Formaat in Kaapstad

475 views

Published on

Een samenvatting van onze business trip in Kaapstad, Zuid Afrika. We hebben daar Ward-councillors getraind in management en vaardigheden en deze presentatie geeft in dagboekvorm weer wat wij daar hebben gedaan.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
475
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Formaat in Kaapstad

 1. 1. Formaat in Zuid Afrika
 2. 2. Hoofddoelen van de business-trip● Ward en PR councillors vaardigheden bijbrengen op het gebied van communicatie en management met als doel: • Betere grip op hun werkzaamheden te krijgen door de aangereikte concrete handvatten. • Persoonlijke groei doormaken door persoonlijke aandacht. • “Kruisbestuiving” op de vakinhoud en opbouw van netwerk buiten de eigen (politieke) omgeving.● Een lange termijn relatie opbouwen tussen FNV Formaat en de gemeente Kaapstad.● Vergroten van de employability van FNV Formaat medewerkers door middel van training geven in het buitenland.
 3. 3. Namens FormaatHans van Alebeek Kadir Dev Benjamin vd WaartCoördinator Trainer/adviseur Trainerinternationale Lobby en Communicatie &betrekkingen Organisatiekunde Management
 4. 4. Wat is een Ward Councillor?● Ward councillors zijn vertegenwoordigers van een of meer wijken (=Ward / een Ward heeft plm. 25.000 inwoners) naar het stadsbestuur en vertegenwoordigers van het stadsbestuur naar hun wijk(en).● Ward councillors dienen ontwikkelingen uit hun ward te signaleren en het gemeentebeleid tot uitvoering te laten komen.● Formaat had de opdracht om met behulp van verschillende vaardigheden de councillors nog beter in hun vak te laten zijn.
 5. 5. De reis in een notendopAan de hand van de volgende sheets leggen wij uit wat wijin Kaapstad hebben gedaan voor Formaat.
 6. 6. Maandag 28 mei• 10 uur vertrek vanaf Schiphol, 21.30 uur aangekomen in Kaapstad• Na het halen van de auto is er tijd voor een borrel in ons hotel
 7. 7. Dinsdag 29 mei• Een regenachtige dag, er valt door de mist niet veel van de stad te zien.• We hebben een afspraak met Amor Strauss, werkzaam voor de stichting Cordaid als Coördinator Urban Matters Kaapstad. We nemen de content van de trainingen met haar door.
 8. 8. Woensdag 30 mei We zijn uitgenodigd door een delegatie van het gemeentebestuur van Kaapstad om onze trainingen door te nemen. Vragen en onduidelijkheden worden door ons beantwoord en na afloop maken we een groepsfoto om de samenwerking te bezegelen. De tweede persoon van links op de foto is Anthea Serritslev, wethouder en loco burgemeester van Kaapstad. De anderen zijn commissievoorzitters op verschillende onderwerpen.
 9. 9. De trainingslocatieOnze trainingslocatie “Karl Pienaar educatie centre” is gelokaliseerd innatuurpark “de Tygerberg” aan de rand van de stad.We hebben een indrukwekkend uitzicht en is de meest spectaculairetrainingsomgeving voor de trainers tot nu toe.
 10. 10. Donderdag 31 meiDe eerste trainingsdag voor beginnende (‘net gekozen’) councillors is een feit.Vandaag gaan we allereerst hun functie analyseren en duiken we in de wereldvan persoonlijk leiderschap.
 11. 11. Vrijdag 1 juniDe tweede trainingsdag voor beginnende councillors staat in het teken vanoefenen in gespreksvaardigheden, presenteren en vergadertechnieken.Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat wat is opgesteld doorFormaat in samenwerking met Kaapstad. Tegen de avond brengen we eenbezoek aan de Tafelberg.
 12. 12. Zaterdag 2 juniWe brengen een bezoek aan townships van Kaapstad. We zien “huizen”gemaakt uit golfkartonnen platen en minimale (geen) sanitaire voorzieningen.Daarna gaan we naar een voetbaltoernooi vanuit een project dat door Stichting TheLearning Journey (waar Hans persoonlijk bij betrokken is) wordt ondersteund.Kinderen uit townships hebben zo een kans om aan sport te doen om zo deberoerde situatie voor even te vergeten.
 13. 13. Zondag 3 juniZondag en dus de hoogste tijd om naar Waterfront te gaan om cadeaus te kopen voorhet thuisfront. Daarna naar Cape Town Stadium waar we naar de finale Brazilië -Argentinië (voor < 23 jaar) van het 8-landen toernooi gaan kijken. Dankzij de lobby vanHans heeft de gemeente Kaapstad 65 kaartjes beschikbaar gesteld voor jongeren uit detownships.
 14. 14. Maandag 4 juniDe eerste trainingsdag voor gevorderde councillors. We treffen een leukegroep aan met wie we in volgorde onderhandelings-, samenwerkings- enconflicthanteringsvaardigheden behandelen. ‘s Avonds gaan we weer aan debak voor wat betreft de laatste puntjes op de i voor de tweede trainingsdag.
 15. 15. Dinsdag 5 juniDe tweede trainingsdag waar we in de ochtend vergadervaardighedenen Time-Management aan de kaak stellen. ‘s Middags is er tijd voor hetopstellen van een praktisch werkplan. Ook deze councillors krijgeneen certificaat na afloop.
 16. 16. Woensdag 6 juniHet trainingsprogramma wordt geëvalueerd. De deelnemers hebbenFormaat beoordeeld met een 8,4. Anthea Serritslev geeft aan een vervolgwenselijk te vinden. We kunnen tevreden zijn met wat we bereikt hebbenin Kaapstad.
 17. 17. Donderdag 7 juniVandaag gaan we naar Kaap de Goede Hoop. Genieten van de natuuren nagenieten van een tweetal succesvolle trainingen.
 18. 18. Vrijdag 8 juniWe maken ons op voor de terugreis. We hebben vandaag nog eenrugbywedstrijd voor de boeg en daarna stappen we op het vliegtuig.We kunnen spreken van een prachtige ervaring die we nooit zullen vergeten!
 19. 19. Formaat en Kaapstad: eengouden combinatie

×