Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rapport zwolle stadshagen def

405 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rapport zwolle stadshagen def

  1. 1. Rapport Bibliotheek StadshagenZwolle Stadshagen: levendig en eigentijdsLocatieDe weg vinden in een nieuwe wijk is nooit makkelijk, maar de inwoners hebben daar vastgeen moeite mee. Het Cultuurhuis, waarin de bibliotheek zich bevindt, ligt prachtig centraalin het winkelcentrum, met veel parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen naast de deur.ExterieurHet Cultuurhuis is een opvallend glazen vierkant, met duidelijke belettering en veel zicht opwat er binnen gebeurt. Dat is niet veel helaas: de gemeenschapsruimte is dicht en het licht iser uit. De deur vinden valt niet mee, ook al omdat die eruitziet als de nooduitgang en dusweinig uitnodigend is. Bovendien is hij onpraktisch in het gebruik. De gemiddelde winkelheeft een entree die heel wat klantvriendelijker is.InterieurDe bibliotheek is fris en eigentijds ingericht, met grijs als basiskleur, aangevuld met warmetinten. De meubels van grijs laminaat doen een beetje goedkoop aan, maar de zebrakledenzijn wel weer grappig. De meeste banken en stoelen zitten lekker, met uitzondering van dekeiharde witte stoelen en krukken bij de tafels. Een flink niveauverschil in de ruimte ziet ermooi uit, maar is niet praktisch.UitstralingDoor het gebruik van harde materialen en het plafond met glimmende buizen doet het eentikje industrieel aan. Kleden en doeken zijn toegevoegd om sfeer te creëren en geluid tedempen. De bibliotheek ziet er goed uit en de klanten - zeker de kinderen - voelen zich er zote zien goed thuis. De bibliotheek steekt gunstig af bij de rest van het gebouw, dat eenbeetje shabby aandoet.CollectieStadshagen biedt een brede collectie, die zo te zien goed past bij haar klanten. De collectievoor de jeugd en jongeren verdient een extra compliment, die is royaal en verkeert ook ingoede staat. Alleen het aantal kranten is aan de kleine kant.LogistiekDe collectie is ingedeeld volgens het Overijsselse winkelconcept en dat voldoet uitstekend.De bewegwijzering is heel duidelijk door het gebruik van doeken en duidelijke aanduidingenop de muren en de kasten. Door de ruimte heen staan veel verschillende displays, die eroverigens nogal slordig uitzien. Ze zijn voorzien van professioneel uitgevoerde flexibeleaanduidingen, die bibliotheken in een handomdraai kunnen verwisselen en kunnenaanvullen met media op thema.ComputersStadshagen heeft voldoende pc’s, maar ze worden, anders dan je zou verwachten in een vrijdrukke bibliotheek, weinig gebruikt. Aan de interface kan het niet liggen, die ziet er
  2. 2. uitstekend uit en wijst bezoekers de weg door de beschikbare digitale bestanden. En hetgebruik van internet is gratis voor leden. Zou het aan de keiharde stoelen liggen?WebsiteDe website in landelijke huisstijl ziet er eigentijds en zeer aantrekkelijk uit met veel beeld. Deindeling en navigatie werken heel goed, je vindt zonder problemen waar je naar zoekt. Er isveel aandacht voor literair nieuws, zonder dat het de bibliotheekzaken in de weg zit, en datgeeft de site meer body.OpeningstijdenDe bibliotheek is op maandag gesloten. Dinsdag, woensdag en vrijdag is ze open van 12.00uur tot 18.00 uur, donderdag van 12.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot14.00 uur. Dat is 30 uur in totaal en redelijk voor een bibliotheek van deze omvang, maar bijeen multifunctioneel gebouw verwacht je toch iets meer.TarievenEr is maar één tarief, dus weinig keus, maar het is relatief niet duur. Men betaalt € 52 vooreen jaarabonnement waarmee men onbeperkt 15 materialen tegelijk per 4 weken maglenen, waaronder maximaal 1 game. Desgewenst wordt er een gratis partnerpas verstrekt enreserveren van materialen is ook gratis. Tot 18 jaar leent men gratis, studenten en 65-plussers krijgen korting, zij betalen € 30 en € 47.PersoneelHet personeel loopt veel rond, waardoor de bezoekers hen makkelijk aanspreken. Men isvriendelijk, vrolijk en behulpzaam. Helaas zijn de medewerkers niet als zodanig herkenbaar.Algehele indrukZwolle Stadshagen is een aantrekkelijke eigentijdse bibliotheek, die de medebewoners vanhet Cultuurhuis laat zien hoe je de beschikbare ruimte optimaal kunt gebruiken.

×