Stedelijke landschappen

6,004 views

Published on

Published in: Travel, Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,004
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
92
Actions
Shares
0
Downloads
85
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Stedelijke landschappen

 1. 1. Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Uitzicht en functies van een Europese grootstad
 2. 2. 1. Uitzicht en functies van een Europese stad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, gelegen langs de waterlopen de Seine en de Marne. Het is de grootste Europese stad (en agglomeratie) met meer dan elf miljoen inwoners.
 3. 3. 1. Uitzicht en functies van een Europese stad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Parijs langs de Seine
 4. 4. 1. Uitzicht en functies van een Europese stad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Parijs vertoont vrij duidelijk afgescheiden delen en elk deel wordt gekenmerkt door een aantal typische functies . Bij een wereldstad zijn deze functies zowel bestemd voor de eigen inwoners van de stad, de inwoners van heel Frankrijk en sommige zelfs voor de wereld.
 5. 5. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs De binnenstad bestaat uit het centrum (de stadskern) en de daaromliggende stadswijken.
 6. 6. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Parijs ontstond langs twee eilandjes in de Seine.
 7. 7. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Tegen 1841 was deze zone volgebouwd tot aan de stadsomwalling, de huidige Boulevard Péripherique, een expresweg rond de stad. De eigenlijke “stad” Parijs telt 2,4 miljoen inwoners op ongeveer 105 km².
 8. 8. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Maak nu, met je atlas of een internetkaart van Parijs, de opdracht 1 en 2 in je cursus.
 9. 9. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: woonfunctie
 10. 10. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: administratieve functie De Franse regering, vele ambassades, zetels van grote bedrijven en bijna 1000 internationale organisaties zijn er gevestigd. Op de foto: justitiepaleis
 11. 11. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: Handelsfunctie Bekende warenhuizen en luxewinkels zijn er geconcentreerd. Op de foto: Boulevard Haussman
 12. 12. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: toeristische functie Jaarlijks bezoeken massa’s toeristen het Louvre, de kathedraal van Notre Dame, de Eiffeltoren, Montmartre, ... Op de foto: Notre-Dame
 13. 13. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: toeristische functie Jaarlijks bezoeken massa’s toeristen het Louvre, de kathedraal van Notre Dame, de Eiffeltoren, Montmartre, ... Op de foto Montmartre met de Sacrecoeurkathedraal.
 14. 14. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: toeristische functie Jaarlijks bezoeken massa’s toeristen het Louvre, de kathedraal van Notre Dame, de Eiffeltoren, Montmartre, ... Op de foto: het Louvre museum
 15. 15. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: Onderwijsfunctie Met zijn vele scholen en universiteiten (vb de Sorbonne) is Parijs het belangrijkste onderwijscentrum van Frankrijk. De Sorbonne-unief
 16. 16. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: industriële functie : enkel lichte industrie bevindt zich nog in de binnenstad, de grootschalige industrie verplaatste zich naar de stadsrand. Parijs heeft de grootste Europese binnenhaven.
 17. 17. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: industriële functie : enkel lichte industrie bevindt zich nog in de binnenstad, de grootschalige industrie verplaatste zich naar de stadsrand. Parijs heeft de grootste Europese binnenhaven.
 18. 18. 2. Het binnenste gedeelte: de binnenstad Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs We zetten de belangrijkste functies van de binnenstad even op een rijtje: financiële functie : de beurs, de nationale bank en het Ministerie van Financiën. De Parijse beurs
 19. 19. 3. De stadsrand Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Sinds het midden van de 19de eeuw groeide Parijs buiten zijn omwalling. Hierdoor kwam de stadsrand tot stand. Als belangrijkste functies kent men er industrie, wonen en groothandel.
 20. 20. 3. De stadsrand Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Sinds het midden van de 19de eeuw groeide Parijs buiten zijn omwalling. Hierdoor kwam de stadsrand tot stand. Als belangrijkste functies kent men er industrie, wonen en groothandel.
 21. 21. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Deze sterk verstedelijkte zone vormt samen met de agglomeratie het stadsgewest. Binnen deze zone van ongeveer 5500 km² wonen meer mensen dan in heel België. De opvallendste functies zijn wonen, industrie, landbouw en recreatie (vb Disneyland in Marne-La-Vallée)
 22. 22. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Deze sterk verstedelijkte zone vormt samen met de agglomeratie het stadsgewest. Binnen deze zone van ongeveer 5500 km² wonen meer mensen dan in heel België. De opvallendste functies zijn wonen, industrie, landbouw en recreatie (vb Disneyland in Marne-La-Vallée)
 23. 23. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs De bevolking van Parijs groeit sneller aan dan de bevolking van Frankrijk. Om deze snelle groei van de agglomeratie af te stoppen (en het pendelverkeer naar de agglomeratie af te remmen) bouwde de Franse overheid 5 “nieuwe steden” in het Parijse gewest, de zogenaamde “Villes Nouvelles”.
 24. 24. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs De bevolking van Parijs groeit sneller aan dan de bevolking van Frankrijk. Om deze snelle groei van de agglomeratie af te stoppen (en het pendelverkeer naar de agglomeratie af te remmen) bouwde de Franse overheid 5 “nieuwe steden” in het Parijse gewest, de zogenaamde “Villes Nouvelles”.
 25. 25. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs Deze steden zijn niet helemaal nieuw, maar zijn vooral fusies tussen bestaande woonkernen met één nieuw modern centrum met verschillende diensten voor de inwoners (scholen, administratie, winkelcentra, industrieterreinen en woonwijken).
 26. 26. 4. Het stadsgewest met de Villes Nouvelles Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs De steden bieden vooral grote woongelegenheid in een aangenaam leefmilieu, met tóch uitstekende verbindingen naar de binnenstad van Parijs. Vanuit elke Villes Nouvelles is Parijs binnen 20 minuten te bereiken via metrolijnen en nieuw aangelegde snelwegen.
 27. 27. OPDRACHTEN Les 15: Het stedelijke landschap: Parijs - Maak opdracht 3 - Maak opdracht 4 met behulp van vb www.maps.google.be . (Zoek info over de bezienswaardigheid op op www.wikipedia.be indien je een toeristische attractie niet kent.)

×