Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
A 21. századi tanulás tervezés
2014. május 21.
Pécs
Tanítás a 21. században
Milyen készségekre lesz szüksége a ma iskolásának?
• ITL Research egy sokéves nemzetközi kutatási
program - 7 ország – 201...
21. Század i készségek
/tanórák
irodalom nyelvtan fizika kémia
Tudásépítés 2 3 2 1
Együttműködés 3 4 1 5
IKT használat 2 2...
Tudásépítés akkor történik, amikor a diákok az új
és a meglévő ismereteiket úgy ötvözik, hogy
abból számukra új gondolatok...
A tevékenység során rutin tevékenységeket kell
végezniük vagy olyan információkat kell
reprodukálniuk, amit hallottak vagy...
Az együttműködés magasabb szintjein a diákok
közös felelősséget viselnek a munkájukért és a
tevékenység lehetőséget ad szá...
A tevékenységben NEM szerepel csoportos vagy páros
munka, a diákok egyénileg dolgoznak.
A tevékenységben szerepel közös mu...
Hogyan használják a diákok az IKT eszközöket, azok
használata a tudásépítést segíti-e és ez a
tudásépítés elvégezhető lenn...
A diákoknak NINCS lehetősége IKT eszközt használni a
tevékenységben.
A diákok használhatnak IKT eszközt,
DE az IKT eszköz ...
Problémamegoldás: A hagyományos iskolai környezetben az iskolai
tevékenységek elválnak mindattól, amit a diákok az iskolán...
A tevékenységnek nem a problémamegoldás a fő
követelménye.
NEM vagy alig kell olyan feladaton dolgozniuk, amire
nem ismeri...
Azok a feladatok, amik a lehetőséget adnak
a diákoknak arra, hogy elsajátítsák az
önszabályozás képességét legalább egy
hé...
A tevékenységet egy hétnél rövidebb idő alatt el
lehet végezni.
A tevékenység legalább egy hétig tart,
DE a diákok nem kap...
Elolvasnak egy könyvet
(szépirodalom, amelyben a
bevándorlók életét,
nehézségeit ismerhetik
meg)
Interjút készítenek egy, ...
A diákok elolvasnak egy
bekezdést a könyvből,
amely a témáról szól
Az órán a könyv alapján
kellett egy feladatlapon
találh...
A diákok megkapott
anyagokból egy
katapultot építettek
csoportokban.
Ehhez számításokat
végeztek.
A számításokat, illetve
...
Rövid interjút készítenek a diákok
több szaktanárral, megkérdezik
őket, hogy szerintük kik
kerülhetnek a listára.
Internet...
KÓDOLÁS
Mangó
utca
Talajerózió Katapult
Híres
magyarok
Tudás-
építés
Együtt-
működés
IKT
használat
Probléma
megoldás
Önsza...
Tanárblog
Microsoft IKT akadémia
Innovatív Pedagógus Program
Virtuális Egyetem - Web 2.0 és IKT-eszközök módszertana
http:...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Innovatív Pedagógus konferencia 2014.05.31. Pécs

604 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Innovatív Pedagógus konferencia 2014.05.31. Pécs

 1. 1. A 21. századi tanulás tervezés 2014. május 21. Pécs Tanítás a 21. században
 2. 2. Milyen készségekre lesz szüksége a ma iskolásának? • ITL Research egy sokéves nemzetközi kutatási program - 7 ország – 2011 jelentés • 21. századi tanulás tervezéséhez segítség a 21CLD Tudásépítés IKT használat Együttműködés Problémamegoldás Önszabályozás
 3. 3. 21. Század i készségek /tanórák irodalom nyelvtan fizika kémia Tudásépítés 2 3 2 1 Együttműködés 3 4 1 5 IKT használat 2 2 3 1 Problémamegoldás 2 1 2 1 Önszabályozás 1 1 1 1 Kódolás 1-4
 4. 4. Tudásépítés akkor történik, amikor a diákok az új és a meglévő ismereteiket úgy ötvözik, hogy abból számukra új gondolatok és értelmezések jönnek létre. Nem történik tudásépítés, ha egyszerűen csak reprodukálnak valamilyen ismeretet, amit hallottak, olvastak, gyűjtöttek. A tudásépítés során a diákok értelmeznek, elemeznek, szintetizálnak és értékelnek. Milyen mértékben ösztönözte a feladat a diákokat arra, hogy maguk alkossanak új tudást? Ez a tudás tantárgyakon átívelő?
