Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

voorschoten awvn

155 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

voorschoten awvn

  1. 1. WWW.VOORSCHOTENONLINE.NU WOENSDAG 25 FEBRUARI 2015 Werkgeversprijs voor HEMA Voorschoten vlnr centrummanager Harry Duivenvoorden, Harry van de Kraats, AWVN, wethouder Nieuwenhuizen, Joost van der Hulst Hema manager Noordwijk, Margreet van den Elzen Hema manager Noordwijkerhout, Bas te Riele Hema manager Voorschoten, eigenaar Evert den Boer en Jeroen van Oel van het bestuur van de Centrumondernemers. Voorschoten – Al 15 jaar heeft HEMA in onder andere Voorschoten mensen met een beperking in dienst. “Beperking? Wij noemen het mensen met mogelijkheden!”, zegt manager Bas te Riele. Werkgeversorganisatie AWVN is zo onder de indruk van deze participatie dat ze het bedrijf de AWVN Inclusief Werken Trofee hebben toegekend. Vorige week kwam directeur Harry van de Kraats van AWVN het glazen bord uitreiken aan de managers en eigenaar Evert de Boer. Begeleiden De Participatiewet voordat het bestond, dat is wat HEMA al jaren doet. In Noordwijk begon het 15 jaar geleden. De vestigingen Noordwijkerhout en Voorschoten hebben al ruim 10 jaar dit beleid. "15% van ons personeelsbestand heeft een Wajong- indicatie zeg Hema-manager Bas te Riele. "In Voorschoten werken we samen met Gemiva, in de andere gemeenten met Stichting Raamwerk. Samen met een jobcoach bekijken we welke mogelijkheden er zijn, wat mensen zelf leuk vinden en hoe ze reageren.” Maatje En wie bij HEMA binnen komt, krijgt een ‘maatje’. “Iemand van het 'gewone' personeel die ze inwerkt, begeleidt en waar ze met hun vragen naar toe kunnen”, zegt Bas. “Sommige mensen vinden vakken vullen helemaal geweldig, anderen maken liever schoon. Soms lukt het helemaal niet, zijn mensen niet op hun plaats in de retail, dan begeleiden we ze naar ander werk maar vaak gaat het heel goed en zie je mensen groeien en zich ontwikkelen." Sandra Bijvoorbeeld Sandra. “Zij heeft een Wajong-indicatie. Toen ze binnen kwam vond ze het allemaal doodeng maar van lieverlee is ze gegroeid. Sandra bleek fantastisch te zijn in het café. Broodjes klaar maken, koffie zetten, serveren, een vriendelijk woord,
  2. 2. ze deed het allemaal. En zo goed dat we haar naar school hebben gestuurd. Inmiddels heeft ze haar MBO horeca II. Ze draait het café helemaal in haar eentje doet zelfs de kassa. Hoezo een beperking? Juist niet, Sandra kon veel meer en dat is er hier uit gekomen. ” Soms zitten er ook nadelen aan. Eigenaar Evert de Boer vertelde enthousiast zijn verhaal aan onder andere de Albert Heijn. “Een van onze medewerkers draait daar nu de groente-afdeling. Alleen, ja! Maar wij zijn een van onze beste mensen kwijt”, zegt hij, toch razend trots op dit resultaat. “Het is een kwestie van gewoon doen!” Communicatie Voorwaarde is wel dat er een duidelijke en veilige werkomgeving is de ervaring van Bas. “We vertellen niet alleen precies wat er van ze verwacht wordt maar ook waar ze terecht kunnen met vragen en klachten. Denken wij dat iemand helemaal op zijn plaats is achter de kassa maar wil diegene dat niet, dan hoeft het ook niet. Die kans krijgen ze. Dat komt er niet altijd direct uit maar als er vertrouwen is, gaat dan vanzelf. Communicatie is alles.” Probeer het eens Participatie bij HEMA is niets nieuws dus. “En klanten stellen het op prijs als je uitlegt wat we hier doen. Men vindt het belangrijk dat iedereen mee doet en er zijn zoveel kansen. Op het gemeentehuis hier bijvoorbeeld. Mensen voor de koffie of bodes zijn vaak wegbezuinigd. Ambtenaren doen dit er bij. Wat een kans voor de overheid om zelf de participatiewet in de praktijk te brengen. Probeer gewoon eens hoe makkelijk het is!”, pleiten Bas en Evert de Boer. Voorbeeld voor anderen De AWVN is de grootste werkgeversorganisatie van Nederland. De organisatie adviseert en begeleidt werkgevers. Per jaar wordt vier keer een trofee uitgereikt, telkens met een ander thema. In dit geval de Participatiewet die op 1 januari is ingegaan en waarbij werkgevers wordt verplicht om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. “De prijs is eerder aan DSM, Alliander en PGGM uitgereikt maar voor het eerst aan een bedrijf dat de wet ook daadwerkelijk in de praktijk brengt en al veel langer”, zegt Van de Kraats die onder de indruk is van de resultaten. “Een prachtig voorbeeld waarbij deze mensen echt onderdeel van het werkproces uitmaken.”

×