Portfolio

829 views

Published on

Portfolio of student work.

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
829
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Portfolio

  1. 1. SUBURBAN LIBRARY & COMMUNITY CENTER washington university saint louis, missouri In an urban neighborhood where a large majority of the plots are either va- cant or empty, this project deals with the issue of rebuilding when resources are limited and the amount of avail- able land far outways the demand for it. What can we do to reclaim, and make useable, the most amount of space with the fewest built forms? The project sits on an L-shaped par- cel which occupies a small portion of commercial street frontage and the entire back half of a nearly quarter- mile long block. The builing cuts across the small leg of the L dividing the site into two halves, an urban plaza fac- ing the commercial street and a long park along the back half of the block. Set between these two public spaces, the building responds by presenting a more typical two story high face to the urban plaza and a sloping green roof to the park. Seen from a distance, the roof appears to be a continuation of the park stretching it into infinity. Slanting concrete walls organize the space beneath the roof as well as the exterior spaces. This continuous ele- ment begins to blur the line between interior and exterior.
  2. 2. 1 2
  3. 3. 3 1 Progression through new park toward the library 2 Aerial view of the site from the south 3 View from across commercial street 4 Site plan 4
  4. 4. 1 2
  5. 5. 3 5 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 a KITCHEN c RESTAURANT MECH. d WORK UP UP MECH. UP 5F UP e g UP f UP - j h LIBRARY UP i UP m UP UP k n MULTIPURPOSE ROOM YOUNG ADULT UP l UP 1 o DN CHILDREN 10 LOBBY DANCE HALL 9 MECHANICAL STORAGE p UP UP 8 UP WORKOUT q 7 AUDITORIUM 6 UP r 2 TEEN LOUNGE s UP t SENIOR LOUNGE 4 COMMUNITY SERVICES u UP 2 v MECHANICAL 1 Diagram of structural and 1 3 retaining walls 4 5 2 View from courtyard looking at library and restaurant 3 First floor plan 3
  6. 6. View of libraryreading space 1 Section 4 thru site 2 View and section thru the 3 community center 1 2
  7. 7. 3
  8. 8. B E N C H washington university The assignment for this wood work- ing class required at least one hand- made dovetail joint and one mortise and tenon joint. My inspiration for the bench was to have it appear thin and delicate from one angle and solid from another.
  9. 9. INDOOR OUTDOOR HOUSE washington university saint louis, missouri Located adjacent to a heav- ily used parking lot near a popular shooping area, the house responds by looking inward and utilizes a court- yard space as an extension of the interior. All public spaces within the house are oriented around the courtyard, and fold-up glass doors open the courtyard to these spaces. The exterior facade is a reac- tion to the parking lot as well as the its long westward orienta- tion. Long vertical wood strips both screen view and deflect sun during the afternoon.
  10. 10. 1 2
  11. 11. 3 1 First and second floor plans 2 View of the deck from the front exterior entrance 3 View from the entrance looking into kitchen 4 View of the deck from the connected living spaces 4
  12. 12. Exterior view from parking lot 1 North and West elevations 2 Exterior view from east side 3 North-South section 4 Wall section 5 1 2
  13. 13. 3 4 5
  14. 14. R E A R A N G E A B L E S H E LV I N G washington university In this class we had to design a shelf and have it locally fabricated. Three goals were to use minimal fasteners, modifiable by the user, and to be able to divide up space. The end product uses 3/4” wood slats cut from a sheet of finish grade plywood that sit in two 2”x1/8” bar stock aluminum. This estab- lishes a rythm for the moveable alumi- num shelves to act against.
  15. 15. GREENSHIFT MIXED USE townshift competition s u r re y, b r i t i s h co l u m b i a w/ partners In a sprawling, car-traversed setting, Greenshift, offers an alternative urban ap- proach of density, programmatic diversity, and sustainability in a single site. A 13-sto- rey residential tower surmounts public retail including a grocer’s and a bicycle shop. A block of offices and studios sits adjacent and rests upon a “green factory” – a com- munity center dedicated to sustainable design and lifestyles – offering guidance in implementation to the public. Building materials are recycled or regional, and the structures are oriented to optimize solar exposures. The tower is particularly signifi- cant – photovoltaic folding panels act as balcony screens on its south facade. The buildings ring a ‘courtyard’ – a multi- functional, public space with access from 152nd & 19th Streets. Integrated power & structural socketing in the pavement serve seasonal farmer’s markets and other pub- lic events, while glass slits in the pavement naturally light the parking below. Vegeta- tion from the green center roof and plant- ers around the high rise cafe grow along a cabled lattice shading the space below. To promote ecological transit to the site, a bus stop is situated on 152nd Street, which has been widened to include a bicyclist’s lane. Entry to parking is located on 19th Street, below the offices.
  16. 16. 1 2 3
  17. 17. 1 Material diagram 2 Program diagram 3 Aerial looking south along main commercial strip 4 East-West section 4
  18. 18. 1 2
  19. 19. 3 4 1 View from inside courtyard looking at farmer’s market 2 Approach from the South 3 View from atop green building center 4 View of outdoor cafe and office building
  20. 20. MOVEABLE GREEN HOUSE kinnikinnick organic farm caledonia, illinois I helped modify the design of a station- ary greenhouse to allow for better ac- cess for machinary to crops. The initial design had the metal hoops anchored in the ground. In the modified green house we designed a metal bracket that would accept the hoop and at- tach to a 2x6 that runs the length of the 48’ long hoop house. A second change in the original design were the end walls. In order to pass over crops the walls could not rest on the ground as they did in the previous green houses. We had to design a wall that would hang from above and still have the strength to stand up to wind.
  21. 21. 1 2 1 End walls with strecthed plastic 2 Baseplate and construction details 3 4 people can easily push the 48’ long structure 3
  22. 22. PASA JE COMERCIAL buenos aires, argentina washington universit y In Buenos Aires “pasajes”, or passages, lined with shops tunnel through the lower floors of the city’s densely packed blocks creating a pedestrian network supple- mentary to the sidewalks. However, many of the pasajes are only open to the elements where they meet the sidewalk resulting in a cave-like experience after walking more than a few yards inside. This mixed-use project opens up the pasaje from several angles while still maintain- ing shelter from rain and direct sunlight in many areas. The organization of the project is based off several specific site elements.
  23. 23. 1 Site plan 1 View along ramp towards 2 church Second floor plan of gym & bar 3 Third floor plan of hostel 4 Fourth floor plan of hostel 5 Ground floor plan of stores 6 2
  24. 24. 3 4 5 6
  25. 25. 1 2
  26. 26. 4 3 3 1 Facade sketches 2 Exterior view from Cordoba Avenue 3 View of pasaje off of Cordoba 4 View from hostel room 5 View of courtyard looking at pool through store 5
  27. 27. East-West section 1
  28. 28. 1

×