Rik’s Lunchroom Hallo Rik Cookie Consent Instellingen | Deactiveren Google Analytics Dashboard Instellingen | Deactiveren Gravityforms Forms Instellingen | Deactiveren Gravity Forms Encrypted Fields Instellingen | Deactiveren Woocommerce Instellingen | Deactiveren WP GDPR Instellingen | Deactiveren Ut ac tellus vel ligula luctus aliquet at sit amet enim Euismod vel orci vitae placerat. Proin sodales ut sapien Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus Morbi at orci id enim tristique fringilla. Integer posuere Sed orci leo, vestibulum vitae mauris tempor Donec in dapibus metus. Nulla interdum dolor eu neque Contact Form 7 Activeren | Verwijderen Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit Nieuwe plugin Website Controleer je website- omgeving GebruikersDashboard Berichten Media Pagina’s Reacties Contact Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen WP GDPR Rik’s Lunchroom Hallo Rik BakeryMarketing Bewerken | Bekijken Martijn (buurjongen) Verwijderen Redacteur Beheerder Rik Bakker Bewerken | Bekijken Beheerder Nieuwe gebruiker
  83. 83. Verwerkersovereenkomsten Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst MailChimp Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst BakeryMarketing Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam et leo lorem. Integer molestie gravida felis, vitae pulvinar magna viverra consectetur. Praesent quis lacus suscipit, congue metus sit amet, semper justo. Sed finibus leo turpis, vitae volutpat est varius non. Praesent at sapien dui. Integer non velit pulvinar, scelerisque elit at, faucibus massa. Sed sit amet ultricies magna, a luctus nisi. Donec ligula elit, ornare quis pharetra sit amet, pulvinar id nulla. Donec pulvinar sem metus, vel accumsan urna sagittis vel. Fusce nunc neque, sollicitudin sed volutpat nec, egestas eget tortor. Praesent sit amet feugiat nulla. Curabitur sed risus eu neque pharetra dictum quis eu tellus. Ut eget nulla nisi. Vestibulum gravida augue iaculis urna tincidunt, id gravida augue faucibus. Quisque dolor leo, gravida sit amet mollis eget. Verwerkersovereenkomst WebhostingPlus Sluit verwerkers- overeenkomsten
  84. 84. E-mailadres Hoi Marlou, Van Rik’s Lunchroom E-mailadres rik@rikslunchroom.nl Onderwerp Heerlijke aanbiedingen voor jou, Marlou! Gebruik een reply- adres
  85. 85. Persoonlijke pagina marloudekoning@gmail.com Persoonlijke pagina van Marlou Jouw gegevens die bij ons bekend zijn: Marlou marloudekoning@gmail.com 20-01-1986 Koninginnelaan 7 7315 ED Apeldoorn Nederland Wijzigingen opslaan Welke e-mails wil je ontvangen? Wat mogen wij wel en niet? Aanbiedingen Broodweetjes Catering-aanbiedingen marloudekoning@gmail.com Marlou marloudekoning@gmail.com 20-01-1986 Koninginnelaan 7 7315 ED Apeldoorn Nederland Wijzigingen opslaan Vergeet mij en verwijder alle gegevens Wat mogen wij wel en niet? Analytische cookies Tracking cookies Bestellingen in de winkel Bestellingen uit de webshop E-mailadres delen met Facebook Wijzigingen opslaan Vergeet mij en verwijder alle gegevens Analytische cookies Tracking cookies Bestellingen in de winkel Bestellingen uit de webshop E-mailadres delen met Facebook Maak een persoonlijke pagina
  86. 86. “Geen reden tot paniek”
  87. 87. Vragen? Rosanne de Groot @Lexman_Law degroot@lexman.nl Matthias Sander @matthiassander matthias@visualtrends.nl Bert Anvelink @BertAnvelink bert@informatiefabriek.com

×