 5. 5. A tevékenység során rutin tevékenységeket kell végezniük vagy olyan információkat kell reprodukálniuk, amit hallottak vagy olvastak. A tevékenység alatt NEM építenek tudást értelmezéssel, elemzéssel, szintetizálással vagy értékeléssel. A tevékenység során a diákok ugyan valamilyen mértékben építenek maguk új tudást, DE nem ez a tevékenység fő követelménye. A tevékenység nagyját el tudják végezni rutin tevékenységekkel vagy olyan információk reprodukciójával, amit hallottak vagy olvastak. A tevékenység fő követelménye a tudásépítés, egyetlen tantárgyon belül. A tevékenység fő követelménye a tudásépítés. A tevékenység tantárgyak közötti; a tanulási célok egynél több tantárgy anyagára, ismereteire vagy módszereire irányulnak.
 6. 6. Az együttműködés magasabb szintjein a diákok közös felelősséget viselnek a munkájukért és a tevékenység lehetőséget ad számukra, hogy elsajátítsanak fontos együttműködési készségeket: tárgyaljanak, osszák fel a munkát, figyeljenek mások gondolataira és a többféle gondolatot képesek legyenek koherens egésszé kovácsolni. Együtt kellett dolgozniuk a feladat során? Közös felelősséget viseltek a munkájukért? Kellett érdemi döntéseket hozniuk a munka során?
 7. 7. A tevékenységben NEM szerepel csoportos vagy páros munka, a diákok egyénileg dolgoznak. A tevékenységben szerepel közös munka, DE nem viselnek közös felelősséget a munkájukért. A tevékenység során kollaborálniuk kell ÉS közös felelősséget viselnek a munka végeredményéért vagy a végtermékért. DE nincs szükség arra, hogy közösen hozzanak meg érdemi döntéseket. A diákok közös felelősséget viselnek a tevékenység végeredményéért (végső termékéért) ÉS a tevékenység során érdemi közös döntéseket kell hozniuk a munkájuk tartalmát, folyamatát vagy végeredményét illetően.
 8. 8. Hogyan használják a diákok az IKT eszközöket, azok használata a tudásépítést segíti-e és ez a tudásépítés elvégezhető lenne-e az IKT eszközök nélkül is. IKT eszközök közé tartoznak a számítógépek, videokamerák, okostelefonok, szavazórendszerek stb. Megköveteli a tevékenység, hogy a diákok IKT eszközöket használjanak a tudásépítéshez? Az IKT eszközök olyan tudásépítési lehetőségeket adnak, amik ezek nélkül az eszközök nélkül nem lennének lehetségesek?
 9. 9. A diákoknak NINCS lehetősége IKT eszközt használni a tevékenységben. A diákok használhatnak IKT eszközt, DE az IKT eszköz használata nem szolgálja a tudásépítést. A diákok használnak IKT eszközt a tudásépítéshez, DE ugyanezt megtehetnék az IKT eszköz nélkül is.. A diákok arra használják az IKT eszközt, hogy új tudást építsenek, ÉS olyan módon, ami nem lenne lehetséges az IKT eszköz nélkül.
 10. 10. Problémamegoldás: A hagyományos iskolai környezetben az iskolai tevékenységek elválnak mindattól, amit a diákok az iskolán kívül tapasztalnak és csinálnak. Ebben az esetben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen mértékben dolgoznak a diákok a valós életből vett helyzetekkel és adatokkal. Azok a tevékenységek érnek el magas értéket ebből a szempontból, ahol a diákok a feladat végrehajtásához nem elegendőek a meglévő ismeretek és a korábban elsajátított eljárások. A diákok az iskolától független valós problémákat oldjanak meg, lehetőséget adnak az innovációra azáltal, hogy a megoldásaikat valós helyzetekben ki is próbálhatják. A tevékenység során szembesülnek valamilyen megoldandó problémával a diákok? Ez a probléma létező és valós? Megpróbálják megvalósítani is a megoldásukat?
