Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rapport Wachtebeke

566 views

Published on

Mystery guest-rapport Bibliotheek Wachtebeke

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rapport Wachtebeke

  1. 1. Bibliotheek Wachtebeke: klein maar groot enthousiasmeLocatieCentraal gelegen aan een vrij sober plein. De bibliotheek zit samen met het cultureelcentrum in een redelijk modern gebouw. Er is ruime parkeergelegenheid.ExterieurDe bibliotheek is duidelijk zichtbaar van een afstand en als je dichterbij komt, dan kun je deingang niet missen. Verschillende arken begeleiden je naar de inkom. Het gebouw is van witbeton en met hout afgewerkt. Blauwe accenten zorgen voor een professionele uitstraling.InterieurDe bib is functioneel ingericht. Sobere rekken en weinig kleur worden gecompenseerd dooreen levendig publiek en levendige medewerkers. In de vrij beperkte ruimte zijn opverschillende plaatsen stoelen en tafels te vinden. De balie is vlakbij de inkom evenals hetgloednieuwe geautomatiseerde uitleensysteem. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers degebruikers goed kunnen begeleiden.UitstralingOndanks de beperkte ruimte is het er toch open en redelijk luchtig. De sfeer wordt vooralgemaakt door de mensen. De inrichting is vrij sober en weinig kleurrijk. Zeker dekinderafdeling kan meer kleur en gezelligheid gebruiken. De belichting zorgt niettemin vooreen bepaalde warmte.CollectieRuim voldoende voor deze kleine bibliotheek. De rekken zijn niet overvol en wat meerfrontale plaatsing zou niet misstaan. Het is zorgzaam opgesteld en wordt goedonderhouden. Ook de actualiteitswaarde is er. De jeugdcollectie is beperkt, maar dat isnormaal voor een bibliotheek van deze grootte. Er is geen cd-collectie; voor kleinerebibliotheken is dit minder noodzakelijk. Dvd’s voor jeugd en volwassenen zijn er wel tevinden. Er is een zeer ruim aanbod van tijdschriften (130 titels), terwijl het krantenaanbodeerder beperkt is.LogistiekZIZO wordt als plaatsingssysteem gehanteerd. Dat is een klantvriendelijk systeem voorinformatieve werken. Pictogrammen, kleuraanduidingen en duidelijke trefwoorden zijn debelangrijkste kenmerken. Spijtig is, dat je de hoofdrubrieken niet van een afstand kunt zien.Van dichtbij is het wel duidelijk. De bewegwijzering is in het algemeen heel duidelijk; je kunthier moeilijk mislopen.ComputersVoor deze kleine bibliotheek zijn de vier pc’s wel voldoende. Meer is natuurlijk altijdmeegenomen. De catalogus (ovinob) is duidelijk en gemakkelijk te bedienen. Er zijn tweegratis internet-pc’s. Het is duidelijk dat het personeel wil assisteren. Je vindt gemakkelijkoveral de verwijzing naar de website en Facebook.Website
  2. 2. Dynamisch en duidelijk. Alles wat nodig is, is goed te vinden. Recent nieuws wordt in thepicture gezet. De grote duim om de vele stemmers te bedanken, staat prominent op de site.Ook sociale media, zoals Facebook, worden hier gepromoot. Blauw is duidelijk de huiskleur.OpeningstijdenOp maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag open van 13.30 tot 16.30 uur. Opdonderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 19.30 uur. Op vrijdag van 17.30 tot19.30 uur. Op zaterdag én zondag van 10.00 tot 12.00 uur. Dat is 15 uur in totaal. Er zit geenduidelijke lijn in de openingstijden, maar twee avonden en ook op zaterdag en zondag openis wel klantvriendelijk.TarievenIedereen kan hier gratis lid worden, wat de drempel nog lager maakt. Alle materialen zijngratis te ontlenen. Ook het aantal materialen dat men kan ontlenen, is zeker ruim tenoemen: maximaal 8 boeken of strips, 3 tijdschriften, 2 dvd’s of luisterboeken. Hettelaatgeld is beperkt, namelijk 0,50 euro per week.PersoneelDe medewerkers werken hier duidelijk graag. Vol overgave geven ze de gebruikers de nodigehulp bij de automatische uitleen. Een babbel zonder storend te zijn kan er gerust af. Hetteam is de bibliotheek. En het is vooral daarom dat de mensen komen.Algehele indrukEen eenvoudige maar duidelijke bibliotheek. Met beperkte middelen tracht het enthousiasteteam er het beste van te maken. Je merkt dat de mensen er graag komen en de vrij sobereinrichting voor lief nemen. Waarschijnlijk zou meer ondersteuning vanuit het bestuur dezebibliotheek nog meer in waarde doen stijgen.

×