Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

20161212 bs presentatie built to sell

30 views

Published on

8 criteria die volgens Warrillow de waarde van een bedrijf bepalen bij verkoop.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

20161212 bs presentatie built to sell

 1. 1. Built to sell John Warrillow onderscheidt een achttal criteria, die de waarde van je bedrijf bepalen bij verkoop. In feite zijn veel van de criteria ook zonder een aanstaande verkoop van groot belang. (www.builttosell.com) (video)
 2. 2. 1. De financiële performantie Hieronder verstaan we enerzijds winst, verlies en omzet. Maar de mate waarin dit onderbouwd kan worden, telt ook mee onder dit criterium, aldus Warrillow.
 3. 3. 2. Het groeipotentieel Een koper is geïnteresseerd in de toekomst. Wat is het groeipotentieel? Welke andere markten kunnen nog betreden worden? Is cross-selling mogelijk? In hoeverre kan er nog opgeschaald worden?
 4. 4. 3. De Zwitserland factor Dit is vernoemd naar het land, dat altijd onafhankelijk wilde blijven (en daarin ook is geslaagd). Warrillow bedoelt hiermee dat een bedrijf dat niet afhankelijk is van één of enkele klanten of leveranciers in het voordeel is.
 5. 5. 4. Waardewip ‘valuation teeter-totter’. Naarmate er meer werkkapitaal nodig is voor een bepaalde omzet, is de waarde van je bedrijf lager. Het is het namelijk interessanter om met zo weinig mogelijk werkkapitaal een zo hoog mogelijke omzet te bereiken.
 6. 6. 5. Recurrente inkomsten Recurrente inkomsten verhogen de waarde van je bedrijf. Ze maken een bedrijf meer onafhankelijk van de CEO of oprichter. Warrillow onderscheidt een zestal niveaus.
 7. 7. 6. Monopolie van controle Je kunt zelf bepalen wat de prijs van je product of dienst is. Je bent niet in de positie van ‘commodity’ gedwongen en kunt je differentiëren. Hoe unieker je product, hoe beter het is.
 8. 8. 7. Klanttevredenheid Een tevreden klant zal waarschijnlijk weer bij een bedrijf kopen. Warrillow wijst er ook op dat je dit best kwantificeert. Een bekende methodiek daarvoor is de ‘net promotor score’.
 9. 9. 8. Naaf en spaken ‘Hub and spoke’, een organisatievorm, waarbij alle beslissingen via één persoon (naaf) lopen. Dit is een heel kwetsbare organisatievorm. Veelal vertrekt hij als het bedrijf wordt overgelaten, waardoor het bedrijf haar waarde verliest.

×