 11. 11. A tevékenységnek nem a problémamegoldás a fő követelménye. NEM vagy alig kell olyan feladaton dolgozniuk, amire nem ismerik a választ vagy a követendő eljárást. A tevékenység fő követelménye a probléma megoldás, DE a probléma nem valós. A tevékenység fő követelménye a probléma megoldás. ÉS diákok olyan problémán dolgoznak, ami létezik a valós életben, DE nem kell a megoldásukat alkalmazniuk az iskolán kívül. A diákok fő tevékenysége a problémamegoldás ÉS a probléma valós, az életből vett ÉS a diákok megoldását alkalmazni is próbálják, ami értéket hordoz mások számára.
 12. 12. Azok a feladatok, amik a lehetőséget adnak a diákoknak arra, hogy elsajátítsák az önszabályozás képességét legalább egy héten át tartanak és megkívánják a diákoktól, hogy egy megszabott feladatterv szerint haladjanak. Hosszú távú a tevékenység? Lehetőséget kapnak a diákok hogy megszervezzék és értékeljék a saját munkájukat?
 13. 13. A tevékenységet egy hétnél rövidebb idő alatt el lehet végezni. A tevékenység legalább egy hétig tart, DE a diákok nem kapják meg az értékelés szempontjait munkájuk benyújtása előtt ÉS a diákoknak nincs lehetőségük arra, hogy tervezzék a saját munkájukat. A tevékenység legalább egy hétig tart, DE a diákok nem kapják meg az értékelés szempontjait munkájuk benyújtása előtt VAGY a diákoknak nincs lehetőségük arra, hogy tervezzék a saját munkájukat. A tevékenység legalább egy hétig tart, ÉS a diákok megkapják az értékelés szempontjait munkájuk benyújtása előtt, ÉS a diákoknak tervezhetik a saját munkájukat.
 14. 14. Elolvasnak egy könyvet (szépirodalom, amelyben a bevándorlók életét, nehézségeit ismerhetik meg) Interjút készítenek egy, a környékükön lakó, bevándorlóval. Az interjú alapján (amit lehet egyénileg, vagy párban is készíteni), a diákok írtak egy verset, amit megosztottak egymással. A diákok segítették, kommentálták egymás verseit. Végül a diákok beadták az elkészült, végleges verseket. Ház a Mango utcában (USA) Mit jelent bevándorlónak lenni?
 15. 15. A diákok elolvasnak egy bekezdést a könyvből, amely a témáról szól Az órán a könyv alapján kellett egy feladatlapon található kérdésekre megadni a választ. Ezt a diákok következő óra elején beadták a tanárnak. Talajerózió, avagy a víz pusztító hatása
 16. 16. A diákok megkapott anyagokból egy katapultot építettek csoportokban. Ehhez számításokat végeztek. A számításokat, illetve a katapult modellezését számítógépen készítik A megépített katapulttal 3 próbalövést adhattak le. Az értékelés az alapján történt, hogy milyen messzire repült a golyó a katapultból. Katapult tervezés
 17. 17. Rövid interjút készítenek a diákok több szaktanárral, megkérdezik őket, hogy szerintük kik kerülhetnek a listára. Internetes kereséssel tovább bővítik a listát. A csoportban közösen eldöntik, hogy a különböző területeken működő hírességek milyen szempont alapján hasonlíthatóak össze, majd egy közös blogon közzéteszi minden csoport az eredményt. Elolvassák egymás blogposztjait, majd a különböző csoportok egymással is megvitatják a kérdést, érvelnek az ’ő embereik’ mellett. A többi csoport érveit meghallgatva átalakíthatja minden csoport a listát, majd elkészíti Autocollage-ban a végleges képet, amit közzétesz a blogban. Az eredmény: érdekes gyűjtemény érdekes magyarokról (akár más nyelveken). Híres magyarok A diákok feladata, hogy egy képmontázsra összegyűjtsék azokat a magyarokat, akik jelentős hatással voltak a világra. Mindezt csoportban teszik, a csoportban mindenkinek lesz egy szakterülete.
 18. 18. KÓDOLÁS Mangó utca Talajerózió Katapult Híres magyarok Tudás- építés Együtt- működés IKT használat Probléma megoldás Önszabá- lyozás
 19. 19. Tanárblog Microsoft IKT akadémia Innovatív Pedagógus Program Virtuális Egyetem - Web 2.0 és IKT-eszközök módszertana http://hamisciprus.blogspot.hu/

×